Porucha prijímania potravy a tekutín

sylviasz
24. aug 2016

Moja 17 mesačná dcerka má od začiatku problém s prijímaním potravy. ☹ Od začiatku sa kojila malo a kratko, musela som jej dojcenie ponukat lebo sa ho hlavne po 3. mesiaci moc nedomahala. Prikrmy tiež jedla veľmi málo,ale do 13 mesiacov tak 160 -220 ml za celý deň a aj to som ju musela zabavat. Od 13 mesiacov,ale zacala mať obdobia,ze neje takmer nič alebo trochu viac ako nič,ale tolko ako predtým to už nie je. Je stále dojcena, ale mlieka odo mna tiež pije malo,lebo to vidieť na cikani. Najhoršie je,ze nechce prijimat ani tekutiny. Stale jej podsuvam vodu,ale ona si len cuca. Za deň tak vypije 30 max 50 ml. Čo je veeelmi malo. Rekord má 100ml. Cika na hranici tak 300ml max 450 ml,ale to vynimocne. Skusala som to aj s dzusom,cajom,actimelom,ale to vôbec nechcela. Koncom júla sme boli v nemocke lebo vracala a bola dehydrovana a nechceli nás ani pustiť lebo že prijíma a teda samozrejme aj vylučuje malo tekutin. Odporucili mi riešiť to na gastre. Mam z toho ale obavy lebo možno by vraj bolo potrebné zaviesť aj sondu a to teda by som nechcela. Pribera, ale veľmi pomaly,vsak teda aj z coho?. Teraz má 8850g a je aj malička 75 cm. Robili jej vysetrenia krvi a hodnoty ma dobre. Lekárka naznačila niečo ako porucha prijimania potravy. Proste malej jedlo a tekutiny k životu vobec nechýbajú. Ona sa jedla ani kojenia vobec nedomaha, aj keď mám pocit,ze to dojcenie ju predsa este drží aj keď aj to je slabé. Prosim maminky,ktore majú takýchto extrémnych nejedakov resp. maminky,ktorych deticky boli vysetrene na gastroenterológii a prip. boli na sonde,ze či im vyšetreniami zistili príčinu nezáujmu o jedenie a ako to zvládali s tou sondou a či sa to potom zlepsilo. Prosím nepíšte mi,ze príčinou je dojcenie lebo to som už konzultovala s odborníkmi a to pricina nie je. Dakujem vopred za každú skúsenosť .

vydrnik
24. aug 2016

Sice taku zkusenost nemam ale uz viackrat bolo v televizi uz si nepametam v ktorej relacii pribeh jednej mamicky co mala dve d erky vo veku 3 rokou a 2 mesiacou a obe mali rovnaky problem,necitili hkad ani smäd,mamicka tu mensi krmila striekackou cez hadicku,ak ma mala takyto problem urcite by som sa nebala vysetrenia na gastru,

palculienka123
25. aug 2016

myslím, že to bolo v relácii reflex. Staršie dievčatko malo vyvedenú sondu z bruška, cez ktorú bolo krmené, pretože papala málinko a aj to vyvrátila. Mladšie dievčatko maminka dokrmovala hadičkou cez noštek. Ale bolo to odvysielané už pred niekoľkými mesiacmi.

vydrnik
25. aug 2016

@palculienka123 ano to je ono,pametam si ze raz uz to bolo v tv a nedavno som to videla opet,chudiatka deticky,

lucinka511
25. aug 2016

@sylviasz mojej sestre mala tak malo jedla. ale aspon pila  vodu. no sestra jej pri kazdom krmeni pustila na mobile tu fiha tralalandiu pre te male deti a tak do nej tlacila aj hodinu jedlo....uz ma 3 roky.mala nejake zle testy krvne ale je vyvinovo ok .akurat chuda a stale ju nahana s jedlom.i ked uz sa to zlepsilo...a aspon take.ze cokoladky to jej nechuti?

