icon

Podozrenie na autizmus u 17-mesačného dieťaťa

di_dominika
1. nov 2023

Dobrý večer mám dieťa 17 mesačne este nemáme stanovenú diagnózu ale už som dopredu pripravená potrebovala by som radu čo si myslite . Neevie ukazovať prstom na veci keď niečo chce postaví sa prito a začne kričať mama ale v knižke ukazuje s prstekom , hra sa normálne skladá kocky, číta knižky, ale niekedy len tak rozhadze hracky a potom ich začne upratovať, neopakuje pomne slova na meno reaguje, ma ocny kontakt ale nie az tak aký by podľa mňa mala mať . Papa vsetko aj sama s lyžičkou vie sa napiť, blaboce si. Keď jej poviem že ideme sa kúpať ideme ham tak hneď uteká, alebo sa jej spýtam kde je havo kde je sloník jej mojkacik tak pozerá všade a hľadá ho ale iné veci ako keby mi nerozumela, nezakyva, a skáče po gauči po posteli niekedy aj na zemi dá si do úst mojkacika a tak skáče ale neciem či to nema s trampolíny lebo od 11 mesiacov chodila na trampolínu.. hluk nevadí len vtedy sa zlakne keď niekto zakričí .. Keď niekde ideme nevadia jej ľudia ani deti .Vedela zakývať zatapkat ukázať aká je veľká a 15 mesiacov išla na očkovanie a prestala to robiť ako keby to zabudla alebo sa jej nechcelo.Keď jej poviem daj ham dá mi, alebo napríklad ma nieoc v ruke a poviem daj da tiež , keď jej poviem daj na to tak da 🙂 .je veľmi usmievavé dievčatko smeje sa keď jej robíme hocijaké srandicky . Môže to byt sutizmus ? Ja keď som bola mala tiež som mala problémy dyslexiou a viac tých porúch môže to mať pomne ? .. riesime už terapie 🙂 je to moje prče dieťa tak nebiem ako sa chovajú deti v tomto veku 🙂 možno ja mám veľké očakávania od svojej dcéry neviem ..

Strana
z2
di_dominika
autor
19. nov 2023

@seahorse27 dobrý ja som mala dyslexiu dystrafiu neverbálne som komunikovala atd 🙂 ďakujem pekne 🙂

di_dominika
autor
19. nov 2023

@javiemneviem práveže ukazuje len v knižke a keď niečo chce tak buď sa prito postaví a kričí mama alebo ma potiahne za ruku chce ísť na ruky a potom ukazuje s celou rukou kam mám ísť 🙂 keď sa čuduje tak pozrie namna aby som jej niečo povedala .. boli sme už na orl to mala poriadku chodíme do aba centrum a teraz ideme neurologické 🙂 Ďakujeme

javiemneviem
19. nov 2023

@di_dominika držím palce. Verím, že to bude v poriadku. Deti sa vyvíjajú rôzne. 🙂

andreatytler
19. nov 2023

@krisruska Skusala si centrum vcasnej intervencie? Urcite je skoro na diagnozu, ale mohli by vediet poradit ako sa spravat k dietatku. Iny pristup.
Drzim palce.

krisruska
19. nov 2023

@andreatytler Áno, už sme mali prvé stretnutie- také úvodné, cez nich sme sa celkom rýchlo dostali i psychologičke. Budúci týždeň nás čaká návšteva v domácnosti, tak som zvedavá. Musím sa dostať len do pohody, čo je pre mňa teraz veľmi ťažké, neviem si to vysvetliť, že ma to celé, tak negatívne ovplyvňuje.

andreatytler
20. nov 2023

@krisruska Ja ked som mala podozrenie ze moje dieta ma obrnu tak som v neistote preplakala tyzden kym sme sa dostali s odbornicke. Je to velmi tazke. Vela stastia.

krisruska
24. nov 2023

@andreatytler Veď to čakanie a neistota sú na tom najhoršie. Ja som si myslela som, že som voči tomu obrnená, keďže to nie je moje prvé dieťa. A možno práve tie skúsenosti má desia - ani so zdravými deťmi to je často ľahké.... No aké to musí byť s dieťaťom, ktoré má nejaký vrodený hendikep ... rodičia, ktorí majú také dieťa a pracujú s ním, majú môj obdiv, musia mať veľkú vnútornú silu.

andreatytler
24. nov 2023

@krisruska Aj ty by si nasla taku silu keby si musela. Urcite. Kazda mama najde.
Ked sme sa potom dostali k tej odbornicke po tyzdni, vravim jej ake mam nervy a ona ze: A co aj keby mal obrnu? Da sa to zvladnut. Zmeni sa vas zivot, ale stale mate deta, stale ho lubite a robi vam radost, akurat sa naucite inac fungovat. Proste sa netreba dopredu stresovat, lebo zvladnes cokolvek co osud pred teba hodi. Ja na to vzdy myslim ked ma prepadnu akekolvek stresy koli dietatu, ze si poviem ze nech pride cokolvek, ja to zvladnem. Drzim palce.

krisruska
3. dec 2023

@andreatytler Ja si to hovorím stále, niekedy je to fajn, inokedy už dopredu vidím, že to nezvládnem a presne -stresujem dopredu. Máme po druhej diagnostike a stále je to na vážkach. Treba začať poriadne makať.
Musím sa jednoducho naučiť prijímať veci, tak ako prídu a byť vďačná za to, čo máme. Ďakujem za slová povzbudenia ❤️

koalka1609
2. jan 2024

@di_dominika ako ste na tom dnes? Zlepsilo sa to

di_dominika
autor
7. jan 2024

@koalka1609 dobrý deň dcéra už začína ukazovať prstom na niektoré veci čo chce ale to porozumenie stále tam neni 100% takže ani moc nie 🙂 napíšte mi kľudne do správy 🙂

drobec02
6. mar 2024

@di_dominika dobrý deň ako je na tom vaše dieťatko teraz

Strana
z2