icon

Posiela záchranka sanitku pri febrilných kŕčoch?

3. feb 2025

Ahojte len pre zaujímavosť, keď vaše dieťa malo prvý krát febrilné kŕče z horúčky a volali ste záchranku, poslali vám ju ?

kamowa
3. feb 2025

ja nemam skusenost, ale kamaratka musela volat a sanitku poslali.

mimimoje
3. feb 2025

áno

katarinaba
3. feb 2025

ano, prisli zakladne vysetrili a zobrali do nemocnice

autor
3. feb 2025

Ďakujem, nám neposlali, povedal mi pán , že ku takýmto stavom sa neposiela, poslal ma po vlastnej osi na pohotovosť a tam má zhúkali ako malé decko prečo som prišla taxíkom a nevolala sanitku.

miniatura14
3. feb 2025

Čo sledujem pediatričky na IG, tiež vraveli, že volať záchranku. Natrafila si na nejakého blbca 😕

autor
3. feb 2025

@miniatura14 aspoň budem vedieť do budúcna. Z nemocnice nás pustili, ale prizvukovali mi, že ak sa to zopakuje tak mám trvať na záchranke.

rebi789
3. feb 2025

Ano treba vždy hneď volať

ivett311
3. feb 2025

Áno, u nás bola 2x

qwert87
3. feb 2025

áno, syn mal 8 mesiacov, aj nás zobrali do nemocnice

palomka
3. feb 2025

Áno a brali nás do nemocnice

radkaradix
3. feb 2025

ano, volali sme sanitku a ano prisla, mal vtedy 2,5 roka, ostal tyzden v nemocnici na pozorovani

jana_eyre_2
3. feb 2025

Pred 12timi rokmi nám poslali.. ale dnes je úplne iná situácia ako vtedy, bohužiaľ viem aj o iných vážnych problémoch kde sanitka neprišla a museli ísť taxíkom, alebo odviezli známi..

anonym_63d72f
Dnes o 03:53

Ani nám neprišla sanitka po febrilnych krčoch!Že ak máme auto máme ísť do nemocnice, mi pani cez dispečing povedala.Že oni aj tak by nič iné nespravili ,len malú odviezli do nemocnice.Neurológ nám radil ,aby sme podali trestné oznámenie a napísal do správy čo majú podať dieťatu, ak by sa to nedajbože zopakovalo.Hrozné niečo čo sme si prežili.

prasiatko30
Dnes o 05:34

Zachranku som volala len 2x - ked sa nam to stalo 1x a bola som uplne vyhukana a potom este raz ked ditko prestalo na par sekund dychat. Inaksie po tom prvom raze a ked sme podali rektalny diazepam tak sme sa dostavili na pohotovost/pediatricke vo vlastnom aute. Ono ked tam nie su komplikacie a dieta sa po podani diazepamu dostane do normalu, stav dostanes pod kontrolu, tak je nutna kontrola u mudr ale sanitka uz taka nunta nie je

sweaaa
Dnes o 06:03

@anonym_autor Na jednom podcaste bol rozhovor so zachranarom:
"Štandardne platí, že pri prvom výskyte kŕčov by dieťa malo byť vyšetrené pediatrom, no nemusí to nutne znamenať výjazd záchranky. Ak má dieťa horúčku a kŕče, treba začať s chladením. Keď kŕče prejdú a dieťa sa do pár minút preberie, je dôležité sledovať jeho stav. Práve rodič pozná svoje dieťa najlepšie. Aj ja ako lekár sa vždy rodiča pýtam: „Reaguje normálne? Je toto jeho bežná odpoveď?“ Ak sa to stalo prvýkrát, kŕče ustúpili a dieťa reaguje primerane, informujte pediatra a dohodnite si vyšetrenie. Ak sa febrilné kŕče opakujú a rodičia sú už poučení a vybavení liekmi (napríklad čapíkmi), intervencia záchrannej služby zvyčajne nie je nutná. Z febrilných kŕčov dieťa väčšinou vyrastie.

Existuje malé percento prípadov (3 – 5 %), keď kŕče samy neprejdú. Vtedy je nutné kontaktovať záchrannú službu, vyžaduje sa zásah lekára a často aj hospitalizácia. Febrilné kŕče však ohrozujú viac rodiča stresom a psychickým tlakom než samotné dieťa."