icon

Používanie tampónov 12 ročnou dcérou

lubka19
10. máj 2013

moja dcéra ma 12 rokov a chcela by používať tampóny,čítala som veľa článkov ale neviem či je to v taktomto veku už správne..preto prosim mamičky ktoré s tým už majú skúsenosti o radu,vopred dakujem🙂

959touareg
16. júl 2013

12 rocna a tampony v ziadnom pripade. akurat pred rokom bola moja dcera vo veku tvojej a isli sme na dvl. a kedze mala mat vtedy menstruaciu, tak som zdvihla tel. a pytala sa na to mojej gynekologicky. ja vzdy veci ohladne zdravotnej problematiky, institucii a pod. riesim s kompetentnymi a to bud zdvihnem mobil a vytocim ich, alebo zdvihnem rit a idem osobne....a nikdy sa nespolieham na diskusne temy, kde ti kovie kto odpovie casto debiliny, bludy. konkretne ma tampon ani vo sne nenapadol, iba som chcela vediet, ci nieco neexzistuje na oddialenie menzesu u tak maleho dievcatka.
odpoved bola jednoznacna. v ziadnom pripade nedavat Norethisteron a ine skodlive lieky, nakolko to rozhadze cyklus u tak maleho dietata a mozte mat velke problemy a na tampon hned odpovedala, aj ked som sa vobec nan nepytala,nech o tampone ani neuvazujeme.
doslova povedala..nebude prva ani posledna co bude na plazi pobehovat s vlozkami. vydrzi to ako to vydrzaloXY pred a po nej. a veru mala pravdu. a kedze nam bolo dopriate, dostala ich o tyzden skor, takze si to premenzesovala este doma. 😉

sisaka
16. júl 2013

@lubka19 Moja dcera (skoro 15) pouziva tampony takmer od zaciatku. Najprv to skusala s vlozkami, to sa jej zdalo strasne nechutne a obmedzujuce a medzi kamoskami bola jedina, co pouzivala, tak sa aj citila "ina". Presla potom na tampony s aplikatorom a tie pouziva dodnes. Nemala zatial ziadne gyn. problem, vie ake je dolezite casto menit a dodrziavat hygienu, pouziva aj na noc.
Ja pouzivam men. poharik, co chcela aj ona, ale kedze je pannou este si bude musiet na to pockat.
Nasa rodinna lekarka (mlada zienka pod 40) nema ziadne vyhrady k pouzivaniu tamponov ani u mladych dievcat a ani ja s tym nemam problem a uz vobec nemienim dcere diktovat, co ma pouzivat, vsak to je vysoko individualna zalezitost, nebudem ju nuti pouzivat nieco, co je jej neprijemne, moja mama mi do toho tiez nekecala a to je ona samozrejme stara skola, co v zivote tampon ani nevyskusala.

nanulik
16. júl 2013

Ja som uz od mlada pouzivala tampony kupovala som si najmensie. Pouzivam stale ale na noc si davam vlozku, potrebujem mat pocit ze mi tam "luftuje" 😀

kazunomiya
16. júl 2013

Zhrniem zo svojej skusenosti: ja som pouzivala asi od 14-tich prilezitostne tampony a nebol to problem, len treba dodrzat postup tak ako ma byt, a nenechavat dlhsie nez ma byt (tj. max. 8 hodin), a striedat s vlozkami. V navodoch to tak je aj uvedene - raz za 24 hodin treba pouzit vlozku.
Vyhovovali mi aj s aplikatorom, ale este lepsie bez neho. Bolo to sikovne na stanovackach a vyletoch (len na hygienu som asi nedbala az tak uzkostlivo ako by sa patrilo no nikdy sa nic nestalo). Pri najmensej velkosti prip. normalnej som nemala problem, pri vacsine znaciek ktore som skusala (blbe su tie, ktore sa prilis roztahuju do sirky, ked nasiaknu, napr. tusim Kotex) a to som bola pannou este velmi dlho.

