Párky na obed v škôlke
Ahojte. Syn mi nastupuje od septembra do škôlky podla miesta trvalého pobytu, a v tejto škôlke sú v obedoch bežne zaradené párky ako súčasť obedov. V prívarkoch, v polievkach, v šťave spolu s mäsom...Bežne aj dvakrát do týždňa. Pre mňa sú párky synonymom niečoho nezdravého. Občas mávajú aj údené a slaninu. Je toto bežné aj v iných škôlkach? Som z toho poriadne znechutená ☹
@rawmamka Ahoj, ďakujem 😘 nás dvor poznám 😊 môj má lepok, mlieko a sóju. Dcéra mlieko + sója. Tiež preferujem lokal, a ak sa dá, ideme v duchu zero waste. Homeopatiu ja osobne neuznavam 😊 ale kto používa, oukej. Naša strava je našťastie pestrá a vyvážená, čo sa čudujú aj učitelia 😆 čo sa dá, vyrobim doma. Aj tebe prajem krásne leto 💛
@lorela ja zvyknem kupovať aj tu: https://www.svetbedniciek.sk/
@rawmamka Ďakujem veľmi pekne za skvelé tipy a cenné informácie a tiež za tvoje rovnako skvelé názory. Mnohé z postrehov a informácií sú aj mne dobre známe a stotožňujem sa s nimi v pnej miere 🙂. Preto už roky vo svete poživatín preferujem kvalitu po všetkých stránkach, preberám a vyberám, hoci niekedy je to len voľba menšieho zla. A stále hľadám zdroje, pretože tých nikdy nie je dosť a navyše vznikajú stále nové a nové, preto som s touto prosbou oslovila aj teba. Tak ešte raz, ďakujem ❤.
@ostorha Ahoj, ďakujem, škoda, že ste kúriu predali, my bývame v niečom podobnom, len muž si to vylepšil 🙂 podľa svojho, je technik/energetik a tak máme stenové a podlahové kúrenie + v lete chladenie cez studenú vodu zo studne, fotovoltaické panely, sálavú pec, rekuperáciu, hlinené omietky a v interéri len samé prírodné prvky (drevo, kameň, hlinené tehly, slamené panely ako deliace priečky, konopná izolácia, korok,...). Býva sa super a nebanujem, že sme odišli z centra mesta, niečo aj chováme (prepeličky, včely, mačky, psy,...), aj pestujeme (ovocné stromy, bobuľovité kríky, trochu jahody, hrášok, zemiaky, cukety, rajčinky, baklažány a tekvice), idem podľa Hanky Sekulovej (permakultúra) a je to u nás tak trochu divočina, žiaden anglický trávnik a tujky 😀. Náš trávnik vyzerá skôr ako letná lúka, aj s tými nenávidenými púpavami, sedmokráskami, skorocelom, harmančekom, zvončekami, materinou dúškou a inými burinkami či bylinkami. Neviem si predstaviť, žeby sme namiesto túry v sobotu vytiahli kosačku a kosili ako blázni 😀. Zatiaľ viac času venujeme deťom, lebo len raz sú malé a čas už nikto z nás nikdy nevráti, dalo by sa byť aj viac samostatný a nezávislý, máme už s mužom plány, čo ešte doplníme, ale myslím, že času dosť 😉. Aj toto, čo máme už teraz nám absolútne postačuje a dúfam, že pekný dlhý život je ešte aj pred nami.
Prajem ti len to dobré a najmä krásne leto s rodinkou, riadne si ho užite ❤.
@vintage_lady Ahoj, ďakujeme 😘 , ani môj syn neveril homeopatii, ale zabrala mu tak, že lieky viac nepotreboval, takže vylučujem placebo efekt 😀. Bol to len tip ako sme alergiu zvládli my.
Teším sa, že si šikulka 👍 , zero waste je aj náš spôsob života, ja som veľa inšpirácií našla cez http://www.zerowasteslovakia.sk/ , určite poznáš, možno inšpirácia pre tých, ktorí zatiaľ nepoznajú, ale radi by vyskúšali.
@lorela Ahoj, rado sa stalo ❤. Ja neľutujem, že sme sa vybrali cestou kvality a nie kvantity, že rozmýšľame nad tým, ako čo najmenej zaťažiť prírodu a jej zdroje, čo najviac byť samostatný a čo najviac si užiť život plnými dúškami, ale v tom dobrom zmysle slova, nie v konzume a márnotratnosti.
Všetko, čo som písala sú také poznatky, ktoré väčšina ľudí pozná, len je fajn ich pripomenúť a dať do súvislostí 😉. Inak dalo by sa písať takmer do nekonečna, lebo táto téma je tak bohatá a previazaná s inými, že je ťažko písať nejako stručne, v skratke, teda aspoň pre mňa, lebo ja som veľmi komunikatívny typ a moje dcérky to po mne podedili v plnej kráse 😀.
