Poraďte kam na logopédiu v PP

mirkava
19. júl 2019

Ahojte dievčatá 😉. Neviete ako to funguje na logopédii, je potrebné nejaké odporúčanie, alebo sa stači len objednať? Dobrá logopedička v PP? Ďakujeeeeem 😊

euka210
19. júl 2019

treba vymenny listok od detskeho lekara

mirkava
autor
19. júl 2019

@euka210 vďaka 😉

jamatkaroka
19. júl 2019

Mne moja pediatrička hovorila že najprv stále posielajú dieťa k ušnému aby sa zistilo či dobre počuje a až potom k logopedovi. Vypísala mi lístky hneď k obom.

bagre
19. júl 2019

my sme šli aj bez odporúčania...v pohode

pupava36
19. júl 2019

Najprv treba ísť na ORL tam dieťaťu musia pozrieť ci nemá príliš zrastenu blanku pod jazyckom, treba vykonať fybroskopiu a tympanometriu, pretože môže mať dieťa zväčšenu krcnu ci nosnú mandlu a aj to môže brániť v rozprávaní tomu dietatu. Ďalej je dobre ešte keď dáte spraviť audiometriu ci dieťa naozaj dobre počuje ci tam nemá nejaki "brzdu" ktorá mu bráni v porozumení. (audiometriu je dobre vykonať najmä v tedy keď máte v rodine nepocujuceho alebo slabo pocujucehoo člena rodiny) nás to tiež ešte čaká. A potom je dobre aj neurologické vyšetrenie ci tam není problém z neurologického hľadiska. A potom ísť logopedovi. Takýto je postup. Každý logoped vás na tieto vyšetrenia bude tlačiť pretože je to potrebné. Ja som to s dcérou tiež všetko absolvovala. Veľa šťastia a nervou prajem

pupava36
19. júl 2019

K logopedovi netreba výmenný lístok, výmenný lístok je potrebný iba na ORL a. K iným lekárom.

uhnakova
19. júl 2019

@pupava36 ja som chodila na logopediu s dvomi detmi, so synom stale chodim, ziadne ine vysetrenia sme neabsolvovali, neposielala nas ani logopedicka, ani pediater. A vymenny listok na logopediu treba, pokial robi logopedicka na poistovnu.

sandri
19. júl 2019

No neviem, syn ziadne z uvedenych vysetreni neabsolvoval. Isli sme rovno na logopediu (mali sme vymenny listok od pediatricky). Ma diagnostikovany oneskoreny vyvin reci.

luckamorka
19. júl 2019

Na logopédiu chodíme, mali sme výmenný lístok ale neviem či je povinný.. na ORL nás poslala ona a súvislosti nám vysvetlila omnoho lepšie než ORL lekár 😀 je fakt super, ale je v Bratislave takže to ti asi nepomôže

pupava36
19. júl 2019

@uhnakova tak to je veľmi čudný prístup. Pretože to dieťa môže mať nejaký problém a vy to ano neviete okrem toho logopedickeho vyšetrenia.

h2
19. júl 2019

@pupava36 Ahoj, dovolím si nesúhlasiť. My sme žiadne podobné vyšetrenia neabsolvovali, ani výmenný lístok sme nepotrebovali. Logopedička nás tiež na žiadne vyšetrenia neposielala. Asi záleží od toho, aký má dieťatko problém, či len nevie niektoré hlásky ( také R napríklad býva veľmi častým problémom ), alebo ide o niečo závažnejšie.

maninka1974
19. júl 2019

@h2 my sme mali lístok či počuje vyšetrila logpedicka na prvom sedení všetko bolo ok boli sme pár krát už nemusíme

luckamorka
19. júl 2019

@pupava36

@h2

Áno, to je od prípadu k prípadu. Šikovný logopéd by mal rozpoznať aj či je za tým nejaký iný problém, a podľa toho poslať na príslušné vyšetrenia ak je to potrebné. Nám takto naša prišla na zväčšenú nosnú mandľu.

S tým výmenným lístkom to asi závisí od platby, keď si platíte tak ho netreba, ale poisťovňa to bez lístka nepreplatí

brnka
23. júl 2019

Ahojte, vie mi niekto z vlastnej skúsenosti napísať, či je reálne, aby sa 10 ročné dieťa ešte naučilo správne vyslovovať R.

seahorse27
24. júl 2019

Nam bolo na logopedii povedane, ze vymenny listok potrebuju od pediatra. Na usne nas nikto neposielal - asi ked dieta normalne reaguje na zvuky, na meno, plni pokyny, ktore mu hovoria, tak je evidentne, ze pocuje dobre a nepotrebuje ist na ORL. Ak by bol problem v ustnej dutine alebo v krku, logoped to spozna a posle dieta k specialistovi. Nas tak odoslala k celustnemu ortopedovi.

pupava36
27. júl 2019

@luckamorka logopedicka ku ktorej chodíme výmenný lístok nepotrebovala pretože tam kam chodíme je sukromne centrum. Jedine na ORL a neurologovi sme výmenný lístok potrebovali.