Porucha pozornosti

16. mar 2022

Ahojte, nevyznam sa, mozte poradit? Zhorsuje sa tato porucha vekom? Resp. objavuje sa? Syn sa mi zdal ako maly (do 4 r.) v poriadku, sam si robil, pekne sa sustredil na to co robi, sam sa zahral. Teraz ma 6 rokov a zacinam vidiet, ze sa vkuse zakecava od aktivity ktoru ma robit, neprehra sa sam, stale ho musim upozornovat, aby pokracoval, tam kde prestal a pod. Ako to teda je?

anjelicek26
16. mar 2022

Tak zavisi, ake velke mas na neho naroky. Stale je to male dieta. My mame poruchu pozornosti s diagnozou za tym, on to proste inak nedokaze, kazdy impulz odkloni jeho pozornost od toho co robil - rozumej na styl, posles dieta po struhatko na ceruzku do zasuvky v kuchyni... ceruzku necha v kuchyni, zasuvku neotvori, vezme si banan, ktory videl, pozrie von, jej slnko a ide skakat na trampolinu... a mama sedi ako "debil" a caka, kym sa dieta vrati zo struhatkom...toto nieje vynimka, to je u nas bezny standard kazdy bozi den... jeho poslat po toaletny papier na tretie poschodie - tak medzi tym dva krat odbehne do izby, skace na fit lopte, ide pohladkat macku, potkana, napit sa a aj tak zabudne, po co isiel... stale dokola dokola dokola upozornujeme a u nas to proste lepsie nebude... ked bude mat zamestnanie, rozhodne nemoze robit nieco, co by vyzadovalo taketo kompetencie, bude potrebovat sefa, co po nom bude vrieskat, ze zlaty moj co robis 😂

autor
16. mar 2022

@anjelicek26 no a odjakziva to tak mal, ci sa to casom zacalo prejavovat?

anjelicek26
16. mar 2022

Ano u nas to vzdy takto bolo... bol priduseny pri porode velmi dlho, utrpelo pamatove centrum... dlhodoba pamat je ale v uplnom poriadku, ale toto neustale pripominanie je neskutocne unavne...pre vsetkych okolo, ja sa cudujem, ze to nelezie na nervy aj jemu 😂 On ma proste ine prednosti, vela sportuje, vysoka miera empatie, vyhraneny zaujem o urcite veci (zvierata, medicina), to ma odmalicka a ma tam hlbsie vedomosti ako ja... tam si nema problem zapamatat aj najvacsiu blbost... tazko povedat no, proste u neho kazdy najmensi podnet odputa pozornost a myslienky su uplne inde a k povodnej sa bez upozornenia nevrati.

akvi
16. mar 2022

Pri 4 ročnom dieťati je úplne scestné robiť nejaké závery. Deti v tomto veku maju veľmi rozptýlenu pozornosť. Ak vydrží 5 minút pri jednej činnosti, je to výhra. Moj syn mal vsetky možné prejavy poruchy pozornosti, nakoniec to vôbec nebola porucha pozornosti ale vysoko nadpriemerný intelekt a AS. A tiež sme to mali tak, že keď mal 2-3 roky, tak posobil oveľa koncentrovanejsie, ako ked bol starší. Ale to mi az neskôr došlo, že on rád pozoroval všetko a až potom sa do niečoho pustil. A väčšinou sa to prejavovalo v tom, že sa veci učil akoby "skokovo". Neskôr už to pozorovanie zredukoval a preto posobil hyperaktívne. Az do puberty to mal tak. Možno ak by chodil do klasickej školy, tak by mu "prišili" aj poruchu pozornosti, ale našťastie sme mali veľmi ustretovu školu.