icon

Perthesova choroba

veroniqq
5. jan 2013

Ahojte, synovi 6 diagnostikovali Perthes, dostali sme barle, dostaneme este snyderovu bandaz, ma byt v kludovom rezime. Sme uplne na zaciatku, vsetko mame nastudovane z netu, u lekara nam toho vela nepovedali, prosim o informacie ako ma presne vyzerat ten rezim, presne ake polohy su povolene, ci moze sediet, klacat ake pohyby a polohy su povolene najma ked sa hra. Na barliach mu to ide dobre, asi si rycho zvykne....teraz ma klb bolestivy, je to v tej prvej faze kedy klbik asi nekrotizuje - odumiera. Od prveho februara by sme mali ist na 5 mesiacov do Kovacovej. Nechceme nic zanedbat, viem ze klb musi byt v spravnej polohe aby sa nezdeformoval, nevytlacil z klbovej jamky, to je hlavny ciel liecby pri tejto chorobe....
Prosim Vas o Vase rady, skusenosti, aj Vas ktori ste boli v Kovacovej na lieceni. My sme zatial vedeni na ortopedii v BB v Roosweltovej nemocnici.
Dakujem vopred za vase reakcie.
Veronika

dundusa
4. okt 2017

Neviete niečo bližšie o tej MBST terapii, čo sa robí v Laviciach? Chceli by sme to vyskúšať u syna, ale okrem recenzii na ich internetovej stránke, sa o skúsenosti s touto terapiou neviem dočítať ☹

marcelastrbakov
4. okt 2017

Ahoj, konkrerne ja, pocujem prvy raz...

dundusa
4. okt 2017

@marcelastrbakov tiež som info dostala len z novín od svokrovcov tu na tejto stránke je to bližšie https://www.medtec.sk/metabolicke-ochorenia-kos... aj Morbus Perthes je tam spomenutý, ja som odhodlaná vyskúšať všetko, aj toto, ak by to len kúsok malo pomôcť. A keď som sa dočítala, že túto metódu používajú vo švajčiarsku aj v nemecku už dlhé roky, a s 80 % úspešnosťou, tak ma to láka ešte viac. To len tu na Slovensku sme ďaleko za opicami 😒

spuntikmathiasko
4. okt 2017

Mne mal tuto chorobu synovec. Diagnostikovali mu ju v cca 3 rokoch a do 6 mal non stop nasadene take ortezy, alebo ako to nazvat aby mohol chodit - drzalo mu to nohy od seba. Ked to nemal mohol jedine sediet alebo lezat. Ak sa priklad v noci zobudil a chcel na wc musel sa preniest na rukach. Proste mal to fakt stale. Plus sa s nim muselo 2 krat denne cvicit a bol aj v Kovacovej 2 krat. Od 6 rokov uz nemusi mat ortezy a chodi len na pravidelne kontroly.

mercedes290
4. okt 2017

Aj my to mame kocky obostranne

dundusa
5. okt 2017

@spuntikmathiasko áno, to je tá Atlanta ortéza, aj synovi sa už vyrába, bude mať nôžky od seba. My sme ešte len na začiatku, uvidíme, čo všetko budeme musieť absolvovať.

dundusa
5. okt 2017

@mercedes290 A vy máte koľko rôčkov? Môj syn chodí do prípravky do škôlky a tam sú učiteľky ochotné zobrať ho aj s tou ortézou, vraj to pre nich nie je problém. Som zvedavá, čo na to povie lekár. Keď má tú ortézu práve na chodenie, tak doma toho viac naskáče ako v škôlke, kde musia aj ležať a oddychovať a doma mi ľahnúť nechce ani za nič... Mrzí ma, že vy to máte ešte aj obojstranne, ja som už z tejto nohy na nervy. Najviac ma na tom hnevá, že v apríli mu robili CT, na ktorom absolútne nie je známka Morbus Perthes a minulý týždeň už mu diagnostikovali II. stupeň, za necelých 5 mesiacov sa to môže tak zhoršiť... neuveriteľné

spuntikmathiasko
5. okt 2017

@dundusa drzim tuhansko palce nech sa s tym maly dlho netrapi, nie je to pre tie deticky lahke ☹

spuntikmathiasko
5. okt 2017

@dundusa nam to mal tiez obojstranne a do skolky s tym chodil v pohode. Vsade jedine s tym, len v tom sa zle beha, skakat sa neda ...

