icon

Perthesova choroba

veroniqq
5. jan 2013

Ahojte, synovi 6 diagnostikovali Perthes, dostali sme barle, dostaneme este snyderovu bandaz, ma byt v kludovom rezime. Sme uplne na zaciatku, vsetko mame nastudovane z netu, u lekara nam toho vela nepovedali, prosim o informacie ako ma presne vyzerat ten rezim, presne ake polohy su povolene, ci moze sediet, klacat ake pohyby a polohy su povolene najma ked sa hra. Na barliach mu to ide dobre, asi si rycho zvykne....teraz ma klb bolestivy, je to v tej prvej faze kedy klbik asi nekrotizuje - odumiera. Od prveho februara by sme mali ist na 5 mesiacov do Kovacovej. Nechceme nic zanedbat, viem ze klb musi byt v spravnej polohe aby sa nezdeformoval, nevytlacil z klbovej jamky, to je hlavny ciel liecby pri tejto chorobe....
Prosim Vas o Vase rady, skusenosti, aj Vas ktori ste boli v Kovacovej na lieceni. My sme zatial vedeni na ortopedii v BB v Roosweltovej nemocnici.
Dakujem vopred za vase reakcie.
Veronika

avonka88
14. jan 2019

@mercedes290 a vy ked mate obojstranny mate len barle? Ci ako sa liecite?

mercedes290
14. jan 2019

@avonka88 mame barle presne dva roky.
Prvu operaciu mame za sebou.
Natacali panvu a dávali kliny.
Teraz z jednej nozicky vyberú kliny.
A druhu natocia panvu a vložia kliny medzi min a panvu

avonka88
14. jan 2019

@mercedes290 ako to zvladate? Kolko ma maly? Kolko este bude s barlami? Chodite aj na prechadzky? Prva operacia dopadla dobre? Aky ste mali stupen ked vam na prisli? Naco sa vlastne mataca panva? Malo otazok som dala nie?🤪

mercedes290
14. jan 2019

@avonka88 môj syn to zvláda super on ma na salame.
To ja som ta čo sa trápi.
Marko funguje normálne chodí von hra sa do skoly chodí.Vsetko ako iné deti len ma barlicky.
Koľko má barlach ešte?no keby sme nemali obydve nôžky tak už chodí bez nich.
Len ze tym ze mame obydve nôžky tak sa nám to predlžuje.
Teraz nás čaká sadra 6 týždňov takže len ležať alebo stať môže.
Stupeň ani neviem ktorý ale klbik sa začal rozpadát.
Začalo to tak že mali mi začal ťahať nozku za sebou strašne jo bolela

avonka88
14. jan 2019

@mercedes290 ved to ze ani moj maly nechape co sa deje len ja ti prezivam
Tak ze keby vas maly nemal dve nozky len s jednou problem tak uz nema barle? Chodili ste aj na liecenie? Kolko ma rockov? Ako ja som prekvapena ze ma druhy stupen pretoze nikdy sa na nohu nestazoval ale zacal krivat

mercedes290
14. jan 2019

@avonka88 nie nebola som s malým na liečení mám ešte malu dcérku nedalo by sa to.Nemal by kto snou byť a mali by sa nešiel.Uz by barle nemal.
Kedy máte mať operaciu?A kde vás budú operovať malý ma 9 rokou preto sa rozhodli hneď pre operaciu kvoli veku

avonka88
14. jan 2019

@mercedes290 v kosiciach sme z kosic. Tesi ma ze ta operacia vam pomohla. Dufam ze aj nam. Ja som nebola s malym na ortopedii muz bol ale idem teraz k dr na konzulaticiu ohladom syna ale nieco take mi vravel ze chce dat ta dr tej nohe sancu s tou atlantou a ak sa to nespravi az tak operacia. No neviem ci nie ke lepsie hned

avonka88
15. jan 2019

@ladohen prosim vas aky je rozdiel medzi prvym a druhym stupnom v lajckom jazyku? 🙂

mercedes290
15. jan 2019

@avonka88 koľko ma rokou dvoje dieťatko?neviem s x mamičkám čo som písala a som.v kontakte tak atlanta bola strata času a nakoniec aj tak museli ísť na operaciu.
Ale je to na vás.

