Podozrenie na autizmus, zaostávanie vo vývine
Ahojte. V hlave mam milion myslienok, otazok odkedy riesime doma podozrenie na autizmus. Vsetky vysetrenia mame este len pred sebou, ORL, logoped, neurolog, pszycholog. Ku koncu septembra mame vysetrenie u klinickej logopedicky aj u dr. Janosikovej v Trnave.
Stale si hovorim, ze sa nebudem lypnúť na myslienke, ze urcite to autizmus je, ale ani sa prilis ukludnovat, ze to nie je ono, lebo pravda je taka, ze vidim, ze moj syncek je iny.
Koncom septembra bude mat 2,5r ale pozorujem ho s podozrenim asi od jeho 2r. Predtym mi na nom neprislo nic zvlastne. Ale je to nase prve dieta, tak tazko povedat, ci som nieco neprehliadla....
Ak mate niekto skusenost, co myslite podla mojich postrehov?
Ovlada len slova Mama, Tata, Cita (jeho plysova hracka), ham, mnam a vie napodobnit par zvierat, ked sa mu prave chce. Ani mamu, tatu nepouziva funkcne, nikdy mna ani manzela este neoslovil, ked nieco potreboval, pricom zrejme rozumie vyznamu, lebo ak sa ho manzel opyta, kde je mama, tak ukaze na mna. Opakovat slovicka vobec nechce, zriedka sa na mna vobec pozrie, ked mu hovorim nejake slovicka. Pricom casto cely den blaboce vo svojej reci.
Subjektivne si myslim, ze ma slabsie porozumenie ako deti v jeho veku. Vidim to na zaklade porovnania s inymi chlapcami v jeho veku alebo dokonca aj s mladsimi. A vidim celkom velke rozdiely....
Nevie potvrdit ano-nie ani jednoduche otazky typu ci je hladny, ci chce vodu...neviem, ci nerozumie otazke... Ak je hladny, tak len ide k chladnicke a otvori ju.
Ocny kontakt ma podla mna slaby (este s nami rodicmi ako-tak, ale inak sa malokedy vobec pozrie na niekoho, kto ho oslovi)
Hra bez fantazie (posúvanie auticok po leziacky vacsinou, sypanie/nakladanie piesku do vedra, do auta a vysypanie). Kde tu da auticka aj do radu ale nerobi to casto, len raz za cas. S inymi predmetmi to nerobi. Obcas nieco stavia aj z lega. A rad sa hra aj s loptou ale do loptovej hry nas s manzelom vzdy zapoji.
Ma velmi rad tablet, ale rozpravky, kde je pribeh skoro vobec nechce pozerat. Volakedy velmi rad pocuval pesnicky ako Spievankovo, Miro Jaros, Smejko a Tanculienka ale teraz ich uz vobec nechce pozerat...len take zvlastne videa na youtube, farebne...
Ukazuje velmi malo. Da sa povedat, ze len ked nieco potrebuje (napr. ukaze na tablet na nabijacke) alebo ho vyslovene vyzvem, nech ukaze, kde je lietadlo, kde je nejaky predmet. Vacsinou ale ked nieco chce, tak si nas tam pritiahne za ruku.
Ak ho zaujme vonku napr. lietadlo, alebo nieco ine nesnazi sa uputat moju pozornost. Obcas na neho aj ukaze prstom ale akoby len pre seba.
Nenosi nam veci, ktore sa mu pacia.
Je plienkovany. Par krat som sa snazila, ho ucit na nocnik, ale dlhsie ako 5-10 sekund na nom nevydrzal, a myslim, ze ani nechapal, co od neho chcem. Aj ked je pokakany, nevadi mu to, neupozorni na to.
Deti na ihrisku ignoruje. Kde tu sa stalo, ze aspon nadviazal ocny kontakt alebo ich pozoruje, alebo zamava obcas, ked ho vyzvem.
Na dospelych, s ktorymi sa poznam z ihriska a ktori ho oslovia, tiez skoro vobec nereaguje.
Je velmi fixovany na nas s manzelom. Dokonca nechce byt sam ani so starymi rodicmi, pricom sa s nimi vie celkom dobre zahrat, ale musime tam byt.
Je velmi fixovany nrodicmi, pritom sa s nimi zahrj my.
@noemi125 neviem, ci ste citala moju predposlednu spravu, tam som zhrnula, ako sme dopadli na vysetreniach. Odvtedy sme absolvovali este vysetrenie u neurologa. Ten nic zavazne nezistil, len lahky hypotonus a odporucal rovnako navstevovat logopeda a vela pohybu, resp. zvazit specialneho pedagoga. Takze od konca septembra chodime k logopedicke. V novembri sme zacali chodit aj k specialnej pedagogicke. Uz ani neviem, ci som to pisala v povodnej sprave, ale syncek mierne zaostava v motorike, tak sa snazime zlepsit aj tuto oblast. V jemnej motorike je celkom dobry, problem je skor s hrubou. No a dojmy za tie 3-4 mesiace su velmi pozitivne, zacal opakovat, samozrejme ta vyslovnost je vselijaka, ale hlavne je, ze sa snazi rozpravat. Mame lepsie aj horsie dni, nie vzdy sa mu chce spolupracovat, ale myslim ze to pomalicky pojde. To ako sa hra teraz a ako sa hral pred 4 mesiacmi sa neda ani porovnat. V marci bude mat 3 roky. Zatial ho neplanujem dat do skolky, mozno od septembra...ani Dr.Janosikova neodporucala, kym nebude mat ake-take komunikacne kompetencie. Mame pred sebou este dlhu cestu, vsetko mu ide podstatne pomalsie, takze sa musime obrnit trpezlivostou, ale som velmi rada, ze som necakala, kym sa sam rozrozprava, ako mi radilo siroke okolie
@noemi125 zdravim.... od septembra chodi na pol dna do sukromnej skolky, ktoru zvlada na jednotku, zapaja sa tam do aktivit, nemaju s nim ziadny problem az na obedy, ktorych sa ani nechyti, ale s jedlom to mame divoke aj doma. Velmi pekne sa rozrozpraval, j ked gramaticky nehovori uplne spravne a aj slovna zasoba je slabsia ako u rovesnikov, ale ja som nadsena. Uz pred skolkou to bolo na dobrej ceste, ale nastupom do skolky sa to rapidne zlepsilo. A to je pritom viac doma ako tam, kedze kazdu pliagu chyti. Nadalej chodime k specialnej pedagogicke a logopedicke. Tie ma usmernuju, ako s nim pracovat. Porozumenie sa vyrazne zlepsilo. Napodobnuje, spieva si, ked vidi smejka a tanculienku v telke. Ma dobru pamat, jednoduchu basnicku si rychlo zapamata....
@noemi125

@zuzkaa1991 kuk, napisala som vyssie, ako sme dopadli na vysetreniach. Neurologa este nemame za sebou ale gro uz ano. Som rada, ze som pocuvla svoj instinkt.