icon

Podpora rastu 15-ročného syna

9. júl 2025

Dobrý deň, syn má čerstvých 15 rokov a meria 161 cm. Je drobný, veľmi štíhly, športové postavy. Doktorka na prevencii konštatovala, že by bola vhodná konzultácia u detskej endokrinologičky kde sme objednaný.. Syn nemutuje, ochlpenie po tele zatiaľ nemá, zdá sa že puberta ešte nie je. Vyzerá mladšie. Starší syn 18,5 roka a 181cm. Má niekto s tým skúsenosti? Ďakujem

Strana
z2
pribinak
9. júl 2025

No že určite treba k tej enokrinologicke ísť. Mam rovnako starého a už mutuje dávno, ochlpenie na tele má, vidím aj na tele takú tu mužskú stavbu tela

Choďte kým sa mu neuzatvoria rastové štrbiny lebo potom už ani endokrinológ a tým nič neurobí

benit
9. júl 2025

Moze to byt oneskorena puberta, to poriesi endokrinologicka

autor
9. júl 2025

Ako sa to lieči?

januska12323
9. júl 2025

Určite choďte aby ste ešte stihli vyriešiť.

letfenixa
9. júl 2025

A doteraz rástol podľa tabuliek, keď ste ešte na endokrinologii neboli?
Ak má oneskorenu pubertu, kľudne ešte môže 20 cm nárast.
Treba ísť k odborníkovi.

autor
9. júl 2025
@letfenixa

A doteraz rástol podľa tabuliek, keď ste ešte na endokrinologii neboli?
Ak má oneskorenu pubertu, kľudne ešte môže 20 cm nárast.
Treba ísť k odborníkovi.

@letfenixa v 13 na prehliadke mal 153 pre potreby endokrinologičky mám ten rastovú tabulku
Ja mám 167 muž 180

pribinak
9. júl 2025
@anonym_autor

@letfenixa v 13 na prehliadke mal 153 pre potreby endokrinologičky mám ten rastovú tabulku
Ja mám 167 muž 180

@anonym_autor ak má nízku hladinu hormonov tak dostane injekcie
Nirmalne si podľa schémy pichne takým perom do stehná 1x za deň injekciu a hotovo
Nič strašne, syn mal spolužiačku a tá už 1. ročníku si v škole v prírode pichala sama injekcie

autor
9. júl 2025
@pribinak

@anonym_autor ak má nízku hladinu hormonov tak dostane injekcie
Nirmalne si podľa schémy pichne takým perom do stehná 1x za deň injekciu a hotovo
Nič strašne, syn mal spolužiačku a tá už 1. ročníku si v škole v prírode pichala sama injekcie

@pribinak Ďakujem

ivuska027
9. júl 2025

No celkom, že neskoro ste sa zbadali. Bystrica sa hormóny, štitna, ak hornony, dovysetruje sa ro hospitalizáciou, potom tyzdemny pobyt v liecebni na nastavenie liečby. Inak ešte gastro vysetrenie. Držím palce.
Konzumuje dosť stravy?

autor
9. júl 2025
@ivuska027

No celkom, že neskoro ste sa zbadali. Bystrica sa hormóny, štitna, ak hornony, dovysetruje sa ro hospitalizáciou, potom tyzdemny pobyt v liecebni na nastavenie liečby. Inak ešte gastro vysetrenie. Držím palce.
Konzumuje dosť stravy?

@ivuska027 Prečo sme to neriešili? Ťažká otázka? V 13 ešte detská nevidela dôvod... Čakali sme, že sa to spontánne vyrieši, keď ten špurt nenastal odkladali sme návštevu lekára a keď sa blížil termín preventívnej, rak sme to nechali na prevenciu. V marci bol najbližší voľný termín na endokrinologiu až v júli. Tak sa to odkladalo.
Strava vymýšla, ale o nič viac ako jeho starší brat, ktorý mä 181 cm. Stravovacie návyky má úplne rovnaké

autor
9. júl 2025
@ivuska027

Konzumuje dosť stravy?

@ivuska027 čaká nás taká séria vyšetreni?

iwesska
9. júl 2025

Moj ma 14,5r a 163 cm,tiez je ako steblo travy,nemutuje,chlpy nema,len mu vraj zacinaju rast dole. Ma este aj nizsieho spoluziaka. Inak je stale take prerastene dieta. Ale vidim,ze rastie. Tebe sa zda,ze vobec? Mne lekarka povedala,ze ani my nie sme vysoky - muz 175,ja 165,podobne ako ty. Vobec nemusi mat 180 ako brat.

autor
9. júl 2025
@iwesska

Moj ma 14,5r a 163 cm,tiez je ako steblo travy,nemutuje,chlpy nema,len mu vraj zacinaju rast dole. Ma este aj nizsieho spoluziaka. Inak je stale take prerastene dieta. Ale vidim,ze rastie. Tebe sa zda,ze vobec? Mne lekarka povedala,ze ani my nie sme vysoky - muz 175,ja 165,podobne ako ty. Vobec nemusi mat 180 ako brat.