rheuska
25. aug 2016

Fuu. Osobnú skúsenosť nemám, ale utekaj na gastro. Ta sonda nebolí. (Áno je to veľmi nepríjemné, ale ozaj to nebolí) Tvoje dieťa potrebuje živiny na rast. Kojiť určite neprestávaj! To je práve to jediné čo ju drží pri živote. Neboj sa žiadnych vyšetrení. Práveže si ich pýtaj! Hociako nepríjemné a dokonca aj tie bolestivé. Ide o život a zdravie tvojho dieťaťa. Nedostatok živín v skorom veku jej môže spôsobiť vážne zdravotné problémy neskôr.

inull5
26. aug 2016

@sylviasz ahoj,čo sa týka sondy,vôbec by som sa toho nebala.ja nie som vôbec za tabuľky ale lekári sa riadia podľa nich a tvoja mala je na svoj vek veľmi maličká.my sme mali v 6 mesiacoch 73 cm a 8,5 kg.to len pre porovnanie.myslím že sa ťa na gastre nebudú pýtať či chceš alebo nechceš sondu.bohužiaľ sú poruchy príjmu potravy aj u takto maličkých deti a práve na dobu kým sa hľadá príčina sa zavádza peg sonda.alebo aj keď sa nájde a dieta skratka potravu a tekutiny odmieta.ja osobnú skúsenosť nemám,my sme mali vývod z čreva 10 mesiacov a nezblaznila som sa.držím palce.

kubobubo
26. aug 2016

@sylviasz moja dcera mala v roku 7,5 kg, v dvoch rokoch 9 kg. Teraz ma 5 a ma necelych 15 kg. Su aj male deti, boli sme aj na endokrinologii, ale povedali mi, ze ma viacej jest. Na gastre som jej dala robit krvne testy, lebo ja mam celiakiy. Dcera ma velmi vlazny vztah k jedeniu. Nebavi ju to, vsetko ju dokaze vyrusit. Aj pri dojceni ju vsetko vyrusilo. Su aj male deti, nemusia byt vsetci tabulkovi.

sylviasz
autor
26. aug 2016

@vydrnik áno viem o tej maminke.pisala aj tu v skupinke "Nechce papať",ale tu reláciu sa mi nepodarilo vidieť. Ja som doteraz nikdy nepočula,ze by dieťa až tak odmietalo potravu, že by muselo byť na sonde. Aj moja sestra aj sesternica boli veľmi slabí jedaci, ale aspoň pili a nieco predsa zjedli. Aj teraz ma známi ubezpečovali,ze žiadne dieťa sa dobrovoľne nevyhladuje,ale vyzerá,ze to tak nie je. Aj Lekárka mi teraz povedala,ze sú aj 3 -4mesacne deti,ktore odmietajú piť tak to som bola šokovaná lebo aj tu jedna mamička pisala,ze dieťa sa nechcelo ani dojcit ani piť z flase a skončilo na sonde.
@lucinka511 zaujímavé je,ze nasla v šuflíku kinder čokoládu a bola som zvedavá či ju bude jesť a jedla,ale iné sladké ako kase,puding,tvarohove guľky ani palacinky nechce,skor tak šunku,parenicu,ale len mini množstva jeden platok a tak.
@inull5 No ja viem,ze je drobná,narodila sa najmenšia z deti 48 cm,ale váha bola dobrá 3,5 kg. Len potom začala pomaly rast. Ani jedno z mojich detí nemalo veľkú váhu,ale boli o dosť vacsie. Tretia dokonca velmí rýchlo rástla. Tak neviem či u tejto je problem s hormónmi niečo také naznačila doktorka.