Žienky, dostala som neskutočnú kopu srdiečok ❤ , všetky si ich veľmi vážim a zo srdca ďakujem za každé jedno ❤.
@rawmamka Tak manzela mas tiez velmi sikovneho .Ja by som mala jeden dotaz mozno budes vediet my sme s manzelom roky pracovali v Svajciarsku ako vignerons-vinari starali sme sa o vinicu nielen pocas zberov ale vsetky prace ktore s tym suvisia okopavanie,v lete rabiolage - to je to pretrhavanie konarikov a listov aby sa do hrozna dostalo co najviac zivin a aby co najviac scukornatelo a v zime orezavanie konarov ukladanie na kopy drvenie a podobne ,fyzicky narocna praca robi sa 60 hodin tyzdenne a ked je vonku 36 stupnov a clovek lapa po dychu,lebo vzduch je horuci a vlhky tak prestat sa neda a neda sa prestat ani ked ta bicuje v zime studeny vietor a sneh akurát v zime sme mali skrateny uvazok ,ale aby som sa dostala k pointe ,aj cez to vsetko krasne remeslo ale co sa mne nepacilo ,ze na vinici kde sme my robili tak bol doslova vyzraty travnik v podstate pustatina a okoliti vinari mali krasne travniky,nas sef bol dost lakomy a pohodlny clovek nechcelo sa mu kosit ravu tak ju nicil kdejakými postrekmi oni tomu hovorili sulfat, aj vinicu kazde 2 tyzdne postrekoval a to mi manzel aj napisal presny nazov vyrobku a vola sa KARATE ZEON OD SYNGENTY.Manzel mal prvy krat ako 23 rocny velmi prudku alergicku reakciu az taku ze mal v ociach pluzgiere a dusil sa tak som mu instinktivne podala Dithiaden co nosievam stale na vsetky cesty a ta reakcia sa skludnila a do rana presiel aj ten opuch oci,ale odvtedy sa trapi s alergiami a to bol kojene decko do 2 rokov,plaval velmi aktivne 10 rokov dvojfazove treningy,babicka vasniva turistka ho vodila kazdy vikend po turach a celkovo bol cistejsi vzduch potraviny boli v 70 rokoch poctivejsie a plnohodnotnejsie,otuzovany zdravy chlapec .V kondicii a fit vzdy ukazkovy tlak ,cukor,cholesterol a zrazu toto,nevieme si to inak vysvetlit len ze to spustil pravdepodobne ten prípravok a od vtedy musi byt na antihistaminikach , Co si o tom myslis ty cí to realne mohlo takto nejako sa vyvinut,lebo u nich v rodine okrem neho alergiu nema nik a skumali sme aj rod hodne dopredu tiez nic tak neviem...
@ostorha Podľa toho, čo opisuješ, tak tvoj muž bol dovtedy zdravý človek, v rodine nič podobné nemali, strava (aj kojenie je veľké plus 🙂, ja som odkojila 11 rokov 😀, pomaly ako nejaká dojnica...), pohyb, všetko správne....zlom nastal pri kontakte so silnou chémiou, takže dôkazy síce nemám, ale domnievam sa, že to stojí za vznikom alergie. Neviem ako dlho ste boli vystavení tým chemikáliám, ak bol dráždený dlhšie, tak sa niečo "pokazilo" - organizmus to často tak robí, že dlhšie odoláva, ale keď sa prekročí už určitá miera, tak dá vedieť, že haló je tu problém a keď človek zotrváva v tej situácii dlho a nerieši to radikálne, tak potom radikálne zasiahne organizmus (silná alergia, rakovina, autoimunitné ochorenia,...). Skús vyhľadať vo svojom okolí holistického lekára, lekára-homeopata, akupunkturistu alebo napísať p.Dedíkovi - on je skutočne osvedčený bylinkár, veľmi múdry a skúsený. Viacerí moji známi majú výborné skúsenosti s ajurvédou v Bratislave, ale ja osobnú skúsenosť zatiaľ nemám, tak ti to neviem potvrdiť.
Chemickou cestou (antihistaminiká, kortikoidy, ...) sa síce stav dočasne zlepší, ale orgány trpia a prejaví sa to neskôr viacerými problémami, keďže sa nelieči príčina, ale len dôsledky, navyše dlhodobo sa takto fungovať nedá.
