icon

Podozrenie na autizmus

jajka87
20. okt 2021

Ahojte mamičky ktoré máte dom dieťa s autizmom. Chcem sa opýtať aké boli prvé varovné príznaky a v akom veku dieťatka vám autizmus potvrdili. Mám synčeka ktorý je narodený predčasne v 32 TT. momentálne má 28 mesiacova jeho slovná zásoba je strašné mala. Povie apo(auto) ape(autobus) havhav(auto) mňau(mačka) bee (ovečka) baba(balón) keď niečo chce ukáže prstom alebo nás dovedie kam potrebuje. s deťmi nemá problém ale skôr sa len múka ako sa hrajú vyzerá akoby sa hambil.Vie ukázať časti tela ukáže kde je taktik a na seba len keď sa vidí v zrkadle. Mám pocit že očný kontakt je slabý a nereaguje ani na meno a niekedy ani na požiadavky ktoré na neho mám. No bežné činnosti rozumie.na wc sa pyta tak že ukáže na cikacika.Je dosť tvrdohlavý a keď nie je podľa neho tak je cirkus. Dožaduje sa veci ktoré ho bavia a nedá si vysvetliť že isté veci nemôže a že sú nebezpečné. Rad má tie isté trate ale keď ideme iným smerom akceptuje to. Od mala rad hádže kamene do vody a keď je voda ďaleko pôda mi kameň a chce nech ho hodím ja. Rad pozerá knižky a ukazuje na obrazky. Keď chcem aby ukázal traktor, auto, balón ukáže a aj zvietatka.Vie ukázať a povedať koľko má rokov no len keď ma náladu a to je obcas.Na vyšetrení u deckej pedagogický nespolupracoval tak nás objednala o pol roka že...je ešte skoro. Prosím o radu ako ďalej...

Strana
z2
1katus1
21. okt 2021

@jajka87 a čo nie je v poriadku ? Mne dcéra začala poriadne rozprávať v 3 rokoch. Tiež v 3 zvládla pyramíd sa na nočník. Tiež si lekárka myslela či nemá autizmus. Boli sme u psychologicky ťa nam len povedala že nevidí žiadny problém. Skrátka má čas na všetko. Aj chodiť začala.v 16 mesiacoch. Teraz je prváčka školu zvláda bez problémov začína aj celkom pekne čítať po slabikach. Nechaj ho byť malým.

mariaveronikag
21. okt 2021

@jajka87 myslím, že je dobré znamenie, že sa spolu viete zahrať a že privolí aj na hry : "akože", macko akože papá, akože mu pripravíme kašičku...synček mi príde úplne normálny. Uvidíte, ako to bude napredovať.

kiki68
21. okt 2021

@martyzpp to zase moze byt len jeden zo znakov a potrebuje dozriet system. Este by som to nechala pekne dozriet. Skusit ho pripravit na situaciu lepsie a takto to odburat ten stres. Ale toto ma vela deti, ze jedna oblast je nejak nerovnomerne vyvinuta a musi sa to dobehnut. Pokial nie su pritomne ine problemy, tak je to v poriadku. Moj syn toto robieval pri vymene plienky ( doteraz pri unave vie takto reagovat). Do 3-5 rokov sa to vacsinou utrasie a vymizne. Vobec sa neplas.

kiki68
21. okt 2021

@jajka87 ja myslim, ze je v poriadku. Za mna je to normalne. Ako mozno bude svojsky trosku, ale vies to je este tazko povedat. Mnohi odbornici so 4-5 rokov ani nechcu davat autizmus ako diagnozu. Lebo dieta moze zrazu poskocit, dorovna sa to a ostane z toho iba spomienka. Na druhu stranu jedna navsteva odbornika nie je na skodu. Napr mozem odporucit moju byvalu sefku v centre WeWin v Bratislave. Je to Barbora Vodickova. Len ze by sa pozrela na to,ona je expert na vyvin dietata. To prebieha tak, ze sa dieta tam pohra s hrackami za asistencie rodica a mrkne sa, ze ci su tie oblasti primerane vyvinute. Lebo ti odbornici iba na autizmus, to je na rok cakacka. A to podla mna netreba. Az keby niekto takto vyhodnoti, ze by poslal niekde este dalej

jajka87
autor
21. okt 2021

@kiki68 ďakujem za odpovede, dnes na rehabilitačnom cviceny mi bolo povedané že má svalový tomus do roka sme cvičili vojtovku a chodil ako 13 mesačný vraj sa mu vratil tak máme sériu cvikov na cvičenie....😔

kiki68
21. okt 2021

@jajka87 ako ale toto stale nie je nic smerujuce k autizmu. Moze to byt skor vyvinova dysfazia. To ma vela predcasniatok. A postupne sa to dorovna. Ako pre klud svedomia kludne niekde zbehnite, ja myslim, ze ide o ten nerovnomerny vyvin a nieco sa hybe a nieco trosku ide pomalsie. Moj syn ma 15,5 mes a este pekne nechodi. Prejde 10 krokov, boji sa chodit. Je narodeny v termine. Rehabku nam nikto nedal. A u Vas uz pekne chodi. Proste kazdy je iny

noemi125
21. nov 2022

@jajka87 dobry co je s vami od tej doby?

Strana
z2