Perthesova choroba

veroniqq
5. jan 2013

Ahojte, synovi 6 diagnostikovali Perthes, dostali sme barle, dostaneme este snyderovu bandaz, ma byt v kludovom rezime. Sme uplne na zaciatku, vsetko mame nastudovane z netu, u lekara nam toho vela nepovedali, prosim o informacie ako ma presne vyzerat ten rezim, presne ake polohy su povolene, ci moze sediet, klacat ake pohyby a polohy su povolene najma ked sa hra. Na barliach mu to ide dobre, asi si rycho zvykne....teraz ma klb bolestivy, je to v tej prvej faze kedy klbik asi nekrotizuje - odumiera. Od prveho februara by sme mali ist na 5 mesiacov do Kovacovej. Nechceme nic zanedbat, viem ze klb musi byt v spravnej polohe aby sa nezdeformoval, nevytlacil z klbovej jamky, to je hlavny ciel liecby pri tejto chorobe....
Prosim Vas o Vase rady, skusenosti, aj Vas ktori ste boli v Kovacovej na lieceni. My sme zatial vedeni na ortopedii v BB v Roosweltovej nemocnici.
Dakujem vopred za vase reakcie.
Veronika

katarina2511
8. feb 2013

Ahoj veroniqq aj moja dcérka má tuto chorobu. Už pol roka je tomu čo máme kludovi režim, ale ona ma 3 roky a je to velmi tažke udržať ju na posteli. Až teraz sa mi naučila chodiť na barlách sinderku neznesie vôbec ale chodi aj bez nej a doteraz sa mi po dome pohybovala po 4 ako batoľa alebo sa šúchala po zadku. Doktor povedal že to nieje uplne ideálny pohyb ale vzhladom na jej vek to bral do uvahy. My chodime na ortopediu do Žiliny na detske oddelenie, doktory su tam celkom v pohode. Nám povedali čo sa tyka polôh že sedieť môže normalne a hlavne ležať v takej polohe aby mala nožičky od seba pretože vtedy je ten klb v najlepšej polehe. Ja som sa dočitala aj o takom zariadeni ktore ked sa dietatu nasadi moze aj pri tejto diagnoze chodit vola sa to Atlanta dlaha. My sa na to chceme opytat pri najbližšej kontrole a potom ideme do kupelov ale v čiži vraj je na tuto chorobu lepšia ako kovačova. Ja som v kontakte s viacerimi mamičkami ktorich deti to maju a všetky boli v Čiži. Tak vam prajem skore uzdravenie a keby si si chcela niekedy trosko o tom pokecať tak na facebooku som ako Katrina Škoríková

kvetinkakvetova
15. máj 2013

dobry, mne tuto chorobu diagnostikovali ked som mala 4 roky, najprv v mojom meste kde byvam mi natahovali nohu a povedali rodicom ze budem na voziku. Otec sa nahneval a zobral ma do prešovskej nemocnice kde ma operoval ortoped s este jednym ortopedom z Brna. Ja som uz mala rozsypany ten klb preto som isla hned na operaciu. Je tomu uz 16 rokov tak neviem presne ake su teraz metody liecby a to vsetko.Po operacii som mala nohu v sadre, potom barle.

barbora88
16. jún 2015

@veroniqq dobrý deň, čítam váš príspevok a my máme tiež tu chodrobu syn budeme mat teraz v juli 6 rokov mohla by som a s vami najak skontaktovat ? ak by ste boli na facebooku mozte mi napisat na Barbora Milatova, potrebovala by som nejake informacie ako ste boli vy lieceny. dakujem vam velmi pekne ak sa ozvete budem velmi vdacna alebo ak mi date vas kontakt moj je 0902330956

tomasko27
23. feb 2016

@barbora88 Dobry den.Pozeram ze vas syn trpi perthesovou chorobou.Ako sa vam za rok zmenil zdravotny stav?Dakujem

barbora88
26. feb 2016

tomasko27 Dobrý deň, tak mi sme boli na operacii kde mu nakláňali pánvu a potom sme boli mesiac v kupeloch Kovačová kde nám velmi pomohli , po kupelnej liečbe sme o mesiace absolvovali dalšiu operáciu kde nám vytahovali dróty a robili mu zastresenie jablčka a teraz kde sme boli na kontrole tak už by sme mali mať to najhoršie za sebou už mu dovolili chodiť doma aj bez barli inak boli sme operovaný v Žiline pán primár Popluhár a vy máte tiež perthes?

