Pes pohrýzol dcérku. Ako postupovať ďalej?
Ahojte
Dnes skoro 4 ročnú dcérku pohrýzol babkin pes- jazvečík, sme tu na prázdninách. Malá mu nechtiac skočila na zadnú labku a on zavrčal a skočil do nej. Je starý, nohy ho bolia, hlavne tie zadné... išli sme na pohotovosť, kde jej to vydezinfikovali a zalepili - má poranený noštek a nad ústočkami má ranu tiež. Išli sme ešte ku detskej - tá jej dala antibiotiká vo forme sirupu a dezinfekciu. Prízvukovali aj na pojovosti aj dr, že pes je dúfam ockovany proti besnote- zistila som že je , ale kedy naposledy babka nevedela ... Naši išli k zverolekarovi, ten mi objasnil, že u nás sa besnota nevyskytuje a keď tak veľmi zriedka. Inak pes je ok, len má zevraj nejaké problémy s dýchaním , ockovali ho dnes a ide ešte na 5ty deň na kontrolu a na 14ty deň. Naša bola dnes no a ideme ešte v piatok- čiže 5.ty deň. Ide ma jebnut (prepáčte za vyraz), nemôžem spat... premýšľam že ešte by som išla na infektóogiu s malou pre istotu ? Zverolekár nám ešte dal papier , že pes nemá besnotu - potvrdenie, ktoré som musela poslať aj na pohotovosť , kde sme boli. Lenze oni až dnes PSA zaočkovali , takze besnotu nebude mat , ale naša mala čo ? Čo mám ďalej robiť ? Lieky ma, proti tetanovke ockovana je, vydezinfikovala to je, ale ja som na nervy! Besnota sa môže rozvíjať dlhsie a je smrteľná.... čítala som že keď nebolo zviera očkované (očkované vôbec alebo nebolo preočkované každých x rokov , ako to je ?) treba sa ockovat a ist ku infektologovi. Zverolekár povedal, že to nebude potrebné... som z toho na prášky ... mala je ok, veselá , všetko ako predtým , ALE.... vedeli by ste mi poradiť čo robiť ? Ja niesom na sk poistená ani mala sme tu na prázdninách wste dva týždne , nemáme sk poistenie... viete mi možno poradiť kde a ako sa dostať ku infektologovi a či ju mám skutočne nechať zaočkovať proti besnote ? Prosím poraďte mi, ja nemôžem spat...určite to budem ešte riešiť , ale možno máte skúsenosť...
@lucia147852 ja som sa proste zlakla, keď som zistila , že pes nechodí pravidelne k zverolekarovi, ja som to neriešila, pretože som to brala za samozrejmosť ako napríklad to, že s malou chodím na preventivky k dr, preto taka reakcia a doľahlo to na mna vecer, bol to náročný deň... keby to bolo nejaké male poškrabkanie , ale ona má chuda cely noštek dohryzeny a nad perou tiež....
@lucia147852 a ten sirup jej dali kvôli tomu aby sa jej neurobil zapal
@tatianamaria ahoj ďakujem za správu, je to strašne keď sa take niečo stane :( už som sa na to vyspala a mala aj pes sú ok, tak mám už kľud na dusi... len to na mna včera doľahlo všetko po náročnom dni
@simi82 - dve moje deti približne v tom veku pohrýzol mamin polohluchý a poloslepý maltezák z rovnakého dôvodu. Mne asi nenapadlo ísť s tým k doktorovi. Jedného zachytil cez nohavice, mal veľkú modrinu na stehne pár týždňov a samozrejme uhryznutie aj do krvi. Len sme to doma vydezinfikovali. Dcéru do ruky, tiež dezinfekcia.
Keď som bola stredoškoláčka, uhryzol ma do prostredníka najbojovnejší samec a zuby zašli až ku kosti. Krvi za dlaň, vylievala som ju na zem. To ma mama vzala k lekarovi. Na pohotovosti (bolo to cez víkend) robil cudzinec, nechapal, aké zviera ma pohrýzlo. Boli 90.roky. Tak som musela na očkovanie proti besnote. Pamätám sa, že som dostala 3 dávky. Marí sa mi, že do brucha.
@dahra ahoj ďakujem za skúsenosť. Ono ide o to, že babkin jazvečík ju pohrýzol do krvi, dosť hlboko, našťastie šiť to netreba aj keď na nose to má na hrane ... a keď som sa pýtala , že či je ockovany tak ani nevedela povedat či ani a keď áno tak kedy. Zistilo sa , že je ockovany proti besnote pred x rokmi ale to je všetko. Boli sme u veterinára, ten povedal jasne že besnotu nemá , dal nám papier a vyšetrili ho taktiež dostal očkovanie a ešte ideme k zverolekarovi dvakrát , s malou ešte v piatok na chururgiu, tak snáď to bude všetko ok.
pohryzol ju pes babky, nie nejaka divoka liska.....mna by skor trapili tie rany na tvary a nie besnota....ale ak ta ma koli tomu jebnut a nemas spavat, pobehaj este lekarov a vydup si ockovanie proti besnote pre nu ale ja by som to nerobila pri domacom zvierati....poznam ludi, co to absolvovali a teda nic prijemne (tam islo o pohryznutie divokym zvieratom, ktore byva bezne plache a nebolo, takze padny dovod tam bol)
V nasich koncinach vobec nejde primarne o besnotu, v tomto smere sa mozes ukludnit.