avonka88
15. jan 2019

@mercedes290 5a pol. Presne ved to chcem vediet na aky fras ti vyrabaju. Nie je lepsie hned zoperovat a mat pokoj?

avonka88
15. jan 2019

@mercedes290 je to az tak nepredychatelna chuoroba? Ci da sa s tym zit tak ze sa clovek neosali? 🙂

mercedes290
15. jan 2019

@avonka88 žijeme s tym už dva roky. V nemocnici som.videla už všeličo takže som.si vždy povedala ze môžme byť radi a šťastný a ja verím že sa vyliečime

mercedes290
15. jan 2019

@avonka88 Ale zas malý je maličký možno mu to ešte pomôže.

avonka88
15. jan 2019

@mercedes290 kolko mal tvoj maly ked ste na to prisli? Ake mal stadium?

mercedes290
16. jan 2019

@avonka88 mal 7 rokou keď sme na to prišli presne v januári takto pred dvoma rokmi.
Neviem ani ktoré štádium to bolo ale išlo o malého vek a najlepšie riešenie bola hneď operacia

avonka88
16. jan 2019

@mercedes290 teraz idete na druhu operaciu? Joj preco to padne na deti? Som z toho taka nestastna

avonka88
16. jan 2019

@mercedes290 rano sme boli na konzultacii u dr. Vravela ze do roka by sa to malo urobit bez operacie. Ze je maly a ma nadej. No uvidime. Idem na to opatrne netesim sa zatial z nicoho

mercedes290
16. jan 2019

@avonka88 držím.palce

avonka88
16. jan 2019

@mercedes290 dakujem ale neverim co tu citam realne pribehy. Kazdy mal operaciu 🙂

mercedes290
16. jan 2019

@avonka88 teraz je v nemocnici chlapček čo nosil 14mesiacou atlantu a nakoniec aj tak ho operovali

avonka88
17. jan 2019

@mercedes290 kolko ma rockov. Ved to. Radsej by som nasho hned operovala a mala pokoj. Toto bude ako cakanie na neviem na co. Drzim aj vam palce 😘 idu operovat druhu nozku?

malibu777
22. jan 2019

Dievcata, prave som vytvorila novu diskusiu - Morbus Perthes - Perthesova choroba. Pre mamicky ktore sa AKTUALNE trapia so svojimi detickami s touto diagnozou.

mercedes290
22. jan 2019

@malibu777 môžem poprosiť pridať do skupiny.dakujem

avonka88
23. jan 2019

@malibu777 aj ja mozem poprosit?

avonka88
30. jan 2019

Prosim vas co je lepsie pre perthes ciz alebo kovacova?

anna98
19. feb 2019

Prosím skúsenosti ohľadom hyperbarickej komory pri perthes. Dakujem

zdenka287
23. feb 2019

@malibu777 ahoj. Môžem sa aj ja pridať so skupiny. Mám 3 ročnú dcéru ktorá v pondelok bola operovana na Perthes. Ďakujem

mercedes290
23. feb 2019

@zdenka287 3 ročná a operovana. Prečo také malé detičky majú šancu sa vyliečiť aj bez operácie.
Ci už mala klbiky tak moc zle?

zdenka287
23. feb 2019

@mercedes290 Liečili sme sa v PO a veľmi som bola sklamaná s prístupom lekára. Môj brat mal to isté keď bol mali a bol rok na liečení kde mu pomohli. Tak som sa objednala k pánovi primátorovi do Žiliny. Keď videl rengén tak povedal že potrebuje okamžite operáciu.

mercedes290
23. feb 2019

@zdenka287 ako to zvládate malinka a sadra všetko v poriadku?operácia je za vami teraz vydržať tých 6 týždňou.