icon

Potenciálna príčina autizmu

13. máj 2025

Ahojte, vysiel jeden clanok, kde uvadzaju potencionalnu pricinu vzniku autizmu a to je crevny mikrobiom u matky a cytokiny IL 17a. Davam clanok do komentu

Strana
z2
rejka7
13. máj 2025

Je to jedna z možností, lebo pri autizme ( opäť len v niektorých prípadoch, jedna z možností vzniku autizmus) je možnosť vzniku z genetických príčin. Priama súvislosť s genetickou chorobou a autizmom. Napríklad monozomia. Pedopsychiater posiela na vyšetrenie ku genetikovi. Píše sa že až 70 percent je z genetických príčin. Možno po tomto objave už prehodnotia aj percentá. Je aj ústav pre skúmanie autizmus v BA.

autor
13. máj 2025
@rejka7

Je to jedna z možností, lebo pri autizme ( opäť len v niektorých prípadoch, jedna z možností vzniku autizmus) je možnosť vzniku z genetických príčin. Priama súvislosť s genetickou chorobou a autizmom. Napríklad monozomia. Pedopsychiater posiela na vyšetrenie ku genetikovi. Píše sa že až 70 percent je z genetických príčin. Možno po tomto objave už prehodnotia aj percentá. Je aj ústav pre skúmanie autizmus v BA.

@rejka7 Kamoske napriklad genetika nic neukazala, aj ked maju dcerku autistku, ale sa nestravuje zdravo, ma aj vyssi BMI.

rejka7
13. máj 2025

Veľa krát genetika nič neukáže, ja som čítala, že John Travolta mal syna autistu s epilepsiou a jeho žena, taká známa herečka tiež, keď toho syna čakala, mala črevnú chrípku a to nejako spájajú so synovym postihom. Teda syn je už mŕtvy, dostal epi záchvat v sprche, keď boli preč z domu rodičia. a aj tá Kelly Preston sa volala je mŕtva mala rakovinu prsníka.

kiki68
13. máj 2025

Dalsia slepa ulicka za mna, vsetci vieme, ze mikrobiom creva zohrava velku ulohu vobec, ale bude to zase len cast skladacky

rejka7
13. máj 2025
@kiki68

Dalsia slepa ulicka za mna, vsetci vieme, ze mikrobiom creva zohrava velku ulohu vobec, ale bude to zase len cast skladacky

@kiki68 autizmus rovnako ako rakovina je multifaktorialne ochorenie. U niekoho genetika u niekoho mikrobion. Boh vie, ako to je😔

taktotedanie
13. máj 2025

Zakladna pricina to urcite nie je
Poznam zenu co maju dieta - darovane vajicko/manzelova spermia, sportovkyna, zdrava, ziadne tazkosti a dieta je autista

kiki68
13. máj 2025
@taktotedanie

Zakladna pricina to urcite nie je
Poznam zenu co maju dieta - darovane vajicko/manzelova spermia, sportovkyna, zdrava, ziadne tazkosti a dieta je autista

@taktotedanie o autizme stale vieme strasne malo, vzdy ked nieco najdu, tak zaroven to odporuje inemu. Tiez poznam po darovanom vajicku dieta, co nie je ok, ale nastastie nie je to take zle. Len tiez nechapu, vsetci zdravi inak a taky problem. Dieta je vzdy loteria.

luccija
13. máj 2025

Takých výskumov už bolo...ale mikrobiom je dôležitý to áno.Ja, keď som si robila školu tak nám na prednáške povedala psychologicka, že mali nejaký kongres kde sa o tom diskutovalo a gynekológovia tvrdili, že ženy tým, že berú roky ATK vajíčka starnú a neobmienaju sa a podľa nich je to príčina plus vyšší vek rodicov.Kazdy odborník má svoju teóriu.Ale chcela by som vedieť čím to je.

nikaeli
13. máj 2025

Pracujem s deťmi s PAS už dlhé roky so širokou škálou rodičov
* od mladých, cez starších
* od štíhlych, cez tých pri tele
* od intelektuálov s titulmi, cez tých so základným vzdelaním
* od tých, čo majú len jedno dieťa s PAS cez tých, čo ich majú aj 3
* poznám rodiny, kde má PAS len jedno dieťa z piatich
* poznám rodiny, kde im žiadna genetická záťaž nevyšla a poznám aj také, kde sa záťaž potvrdila a po prvom PAS dieťati majú ďalšie zdravé
* poznám dokonca dvojičky, kde je jedno dieťa s ťažkým PAS a druhé je úplne v pohode
* poznám deti očkované, aj neočkované

Škála je obrovská.....
Jednoznačná príčina nejasná.
Vieme iba, že ide o neurovývinovú poruchu.