mercedes290
5. okt 2017

@dundusa my žiadne ortéza nič mali sme barel teraz mame jednu operáciu ja sebou je už druhacik.

dundusa
5. okt 2017

@spuntikmathiasko Ďakujem veľmi pekne, snažíme sa na to psychicky pripraviť, no každá dobrá správa poteší a každá zlá spustí slzy... Ale hlavne nech je v najväčšej pohode synček. To behanie a skákanie vôbec nevadí, aj keby len sedel a hral sa, ale môže byť s kamarátmi a učiteľky sú veľmi zhovievavé a ochotné, čo som aj prekvapená v dnešnej dobe a v štátnej MŠ. No každopádne uvidíme, keď príde ortéza, či vôbec malý s ňou bude chcieť do škôlky, či sa nebude hanbiť.

dundusa
5. okt 2017

@mercedes290
@spuntikmathiasko Boli ste aj niekde v kúpeľoch, alebo sa chystáte?

mercedes290
5. okt 2017

@dundusa nie neboli sme.A samého by som ho tam nepustila.A nemáme takú možnosť sa pri ňom striedať.
Mame známu rehabilitáciu tak robíme čo môžme

dundusa
5. okt 2017

@mercedes290 rozumiem, my tieto otázky zatiaľ nemáme ani rozobraté, nie to ešte doriešené. Máme ešte k tomu 4 ročnú dcérku a 7 mesačného synčeka. Tiež si neviem predstaviť, ako my tieto veci poriešime, keď manžel musí do práce chodiť.

mercedes290
5. okt 2017

@dundusa je veľa ľudí čo šlo do kúpeľnou podstatne je aby cvičil cvičil a cvičil.A vy to máte v akom štádiu niechcu operovať?

spuntikmathiasko
5. okt 2017

@dundusa bol v Kovacovej

spuntikmathiasko
5. okt 2017

@dundusa ved to, ze deti vedia byt krute, ale skor v skole ako v skolke. My sme boli stastny, ze ked isiel do skoly uz to nemal.

mercedes290
5. okt 2017

@spuntikmathiasko ahoj môžem sa spýtať čítam že aj vy ste mali obojstranný perthes a liečili ste sa ako dlho.
A bez operácie?

dundusa
5. okt 2017

@mercedes290 Tak my sme ešte len na úplnom začiatku, V stredu malému robili magnetickú rezonanciu, na výsledok čakáme a na základe nej nám povedia, o aký stupeň ide a ako je to vážne.

dundusa
5. okt 2017

@xxxxxnnnnn ďakujem 😉

mercedes290
5. okt 2017

@dundusa aha tak držím palčeky a potom daj vedieť koľko má maly rolou?

dundusa
5. okt 2017

@mercedes290 v máji mal 5

spuntikmathiasko
6. okt 2017

@mercedes290 ano bez operacie a 3 roky mal ortezy.

marcelastrbakov
7. okt 2017

dundusa ďakujem za info v Leviciach... Idem studovat... Dcera teraz je v Kovacovej do Vianoc 😢

mercedes290
7. okt 2017

@marcelastrbakov môžem sa spýtať dcérka má koľko rokou???je tam sama

marcelastrbakov
7. okt 2017

Bude mat 9 v novembri, a je tam sama, vlani na 28 dni som bola s nou

mercedes290
7. okt 2017

@marcelastrbakov v pohode ako sa tam má?zvlada to???musi to byt statočne dievčatko.
A vy už máte po operácii že?

marcelastrbakov
7. okt 2017

Ano, vlani v juni ju operovali, v septembri sme boli v Kovacovej a v decembri jej vyberalj drôty. Na ko v aprili na zaklade rtg neboli dobre výsledky tak som dala ziadost na kupele. Prislo jej ze preplacaju v dlzke 150 dni. Ale tak dlho tam nebude. Od 31.8.-16.12. Zaujala ma ta metoda, co tu slomenula a posunula @dundusa

mercedes290
7. okt 2017

@marcelastrbakov čo bolo zle na výsledkoch prosím ta