Porucha pozornosti a hyperaktivita

gabikaa96
1. mar 2023

Ahojte maminy chcem sa opýtať tie ktoré máte deti s poruchou pozornosti a s hyperaktivitou kedy a ako sa to začalo u detí prejavovať, alebo ako ste to pozorovali? A u koho začať s takýmto problémom? Pediater a potom detský psychológ? Ďakujem pekne za odpovede.

zuzuky
1. mar 2023

@gabikaa96 ja som hyperaktivitu pozorovala od malička, pozornosť asi tak od 3 rokov. Na diagnostiku sme boli v 6 rokoch ešte pred nástupom do školy.

siska53
1. mar 2023

@gabikaa96 od mala to kntomu smerovalo, v skolke sa to este dalo, ale v skole sme uz sli na testy, predsa.. je to ine ako skolka. To cppop ci co su to a aj pedopsychiater dava vyjadrenie.

gabikaa96
autor
1. mar 2023

@zuzuky
@siska53 baby a viete mi napísať čo boli príznaky podľa čoho ste si mysleli že ide o to? Ja si totiž už neviem dať rady s dcérkou som fakt už nervami v koncoch a každý len krúti hlavou že akože toto nie je zlé dieťa toto už bude niečo iné.

zuzuky
2. mar 2023

@gabikaa96 možno pre niekoho blbosť ale mne sa nezdalo, že sa nedokáže s jednou hračkou pohrať dlhšie ako sekundu, na ihrisku bola sekundu tam sekundu tam proste rozlietane dieťa, nedokázala pozerať rozprávky, jednoducho stále v pohybe....

gabikaa96
autor
2. mar 2023

@zuzuky no presne toto robí aj moja, sadnúť si nechce ľahnúť tiež nie, kresliť alebo hrať sa s plastelinou maximálne minutu ak vydrží proste celý deň len lieta po byte a robí zle. Nedokážem ju vôbec zabaviť lebo keď začneme spolu kresliť po minúte odbehne a už robí niečo zlé. Keď ideme von ona nedokáže držať ma za ruku a kráčať ale začne bežať predomnou a musím ju naháňať. Teraz jej najnovšie hobby je že schmatne niečo, napríklad hračku a začne ňou trieskať napríklad sklenené dvere ale aj nás aj mladšieho brata, ja som už nervami v koncoch proste celý deň je nepokojná, neovladatelna, poobede už nezaspi ani za boha a večer aj tak zaspáva neskoro.

gabikaa96
autor
2. mar 2023

a už mi viacerí povedali že toto bude asi nejaká porucha lebo aj hocikto ju upozorni že to sa nesmie ona nás vysmeje do tváre a ďalej robí zlé.

zuzuky
2. mar 2023

@gabikaa96 hyperaktivne deti sú veľmi citlivé. A zaspavanie majú katastrofálne aspoň naša. Neviem koľko má dcéra rokov ale oslovila by som centrum psychologického a pedagogického poradenstva ak chodí do škôlky alebo nejakú psychologicku.

gabikaa96
autor
2. mar 2023

@zuzuky 3roky bude mať v lete, do školky ide v septembri

gabikaa96
autor
2. mar 2023

@zuzuky ďakujem pekne za radu

denden77
2. mar 2023

@gabikaa96 Boze, ked to tak citam.. ja mam doma to iste (2,5r) 🤦‍♀️ tiez si hovorim, ze asi bude mat podobny problem..
ja som zostarla za chvilu o 5 rokov 🤦‍♀️ a najradsej mam, ked mi niekto povie, ako mozem byt taka vycerpana z jedneho dietata 😁

gabikaa96
autor
2. mar 2023

@denden77 veď to, ja som s nervami v koncoch už to nevládzem, neustále napominat a desiť sa čo ešte môže vymyslieť 🤔 a ja do toho ešte mám synčeka 1rok a 2mesiace má a normálne aj jeho aj nás napadá, po novom mňa hryzie, udiera a stále vymýšľa niečo zlé. Takže chápem ťa lebo aj ja som už taká unavená z nej že večer mi už je do plaču.

gabikaa96
autor
2. mar 2023

@denden77 aj tvoj neustále vymýšľa a robí zlé?

denden77
2. mar 2023

@gabikaa96 ja mam dceru.. cokolvek vymyslis, nic ju nezaujme, neobsedi.. doma sa len spaciruje hore dole, prevlaca veci hore dole, byt furt jak po vybuchu, skace, toci sa.. neobsedi ani pri jedle.. proste furt "nema cas" 🤦‍♀️😁 vyslovene zle, ze by nas bila, ci hryzla nerobi.. na mna skusila raz a pochopila, ze toto teda nie 😁
paradoxne vonku sa dokaze vliect jak slimak, casto sa jej von ist ani nechce.. obedny spanok mi odmieta, mozem so trhnut.. vecer uz som jak mesuge, ked zaspi.. len kukam do blba a pocuvam ticho (lebo usta sa jej nezavru cely den)