kacena4
13. máj 2025

no 70% genetiky je zlý udaj, skor naopak, 70% to genetika nie he, aspon dnes to nevedia zistit

kiki68
13. máj 2025
@kacena4

no 70% genetiky je zlý udaj, skor naopak, 70% to genetika nie he, aspon dnes to nevedia zistit

@kacena4 Ono keby je to ako u nas, ze mas par ludi velmi divnych a teda iba nemaju diagnostiku, ale inak to sedi a taketo 3 generacie po sebe, tak je ta genetika jasny faktor. U nas to ide v linii a zaujimave z v mojej generacii prave v zenskej, v predoslej v muzskej. Moj syn je ok, nema PAS. Ale uvidime kto dalsi to nejak schyta. Akurat ze u nas sa hned 3 rozhodli nemat deti. Cize sme iba traja z tej vetvy, co mame deti a zatial vsetko NT. Uvidime co napr tie dalsie generacie budu nieco mat.

luccija
13. máj 2025
@kiki68

@kacena4 Ono keby je to ako u nas, ze mas par ludi velmi divnych a teda iba nemaju diagnostiku, ale inak to sedi a taketo 3 generacie po sebe, tak je ta genetika jasny faktor. U nas to ide v linii a zaujimave z v mojej generacii prave v zenskej, v predoslej v muzskej. Moj syn je ok, nema PAS. Ale uvidime kto dalsi to nejak schyta. Akurat ze u nas sa hned 3 rozhodli nemat deti. Cize sme iba traja z tej vetvy, co mame deti a zatial vsetko NT. Uvidime co napr tie dalsie generacie budu nieco mat.

@kiki68 ja mám tak kamarátku kde všetky dcéry v rodine majú diabetes od 3-4 r l. 3 dievčatá každá má iného otca sú to 3 bratia ich synovia nemajú.

zuzana76
13. máj 2025
@kiki68

@kiki68 a tie tri generacie tvojej rodiny, boli vsetko inak funkcní? Rozmyslam, ze kedze sme o PAS nevedeli a ludi vsetci oznacovali iba ako divnych, nikto im nevenoval specialnu pozornost, ze ci sa sami nejako vypracovali. Ze ci tym, ze teraz riesime kazdu prkotinu a tym ludom vsetko ulahcujeme, ze ci im vlastne nerobime horsie.
Jasne, ze vo vaznych pripadoch treba zasiahnut, ale take bezne cudactvo.

kiki68
13. máj 2025
@zuzana76

@kiki68 a tie tri generacie tvojej rodiny, boli vsetko inak funkcní? Rozmyslam, ze kedze sme o PAS nevedeli a ludi vsetci oznacovali iba ako divnych, nikto im nevenoval specialnu pozornost, ze ci sa sami nejako vypracovali. Ze ci tym, ze teraz riesime kazdu prkotinu a tym ludom vsetko ulahcujeme, ze ci im vlastne nerobime horsie.

@zuzana76 boli funkcni, ale … za velkej pomoci rodiny. Povedala by som, ze rodiny tolerovali, ci uz rodicia , alebo manzelky ich specifika. Rovnako mam sesterky dve a tam ani jedna sa nevydala, bez deti, tiez velmi tolerovane tie specifika, ja sama AS, ja mam muza a dieta a cakame druhe. Ja som ale asi z nich vsetkych najviac funkcna.

zuzana76
13. máj 2025
@kiki68

@zuzana76 boli funkcni, ale … za velkej pomoci rodiny. Povedala by som, ze rodiny tolerovali, ci uz rodicia , alebo manzelky ich specifika. Rovnako mam sesterky dve a tam ani jedna sa nevydala, bez deti, tiez velmi tolerovane tie specifika, ja sama AS, ja mam muza a dieta a cakame druhe. Ja som ale asi z nich vsetkych najviac funkcna.

@kiki68 chapem, lebo aj ja som cudna a moj syn tiez, on ma diagnostikovanu len ADD a ja nic, kedze uz budem mat takmer 50 rokov

luxus10
13. máj 2025
@nikaeli

Pracujem s deťmi s PAS už dlhé roky so širokou škálou rodičov
* od mladých, cez starších
* od štíhlych, cez tých pri tele
* od intelektuálov s titulmi, cez tých so základným vzdelaním
* od tých, čo majú len jedno dieťa s PAS cez tých, čo ich majú aj 3
* poznám rodiny, kde má PAS len jedno dieťa z piatich
* poznám rodiny, kde im žiadna genetická záťaž nevyšla a poznám aj také, kde sa záťaž potvrdila a po prvom PAS dieťati majú ďalšie zdravé
* poznám dokonca dvojičky, kde je jedno dieťa s ťažkým PAS a druhé je úplne v pohode
* poznám deti očkované, aj neočkované

Škála je obrovská.....
Jednoznačná príčina nejasná.
Vieme iba, že ide o neurovývinovú poruchu.