A ano bohuzial strasne vela ludi kasle na preventivky a aj pravidelne ockovanie. A to nielen psy na dedine ale aj kopa sidliskovych superpsickarov. Pridu na veterinu (som vet), otvorime vakcinacny preukaz a ludom je uplne fuk ze uz neboli par rokov a vyhovoriek kopec. Plus samozrejme zanieteni antivakceri k tomu. A mame peknu zbierku psickarov, ku ktorym nepustim ani dieta ani psa.
Pri pohryzeni psom ci je ockovany alebo nie, ci stary, ci mlady, ci z dvora ci z bytu, je problemom to, ze psia (aj macacia) papula je pekna zbierka infektu, je tam uplne vsetko. Pointa je ze dcerka dostane protizapalove latky a v pripade potreby atb. A bude uplne v poriadku.
To, ze sa so psom chodi na veterinu v 1., 5., a 14.ty den je uz zo zakona dane, majitel ma toto povinnost absolvovat akonahle poraneny isiel na oficialne lekarske osetrenie. Velakrat aj s hlupostami a takmer neviditelnymi rankami - ale clovek sa zlakne.
Neboj sa, dcerke nic nebude.
Kľud... pes nema kde tu besnote len tak chytiť...
@simi82 preco myslis, ze pes nie je pravidelne preockovany na besnotu? Vies, ze teraz su vakciny, ktore sa preockuvaju len kazdy treti rok? Navyse psika videl veterinar a zjavne mu nic nie je, tak prestan hystercit, to sa uz ani citat neda ako vystrajas, chod sa radsej venovat malej.
@simi82 chápem tvoje obavy ale odborník ti potvrdili že besnotu pes nemá ešte máš o tom aj potvrdenie. Mna pokúšali za život už asi 3 psy, jeden dokonca z ulice, bola som tiež dieťa ešte to bol strach a nervy, lebo sme nevedeli čo to je za psa, našťastie to bol pes, ktorý utiekol jednej pani na konci ulice z domu. To sme zistili až o týždeň. A tiež má nepekne kusol do ruky. Nikdy som besnotu nemala a ani nemám. Na tvojom mieste by som sa ukludnila lebo stresujes tým ešte viac dcéru a tá z toho môže byt tiež nervozna a to neprispieva k ničomu.
Na Sk besnota v podstate nie je, tak sa uz tolko neobavaj. Ak mas pochybnost, zavolaj na infektologiu, ci sa da spravit nejaky test. Mna skor zarazilo, ze pises, ze nemate poistenie? To je teda fakt risk, ist s dietatom a bez poistenia. My, ani ako dospeli, neopustame krajinu bez poistenia
@nelca84 je potrebné zhadzovať niekoho, kto sa zľakol a urobil všetko preto pre svoj pokoj a pre zdravie dieťa? Ja sa venujem malej dosť, sem píšem asi tak 2x v živote . A radšej sa netreba vyjadrovať ako druhých osočovať, asi máte nejaké problémy, prajem všetko dobre. Však Vám sa nikdy nič nečakane nemôže v živote stat 🙂
@mk1111111111 myslela som to tak že na sk niesme poistení, keď sme tu platíme si všetko sami inak mame riadne poistenie v krajine kde žijeme a tam si platíme. Toto bolo bráne ako úraz takze sa neplatilo nič. Samozrejme keby sa nedajbože niečo stalo tak si to všetko zaplatím.
@gabika0825 ďakujem za správu, už som ok len som mala včera stres , cez deň sme behali riešili a vecer keď zaspala to proste na mna prislo, nestresovala som pred ňou to by nič neprinieslo ...
@simi82 ved si dajte aspon cestovne poistenie, ci to nejde? Co, ak by sa vam tu nieco vaznejsie stalo?
Mna kusol pes do ruky, tiez lekar hovoril mame ze pokial pes nezije v lese a neni tulavy a podobne, je sanca ze ma dospeli pes besnotu priam nulova + mal by urcite priznaky.
Takze mi ranu vycistili, zasili a som tu. Urcite by som nestresovala, kedze je to domaci psik a este aj veterinar ti potvrdil ze besnotu nema.
Poznamka, na mne to nezanechalo stopy, psy milujem dodnes. Tiez som mu stupila omylom na labku
tak ja si pamatam, ked pohryzol pes mna... a nedopadlo to dobre. skončila som na infekčnom, mesiac mi 3x denne pichali injekcie do pupku, mala som asi 6-7 rokov (bolo to tak dávno, že keby to je príbeh napísany na papieri, musím ho ofúkať od prachu 😀 ) pes bol podľa majiteľky zaočkovany ale nakoniec sa ukazalo, že mal besnotu. moja mamka si robí srandu, že ju na mna preniesol, lebo puberta bola u mna divoká a besna 😀
Na dedinách väčšinou chodi veterinár a psy sa očkuju naraz. Našu teraz očkuje raz za dva roky. Vraj stačí taký interval.
@banderaska29 si si istá, že mal besnotu?
@sandrasstini ďakujem za správu, máš pravdu, keď citam kolko z vás už pohrýzol pes a ako to prebiehalo tak som kludnejsia , mala je ok aj psík... aj sme jej vysvetlili že on to nechcel a on je zasa nešťastný dnes aj včera , tak už je to všetko ok a dúfam že budú zasa kamosi...
@banderaska29 nakoniec to našťastie všetko dobre dopadlo, mamina je srandistka 😁

@simi82 už sa netráp