V12-tich neviem, o kolko je to vacsi rozdiel. Ale je mozne ze niektoremu dievcatu tampony nevyhovuju, ak je panna zalezi od anatomie a pruznosti panenskej blany... Asi by som tampon pri mladom dievcati pripustila len ked s tym nie je problem pri zavadzani a vyberani a iba na prilezitosti typu kupanie, urcite nie na bezne nosenie namiesto vloziek, naozaj je tam vacsie riziko a vysusuju a vraj mozu aj mierne poranit sliznicu. Dala by som prednost pouzitiu pri silnejsom krvacani, ked menzes slabne tak uz nie. Nuz treba sa rozhodnut ci to vyskusate alebo radsej nie.

kazunomiya
16. júl 2013

@sisaka mne do toho mama aj trochu kecala, lebo s tamponmi sme sa stretli tak, ze nam ich ponukol isty vyrobca v ramci takych tych preventivnych programov ako vzorky. Dokonca vtedy som este nemala menzes. Ucitelka, ktora to s nami preberala (prisli len materialy, nie prednasajuci - celkom fajn) povedala, nech tampony radsej neskusame, ale ja som ich vyuzila celkom rada... no ale radsej tak aby o tom mama nevedela 😉
Inak mama ich urcite pouzivala, nasla som jej balenie nejakych prastarych komunistickych v skrini, ale tie sa isto nedali porovnat s modernymi. A aj preto sa na ne tvarila divne.

sisaka
16. júl 2013

@kazunomiya v americkych navodoch sa o striedani s vlozkou kazdych 24 hodin nic nepise - pozrela som Kotex a Tampax, je tu upozornie striedat s vlozkou pre znizenie rizika TSS (frekvencia ale neuvedena) a pouzivat vlozku, ak spanok trva viac ako 8 hod, poucenie o moznosti dostani TSS je zakladom pri informovani dievcat o pouzivani tamponov, dcera mala vysvetlene aj v skole na sexualnej vychove .....

sisaka
16. júl 2013

@kazunomiya komunisticke tampony? tak to si ani neviem predstavit, ja som zacala pouzivat az ked prisli na trh o.b. 😉

kazunomiya
16. júl 2013

@sisaka moze byt, ale ja som nikdy nemala v ruke americke balenie tamponov, iba slovenske a tam to vsade bolo (v ramci odporucani ako sa vyhnut TSS). Inak TSS sa objavoval vyraznejsie prave v amerike ked tam boli na trhu tampony s velmi vysokou absorbcnou schopnostou, ktore sa nosili niekolko dni (to si ani neviem predstavit!) aspon tak som sa docitala niekde snad na wikipedii...
jasne ze sa moze tampon nosit aj v noci, to tam nie je napisane ze nie, ale je tam odporucanie ze raz za 24 hodin pouzit vlozku.

kazunomiya
16. júl 2013

@sisaka no tak som identifikovala to cosi co som nasla v skrini. a ak som dobre videla, nemali tie snurky na vyberanie... uff...

sisaka
16. júl 2013

@kazunomiya vsak ja nehovorim, ze tie slovenske to nemaju napisane 😉 , tak to je sila tie tampony komancovske 😝

kazunomiya
16. júl 2013

@sisaka 🙂 no inak teraz som sa pozrela na tie co mi doma ostali, to je nemecky vyrobca (z DM drogerie ich znacka) a tam to nie je. bolo to napisane v letakoch od O.B. ak si dobre pamatam... lebo tie som si kupovala od zaciatku a najcastejsie. Mozno to uz neuvadzaju.

mna dorazili komancovske vlozky, ked ich mama este chcela minut a par mi ich dala.. och 😝 som stastna ze zijem v dnesnej dobe, co sa tohto tyka.

julia332
8. jan 2014

ahojte mam 12 a moj prvy menzes som dostala v 11 tampon som si skusila dat uz asi na druhom menzese lebo ba nebavilo stale kukat na to a bat sa ze preteciem ja mam inac velmi silne menzesi a stava sa dost casto ze preteciem aj cez tampon ale vzdy si dam este slipovu vlozku. na noc som si stale davala vlozku no dnes prvy krat som si dala tampon aj na noc no uvidim ;) a ja si mysliim ze aj ked som tampony zacala pouzivat v 11 ta ze to neni nic hrozne no boze chcela som skusit skusila som a blik, lepsie :D aj moja kamaratka pouziva len tampony a je s tym velmi spokojna

kkl82
8. jan 2014

osobne som tampony zacala pouzivat ako 14-rocna, kedze som mavala velmi silne menstruacie. tampony boli v tomto pohodlnejsie nez vlozky. no uz par rokov pouzivam len kalistek, je to zdravsie a aj ekologickejsie.
je mi jasne, ze treba vziat v uvahu vela roznych hladisk, no podla mna je najdolezitejsie pohodlie zeny. ak si dcerka bude kupovat kvalitne tampony (idealne nebielene chlorom), bude dodrziavat hygienickost zavadzania (pre tak mlade dievca potom radsej tampony s aplikatorom) a nebude mat problemy (napr. vysusovanie, pocit nepohody), tak by som jej to nezakazovala. na noc ale tiez radsej odporucim vlozky, sice tam je tiez riziko, kedze sa krv na vzduchu rozklada, no aspon si telo trocha "oddychne" a sliznica bude mat cas zregenerovat.

