icon

Ploché nohy u ročného dieťaťa

21. nov 2021

Ahojte, možno tu niekto kto mal podobnú skúsenosť. 13m chlapec nám zle došlapuje. Samostatne ešte nechodí. Upozornila som na to pediatričku, tá odporučila ortopéda. Sme aj v pozorovaní neurológa (vrodený hypertonus sme cvičili Vojtovou metódou, už necvičíme asi pol roka). Ortopéd sa vyjadril len že má ploché nohy a má nosiť pevnú obuv aj doma. O pol roka kontrola a rtg. Keď som sa pýtala na rehabilitácie tak mi povedal že na to je už neskoro 😒 samozrejme zajtra je prvý pracovný deň od jeho vyšetrenia, budem hľadať odborníkov ďalej, ale rada by som počula ako to vyzeralo a

autor
21. nov 2021

Dopadlo u ďalšieho dieťata. Píše že chodidlo má vo varozite ( na jednu nohu došlapuje tak, že sa chodidlo vytáča smerom von až do pravého uhla), kalkavenozne postavenie výrazné. V stoji ťažký planovalgus.
Ďakujem za každú radu ☹️😪myslela som že najhoršie už máme za sebou😥😭

pribinak
21. nov 2021

Ako neskoro? Čo je to za doktora? Však cvičiť máte aj preto aby sa to ešte viac nezhoršilo. Aby ho neboleli nožičky
Na rehabilitácie môžete ísť aj s odporúčaním od pediatricky

autor
21. nov 2021

@pribinak áno odporúčanie našťastie máme. Zajtra volám našej rehabilitačnej. Bola som z tejto vety šokovaná, to ako o pol roka ukáže rtg horšie zmeny a to nebude neskoro? Je mi do plaču, dieťa som piplala, naťahovala ho Vojtovou ktorá nám neskutočne pomohla, a teraz je neskoro? Ortopéd povie tak, neuro inak a rehabilitačná dr zas inak ☹️ mám zo seba zlý pocit že som neurobila maximum ale v 9m vyzeralo všetko ako malo, neskutočne som na seba nahnevaná aj keď v podstate za to nemôžem, ako môžem ja vedieť či sa lekár nemýli? Myslím že cvičenie neuškodí, nemôžem čakať ďalšieho pol roka kým mi povie že má úplne zlý nález

pribinak
21. nov 2021

Ukľudní sa prosím tá. Ploche nohy má každé druhe dieťa.
Normálne začnite cvičiť a uvidis ako sa to polepší. Kúp mu ortopedické sandálky aby mal aj pasívnu podporu a bude to ok.
Doma môžeš zmajstrovat s ockom aj senzoricky koberček a môžete cvičiť aj doma.
Zas netreba z plochých nôh robiť smrteľnú chorobu
Čau

janinah
21. nov 2021

Chodte za iným ortopedom,ortoped b ymal vedieť,že v tomto veku má dieťa na chodidle tukové vankúšiky a ploché nohy vtedy neurčí zodpovedne ani jasnovidec,nedá sa to.S tou rehab. má to tiež pomýlené.Nestresujte,nevzdávajte to,sú ai iní ozaj odborníci.

autor
21. nov 2021

@pribinak chápeš toto nebudú len ploché nohy, to by si musela vidieť. Žiaľ k inému otropedovi sa čakalo dlho, museli sme ísť k tomuto spádovému na ktorého každý nadáva. Toto dieťa malo hákovitú nohu ťažkého stupňa, Vojtovou sa malo všetko napraviť, vyzeralo to byť OK kým nezačalo chodiť. Ale ďakujem za radu, bodaj by to boli LEN ploché nohy.

autor
21. nov 2021

@janinah presne nad týmto rozmýšľam, veď viem že do 3 rokoch sa o plochej nohe môže len diskutovať či tam naozaj je, pretože sa stále formuje. Ako to môže povedať o dieťati ktoré začína chodiť?

pribinak
21. nov 2021

Z kadiaľ si? Nápis mesto a baby ti tu poradia výborných súkromných ortopédov.

autor
21. nov 2021

Žilina, Čadca, Kysucké Nové Mesto máme najbližšie..