barbora88
26. feb 2016

@tomasko27 Dobrý deň, tak mi sme boli na operacii kde mu nakláňali pánvu a potom sme boli mesiac v kupeloch Kovačová kde nám velmi pomohli , po kupelnej liečbe sme o mesiace absolvovali dalšiu operáciu kde nám vytahovali dróty a robili mu zastresenie jablčka a teraz kde sme boli na kontrole tak už by sme mali mať to najhoršie za sebou už mu dovolili chodiť doma aj bez barli inak boli sme operovaný v Žiline pán primár Popluhár a vy máte tiež perthes?

tomasko27
26. feb 2016

@barbora88 Ahoj.Dakujem za ozvanie.Este ju nemame potvrdenu ideme v pondelok,ale je tam podozrenie.Boli sme v pondelok,urobila mu sono a kazala doma nechodit ma barle a ibalgin.Boli sme na rtg a v pondelok podla toho rtg ze uvidi co ako.Boli ho troska stehno aj clenok este,no moc mi nechce len sediet a ani barle moc nechce.

tomasko27
26. feb 2016

@barbora88 Takto vyzera to jeho usg

barbora88
26. feb 2016

Ahoj,
@tomasko27 tak my sme začínali tiež tak ako aj ty hovoríš pobolievala ho nozicka tiez niekde na stehne sa stažoval a potom začal aj pokryvkávať a kolko má rokov? na tom sone to moc neni vidiet skor na tom rtg

tomasko27
26. feb 2016

@barbora88 Mal 9r no hej skor na tom rtg zistime co ako.Ideme v pondelok.

marcelastrbakov
27. apr 2016

Ahojte, dnes mojej dcere 7,5r diagnostikovali tuto chorobu. V 2. štádiu. Dostali sme barly. Sme z MT. O 3 týždne na ko aj s rtg. ... Môžem sa k vám pridať? O chorobe viem len to, čo som dnes stihla vygoogliť... Dakujem.

barbora88
2. máj 2016

@marcelastrbakov dobrý deň, neviem čo by stechceli presnejšie vedieť o tej chorobe ale možme si popisať a možte sa ma opýtať na čokoľvek už sme si preskákali toho dosť a kam chodíte k doktorovi ?? my sme teraz prišli z kupelov? len nech nestupa na nožičku to je zaklad.

marcelastrbakov
2. máj 2016

Ďakujem za odozvu, ležíme v Žiline, so závažiami. Vpodstate od stredy min týždňa viem, že táto choroba existuje, už mám preguglene mnoho ale predsa... Dnes kontrolné sono, či sa tekutina v jamke vstrebáva a v piatok magnetická rezonancia. Budem vďačná ak by sme si mohli "popísať".

barbora88
2. máj 2016

kludne si mozme pisat aj si rada vymenim skusenosti z inymi čo s touto chorobou trpia je to taka zakerna choroba pre deti my tiez chodime do ziliny my sme už tristvrte roka po operacii a tearz pojdeme na rtg a budeme videt ako to vyzera chodime popluharovi do sukromnej ambulancie

marcelastrbakov
2. máj 2016

Práve bola vizita a Dr Popluhar sa vyjadril,že zrejme bude nutná operácia lebo pohyb ktorý Viki spraví nohou napovedá, že sa tam tvorí valec. Viac budeme vedieť v piatok po MR

marcelastrbakov
2. máj 2016

Prosím Vás a vy ste boli na operácii keď "nahli" panvu aby chránila jamka hlavicu? Viem že sa veľmi neodborne vyjadrujem... A v ktorých kúpeľoch ste boli, v Kováčovej? A ako dlho? A koľko po operácii? Ďakujem veľmi pekne.