@nikaeli pekne si to zhrnula...👍

luxus10
13. máj 2025
@zuzana76

@kiki68 chapem, lebo aj ja som cudna a moj syn tiez, on ma diagnostikovanu len ADD a ja nic, kedze uz budem mat takmer 50 rokov

@zuzana76 PRECO SI CUDNA?

kiki68
13. máj 2025
@zuzana76

@zuzana76 ja neviem, to mas dve strany mince, napr ujo je vedec a on je tak specificky zamerany, ze jeho zena roky riesi bezny zivot, lebo on je tyzden kdesi mimo a pozoruje nejake hrabose, ked s nim hovoris, tak sa spytas na tie mysicky a mas 3 hodiny co pocuvat 😂😂😂🙈🙈🙈 Sesternica to iste, tiez iba vyskum, potom hovori pri obede o vlasoch v odtoku a bakteriach 😂😂😂

luxus10
13. máj 2025
@kiki68

@zuzana76 ja neviem, to mas dve strany mince, napr ujo je vedec a on je tak specificky zamerany, ze jeho zena roky riesi bezny zivot, lebo on je tyzden kdesi mimo a pozoruje nejake hrabose, ked s nim hovoris, tak sa spytas na tie mysicky a mas 3 hodiny co pocuvat 😂😂😂🙈🙈🙈 Sesternica to iste, tiez iba vyskum, potom hovori pri obede o vlasoch v odtoku a bakteriach 😂😂😂

@kiki68 😍

zuzana76
13. máj 2025
@luxus10

@zuzana76 PRECO SI CUDNA?

@luxus10 mam rada svoje temy, som introvert, vnimanie pocitov mam dost ohranicene, viem sa aj rozcitit, ale zaroven napr. neviem ako prirodzene reagovat v niektorych situaciach a uvedomila som si, ze kopirujem prezivanie inych ludi. Mne je napr sum a fuk, ci mi niekto zablahozela a ze je den matiek atd..., ale kedze sa to robi, tak zablahozelam, ale nie je to vobec take uprimne. No neviem to opisat, ale aj sa tazko uprimne tesim, napr. Som v niektorych veciach neprakticka, mam oslabene vykonne funkcie, al kedze som dost ctiziadostiva, tak sa sebe stale pracujem.

luxus10
13. máj 2025
@luccija

Takých výskumov už bolo...ale mikrobiom je dôležitý to áno.Ja, keď som si robila školu tak nám na prednáške povedala psychologicka, že mali nejaký kongres kde sa o tom diskutovalo a gynekológovia tvrdili, že ženy tým, že berú roky ATK vajíčka starnú a neobmienaju sa a podľa nich je to príčina plus vyšší vek rodicov.Kazdy odborník má svoju teóriu.Ale chcela by som vedieť čím to je.

@luccija no ATK mame dnes v spodnych vodach, neexistuju na to filtre......a moze to byt ako s pasivnymi fajciarmi, ti co fajcia su v pohode, a ti co vdychuju pasivne dym maju plucne tazkosti...

luxus10
13. máj 2025
@zuzana76

@luxus10 mam rada svoje temy, som introvert, vnimanie pocitov mam dost ohranicene, viem sa aj rozcitit, ale zaroven napr. neviem ako prirodzene reagovat v niektorych situaciach a uvedomila som si, ze kopirujem prezivanie inych ludi. Mne je napr sum a fuk, ci mi niekto zablahozela a ze je den matiek atd..., ale kedze sa to robi, tak zablahozelam, ale nie je to vobec take uprimne. No neviem to opisat, ale aj sa tazko uprimne tesim, napr. Som v niektorych veciach neprakticka, mam oslabene vykonne funkcie, al kedze som dost ctiziadostiva, tak sa sebe stale pracujem.

@zuzana76 ale zaujimave je ze si to tak presne uvedomujes...mozno z velkej casti len respektujes samu seba a to co citis, co ti dava a nedava zmysel v beznom zivote...nie kazdy clovek je rovnako zrucny...a ano, ked sa clovek snazi, vie to zlepsit...

a rokmi sa to meni, ci ani nie?

zuzana76
13. máj 2025
@luxus10

@zuzana76 ale zaujimave je ze si to tak presne uvedomujes...mozno z velkej casti len respektujes samu seba a to co citis, co ti dava a nedava zmysel v beznom zivote...nie kazdy clovek je rovnako zrucny...a ano, ked sa clovek snazi, vie to zlepsit...