Mužovi prajem veľa zdravia a nech sa čo najskôr zbaví svojho problému a tebe veľa síl, aby si všetko zvládla s úsmevom na perách 🙂
@rawmamka I ked nam sef hovoril ze oni to pouzivaju roky ze to nic nie je tak ja tomu neverim je to chemia a oni obzvlast silne davky pouzivali.Dakujem krasne budeme hladat alternativne riesenia,lebo alergie casom mozu prerast do astmy a to by sme boli neradi...Cela zapadna medicina je o potlacani priznakov nie o lieceni pricin preto stale viac ludi hlada ine cesticky.
@ostorha Máš pravdu, napadlo mi ešte, či by ste nevyskúšali gemmoterapiu (forma bylinkárstva), jednotkou v Čechách je Mgr.Podhorná, stará pani, bývalá učiteľka, ktorá sa v bylinkách vyzná a uplatňuje synergický efekt - dá sa s ňou poradiť, konzultovať a následne vám pošle prírodné liečivo šité na mieru https://nadeje-byliny.eu/ https://www.alternamedica.cz/alternamedica/esho....
Držím palce 👍, zdravie a lásku si treba chrániť, ostatné príde potom aj samo .
@rawmamka Hanka Sekulova je tym pozitivnym prikladom z obyvatelov Ivanky pri Dunaji 🙂 Jej knihu som dostala, ale zatial som ju len prelistovala, lebo mi na citanie neostava cas. Cez den deti a domacnost. Potom vesanie plienok a zahrada (casto s baterkou al. celovkou), kedze s chalanmi toho zatial moc nespravim. Starsi mi"odkopcoval" zemiaky a odviezol na Tatre kym som s mladsim oberala hrach 😉
A bežce by mi neprešli cez našich psov. Ale to pivo nam bohate staci, funguje to super.
V zahrade bez chemie som vyrastala tak v tom pokracujem. Len ti susedia s mororovymi postrekovacmi a pole nedaleko mi to kazia ☹
Ale raz ked budem velka a bohata 🙂 tak si kupim nieco ine 🙂
@erickatt Oni mi uz chvalabohu z toho skoro vyrastli. Mlieko a mliecne vyrobky im uz ekzem nespodobuju. A ked dostavaju stravu z cerstvych potravin a bez zbytocnych arom, farbiv, sladidiel, zvlhcovadiel, stabilizatorov atd. tak su v poriadku.
Muz doteraz spomina na dievca zo skvolky, ktoremu rodicia nosili zvlast jest. Nechcem ho selektovat. A ako povedala moja doktorka, "Kazde dieta ma v skolke pravo na zdravu stravu". Nieje to fer voci vsetkym tym detom.
Tento tyzden sa mi nedalo ist to riesit, dufam, ze buduci zistim, na com som a aky postoj zaujme veduca jedalne.
@caroline_ Mňa to prekvapilo aj rozosmialo 😀, skutočne by ma zaujímalo ako si ten pojem vysvetliť.... Viem však, že skôr smrdia (myslím tým telesný pach, pot, exkrementy, moč,...) ľudia, ktorí jedia priveľa živočíšnych potravín a najmä teda priemyselne spracované mäsové výrobky..... Ako som pozerala ema234 blog tak podľa mňa varí svojim deťom chutne, viac menej zdravo, vyvážene, pestro, veľa ovocia, zeleniny, vidno, že preferuje domácu stravu,....myslím, že tak varí drvivá väčšina slovenských mamiek. Potom je tu samozrejme skupina, ktorí jedia doslova hocičo (polotovary, konzervované jedlá, fast foody, veľa jednoduchých cukrov, ....) a potom skupina, ktorá sa vyhýba vyššie spomínaným jedlám, naopak preferujú čerstvé, domáce, lokálne, sezónne potraviny a z toho doma kuchtia. My jeme aj mäso, ale max. raz - dva krát týždenne a len z domáceho chovu, úplne nám to postačuje a netrpíme ani anémiou, ani nedostatkom niektorého z minerálov, vitamínov či stopových prvkov.
Ale čoraz viac si uvedomujeme, že raz dospejeme k rozhodnutiu úplne vynechať mäso, z etických dôvodov, už aj teraz mám občas zmiešané pocity a jem ho viac menej len z racionálnych a chuťových dôvodov.