annm81
21. nov 2021

Zaujímavé, ako sa môžu odporúčania líšiť. Nám ešte pri štvorročnej prehliadke bolo povedané, že je skoro na akékoľvek špeciálne vložky a podobne. Jedine má chodiť čo najviac bosý po rôznych povrchoch. Takže akonáhle je 15+stupňov idú topánky dole - v parku na tráve, v piesku na ihrisku, po skalách. V zime používame doma kamene a podložky s rôznymi masážnymi povrchmi a s rôznym zakrivením.

autor
21. nov 2021

@annm81 áno aj starší je doma stále vyzutý, v lete po dvore chodí najradšej bosý, niekedy sa bojím ale nešliapol na včelu alebo osu.. Keď sa ma. Ortopéd spýtal v čom chodí doma tak som odpovedala že len v protišmykových ponožkách. Na to odporučil pevnú šnurovaciu obuv, tak nosí capačky Rak aj na doma. Iné som kúpiť nestihla. Ja nie som zástanca ani odporca barefoot, viem že každý si tvrdí inak ale mne sa predsa len pozdáva najviac tak, aby mal spevnené členky a čo najmäkšiu podrážku. Uvidím čo povie rehabilitačná sestra.. Či nás vôbec vezmú

annm81
21. nov 2021

Nechcem v tomto príliš odborne radiť, lebo odborník nie som. Len sama na sebe som pozorovala jednu vec - po úraze členka som začala preferovať vysokú pevnú obuv, lebo som cítila, aký mám členok slabý. A po istom čase som zistila, že to bol omyl - oba členky mi strašne zleniveli a potrebovali veľmi veľa cvičenia, kým som bola schopná ísť po lesnej cestičke len v teniskách. Určite sa poraď s ďalšími odborníkmi, lebo ten jeden, ktorého si spomenula na mňa nepôsobí práve dôveryhodne.

kacena4
21. nov 2021

ahojko mat ploche nohy je jedna vec, to sa vyvija do cca 6r tam je cas, ak sa vsak k tomu prida vybocenie klbov neviem ci mate von alebo dovnutra je to uz horsie lebo sa cela vaha chrbtice cez nohy/kolena prenasa zle na slapu a preto vznika plochonozie u cloveka urcite treba riesit tie kolena ak vam vybucuje nozka plochonozie netreba. otazka je nakolko vybovuje je niekolko stupnov. moja ma 3 zo 4 stupnov a nosime ortotopanky vysoke na 4 lepky od 3r (skor vacsinou nedavaju len vaznym diagnozam) aby sa zastabilizoval clenok a noha spravne naslapovala smerom dopredu nam sa to po cca 6 rokoch upravilo - dcera uz nepada, nepodkyna sa - u nas bodo dovnutra. ale teda riesili sme to az v 2,5r.

didi2102
21. nov 2021

Syn má plochu nohu,má 3.5r a dr to definitívne potvrdil až v 3r že do vtedy sa to nedá,vyvíja sa noha, boli sme v nemocnici na rehabilitačnom oddelení kde ho pozrela primárka a ona odporučila rehabilitácie,necvicia sa ako keby nohy ale napr podpora chrbta,brucha ,naťahujú sa svaly na nohách čiže nechápem načo je neskoro, od 3r sa predpisujú ortopedické vložky a odporúčaná obuv z protetiky aj na doma papuče aj von,syn začal chodiť ako 1.5doslova, dobehol to za polroka

didi2102
21. nov 2021

A ešte kamarátkin syn má tiež ploché nohy ale jemu vpádajú členku do vnútra,presnú diagnózu neviem,jemu povedali že cvičenie nepomôže a operácia cca 6-7r, chodí však k inému dr,tiez má len ortopedické obuv odporucanu

didi2102
21. nov 2021

A ešte ja mám zprotetiky 2x obuté v kociari zimné cizmy keď by si chcela

taga
21. nov 2021

Ja neviem poradit, ale chcem sa opytat - na jednej strane pises, ze sam nechodi, na druhej strane, ze zle naslapuje... tak ako to je: chodi alebo nechodi? Nevodite ho za rucicky, vsak nie?

renab
21. nov 2021

V Ziline sa mozete objednat na konzultaciu priamo k Mudr. Popluharovi, alebo na detsku ortopediu priamo do nemocnice.