@luxus10 moje naladenie sa nemeni, len sa zlepsujem v zrucnostiach, lebo na sebe pracujem, stale sa vzdelavam. Ovladam 4 CUJ, dalsí sa ucim. Je toho velmi vela, napr. mam rada poriadok, ticho, vsetko upratane ( este dva mesiace budem posobit ako ucitelka, ale uvedomila som si, ze ucitelstvo vobec nebolo pre mna - 26 rokov som ucila, ze ma strasne vyciciava, ten ruch, tie deti, ich poziadavky atd..., ze ja potrebujem by sama sebe panou, panou svojho casu, ze ani nechcem mat sefa, atd...) Cize odchadzam zo skolstva. Ved to, ze ci ked si to uvedomujem, ze ci len teda nie som silny introvert, alebo tam aj nieco bude z tym.

zuzana76
13. máj 2025
@luxus10

@luxus10 ale pritom su triedy, ktore mam uprimne rada (niektore zase vobec) , nieze by som nemala ziadne city, nie som uplne z kamena, len teda nejake sviatky su mi jedno, nemam potrebu gratulovat atd...ale ked ma nieco trapi, tak poviem uprimne, aj detom som vzdy cistila zaludky uprimne, ked bolo treba 😀

hiro
13. máj 2025

Kedze ani Amisovia nemaju menej autistickych deti - a to sa neockuju, neberu ATK, nekupuju balene/spracovane potraviny atd... musi to byt nieco v zivotnom prostredi - mozno mikroplasty...
https://medium.com/@alison.w.maths/do-amish-chi...
Výskum publikovaný v roku 2008 ukázal, že prevalencia porúch autistického spektra (PAS) v komunite Amišov v Pensylvánii je porovnateľná s mierami hlásenými v iných populáciách. Táto štúdia vyvrátila mýtus, že autizmus je medzi Amišmi výrazne menej bežný. Následná štúdia v roku 2011 ďalej skúmala mieru autizmu v populácii Amišov aj neamišov v štáte Ohio a nezistila žiadne významné rozdiely medzi týmito dvoma skupinami.

vlucifuk
13. máj 2025
@zuzana76

Zaujímavá téma, zaujímavá diskusia.
@zuzana76 Aj môj syn je čudný. Keď bol malý, mal podozrenie na PAS, ale nakoniec , že nie, že nie je v spektre. Ja si ale stále myslím, že je "líznutý" asperger. Funguje úplne v pohode, ale je introvert a cudzím ľuďom nepozrie do očí. O vlakoch dokáže hovoriť hodiny. Keď sa zahryzie do nejakej oblasti ( napr. geografie ), ide do extrému a vie info, že dovi-dopo. Kamarátov nemá, ale našťastie má brata dvojča, takže bratovi kamoši, sú aj jeho "kamoši". Bojím sa puberty, čo môžu hormonálne zmeny priniesť. Obávam sa o jeho budúcnosť, aby sa z neho nestál totálny čudák. Hmm...

zuzana76
13. máj 2025
@vlucifuk

@zuzana76 Aj môj syn je čudný. Keď bol malý, mal podozrenie na PAS, ale nakoniec , že nie, že nie je v spektre. Ja si ale stále myslím, že je "líznutý" asperger. Funguje úplne v pohode, ale je introvert a cudzím ľuďom nepozrie do očí. O vlakoch dokáže hovoriť hodiny. Keď sa zahryzie do nejakej oblasti ( napr. geografie ), ide do extrému a vie info, že dovi-dopo. Kamarátov nemá, ale našťastie má brata dvojča, takže bratovi kamoši, sú aj jeho "kamoši". Bojím sa puberty, čo môžu hormonálne zmeny priniesť. Obávam sa o jeho budúcnosť, aby sa z neho nestál totálny čudák. Hmm...

@vlucifuk presne ako ja, kamaratky mam, ale pomenej, chapem, ze kontaky su dolezite, ale mam oblubene temy a o tom dokazem tocit hodiny. Do oci velmi nepozeram. Je mi to neprijemne.

luccija
13. máj 2025
@zuzana76

@luxus10 ale pritom su triedy, ktore mam uprimne rada (niektore zase vobec) , nieze by som nemala ziadne city, nie som uplne z kamena, len teda nejake sviatky su mi jedno, nemam potrebu gratulovat atd...ale ked ma nieco trapi, tak poviem uprimne, aj detom som vzdy cistila zaludky uprimne, ked bolo treba 😀

@zuzana76 ale to si dlho vydržala ako introvert v škole😉

zuzana76
13. máj 2025
@vlucifuk

@vlucifuk mam rovnakeho syna, kamosov ma len preto, ze oni vyhladavaju jeho, dokonca v takmer 18-tke bol na prespavačke u jedneho kamarata. Ale zje len par jedal, cize su tam nejake anomalie v stravovani atd...

Strana
z2