bayuska
9. jan 2014

ja som mrchu dostala 1. krat v 11 a v skole nam odporucali tampony az 2 roky po zaciatku. Tusim som to vydrzala len 1,5 roka :P sice som vtedy este pouzivala na striedacku tampony a vlozky ale neskor mi zacali zdrav. problemy a bolo mi casto zle a v tom obdobi mi aj zacalo byt zle pri pohlade na krv takze som presla uplne na tampony, pripadne len ak som mala velmi silne, tak som si dala pre istotu aj vlozku, ale to len pre pocit sucha... zacinala som s o.b. ... len pred par rokmi som objavila tampax s aplikatorom (vedela som ze existuju len nejako som ich asi furt prehliadla v obchode lebo som nevedela ako sa volaju 🙂 ) Mne osobne zavadzanie vyhovuje viac s aplikatorom, ale na druhej strane mi samotny tampon pride nekvalitny (oproti o.b. ). Ja by som na tampony nedala vzivote dopustit, neznasam ten pocit, ze zo mna nieco vyteka... Bohuzial, za posledny rok som mala mrchu len tri krat a ten posledny som dostala dost silny TSS... uvidim najblizsie ako to bude... inak som s tamponmi nemala nikdy problem. Silno uvazujem o kalisku... len sa obavam toho, ze mi z toho pride zle :-/ a tiez, ci mi to nejako nepodrazdi sliznicu - myslim ci ju to neposkriabe, alebo ci sa tam nespravi zly podtlak a nebude sa to dat vybrat alebo tak...

Ale k otazke - urcite by som to dovolila aspon skusit ak sa na to sama citi

palomka
9. jan 2014

Ja si pamatam na svoje zaciatky a bolo to hrozne. Vecne mi vlozky po bokoch pretiekli. Niekedy som zo skoly isla s mikinou okolo pasa domov....strasne...kym nam v skole nerozzdali vzorky vloziek a tamponov Tampax s aplikatorom. Ked som vyskusala tak odvtedy pouzivam len tampony a na noc vlozky a nemenila by som. Ziadne zdrav.problemy som kvoli tomu nemala. Takze ked sa citi tak lepsie a hlavne aj na telesnej tak ja by som to schvalila. Ja som pre silnu M v druhy den niekedy ostavala aj doma a bolesti som mala na odpadnutie...do zblaznenia krce...az po 2 dietati ma brucho prestalo pri M bolet 🙂

julia332
9. jan 2014

jaj tak mna zatial brucho neboli a chcela by som sa spytat ci sa moze menstuacny poharik pouzivat ak som panna?

maribell
9. jan 2014

ja som tampony zacala pouzivat od 15 rokov ..mne pride strasne uz to ako rychlo tie deti dospievaju ze v 12 tich menstruacia ☹ och to sme my stastne deti pobehavali po sidlisku a skakali gumu ☹ ... moja mamina mi kupila vlozky ale povedala som jej ze mi je to velmi neprijemne tak mi skusila kupit tampony a bola to "laska na prvy pohlad" 😀 ... bohuzial po porode ich nemozem ani citit 😀 ale to uz je o inom .. len ja teda neviem ci by som ich dovolila 12 rocnej ..to sa mi zda prilis skoro :-/

julia332
9. jan 2014

tak ja hovorim s vlastnej skusenosti mne mamka povedala ze ked chces tak to skus ale moja mamka s tym nema dobre skusenosti kvoli tomu ze si to zle zavadzala ale mne to uplne xhovuje vobec ho necitim :3 len by som chcela vyskusat ten MA-poharik kvoli tomu ze mam MA velmi silnu a vraj to viac absorbuje tej trkutiny ako tampon 🙂 len v mojom veku to ete neviem ci je mozne dajte mi na to niekto radu ;)