autor
21. nov 2021

@kacena4 veď práve má to dosť výrazné, samozrejme nie som lekár ale toto len pri plochej nohe určite bohužiaľ nezostane... Keď tou nohou vykročí tak labka nesmeruje dopredu ale do 90st uhla. S dcérkou ste aj nejako výraznejšie cvičili?
@didi2102 členky vyzerajú byť v poriadku, aj keď na 100% nech pozrie iný lekár... Takže v prípade vbočených členkov je fakt že rehabilitácia neúčinná?
@taga pohybuje sa len okolo nábytku, za ruky nevodíme, resp. keď sa pýta že niekam chce ísť, niečo ho záujme, ukazuje - tak ho vezmeme popod pazuchy tak kráča. Samozrejme len úplné minimum, do pavúkov som nedávala vôbec. To zakázala aj neurologička a ani by som nedávala.
@renab ďakujem za tip, určite sa skúsim popozerať, máte skúsenosti s ním?

renab
21. nov 2021

Je odbornik, ludia ho chvalia, chodia za nim aj z daleka. Len sa u neho plati. Inak bol primarom tej detskej ortopedie v nemocnici, ked sme tam boli. Teraz neviem.

kacena4
21. nov 2021

kedze dieta este nechodi chce to cas, casom sa to moze upravit ked zacne chodit stabilne, preto sme aj my cakali do cca 2,5r. a ano chodime aj na rehabku ale nic vyrazne

autor
21. nov 2021

@kacena4 bodaj by to bola pravda, aj ja v to ešte dúfam ale stále sú tu tie neurologické diagnózy ktoré sa s nami ešte budú vliecť dlho. Dúfam že sa to aspoň zlepší. A vaša malinká začala chodiť neskôr alebo viac menej v termíne ktorý sa pokladá za normálny? Lebo už ma zas neurologička ondí že do 15m plus niečo a treba ho riešiť, len neviem ako sa to rieši keď jednoducho chodiť s takou nohou nevie.

kacena4
21. nov 2021

moja v sirsom normale zacala chodit a kedze mate aj neuro problemy moze to spolu suvisiet, napr. predcasniatka su oneskorene takze 15m. sa nestresuj to len dr. riesi tabulky - moja zacala chodit aj v 18m a potom sme ju nevedeli zastavit aka bola rychla (druhe dieta) takze nestresuj, ved vas riesi pediatricka poslala vas k ortopedovi

didi2102
21. nov 2021

To ti neviem povedať , ja som sa tiež čudovala že aspoň neskúsili rehabilitácie,chalan mal 5r vedia to cca od 3r ale už skôr bolo podozrenie,vraj by to cvičenie bolo neúčinné,u iného dr ale neboli,sú zmierený s operáciou,im ale o tej operacii povedali hneď na zaciatku

didi2102
21. nov 2021

Inak môj syn sa narodil v termíne,cvičiť sme začali na chrbticu keď mal cca rok ale len raz do mesiaca.ukazali cviky čo robiť doma,syn sa.ozaj postavil posledný deň 18.m všetci s tým boli ok,to ja som urgovala nech nas pošlú na neuro a tak a všade že.ok,mierna hypotonia nič viac

amelie2017
21. nov 2021

Ploche nohy sa rocnemu dietatu nedaju urcit. V roku ich ma ploche takmer kazde dieta. My sme s dcerou pobehali vela odbornikov, fyzio, vacsinou vsetko sukromne, boli sme aj u jedneho, ktory kamoskinu dceru, ktoru vsetci odpisali, ze nebude chodit a on ju postavil na nohy. Este v 2 a pol roku nam povedali, ze cca do 3 je to normalne. Ona ma trochu padnutu klembu, nohy do x, ale robili jej rozne meriania, a vraj je to ok. Posilovat brusne svaly a kvalitny obuv. 4 nezavisli odbornici nam odporucilu ohybnu podrazku, ale pevnu patu, ani nie clenky, ale aby mala patu stabilnu.

A k tej kamoske, jej dcerka mala problemy so svalmi, hypertonus aj hypotonia, ona mala chodidla doslova ako morska vila. Uplne vytocene, clenky volne, nestala na chodidlach, skor na tych clenkoch. A ano, nosila specialne topanky na mieru s vlozkami na mieru, nehorazne peniaze ju stali, ale dievcatko ma 4 a pol, beha, skace, chodi na balet! Takze sa nevzdavaj, nezufaj a hladaj odbornika, nie ze dlho cakame na termin.

kloranebebe
21. nov 2021

Ja mam s Dr. Popluharom len dobre skusenosti. Chodime k nemu sukromne. Cakacia doba je 3 mesiace.