Poškodenie mozgu u babätka + hypertonus

nykyta0071
6. dec 2022

Ahojte maminky,

chcem sa spytať, ma niektorá z Vás skusenost s touto diagnozou? Poškodenie mozgu babätka v dôsledku nedostatku kyslika a k tomu pridružený hypertonus končatin? Bude sa vediet babatko naucit normalne chodiť, alebo to uz nebude možne?

Ďakujem za kazdu reakciu.

deedol
6. dec 2022

moj bol priduseny, ale nemal poskodeny mozog. mal vsak hypo (axialny - stred tela) aj hypertonus (akralny - koncatiny) a vycvicili sme to pomocou vojtovky (vratane rehab pobytu v tetise v dunajskej luznej). mali sme to vsetko v miernej forme. vzdy zavisi od pripadu k pripadu. co hovori mudr? odporucam inak primarku v tetise, ma skusenosti s mnozstvom deticiek a mna vzdy dokazala upokojit.

anickabasnicka
6. dec 2022

cvičit,cvičit a zase jen cvičit.....a vše ostatní je nevyzpytatelné a nepředvídatelné. jak nám před lety řekl jeden skvělý neurolog-" jsou děti, které mají nechodící diagnozu a chodí, a jsou děti, které chodit můžou a jen leží. vše je mezi nebem a zemí" a jedna stejná diagnoza se u každého človíčka může projevit jinak. jeden syn byl hypertonik a chodí, druhý je spastik a je ležák. ale znám děti, kde je to opačně. takže si nevybereš. takže cvičit, cvičit a cvičit a věnovat se max tomu dítku

nwnw
7. dec 2022

@deedol presne primarka v Tetise. A treba tam ist cim skor! Mne tam od nas nechceli dat ani doporucenie, nehovoriac o tom, ze som sa o Tetise dozvedela na konovi🤦. Dovtedy mi tvrdili ze dietatu NIC NIE JE.

ankare
7. dec 2022

@nykyta0071 veľa zdravia prajem!

anjelicek26
7. dec 2022

Toto sa vopred vobec neda povedat. Syn bol 8 minut bez pulzu, kym sme ho dostali von, modry, apgar skore 3, silny hypertonus, hypermobilitu, co bude z mozgom ti nepovie aj tak teraz nikto... pretacal sa od narodenia, 3 mesacny sa plazil, 4 mesacny stvornozkoval, 6 mesacny chodil okolo nabytku, 9 mesacny vedel vyliezt hore na kniznicu ci 3m smyklavku hore v protismere, lebo svaly... dodnes sportuje 8-9h do tyzdna a ide mu to... pointa ano poskodenia mozgu ma, ale minimalne... ma chytene pamätove centrum, jeho kratkodoba pamät a koncentracia je nulova, strasne s tym v kazdodennej prevadzke bojujeme, aj ked viem, ze mozem byt vdacna, ze riesime len toto. Mame diagnostikovany autizmus, aj ked ja mam stale pocit, ze tu diagnozu lizeme len okrajovo a velmi to bolo spojene s tym, ze bol do 4roch rokov prakticky hluchy, kym mu operovali usi... pointa je, ze je to mega oblubene dieta, ma same jednotky (co tu v nemecku nema takmer nikto), ucitelka to vdaka bohu s nim vie, usmernuje ho, pripomina mu veci, dozoruje, nech pracuje, lebo on ma pozornost v momente inde. Na teste dozera, nech si to aj otoci, ze je tam aj druha strana 🙄 Ale to su detaily, mohlo to podstatne horsie dopadnut. Deti vedia pozitivne prekvapit. Takze ver v to najlepsie aj u vas.

nykyta0071
autor
7. dec 2022

@deedol mudr hovori že treba sledovať vyvoj, ale tak vidim na nej že ma zle pohybove vzorce, cvičime vojtovku. Zatial sa jej naťahovanie za hračkami nedarí pre hypertonus, no verím že aj to pride. Pobyt v tetise chcem riesit hned po novom roku. Dufam ze sa k p. primarke dostanem, ked pišeš ze je taka dobrá. Vypočula by som si jej nazor.

Ďakujem všetkym za reakcie ste mile 🤗

nykyta0071
autor
7. dec 2022

@ankare ďakujeme krasne ☺️

deedol
7. dec 2022

@nykyta0071 drzim palce 🙂

nykyta0071
autor
8. dec 2022

@anjelicek26 mozem sa opytat cvicili ste na hypertonus vojtovku?? a ako to mal s uchytom hraciek? darilo sa mu?

olvedicsilla
8. dec 2022

Moj sa narodil tiez bez kyslika apgar po prvej minute:1.. boli sme v nemocnici sledovane 2 tyzdne. Cvicili sme. Teraz ma 9 rokov vobec mu nic nieje. Ziadna diagnoza, takze je to podla mna individualne.

olvedicsilla
8. dec 2022

@olvedicsilla vela sme cvicili..

anjelicek26
8. dec 2022

@nykyta0071 Nam viac Ako cvicenia pomahal osteopat,co Mu ponapraval blokady.. Ale jasne cvicili sme aj Tak.. Ale on Bol motorova uvrieskana mys cely cas😅Ako chytal hracky Si Uz Fakt nepamatam,maly chodi do tretej triedy Uz.

nykyta0071
autor
8. dec 2022

@olvedicsilla moja mala apgar 3/6/8 … aj pekne ozvy mala, vybrali ju ružovu nebola modra ani nic podobne. A aj tak mala zakrvacanie … aj tvoj syncek mal nejake poškodenia mozgu?

nykyta0071
autor
8. dec 2022

@anjelicek26 a co mal zablokovane napr.?? inak aj moja je riadne uvrieskana urevana babika 😁 veeeelmi naročne dietatko, ale co spravime… milujeme ju velmi ❤️

lusyc
8. dec 2022

Ak už máte doporučenie do tetisu, tak tam treba hneď zavolať, poslať mailom oskenovanu žiadosť. Su tam dlhé cakacie doby, ale pobyt tam je na nezaplatenie. Nám velmi pomohli, rozpohybovali nam dve deti. Nemali poškodenie mozgu, len predcasnici, apgar dobrý, ale aj tak sú obidvaja hypertonicki na koncatinach a hypotonicki na osi. Cvicili/ cvičíme Vojtovku, ale ten pobyt hlavne pomohol. Treba sa pýtať, chodieva sa tam aj opakovane. Čím skôr, tým lepšie.

olvedicsilla
8. dec 2022

@nykyta0071 nemal poskodenie mozgu, ale doktor my povedal ze bude mat nejake zdravotne problemy.. kedze dost casu bol bez kyslika. A bol modry.. ale nastastie vobec nema ziadne zdrav. Problemy.teraz uz chodi do 4. Triedy a je naozaj velmi sikovny chlapec

nykyta0071
autor
8. dec 2022

@lusyc ďakujem za info, hned zajtra teda zavolam neurologicke nech nam da čim skor odporučanie. Dufam ze aj nas rozhybu 🙂

anjelicek26
8. dec 2022

@nykyta0071 rozne stavce na krku a celkovo bol vytoceny, to mu napravil hned, tie blokady v krku napraval na viac krat, ja mam pocit, ze ako sa tak sponoval si to furt vzdy pototo zasa... vzdy siel odtial totalne zrelaxovany.