adka0987
12. jan 2014

@lubka19 ako ju to napadlo .Ked pouziva kamaratka tak nemusi aj ona .Ja som mala 9 rokou tampon som chcela skusit ked som mala 14 a to len koli tomu ze som bola so skolou na vylete a nemohla som inac do vody.Bola som poctiva tak sa mi to nepodarilo a od vtedy som to ani neskusala.Podla mna nemala by si jej to dovolit a urcite si zisti nieco o kamoskach tvojej dceri aby sa odnich nenaucila aj nieco ine ☹ sorry ale je to tak ..len pre istotu ci nahodou uz nemaly sex ..ja keby som mala dceru tak by som jej to nedovolila pokim bude panna

inffinity
12. jan 2014

@lubka19 nechaj na ni co ji lepe bude vyhovovat.. ja sem byla vždy z vložky na nervy že to jde videt že to 100% všeci vědí..dva cykly sem přežila s vložkou pak sem to řekla mamce a dala mi vyzkoušet tampony nejmenši velikost a už sem u nich zustala mela sem ms od 11let.. podruhe tampon asi dr nedoporučuji a vložka mi přijde naopak nehygienicka..jak bude mit tyto starosti moje dcera necham to na ni..

ema72
16. jan 2014

tampony v 12. rokoch "ja by som to nedovolila", "zda sa mi to velmi skoro...", boze to su take kydy, neda sa to citat. To 12 rocne dievcata nemaju ani elementarne sukromie v najintimnejsich otazkach ? Moja dcerka ma iba 2 roky (ja 41) ale neviem si predstavit, ze v jej 12tich rokoch o tom rozhodne niekto iny ako ona sama.

euka210
16. jan 2014

ja si myslim ze je to skoro

bajana
16. jan 2014

myslim, ze dilema tampon vs. vlozka nepatri medzi vysostne sukromne veci 12-rocnych slecien...

naturalisvita
11. mar 2014

Tiež som použivala od začiatku tampony, mala som sice 14 ale predsa. Striedala som to aj s vložkami. Mala som problemy, svrbenie a podobne. Odkedy používam biotampony moje problemy prestali. Dcera by sa mala rozhodnut sama ale samozrejme jej možete poradiť. Skutočne odporúčam používať tampóny a aj ostatné dámske hygienické potreby zo 100% biobavlny. Odporúčam Natracare. Tampóny aj intimky od Natracare používam aj ja. Syntetické materialy skutočne sliznici neprospievajú, sú dokonca nebezpečné. Ak máte nejaké otazky rada poradim, pomožem, prevadzkujem eshop www.naturalisvita.sk. Tam nájdete aj Natracare.

tamara_348
24. aug 2014

ja som začala používať tampóny v 13-tich a bolo mi to pohodlnejšie ako vložky a podla mňa je to absolútne v pohode treba to aspoň skúsiť ked tak veľmi chce 🙂 samozrejme nezačnite s nejakými hrubými .. 😉

radinka2
24. aug 2014

taktiez pouzivam tampony od cca 13-14tich rokov.. pamatam si na tie zaciatky s vlozkami.. to neustale nepohodlie, nervozita.. hlavne medzi rovesnikmi.. moja mama bola tiez nazoru, ako bolo pisane vyssie, ze kym som podstiva, nemozem ich pouzivat.. somarina ako bejk.. tak som zacala na tajnasa a uz 10r pouzivam vyhradne tampony, vlozku neznesiem.. samozrejme neratam sestonedelie po porode.. takze ak to prispeje k jej psychickej pohode, tak, ako tomu bolo u mna, urcite ju treba len spravne poucit o ich pouzivani a nechat to na nej..

dobko
25. jún 2015

Ozivim temu. Mam 13 rocnu dceru. Menstruaciu ma 1/2 roka. Teraz ale musime riesit co s tym na dovolenke pri mori. Sama od seba sa k tamponom nehlasi ale som jej vysvetlila, ze bud tampon alebo ziadne kupanie. Ake mate skusenosti s vasimi nastrocnymi dcerami? Hlavne v pripade, ked si pouzitie tamponu vyzadovala situacia.

papricka33
18. sep 2015

@dobko u nas to asi tiez bude z nudze potrebne, kedze sa venuje plavaniu 😒 a vynechavat treningy minimalne 2x v mesiaci... no, som zvedava, co na to povie 🙄

biibi
26. apr 2016

Ja používam vložky a vadí mi to tam mam 13-nast a chcela by som používať tampóny aby mi to tam uz nevadilo len neviem či si dobre vyberiem prosim o radu

dobko
26. apr 2016

@biibi Skus napriklad OB Mini. Su naozaj malicke