jujala
26. aug 2016

@sylviasz napisem ti zial z vlastnej skusenosti. Moja dcera dnes 4r mala zo dravotneho dovodu tiez poruchu prijimania cohokolvek do zaludka od 5mesiacov /materske mlieko, voda ci tekuta strava/.
Ta sonda, co spominas sa vola nasojejunalna sonda a vedie do zaludka. Vyzera to desivo ale nie je to nic, co by ublizilo dietatu, prave naopak v pripade neprijimania potravy,je to jedna z najbezpecnejsich moznosti prijimania potravy pre dieta. Cez sondu sa podava nieco ako nutridrink /drink nabuchany vsetkym co telo potrebuje na existenciu/, su rozne znacky, v zavislosti od veku a hmotnosti prijimatela drinku. Po case som dcere sama zavadzala sondu, kedze to dietatu stekli a rucickami si to vytiahne hned. Teraz, kedze viem o com to je, tak som stastna, ze dieta ma LEN sondu, lebo sa vytiahne do 3sec a ide sa dalej.
Potom je vyssi level: hadicka /vyvod alebo kateter do zaludka alebo do creva/.

Podla toho co pises, problem vobec nie je co a kolko dieta prijme, kazde dieta je ine. Jedno zje viac ine menej. Primarny problem je niekde inde, vlastne preco sa to deje a to je uz na pleciach gastroenterologoch.
My sme uspesne dobojovali po 3 rokoch /vravim, my sme mali dalsiu vaznu diagnozu - neprijimanie potravy bol druhotny problem/. Mame kamosku tiez 4rocnu, ktora funguje na hadickach dodnes /od 4mes/. Nepamatam si jej diagnozu, ale zistili jej, ze zaludok neposiela impulzy mozgu, ze je hladna. Tiez sa jej stav zlepsuje ale stale to nie je na odpojenie od vyzivy.

Prosim, zacni to riesit, mnozstvo mocu ti vlastne ukazuje smer. Ak moci dostatok, je jedno co do dietata das /trebars len materske mlieko/ to staci. Ak prestava mocit, je to zdvihnuty prst.
ak mas otazky, kludne IP

nikushka1
26. aug 2016

@sylviasz moj takto odmietal jest. Robili mu aj gastro vysetrenie(hadicka do zaludka).u neho za tym nejedenim bola potravinova alergia.ako som mu vylucila zo stravy alergeny postupne sa krasne rozjedol.nikdy som z neho nemal pocit ze by mal bolesti bruska.neplakal ani nic take ale muselo ho brusko trapit ked odmietal papat.mozno mal krce neviem no podla mna si to tak spojil v hlavke ze ked sa napapa bude robit brusko problem.
Drzim palce nech sa to rychlo poriesi

stanka239
27. aug 2016

Mam 3 rocnu. dcerku je tretia z mojich 4 deti.je drobna pomaly pribera,malo pije,malo papa,este kojim(aj ju aj mojho rocneho chlapca),to kolko vylucuje mocu ma ani nezaujma(ak stolica je ok-ja neriesim(malo tekutin sa odzrkadli tam)jej mladsi ročny brat vazi ale aj papa viac ako ona.chora este nebola a je velmi inteligentna.ja detom nenukam pit.som toho nazoru ze hlad a smad je prirodzeny prejav a dnesna doba moc deti hyčka.nepises tu ci si ju niekedy nechala hladnu(neratam chorobu-dietu)ja napriklad deturence nenutim pit a papat-nechutia ranajky o 8:00 dostanu az o 12:00 obed a ked sa este medzi casom vylietaju na dvore... ;) druha vec ,moje odborne stanovisko.ucim deti tancovat od dvojročnych az... Poradim,urob snou zatazovy test.polhodku ju nechaj vyskakat -ale doslova, aby bola mokra...pokial ma poruchu s primanim vody bude odmietat tekutiny cely den.ked mam nacvik s najmensimi 2-4 roc. Nedovolim im pit a jest (aj ked chcu, aj napriek rodicom)az po 45 min. hodine. sa mozu napit... Totiz dieta sa za ten cas nedokaze nebezpecne dehydrovat a tuto miernu zataz urcite dokaze teličko zvladnut 🙂 ja by som až potom pchala sondu:( a este jedna skusenost moja druha dcerka bola velmi dlho 8 mes. len kojena jej jedlo moc nesmakovalo.a na "cici" bola 2-5min. od narodenia. A teda bola aj tak riadna buchticka.nie tucna,len taka chutne baculata 🙂 niektorim detom ten prsnik uplne staci ;) na rozdiel od mojich chlapcov najstarsi a najmladsi...ty sa doslova prezieraju :D

