Potravinová alergia a škôlka
Mamicky, synovi zistili alergiu na potraviny, krav. Mlieko, ryby, citrusove ovocie,vajcia, a orechy najviac na arasidy. Vedia v skolke pripravit specialnu stravu alebo zo synom ostat doma.? Syna chceme dat od septembra do skolky a uz teraz sa bojim ci ho zoberu. Boli sme na alergologii v aprili prvykrat a vyslo nam vela alergenov. Nikdy predtym sme si nemysleli ze budeme alergicky na tak nela veci. Vo februari sme ziedli arasidove chrumky a dostali sme alergicku reakciu cervene oci ,flaky po tvary, opuchnuty jazyk dali sme kvapky a utekali na pohotovost. Na druhy den u detskej doktorky a ta nas poslala na alergologiu. Tam nam brali lieky a vysla nam potravinova alergia a este alergia na roztoce, a konsku srst. Nikdy v rodine sme nemali alergiu na potraviny ani z mojej strany ani z manzlovej. Ja som ako mala bola alergicka na pel.
@zdenuska213 kamaratka ma ten isty problem a upozornila kuchynu v skolke,ucitelky...prip. niektore jedla nosi do skolky sama a potom ohreju pre malu,takze je to asi o dohode so skolkou
@marionetta aha 🙂 som to zle pochopila som myslela ze do 5 rokov. A jasne, aj kolektiv detom treba. Tu davaju v 90% len na rok, a potom sa predlzuje zas o rok, a potom zas...ze mi to dali hned na dva som necakala. Tak uvidime o rok....este to je daleko..
@pink_lady mne to predĺžili o rok a potom rovno do 6 rokov a som rada,že sme boli spolu doma,bolo to krásne obdobie 🙂
Vcera som celu noc nespala, bala som sa, co nam povedia. Arasidy hodnota 4,26 +++
Vlasske orechy 2 aj nieco ++,lieskovce 0,46 +, tuniak 0,40 + , vajecny bielok 1,30 ++, vajecny zltok 1,04++ ,kravske mlieko 0,33+ ☹ pomarance 1 aj nieco ++,dali nam balicek prvej pomoci, kazdy den berieme kvapky a zajtra pridu dve adrenalinove pera. A tak som sa strasne bala ze nebude moct nic jest ale mozeme pit mliecko, ryby len domace nie tie zahranicne morske, vajicka nie ale ak sa objavia napr v cestovine nemalo by to urobit sarapatu, ale tie hnusne orechy tam nam povedala najvacsi pozor. Na kontrolu v septembri.len co ked tie orechy su skoro vsade.?!
@zdenuska213 Ahoj Sme na tom podobne ,Máme silnu alergiu na pšničnu a ražnú muku a sme na bezlepkovej strave,a z 20 alegrenou nam vyšla pozitívna alergia na 18 .Prajem pevné nervy a držím vám palce.
@anjelicek26 a ked mi syna nechcu zobrat lebo nesmu uschovávat jedlo od rodičou to ako ste riešili?
@rachel978 Dobrý den mohli by ste mi poradit mám syna ktorý je alergik na BKM a intolerancia laktozy Od septembra chodí do školky kde mu nosím desiatu zostáva tam do pol 12 to mal adaptačné obdobie a teraz mu to už končí bola som sa tam pýtat či ho zoberu do školky na celý den ale riaditelka mi povedala že tam nemožu uschovávat a prihrievat jedlo takže može chodit len do pol 12 stým že mu ráno prinesiem desiatu Ako mám postupovat aby mi umožnili nosit aj obed olovrant ? Dakujem
@nika1988 Tu si mrkni, rozoberali to už na prvej strane:
Kedže mám s nosením stravy do školy skúsenosti chcem Vás upozorniť na to, že
Nosenie stravy pre detí a žiakov v zmysle Vyhlášky MŠ SR č. 330/2009 Z. z. § 3 ods.5 písm. b) do školských jedální, je možné len za predpokladu dodržania všetkých hygienických podmienok v súlade Vyhlášky MZ SR 527/2007 Z. z., § 8 ods. 3 písm. b) o podrobnostiach o požiadavkách na zariadeniach pre deti a mládež.
Rodičia v prípade nosenia vlastnej diétnej stravy do zariadenia, preberajú plnú zodpovednosť za vhodnosť poskytnutej stravy a dodržanie nutričnej a energetickej hodnoty.
Žiadosť o diétne stravovanie, príp. donášku vlastného diétneho jedlá do zariadenia, je potrebné podať na na príslušný úrad (u nás je to Magistrát mesta Košice). K žiadosti je potrebné priložiť potvrdenie od ošetrujúceho lekára s presným určením potraviny, na ktoré je dieťa alergické.
Žiadosť o diétne stravovanie, príp. donáška diétneho jedlá do zariadenia sa obnovuje každý školský rok.
Keď na úrade dajú kladnú odpoveď na Vašu žiadosť, škola alebo škôlka je povinná s tým súhlasiť, preto sa nedajte odbiť a trvajte na tom. Zákon to povoľuje. Ja to robím už druhý rok a je to dobré. Tiež v škole najprv neboli nadšený, povedali, že nie, že to nebudú robiť, tak som im povedala, že musia, lebo vo vyhláške je to povolené. Dostali papier z magistrátu, tak už nič nemohli povedať. Teraz spolu tak dobre vychádzame, že si ich pomoc neviem ani vynachváliť.
@nika1988 u nás to problém nebol, stačilo ísť za vedúcou kuchyne MŠ a vypísať žiadosť (už ich mali pripravené) a k nej priložiť vyjadrenie lekára.
ak ti v MŠ odmietajú možnosť donášky stravy, musíš sa so žiadosťou obrátiť na zriaďovateľa MŠ.
Tá žiadosť nemusí byť extra zložitá: žiadam o povolenie donášky stravy do MŠ (adresa), pre môjho syna/dcéru (meno, dátum narodenia), nakoľko trpí alergiou na BKM a intoleranciou laktózy, čo si vyžaduje špeciálnu dietu.
K mojej žiadosti prikladám správu (odporúčanie) gastroenterológa.

@pink_lady ja som mala predĺženú do 6 rokov,dcéra mala 6 teraz vo februári a mne skončila MD až vtedy.Ale do MŠ a do predškolskej išla preto,lebo hoci nie je povinná,tak vraj zo škôlky sa dáva nejaké ako doporučenie alebo neviem ako to nazvať.Bez toho by ju vraj nemuseli do školy zobrať...tak neviem.Ale ja som aj chcela,aby trochu do toho kolektívu zapadla a aj ona už chcela ísť...nejako to už dobojujeme 🙂