icon

Poraďte ohľadom krvnej skupiny

nikusa11223
13. nov 2016

Ahojte.mam problem chcem sa spitat narodila sa mi dcera a ma krvnu skupinu A otec B- a ja 0 pozitiv.ci to mohla zdedit aj po starych rodicoch.dakujem

sopkova
14. nov 2016

Ešte sa dejú srandy aj s rh faktormi...ja som si myslela 18 rokov, že som + nakoniec som - . Dcéra je tiež neg a syn poz. Škoda že to nevyšlo opačne lebo si bude musieť dávať pozor na protilátky v tehotenstve a po pôrode či spontannom potrate treba podať injekciu čo nie vždy lekári ustriehnu.

mrkvicka060
14. nov 2016

@sopkova lekari vysetria po narodeni dietatku krv na skupinu a Rh faktor. Ak ma babatko tiez -, injekcia nie je potrebna. Iba ak by malo +. Ja som tiez negat., ppcas tehotenstva sledovali, ale syn nastastie Rh zdedil po mne -, takze mi nic nepichali

mirkaaa80
14. nov 2016

@mrkvicka060 no preto hovorim, že to nie je tak jednoduché ako sa na prvý pohľad zda. Aj minule v nejakom seriály riešili že rodičia sú b a dcéra je 0 takze určite ju v pôrodnici vymenili😂

sopkova
14. nov 2016

@mrkvicka060 máš pravdu. Ale s chorobami to súvisí však?

marcah
14. nov 2016

@sopkova mne pichali dokonca aj pocas tehotenstva ( a to som nemala ziadne protilátky v krvi ) ... ze pre istotu - ale podla vyjadrenia sestričky ktora mi to pichala tak to bolo len krajske nariadenie. Napríklad kámošku v BA pocas tehu nepichali (v tom istom case, tie iste krvne skupiny). A po porode ma pichli este raz.

marcah
14. nov 2016

@sopkova s akymi chorobami?

sopkova
14. nov 2016

@mrkvicka060 Áno jasné, vyšetrujú..Z mojej skúsenosti som však musela na nich tlačiť v porodnici aby to vy šetrili a menili sa služby, čiže keby som sa nedozadovala, nič by mi nepichli

lavinis
14. nov 2016

@mirkaaa80 a ala je pravdepodobnost, ze sa tak stane? Velmi nizka. Ale suhlasim s tebou, ze odpoved jej da len genetik.

mrkvicka060
14. nov 2016

@sopkova nerozumiem, co suvisi s chorobami? Choroby dedicne, dedis aj po predkoch, to ano. Niektore zdedis aj po starych rodicoch a tak, ze mas predispoziciu na dane ochorenie, preto sa casto v nemocniciach pytaju rodinnu anamnezu, ake choroby mate v rodine a podobne.. ale s krvnou skupinou a Rh je to inak, to dedis len priamo.

mrkvicka060
14. nov 2016

@sopkova to vazne??? Ved babatku je povinnost po narodeni vysetrovat krvnu skupinu a Rh, hlavne ked matka a otec maju Rh rozne.. ale neviem, ci to tak bolo vzdy. To je brutal ze nevysetrili

sopkova
14. nov 2016

@mrkvicka060 vysetrili len injekciu zabudli...vedela som však o tom, tak som ich burcovala mech mi ju dajú..uz som pochopila, že s krvnými skupinami je to inak. Spomínam si, že sme to na biole na strednej rátali, aj choroby, aj farbu očí, aj skupiny, preto sa mi to poplietlo.

mrkvicka060
14. nov 2016

@sopkova aha, ok, uz som sa zlakla, ze nevysetrili 😀 pardon. No pekne s tou injekciou. Ono ked uz nechces mat dieta, tak injekciu v podstate netreba. Problem by bol pri dalsom tehotenstve potom, ze by sa tam mozno bili tie protilatky.. dobre, ze si si pytala nech ti daju 🙂

kkl82
14. nov 2016

mojmu bratovi cely zivot mama tvrdila, ze ma krvnu skupinu B a on az teraz v 36-tom roku svojho zivota zistil, ze ma v skutocnosti 0. tak si pre istotu over aj takuto moznost 😉

mrkvicka060
14. nov 2016

@nikusa11223 ja inak neviem, ale v tehotenstve odo mna gynekologicka chcela vysetrenie krvnej skupiny mojej, aj partnerovej. Musela som jej doniest vysledky potom. Som.myslela, ze sa to tak robi bezne.. ak tvojmu partnerovi nevysetrovali skupinu, tak mozno ma naozaj len zle info od rodicov...