@rawmamka vsade sa uz dnes o tom hovori, ze decka su cim raz drzejsie a presmradene, nic sa im nelubi. Ja deckam varim vsetko, vsetko aj zjedia. Moc rodicia dneska deckam vyhovuju a preto su presmradene, mozno sa ti ten vyraz nepaci, ale je to tak. Riesit parky v polievke alebo v privarku, take hlupe. Ja ako mala som jedla vsetko a nic mi nieje. Ja som vyjadrila svoj nazor. Ved nech si kazdy papa co chce 🙂 Len riesit parky 🙄
@ema234 Ahoj, ja som nepísala, že sa mi výraz "presmradené" 😀 decká nepáči, len som jednoducho nevedela, čo tým myslíš, čo ten výraz konkrétne predstavuje..... Ale teraz po vysvetlení som s hrôzou zistila, že je to ešte horšie ako som tipovala 😂..... Nehnevaj sa, ale dnešné deti sa mi nezdajú ani drzejšie ani presmradenejšie ako sme kedysi bývali my a x generácií pred nami, áno sú iné, ale nie horšie 😉. Zrejme to súvisí s tým ako rodičia svoje deti vedú, akým sú im vzorom. Ja vo svojom okolí stretávam prevažne rozumné, empatické, činorodé deti, ale sem tam veru aj ja natrafím na "presmradené" decko 😝 , ale pamätám si, že keď som vyrastala ja, našlo sa aj v mojej triede, susedstve, príbuzenstve pár takých exemplárov. V niečom to majú dnešné deti ľahšie, v niečom inom ťažšie, ale každopádne hodiť celú generáciu detí do jedného vreca mi príde dosť z cesty..... A tie párky - nie som striktná v strave, ale niektoré "potraviny" sú skutočne odpad a to doslovne, skús si na nete nájsť video z výroby párkov alebo ešte lepšie skús sa spýtať niekoho, kto pracuje v takej prevádzke na spracovanie mäsa ako to tam chodí. Mne stačilo, keď mi rozprávala maminina známa, ktorá pracuje v HSH ( tu u nás v Nitre známa firma, produkuje hydinové výrobky) 😖 ....
U nás sa napr.párky v škôlke nedávajú, ale bežne je napr.lečo s klobáskou....Ale nerozumiem presne celej tejto diskusii, lebo fakt je, že zostaviť jedálny lístok na desiata, obed,olovrant denne na dieťa za cca 2,20 -2,50 eur je ťažko...nikdy sa nevyhovie všetkým, u nás sa napr.pravidelne dáva chleba s pomazánkami - strukovinovými, rybacími.....to napr. je relatívne zdravé jedlo ale mamičky sa aj na to sťažujú , že deti to nechcú a je to každý deň......takže mamičkám ktorým sa nepáči ponúkaná strava v škôlke, nech si nájdu súkromnú škôlku so zdravým stravovaním, ale tomu bude odpovedať aj cena za stravu....alebo nech si dieťa berú zo škôlky pred obedom a dávajú mu "zdravú"stravu doma.....Vždy a všade cena zodpovedá kvalite...

@rawmamka Ty musis mat vela nastudovane,odskusane lebo citit z tvojich slov,ze vies o com hovoris a celkovo tvoj pohlad na svet sa mi paci,si velmi inspirativny clovek .Nezvyknem svoje rozhodnutia lutovat,ale je jedno ktore som olutovala velmi.Kupili sme dom 30 km od Kosic bola to krasna historicka stavba nieco ako kuria stavba celotehlova vo vnutri nadherne klenby ,okna dvere drevene,strecha palena skridlova vsetko eko material a zahrada 36 arov.Vprednej casti zahrady boli klasika kvety a ovocne kricky nasadene a v zadu za domom zeleninova zahradka a co bolo mega velky ovocny sad,Kde boli orechy,slivky klasicke bystricke,mirabelky,hrusky,marhule a vela jabloni a tie jablcka ano presne tie s cervikom a takou chutou a vonou a ked sa clovek do nich zakusol tak sa mu liala po brade stava.Nestihala som odstavovat a zavarat kolko toho ovocny sad vydal.Kupili sme to od prof,fyziky na technike a ten tam nic nerobli nehnojil,nechal to len obcas pokosit ani my sme nestriekali manzel len poorezaval konare a to bolo vsetko rastlo to nadivoko bez chemie.Voda bolo tahana cerpadlom zo studne a kurilo sa palivovym drevom cez centralny krb.Dcerka tam sice odzila iba 1 rok zivota ,ale nikdy uz nespala tak dobre ako tam,nepocuvala som dobre mienene rady a mala rastla ako cigancatko vdzy na lahko oblecena to sme cela rodina nam je stale teplo aj v zime mala bude mat 8 rokov a este zaklopem klop,klop nebrala antibiotika.Mali sme naslapnute na velmi dobry zivotny styl s ktorym sa s muzom zhodujeme ,ale zial okolnosti to nedovolili ,dom sa predal kupil sa byt a na tej chalupe sme obaja trvali ,ze musi byt nieco na vikendy.Velmi unahlene rozhodnutie a teraz lutujem a vlasy by som si vysklbala,lebo ako si pisala je otazkou casu kedy samostanost v energiách a v jedle bude potrebna...