gabikaa96
autor
2. mar 2023

@denden77 tak úplne ako moja. Fakt keď sa aj na hlavu postavím ju neviem ničím zaujať a u nás je to každý deň horšie 🤔

denden77
2. mar 2023

@gabikaa96 ved prave.. ja uz niekedy len tak rezignovane sedim a kukam na nu 😁 neviem sa dockat jari/leta.. rano vypustim na ihrisko ako divu zver, potom pauza na obed a zase 😁
mama ma znamu, ma taku istu ale vacsiu.. boli hotovi 😁 kedze uz je vacsia, zaviedli daku pohybovu aktivitu, ktora ju bavi (tusim daky tanec) a vraj sa to trochu zlepsilo

gabikaa96
autor
2. mar 2023

@denden77 ja tiež lebo proste už neviem čo robiť s ňou tak len sedím a pozerám na ňu. Akurát som pozerala že od troch rokov je u nás tanečný krúžok a od štyroch rokov aj gymnastika a balet tak niekam ju budeme musieť zapísať hádam sa skludni potom doma trošku 😄

denden77
2. mar 2023

@gabikaa96 nasa chodila na gymnastiku, teraz chodi na tanecnu.. aj tam si ide svoje 🤣🤣🤣

gabikaa96
autor
2. mar 2023

@denden77 ale pre istotu to začnem riešiť aj s lekármi lebo už je to na mňa moc

denden77
2. mar 2023

@gabikaa96 my ideme zajtra na preventivku, tak to isto spomeniem.. ale dam vsetky hnaty do ohna za to, ze mi povie, ze je este mala.. a zivsia 🤣

gabikaa96
autor
2. mar 2023

@denden77 to fakt? Ježiš 😄😅 no tak máme deti ktoré sa nikdy neunavia 😅

rozovykon
2. mar 2023

@gabikaa96 počkala by som na škôlku, a uvidíš, ako sa adaptuje, ako bude fungovať tam, až následne by som riešila CPPP kam spadá škôlka. Takéto deti potrebujú prísny režim, veľa fyzického pohybu. a spoliehala by som sa na materinsky inštinkt, tiež som si v duchu hovorila, že moja nie je normálna a ADHD v 7r. Prejavy sú pri deťoch rôzne. Jedine čo moju trápilo od začiatku bolo ťažké zaspávanie (má doteraz) a inak bola veľmi pokojná (paradoxne) a veľa rozprávala proste jej stále huba mlela. Ešte mala výbornú jemnú motoriku ale hrubú nie bola dosť neobratná, taká ťarbavá. To už úplne zmizlo chodí na gymnastiku to pomohlo veľmi. Ako rástla tak začala byť taka neposedná, stolovala tak ako keby prišla a je práve na odchode od stola, inak sa javila ako "normálne decko" živá. A ešte keď bola menšia mala dosť problém rešpektovať autority, čo sa neskôr naučila aj vďaka škole - režim a tak. Taktiež sa potom pridala taká vnútorná nervozita a napätie keď musela sedieť v škole na zadku + utekala jej pozornosť. Pokiaľ by si chcela ísť skôr na nejaké vyšetrenie treba sa obrátiť na detského neurológa alebo pedopsychiatera (je ich veľmi málo). Držim palce

gabikaa96
autor
2. mar 2023

@rozovykon ďakujem pekne za odpoveď 😊 počkám kým pôjde do škôlky a uvidíme ako bude ďalej. No ja už dlho cítim že proste niečo u nej nie je úplne ok.

clovek123
23. sep 2023

@rozovykon prosím ťa vás poslali na vyšetrenie zo školy alebo si išla sama . Syn začal školu a už je z neho pani učiteľka hotová . To isté bolo ku koncu škôlky. Mne sa zdá že má veľa prejavov . Hyperaktivita u nás od malička . Spávať nechcel od 2 r . Neustále je prevrátený na hlave , točí sa od rana rozpráva až do večera a je dosť hlučný. V škole neobsedí buď sa zošuchne na pokrovec alebo si začne spievať ,pískať . Zas po druhej stránke ovláda vlajky spamäti povie farbu vlajky akúkoľvek sa ho opýtame. Sám nás šokoval čo je hydroplan, od 3 r ovládal značky áut a iné.

rozovykon
25. sep 2023

@clovek123 učiteľka mi na konci druhého ročníka povedala, že sa jej nezdá niečo v poriadku, následne sme oslovili školskú psychologičku, ktorá ju bola pár krát pozrieť na hodine a odporučila mi diagnostiku v CPPP.

tofakt
17. nov 2023

@gabikaa96 Ahoj, ja s kamaratkou sme zacali podcast o ADHD, kde rozoberame aj to, co pomaha. Akurat druha epizoda je o tom, ako sa to u nas prejavovalo v detstve. Ja som bola taka zaspata, mimo a kamoska zas drza, neposedna, hyperaktivna…ale zistili sme o ADHD az v dospelosti.
Tak, mozno si tam nieco najdes 💙 https://anchor.fm/cistychaos