marcah
14. nov 2016

@mrkvicka060 od teba ale asi chceli vysetrenie krvnej skupiny kvoli tomu ze si negativna. Ak by bol aj tvoj manzel negativny a oni by to mali na papieri tak by ta uz neriesili.... Aj u mna to tak bolo, ale gynekolog mi sam povedal ze to je len preto, ze inac by ho otcova krvna skupina nezaujimala

mrkvicka060
14. nov 2016

@marcah hej asi ano. Ale myslela som, ze sa to robi tak vzdy, ze pre istotu. Ale asi to bolo len preto

0silvia0
14. nov 2016

@mrkvicka060 nerobí sa to vždy, len u rh negatívnych žien 😉 Ja ako rh negatívna pri druhom tehotenstve som dostala otázku, či mám druhé dieťa s tým istým mužom 😀 Ak by som mala s iným mužom, tak samozrejme musia zistiť jeho krvnú skupinu a hlavne rh faktor 🙂

mrkvicka060
14. nov 2016

@0silvia0 tak my Rh negativne ani klamat nemozeme! 😀

0silvia0
14. nov 2016

@mrkvicka060 no vidíš, to mi ani nenapadlo, my veru musíme všetko vyklopiť či chceme alebo nechceme 😀

petruldo
14. nov 2016

@mrkvicka060 môžeme, len druhý otec musí byť rovnako rh - ako prvý 😀

mrkvicka060
14. nov 2016

@petruldo otazka na prvom rande 🙂

elenita
14. nov 2016

Inak od témy, ale ja mám napr. A +, môj muž A - , a deti dvojičky majú A + a 0 -. Len škoda, že zrovna dcérka RF faktor negatív... 😖
Najlepšie na tom je, že obidve babky majú nulky, tak sa hrdia, že to má malá po nich 😀

A k zakladateľke: no možno len chce vedieť, či im dieťa nemohli v nemocnici zameniť 😎

sopkova
14. nov 2016

@mrkvicka060 hej, ale zas keď otehotniem a nastane spontánny potrat, nie je to nič moc, hlavne pre psychiku..neviem, ako si to myslela, že keď nechcem ďalšie dieťa..

mrkvicka060
14. nov 2016

@sopkova nie nie, ja som to myslela tak vseobecne, ze ak zena uz nechce dalsie dieta 🙂

sopkova
14. nov 2016

@mrkvicka060 veď ale k oplodneniu dôjde tak či onak...či zas som mimo? :D

meluela
14. nov 2016

@nikusa11223 su 3 mozne vysvetlenia:
1) niektory z krvnych testov sa myli (tvoj, muzov, dcerin alebo viacere z nich)
2) otec dietata je iny
3) vymenili vam dieta v porodnici

takze zopakovat testy alebo pred rodinou schovavat ucebnice biologie

mrkvicka060
14. nov 2016

@sopkova ja som to myslela s tou injekciou tak, ze ak uz neplanuje zena dalsie dieta tak by nevadilo, keby jej nedali po prvom porode injekciu (co sa tyka toho Rh faktora). Ale keby este dalsie dieta chcela, tak bez tej injekcie po prvom porode by mohli nastat komplikacie.

0silvia0
14. nov 2016

@mrkvicka060 kedysi keď sa nedávali injekcie, tak sa Rh negat. ženám odporúčalo mať deti s dlhšími vekovými rozdielmi, cca 5 rokov, aby sa protilátky už v krvi nevyskytovali, viem to od kolegyne, ktorá mala tiež tento problém a rodila v sedemdesiatych rokoch

sopkova
14. nov 2016

@mrkvicka060 tak som to aj pochopila, len logicky mi to nesedí..pretože keď splodia dieťatko a potom žena kvôli rh faktoru potratí, je to horšie a navyše ako vysvetlí doktorovi, že nechce sledovať protilátky alebo zamlčí, že jej nepodali injekciu?