barbora88
2. máj 2016

Áno boli sme v aguste na operáciu kde nám natacali panvu 6 tyzdnov v sadre a potom v oktobry sme boli na mesiac v kúpeľoch potom v decembri sme boli vyberať drôty a teraz sme prišli z kúpeľov tiež sme tam boli mesiac

barbora88
2. máj 2016

Boli sme v kovacovej

marcelastrbakov
2. máj 2016

Tak MR nám robili dnes, zajtra budú výsledky. Na sone bolo vidno, že časť tekutiny sa vstrebalo.

marcelastrbakov
3. máj 2016

MR ukázala deformitu do kocky, čaká nás operácia

barbora88
3. máj 2016

tak vam drzim palce a este ste stale v nemocnici ?? a idu vam natacat panvu ??

marcelastrbakov
3. máj 2016

Áno, sme v nemocnici, máme závažie pretože je prítomná tekutina v bedrovej jamke. Áno, idú nám natáčať panvu. Zajtra by som sa mohla dozvedieť termín operácie. Najradšej by som bola keby aj hneď 🙂 čo jasné, nie je možné. Pretože v septembri mi idú mladšie dvojičky do prvej triedy a to by som rada už bola po tom všetkom s Viki doma...

marcelastrbakov
5. máj 2016

Dnes po sone nás púšťajú domov, o týždeň kontrolné sono a termín operácie. Mali ste doma nejaký režim? @barbora88

barbora88
11. máj 2016

ahoj ani nie mali chodil na barlach a cvicili sme a nesmel na tu nozicku stupat to bolo asi tak vsetko tak sa drzte

brunop
15. júl 2016

Neviem, ci vam to pomoze, ale ja ked som bol maly (cca 35 rokov dozadu) som prekonal tuto chorobu. Mal som vtedy 5 rokov a naraz nam to diagnostikovali trom v nasom mestecku. Liecba spocivala v tom, ze som 12 mesiacov lezal na posteli so zavaziami na nohach (perthes som mal sice iba na jednej nohe, ale zavazia viseli na oboch). Raz za tyzden nas pozbierali z posteli a odviezli do takej velkej kupelne na kupanie. To bol cely pohyb za tyzden. Po roku a neviemkolkych RTG nas zrazu vsetkych zacali nanovo ucit chodit (neverili by ste, ze sa to da za rok zabudnut) a prepustili nas domov. Zacal som tam aj skolsku dochadzku. Este si pamatam, ze navstevy sme mali povolene len 1 krat za dva tyzdne a to na celu 1 hodinu. Teraz mam akurat 5 rocnu dceru a neviem si predstavit, ze by mala zazit taketo odlucenie. Dufam, ze v sucasnosti uz vyzera liecba inak. P.S. Co sa tyka pohyblivosti, nemam problem odbehnut maraton.

marcelastrbakov
15. júl 2016

Ďakujem za povzbudivé slová (maratón) prajem všetko dobré, dcérke veľa zdravia!

mercedes290
9. feb 2017

Prosím vás poradíte mi som už zúfalá bojím sa vo nás čaká toto sme dostali a mame prísť o týždeň a povedia čo ďalej.
Viete podľa tohto niečo vyčítať je to vážne bojím sa oňho.

marcelastrbakov
10. feb 2017

@mercedes290
Dobrý deň, v prvom rade kľud (aj keď sa to ľahko povie). Z toho, čo som čítala -som laik, matka dieťaťa s Perthes - váš synček má zasiahnuté mäkké časti -tkanivo, nie kosť -ak som správne pochopila. O 2 mm. Určite je na mieste odľahčenie nohy, a zrejme sa budú baviť o štádiách, ste v 1.štadiu. Je len a len individuálne, do akej miery hlavica budem nekrovat a potom sa reparovat. V každom prípade prebehnú všetky štádia, len vy môžete dúfať že nekroza už pokračovať nebude. Ale je to individuálne!!!! Toto musia odsledovat lekary. Takže trpezlivosť!!!! A prajem veľa síl!!!!!

mercedes290
10. feb 2017

@marcelastrbakov takze kosť či kĺb ci čo to je ešte Neni postihnuté??

mercedes290
10. feb 2017

@marcelastrbakov potešili ste má ale čo môžem teraz očakávať hospitalizáciu rehabilitácie alebo čo???ja som hotova s toho vo všetko som prečítala veď to je tak svinska choroba malé deti takto aby trpeli v detstve.