icon

Ako riešiť pocikávanie 2,5-ročného syna?

simona798
9. jan 2025

Dobrý deň, prosím Vás o rady/postrehy/skúsenosti.
Syn - takmer 2,5r, pred 4 mesiacmi sme zacali odplienkovať na deň. Prvý týždeň úplná paráda, minimum nehôd, možno tak 3-4 za celý týždeň. Druhý týždeň horšie, tretí ešte horšie. Nikdy to však nebolo, že by sa úplne celý pocikal, skôr len tak cvrkol, spamätal sa a ohlásil sa, že potrebuje cikať. Nejako sa to za stabilizovalo, že to bolo denne 50:50 kedy sa vypýtal suchý cikať a kedy až keď mu cvrklo. Myslela som, že je to len dočasne, že to pôjde k lepšiemu. Ale naopak, problém stále trvá. Aj dnes po 4mes bez plienky je to tak, že polovicu času sa pekne vypýta ešte keď ma suché oblečenie, polovica keď už má cvrknute - niekedy fliačik s priemerom 1cm, fakt že minimum, niekedy aj 3-5cm. Tento týždeň sa dokonca 2x úplne pocikal, ostal akoby prekvapený stáť v strede izby a cikal - trochu to prisudzujem aj tomu, že je/bol prechladnutý, chorý... Ale to ucvrkavanie, neviem ako s tým ďalej.. už som zúfalá 😤 také že - posadiť ho na nočník preventívne nehrozí, od začiatku to nešlo týmto smerom, on na nočník nesadne pokiaľ nechce on sám, neudrží ho tam nič a nikto... Takže nutenie u neho nie je cesta.. na to ucvrkavanie nezaberajú ani odmeny, ani tresty (myslím také, že sa zoberie hračka alebo tak, fyzické neuznávame).
Poraďte mi prosím Vás, čo robiť.. alebo stretli ste sa s tým niekto? Prešlo to?
Ešte doplním - s kakaním nebol problém od začiatku, po spankoch ma suché plienky, ale ešte mu ich nechávam, keďže cez deň máme to čo máme...
Poprípade môže byť zhoršenie spôsobené aj tým, že začal viac rozprávať posledné týždne?
Ďakujem každému za radu.

oceanahory
9. jan 2025

@simona798 Podla mna len este jednoducho "nedozrel" k tomu, aby si celkovo uvedomoval svoj mechur. Jednoducho to potrebuje cas. Moj syn ma 2,5 roka a nechyta sa ani zdaleka tak pekne, ako ten tvoj. Ja to ale ani nejako moc nesilim...davam mu cas, ved na to pride 😉 a ked tak pride jar a leto a plienky zoberiem uplne, snad sa zacne chytat. Vsetko sa lahsie bude prat a susit.

paciko9
9. jan 2025

Myslim, ze to prejde casom. Ja som odnaucila od plieky v 18mesiacoch. A stym cvrknutim sme si uzili, vacsinou sa pozabudla, pri hre alebo pri jaseni.

tatinka
9. jan 2025

@simona798 ahoj, chce to len cas a tvoju trpezlivost. Mam dvoch synov,prveho sme odplienkovali ako 2 rocneho behom tyzdna ,do troch tyzdnoch bol odstaveny aj od nocnej plienky. Teraz ma uz 6 a pol roka. Mladsieho syna sme sli odplienkovat mal vtedy 2 roky aj stvrt, pol roka trvalo,kym obcasne denne pocikavanie prestalo uplne,plienku na noc sa podarilo odstavit az ked mal 3 roky aj tristvrte,vtedy sa zrazu zacal pytat cikat aj v noci ,do vtedy som mohla robit co som chcela,proste v noci vzdy nacikana plienka,akonahle na to dozrel -nocne spanie bez plienky v pohode....
Takze len trpezlivost,kazdy mechurik na to dozreje v tom svojom spravnom case🌹

aiana24
10. jan 2025

Ak mozu byt nejake podnety co ho znepokojuju, porozmyslaj co s tym (psychicke napatie doma, rozne pristupy rodicov, pocit nebezpecia z inych dovodov). Ak nie, asi to chce len cas.