lucinka511
27. aug 2016

@sylviasz daj si este skontrolovaat rastovy hormon. niekedy sa dopichava ked deti nerastu ale to musi naordinibat odbornik.
no tak jej kuouj kinderka.lepsie ako nic.z tojo ma asoon energiu.

inull5
27. aug 2016

@lucinka511 ako prepáč ale radiť kupovať kinderka?????dúfam že to bolo myslené ako žart..čo bude mať z kinderka!?energiu?pokryje to jej dennú potrebu vitamínov,minerálov,bielkovin??lepšie ako nič?to sa teda riadne mýliš.

lucinka511
28. aug 2016

@inull5 tak stale je lepsie aby zjedla nieco ako nic. aj sa to odporuca v odbornej literafuremi ked to nie je naj ale moze podporit chut k jedlu a hlavne navyk k jedlu..tak si obcas precitaj odbornu literaturu a poyom pis .
a urcite lepsie ako sondu do bruska. s dietatom sa treba pohrat.

inull5
30. aug 2016

@lucinka511 dakujem za odporúčanie...na tu odbornú literatúru by som sa pozrela..

celasapremenim
2. sep 2016

@sylviasz prva, dcera, velmi malo jedavala, prve prikrmy uplne odmietala, museli sme to posuvat a potom to bolo do tych dvoch rokov biedne, energie mala na rozdavanie, sikovna, od roka nespavala, vysetrenia nic nepreukazali, tiez som ju dlho dojcila, lenze ona sa dojcila dobre, to do troch rokov
mala som obavy, od dvoch rokov nam zacala jedavat lepsie, bola uplne na spodnych hraniciach grafov aj s vyskou aj s hmotnostou, co bolo znepokojive, ak ochorela, hned sa to prejavilo upadnutim....lenze choroby boli dokopy styri do troch rokov, takze sme to ustali
a z vysetreni jej vobec nic nezistili, nazor lekarov sa ustalil na genetickych dispoziciach, teraz ma 13, v triede je vzdy najnizsia, ale tych 165 cm v dospelosti mat urcite bude, avsak postavu ma naozaj peknu, nie je vobec nejak mimoriadne chuda, alebo tak.....je to skutocne pekne a zdrave dievca
chlapci jedia vyborne a napriek tomu je aj druhy syn mensi v triede, je chudy, teraz ma 11, ale jedaval vzdy dobre a vsetko, aj mm

celasapremenim
2. sep 2016

jo a neviem preco, ale neposlali nas na vysetrenie kosti, oni vedia podla stavu kosti napr. koncatin zistit, ci sa rast uzatvara v nejakom veku a tak, ci je vsetko v tejto veci v poriadku, neviem ci je indikacia nejaky vysledok zo serologie na gastre....a preto nas tam nedali na kontrolu, len viem, ze jej kontrolovali aj hormonalne hladiny a bola ok, aj stresovy hormon sa posudzuje napr.

inak rusim tych styri krat chora do troch rokov, do troch rokov bola chora raz a potom v skolke dalsie tri razy......v skolke virozy, aj kiahne a do troch rokov schytala virus z piesku, do ktoreho sme btw. nechodili, ale ohodil nas nechtiac kamos rovno dobre trafil do ust, ked sme sli okolo :D:D:D