Porucha pozornosti a oneskorený vývoj reči u 3,5 ročného
Ahojte , pisem lebo som nestastna zo syna a z toho ako ho berie okolie. nevravim ze som najsamsuper perfektna matka no na maleho som odmala bola takmer sama a do dvoch rokov bol zlate a nie velmi narocne dietatko, avsak nerozpraval. Teraz ma skoro 3,5 rozprava velmi malo, je vzdorovity vsetko mu treba hovorit 300x aby to urobil - vidim ze ostatne maminy povedia ay dva trikrát a dietatko urobi, moj nie ...resp ako kedy niekedy sa krasne sustredi pocuva a...ale vacsinou je duchom akoby inde, z prikazov co mu dam splni max. prvy, ostatne akoby nepocul, vseobecne prikazy mu nic nevravia - idu okolo neho. Proste ak nieco chcem musim ho oslovit menom , ziskat jeho pozornost a rozpravat kratko a sekvencne. S obliekanim je to katastrofa niekedy je za 10 minut poobliekany a niekedy ani za hodinu, takisto s roznymi vecami - neni hlupy, ale so vsetkym treba nad ni,m stat, upozornovat ho napominat. Vkuse s nim sije nedokaze ani sediet a jest kludne, nejaka cinnost max 5 minut aj to vela co ho zaujme. z toho pramenia aj problemy v skolke - jeho spoluziaci su vsetci o rok a aj viacej (niektori budu mat koncom tohto roka uz 5 rokov) a on je medzi nimi ako take babatko alebo taky hlupacik...ucitelky na to kaslu len sa zasmeju ze "to je otik". Ja chapem ze nemaju cas sa mu individualne venovat ale asi ani snahu (teda az na take dve co su vo vedlajsej triede tie co som pozerala ho hned rano volali zapajali, ked som prisla tak sa ho snazili zaujat aby sa pekne pozdravil alebo zopakoval slovo... tie nase mi akurat povedia ze nepocuval, alebo vysiluju ak sa mu stane nehoda (za tie tri mesiace co tam je sa 3x pokakal, ale zase evidujem podla reci deti ze nie je jediny ktoremu sa to stalo a o pocikavani ani nevravim - moj maly sice nie, ale viacerym sa to stava - nakonec sak su este mali). Bola som s nim na vysetreni, nie je autista ani mentalne zaostaly, akurat diagnostikovali mu oneskoreny vyvoj reci a poruchu pozornosti s tym ze je pravdepodobne ze sa pripoji hyperaktivita. Ja sa fakt snazim sa mu venovat no neuveritelne ma ubija ked si okolie ( a aj najblizsie) mysli ze je zanedbane nevychovane dieta :( :( :(. Mate niekto skusenosti s takym dietatkom? ako s nim pracovat? (okrem trenovania pozornosti - to robime) alebo ho mam do nejakej speci skolky dat? v tej co chodi teraz je ich cca 12 v triede
@zuzuliennka1 veľmi sa to nepohlo... Lepšie opakuje slovka, niekedy ich funkčne použije .... Ale obrovské problémy s pozornosťou a grafomotorikou... Mám pocit že sa nikdy nenaučí kresliť a už vôbec nie písať ...
@zuzuliennka1
@nikaap moj ma 9 a mal 1x odlozenu skolsku a dryhy rok ho neodporucali do 1 triedy zase cize siel do pripravky do skoly. Takze teraz je prvak. Ma problemy so sustredenim. Citat sa naucil, ale vyzera to na dysku nejaku. Pisat sa tiez naucil aj ked nie nejako pekne, ale obrovsky problém diktaty. Vynechava pismenka, spaja slova atd (hlasovanie mu ide velmi pomaly) a matika tuez nič moc. Do 10 ako tak... Do 20 uz problemy. V zasade citanie ma 1tky,prepis textu do pisaneho 2jky, matika 3jky, diktaty 5ky, istatne ako prvouka anglictina a vychovy ma 1tky obcas 2ka. Sme objednani k soeci oedagogovi zase a vidim ti ze asi tam budeme chodit pravidelne... Ale nech. Hlavne ze sa posuva. Co sa reci tyka tak pripravka pre NKS mu pomohla. Rozprava nonstop a cisto. Akurat sem tam rody pady skloňovanie e ako madar (on/ ona, koncovky, mnozne cisla)

@nikaap presne toto aj mne povedali ze tie prejavy niekedy vyzerajú ako u autikov, ale ze určite autik nie je. On napríklad keď je rozrušený že sa teší alebo tak, tak máva rukami ako babo. Alebo sa hrá s rukami, ale nie nevedome, lebo on presne popise ktorá ruka je co a aký príbeh sa odohráva (najčastejšie hasenie požiarov, naháňanie zlodejov a tak) ale idem to riešiť, lebo ho to rozptylu je. Sú také cvičenia ktoré tieto zostatková reflexy z detstva odbúrava ju. Tu to robí v Prešove pani Harcarikova