Potenie 5 mesačnej dcérky

flowerbomb
26. aug 2020

Ahojte zeny,
potrebujem poradit...Mojej pat mesacnej dcerke sa velmi potia chodidla a hlavicka. Rucky trochu. Ale tie chodidla ma uplne mokre ked nema ponozky a ked ich ma a dam jej ich dole tak citim,ze su vlhke. Stretli ste sa s tym niekto? Samozrejme spomeniem to lekarovi najblizsie ked pojdeme len teraz chcem vediet ci s tym mate skusenosti. Dakujem...

tinka_21
26. aug 2020

Ahoj, áno, poznám. Dcérke sa pri nakojení vždy strašne spotila hlavička, taktiež nohy mala neustále mokré. Tiež som to riešila s lekárkou, vzala jej krv na minerály, ale všetko bolo v poriadku a konštatovanie bolo, že skrátka je to tak, geneticky dané. Takže aj v lete, horúčavy, bola len v plienke, ale na nohách musela mať ponožky. A ostalo jej to doteraz, museli sme sa s tým naučiť fungovať a okolie tiež (napr. v MŠ, kde deťom kázali aby si dali dole ponožky, nech sa im nohy vetrajú, alebo jediná dcéra mala ponožky aj na spanie). Doma takisto nemôže byť bosá, musí mať ponožky a dokonca aj papuče, skrátka aby mala dostatočne odizolované nohy od podlahy. Aj ponožky si musí veľmi rýchlo prezuť, lebo inak hneď sa nohy začnú potiť. Ona to vie, takže aj doma automaticky papuče obúva. Aktuálne máva mokré aj ruky, keď sa napr. veľmi sústredí, keď pozerá rozprávku, ale stáva sa jej to aj keď píše (potom si rozmazáva stránky :( ) vtedy pomôže umyť ruky, schladiť studenou vodou a prejde to, príp. pri písaní, kreslení uteráčik mať poruke.

flowerbomb
autor
26. aug 2020

@tinka_21 takze to mate troska komplikovane s dcerkou. Ja rozmyslam ako s tym bude fungovat v buducnosti,ale asi sa budeme musiet naucit. Ja som si myslela,ze je to zla cirkulacia krvi,ale urcite spomeniem aj lekarovi.

flowerbomb
autor
26. aug 2020

S tou cirkulaciou som myslela preto,ze mava ich aj studene,ale zaroven spotene...

tinka_21
26. aug 2020

@flowerbomb ano, presne to iste máme aj my. Ja som sa tiež obávala že čo s tým ďalej, ale hlavne, prestať sa tým trápiť, vziať to ako fakt, a radšej nabaliť náhradné ponožky. Aj dcéra napr. keď spí, má nohy teplé, suché, ale nemôže ísť bez tých ponožiek spať, lebo inak by boli nohy mokré. Nie je to vyslovene že by mávala ľadové nohy, skôr jedno s druhým. Keď bola menšia a pozerala rozprávku, až tak že nevnímala okolie, mala ruky mokré ako keby si ich obliala, a potom sa jej na ne nalepil prach, vlasy...no nepríjemné, musela si ich ísť hneď umyť, a to nerobila nič, LEN pozerala niečo v telke. Vravím, dá sa to zvládať, aj mňa to trápilo, ale zisťujem, že keď ja z toho nerobím vedu, tak aj dcéra to berie ako svoju súčasť. Bála som sa či nebude mať z toho traumu, keď bude v škole, predsa len, je to nepríjemné... ale tak snažím sa zabezpečiť jej skrátka "prostriedky na zvládnutie situácie" - náhradné ponožky, uteráčik, a nezaoberať sa tým zbytočne viac.

majamat
26. aug 2020

@flowerbomb je to zaujimave, ze neikedy sa aj studene nohy vyrazne potia. aj mam problem s krcovymi zilami a v zime mavam neikedy nohy take dost vlhke, spotene a studene, je mi an chodidla zima. nopak cez leto ma palia, je mi telo,a le vacsinou ich amm suche,s vynimkou obdobia, ked ich mam v tesnejsich topankach a je mi v nich dost teplo. neviem rpeco to tak je,a le vacsinou predpokladame, ze to bude opacne, tak ans to potom prekvapi.

flowerbomb
autor
26. aug 2020

@majamat ano, ma ich uplne studene,ale vidim,ze su mokre. Chytim a prsty mam mokre. Asi jej zacnem pod nozky davat plienku a nech sa jej to do toho utiera alebo naozaj len ponozky. Ale v horucavach ake mame teraz ponozky?...no neviem neviem ako...Dufam,ze nebude mat problem s plesnami...

simona11sim
26. aug 2020

@flowerbomb mojej 7 mesacnej sa tiez casto potia nožičky ked nema ponozky ale vôbec som to neriešila. Ked sú spotene, dam jej naspat ponozky. To isté hlavicka, pri papani aj pocas spanku. Raz mi pediater povedal ze to je normalne. Tak myslím ze z toho neskor vyrastie.

flowerbomb
autor
26. aug 2020

@simona11sim Ano aj mojej sa poti hlavicka pri jedeni alebo v spanku. Napriklad mojej kamoske sa ako prve spoti hlava, a velmi sa zlosti lebo robi polhodinu uces a ked vynde v lete von tak vlasy mokre a uces ziadny.Ono ja viem,ze kazdy sa nejak potime len ma to troska zarazilo u tak maleho babatka. Myslim v takom mnozstve....

majamat
27. aug 2020

@flowerbomb nemusis davat hrube, studene nohy mavaju casto zeny, je nam to akosi dane,a le aj babatka mavaju prekrvenie koncovych casti tela horsie. je to normalne. ak si pozries na nete clanyk o tom, ako zistit, ci je babatku zima, tak tam je to napisane, ze nikdy nie podla ruk, eventuelne noh.
no ponozky pomozu v takomto pripade. cez leto urcie nedavaj hrube, skor klasika tenke bavlnene, ale ak by navlhli, vymen. radsej ich vymen castejsie. mne sa to stava v zime, ze ked mam vlhke nohy, tak mi je zima z tej vlhkosti a pomoze vymena ponoziek.

majamat
27. aug 2020

deticky maju velmi vlemi rychly metabolizmus a preto si yrabaju vela tepla, aj ked ho asi tazsie udrzuju. metabolizmus - to su vsetky tie pochody a procesy, co mame v organizme. ked sa to tak vezme, novorodenec narastie za 1m 4cm, potom dlasie mesiace tusim 3cm a medzi 3-6m asi 2cm za mesiac? mozno si to blbo pamatam,ale tak priblizne to bolo.
tempo rastu sa urcuje za rok pre lepsie porovnanie a pri 4cm je to 48cm/rok, pri 3cm - 36cm/rok, pri 2cm je to teda 24cm/rok. takto rychlo dieta uz nikdy rast nebude. jedine su vynimky, ked pomerne rychlo narastu v puberte,a le vacsinou to nerobi az tolko. vacsinu detskeho obdobia sa rastie 5-7cm/rok. a pri takomto procese dieta musi vyuzit zo stravy neuveritelne mnozstvo energie a to zacina procesom travenie, an ktory mina energiu a berie si z mleika ziviny ( neskor aj zi stravy ), niektore ziviny sa musia pri traveni stiepit, aby boli vhodne na vstrebanie. potom sa zacinaju tieto ziviny vyuzivat, delia sa bunky a dieta rastie. to som napisala len velmi zjednodusene,a le tych telesnych biochemickych procesov tam prebehne asi neuveritlene mnozstvo a pri vsetkom ( teda pri vacsine asi ) sa vyraba teplo.