@iwesska rásť niečo narástol, ale pomaly. Detská povedala, že už to môže byť problém

autor
9. júl 2025
@iwesska

@iwesska má také jemné svetlé chloy na nohách aj pod pazuchou má, ale na bruchu nie ani na brade, tam dole neviem ako to je

u2jana
9. júl 2025

@anonym_autor syn bol takto dlho drobny, a velmi stihli. Zistili mu celiakiu. Odkedy vylucil lepok, narastol 5cm… skuste sa spytat dr. nech mu urobi testy z krvi.

iwesska
9. júl 2025
@anonym_autor

@iwesska má také jemné svetlé chloy na nohách aj pod pazuchou má, ale na bruchu nie ani na brade, tam dole neviem ako to je

@anonym_autor Moj ma hladsie nohy ako jeho mladsia sestra a pazuchy tiez🙈 Opytaj sa ho na tie chlpy na prirodzeni. Tym zacina puberta - inde chlpy mat nemusi.

autor
9. júl 2025
@iwesska

@anonym_autor Moj ma hladsie nohy ako jeho mladsia sestra a pazuchy tiez🙈 Opytaj sa ho na tie chlpy na prirodzeni. Tym zacina puberta - inde chlpy mat nemusi.

@iwesska trochu blbé😀

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
9. júl 2025
@iwesska

@iwesska vy to riešite?

iwesska
9. júl 2025
@anonym_autor

@iwesska trochu blbé😀

@anonym_autor Co trochu blbe? My sa so synom normalne rozpravame o intimnych veciach,aj sa ma pyta,ked sa mu nieco nezda a hovoril,ze zopar chlpkov uz ma,ale,ze ked sa bavil so spoluziakmi,tak vsetci uz su zarasteni🤷‍♀️ Takze vidim,ze dospieva,ale neskor ako ostatni.

autor
9. júl 2025
@iwesska

@anonym_autor Co trochu blbe? My sa so synom normalne rozpravame o intimnych veciach,aj sa ma pyta,ked sa mu nieco nezda a hovoril,ze zopar chlpkov uz ma,ale,ze ked sa bavil so spoluziakmi,tak vsetci uz su zarasteni🤷‍♀️ Takze vidim,ze dospieva,ale neskor ako ostatni.

@iwesska Ďakujem

ivuska027
9. júl 2025
@anonym_autor

@ivuska027 čaká nás taká séria vyšetreni?

@anonym_autor všetko záleží od odberov krvi. Tam sa uvidi v akom stave má hormóny a funkciu štítnej žľazy. Takto teraz sa nedá povedať nič.
Moj mal v 13tich 156, jeho brat v tomto veku 175 a teraz v 16 má 190cm. "Načal" má v 12,5 ortoped, že už by mohol začať rásť prvý špurt. Endo som iniciovala ja, necakala som na detskú. Chcela som mať v tom jasno explicitne. Endo nás zvozila, že je chudy a s vahou stojí rok, tak sme začali tvrdo stravu riešiť a za 5 mesiacov pribrala 8 kíl 😅 a teda ho aj vytiahlo 3,5cm za ten čas. Ešte nás aj tak čaká gastro, aby vylucila celiakiu, a ktovie, čo ešte. Odbery máme za sebou, na konci augusta vysetrenie. Sama som zvedavá. Ešte jedna poznámka, dopĺňaj D vie, aj keď svieti slnko vonku. Veľa vitamínu, celý rok. To na začiatok ako uplne minimum.

autor
10. júl 2025
@ivuska027

@anonym_autor všetko záleží od odberov krvi. Tam sa uvidi v akom stave má hormóny a funkciu štítnej žľazy. Takto teraz sa nedá povedať nič.
Moj mal v 13tich 156, jeho brat v tomto veku 175 a teraz v 16 má 190cm. "Načal" má v 12,5 ortoped, že už by mohol začať rásť prvý špurt. Endo som iniciovala ja, necakala som na detskú. Chcela som mať v tom jasno explicitne. Endo nás zvozila, že je chudy a s vahou stojí rok, tak sme začali tvrdo stravu riešiť a za 5 mesiacov pribrala 8 kíl 😅 a teda ho aj vytiahlo 3,5cm za ten čas. Ešte nás aj tak čaká gastro, aby vylucila celiakiu, a ktovie, čo ešte. Odbery máme za sebou, na konci augusta vysetrenie. Sama som zvedavá. Ešte jedna poznámka, dopĺňaj D vie, aj keď svieti slnko vonku. Veľa vitamínu, celý rok. To na začiatok ako uplne minimum.

@ivuska027 ďakujem. Endokrinologia rieši len krv?
Stravu má rovnakú ako starší brat, ale môže byť kludne problém aj v tom. Pri Celiakii by mal už nejaké prejavy?
Vitamín D nám kázala dopĺňať aj detskä.

ivuska027
10. júl 2025
@anonym_autor

@ivuska027 ďakujem. Endokrinologia rieši len krv?
Stravu má rovnakú ako starší brat, ale môže byť kludne problém aj v tom. Pri Celiakii by mal už nejaké prejavy?
Vitamín D nám kázala dopĺňať aj detskä.

@anonym_autor áno krv a robila mu sono štitnej žľazy. Tieto dva parametre na začiatok. To má ok. Puberta ešte nerozbehnuta, žiadne pubicke ochlpenie, mutovanie. Uvidíme, čo bude z toho gastra, ale tiež mám za to, že celiakia by mala prejav.
U nás je pruser aj to Dečko furt a dlho a železo, čo tiež má na to vplyv. Takže gastro bude zisťovať, či nemá problém so vstrebavanim živín (aj hematologičke sa to nezdá ). Ako vidíš, riešime to úplne komplexne 🙂
Mohja kamoska ma syna, tiež bol malý, u nich v 13r endo a oni rovno smer Lubochňa, hospitalizacia, kontrola stresovej hladiny hormónov ( to len v nemocnici vedia, lebo to sa meria aj večer, aj v noci, aj ráno, či tak nejak). Vyhodnotili a nastavil na injekcnu hormonalnu liecbu (denne si ro pichá). Samozrejme, ruka v ruke s jedlom, vyvaženou stravou, veľa bielkovín. Rastie. Prognóza do 18tky je cca 176 cm max.
Teda čakať vás môže hocičo. V tejto chvíli sa to nedá povedať.

autor
10. júl 2025
@ivuska027

@anonym_autor áno krv a robila mu sono štitnej žľazy. Tieto dva parametre na začiatok. To má ok. Puberta ešte nerozbehnuta, žiadne pubicke ochlpenie, mutovanie. Uvidíme, čo bude z toho gastra, ale tiež mám za to, že celiakia by mala prejav.
U nás je pruser aj to Dečko furt a dlho a železo, čo tiež má na to vplyv. Takže gastro bude zisťovať, či nemá problém so vstrebavanim živín (aj hematologičke sa to nezdá ). Ako vidíš, riešime to úplne komplexne 🙂
Mohja kamoska ma syna, tiež bol malý, u nich v 13r endo a oni rovno smer Lubochňa, hospitalizacia, kontrola stresovej hladiny hormónov ( to len v nemocnici vedia, lebo to sa meria aj večer, aj v noci, aj ráno, či tak nejak). Vyhodnotili a nastavil na injekcnu hormonalnu liecbu (denne si ro pichá). Samozrejme, ruka v ruke s jedlom, vyvaženou stravou, veľa bielkovín. Rastie. Prognóza do 18tky je cca 176 cm max.
Teda čakať vás môže hocičo. V tejto chvíli sa to nedá povedať.

@ivuska027 železo je aj u nás, to mu pediatrička brala krv.
Ďakujem, aspoň viem čo nás čaká.
Naozaj som to podcenila

ivuska027
10. júl 2025
@anonym_autor

@ivuska027 železo je aj u nás, to mu pediatrička brala krv.
Ďakujem, aspoň viem čo nás čaká.
Naozaj som to podcenila

@anonym_autor teraz nezúfaj, dôležité je začať 🙂 Ja tiež ešte neviem, čo nás čaká. Obe ako mamy spravíme max, čo sa bude dať, zvyšok už je na prírode 🙂

autor
11. júl 2025
@ivuska027

@anonym_autor teraz nezúfaj, dôležité je začať 🙂 Ja tiež ešte neviem, čo nás čaká. Obe ako mamy spravíme max, čo sa bude dať, zvyšok už je na prírode 🙂

@ivuska027 môj sa mi zdä , že mutovaním sa zasekol, niečo medzi detským hlasom a mužským. Ochlpenie na tele okrem svetlých chlpkov na nohách a pod pazuchou som nevidela. Pubické má vraj normálne to je jeho tvrdenie.

autor
11. júl 2025
@ivuska027

@ivuska027 Ďalujem za odpovede

autor
14. júl 2025
@iwesska

Dopadlo to.... zle
@ivuska027 pravdepodobná bude hospitalizácia na stimulačný test dá nám vedieť, hneď ako budú výsledky, ale je to veľmi pravdepodobné. Výhrada bola aj k tomu, že je veľmi chudý padlo aj gastroenterologické vyšetrenie. Puberta je omeškaná je tak na úrovni 13 rokov. Zatial máme výmenný len na urologiu
@iwesska pubické ochlpenie má, ale nie také ako by mal mať.

ivuska027
15. júl 2025
@anonym_autor

Dopadlo to.... zle
@ivuska027 pravdepodobná bude hospitalizácia na stimulačný test dá nám vedieť, hneď ako budú výsledky, ale je to veľmi pravdepodobné. Výhrada bola aj k tomu, že je veľmi chudý padlo aj gastroenterologické vyšetrenie. Puberta je omeškaná je tak na úrovni 13 rokov. Zatial máme výmenný len na urologiu
@iwesska pubické ochlpenie má, ale nie také ako by mal mať.

@anonym_autor držím vám palce 🍀🍀🍀 ste na dobrej ceste, rieši sa to 💙 stále je ešte čas a priestor 😊

Strana
z2