icon

Prečo majú deti alergie, autizmus a iné choroby?

labaga
15. okt 2011

labaga prečo naše deti trpia čím dalej týmviac roznymi alergiami, autizmom, dmo, a kadečo iné... čím to je očkovaním??? tu na mk asi ano, ako matka si kladiem tuto otazku mam pocit že odpoved je indea

manof
16. okt 2011

@mandragora22
No vidíš, koľká to nezodpovednosť! 🙂

Ja teda za socíku nepamätám, že by rodičia napchali dieťa antibiotikami a šups - choré do školy. Väčšinou si to pekne odkrútili doma. Dospelí to už možno nebrali tak vážne, ale tiež ten tlak na 0 vymeškaných hodín v práci nebol taký, ako je dnes.

mandragora22
16. okt 2011

@manof prepac, aka nezodpovednost? kebyze nejdu do prace - obycajni robotnici, dostali by vyhadzov. ty si zrejme z nejakej ucitelskej, lekarskej, alebo uradnickej rodiny, ked takto pises. zial, robotnici museli za "komikov" makat, aj ked boli chori ako psy. tolko k tvojmu prispevku, idem do perin, o chvilu bude zrejme dieta ziapat, ze chce jest 😀 😀 😀 😀

mandragora22
16. okt 2011

@manof aj moj mm bol doma den-dva na ATB a sup ho do skoly... tak neviem, odkial ty pochadzas, ale asi ani nie z priemernych, ani z podpriemernych socialnych pomerov, ci? 😅

mandragora22
16. okt 2011

DOBRU NOC!!! 😵

manof
17. okt 2011

@mandragora22
Pochádzam zo strednej vrstvy, ale momentálne máme doma podpriemerné sociálne pomery.

manof
17. okt 2011

@mandragora22
Z epidemiologického hľadiska to ale bolo nezodpovedné. Na tom sa dúfam zhodneme.

titkovamiriam
17. okt 2011

@manof dakujem za odpoved

jancip
17. okt 2011

Proč děti dnes trpí více alergiemi? Protože žijeme v příliš sterilním prostředí a děti nemají možnost posilovat přirozenou imunitu. Ten rozdíl je vidět na městských a venkovských dětí. Zrovna nyní je o tom pěkný článek v Děti a my.

vejula
17. okt 2011

@jancip suhlasim. Pokial sa ludia stretlai s množstvom dobytku a zvierat už v prenatalnom obdobi tak žiadne alergie neboli. Dokonca viem že na zapade je taky trend že tehotne ženy idu na farmu aby boli v styku so zvieratami, že sa tak predchadza alergiam. Ale druha strana je že sa vela ludi boji rôznych nakaz čo možu pri dobytku dostať... KEdysi toto ludia vobec neriešili

kaja73
17. okt 2011

@jancip Urcite je na tom strasne vela pravdy co pises,ale poviem ti priklad od nas ,z nasej rodiny-ja zijem v meste-aj vačšina nasej rodiny-byvali sme dokola chori,aj mnoho alergikov je v rodine.
Potom mame cast rodiny žijucu na dedine-doslova decka vyrastali v kozich,zajacich a inych bobkoch-boli vždy zdravi-zatial tato teoria sedi 😉
No dnes maju 5 rocnu vnucku a jej probpemy zaclai po BCG vakcine-hnisalo jej ramienko rok,rok chodili na cistenia aj rezania rany 😒 ,dalsie ockovania mala preto posunute na neskor,no po nich sa jej vsetko obnovilo znova s tou ranou na BCG a dievcatko zacalo celkovo upadat.
Od jej 4 rokov dokola riesia jej imunitu-stale, fakt stale je chora,mesiac ležali v nemocke pre podozrenie na leukemiu ☹ -ta sa nastastie nepotvrdila,no ma hrozne krvne vysledky a nik nevie,preco??
Ma zakazane chodit do kolektivu,aj jej 3r.brat to ma zakazane,aby nieco nepriniesol domov.
Mala je viac v nemocke ako doma.
A aby toho nebolo dost pred 2 rokmi diagnostikoval rakovinu jej dedkovi a tento rok jej babke-vsetko su to ti ludia co žili medzi"bobkami" na dedine.
Kde sa to vsetko pokazilo-ja ozaj neviem ale v ich pripade určite nejde o pricinu zo sterilneho prostredia.
Dodne chovaju kozy,zajace,hydinu pohybuju sa na cerstvom vzduchu.

irriss
17. okt 2011

@kaja73

Konecne neco k tematu 😉
Ahojky Kajo...
Rekla bych, ze by to byla spravna "teorie a mozna i praxe" z dob prvniho osidlovani mest, kdy lide odchazeli z vesnic do mest...Kdy byl silny naraz a prestup ze zdraveho prostredi do "neznameho industrialniho"....Bez jakychkoliv kontrol a stanovenych limitu.. (O dnesnich limitech a stanovenem standartu radeji pomlcim, je jednoduse nedostatecny a lehce se da obejit) 😠

Ted mi tato teorie jedonoduse nesedi:
sterilni prostredi, kde jsou zajici, prsasata, kozy...proste "ruzne druhy bobku" uz Daaaavno sterilni neni, ani kdo se timto druhem "bobku" zivi 😉 ...je spousta kontrol, ale jen "administrativnich" 😉 ...staci Euro do kapsy a kontrola se bud nekona a nebo se zavrou nad hygienickymi nedostatky "obe dve - ne-li vsechny 4 oci" 😉
V soucasnosti spravi a vycisti VSE hrstka Eur ..nikoho totiz nezajima nikdo..pryc je davna "solidarita"...druzba a ohledy "na blizniho"....
Muj nazor je ten, ze casto neni odkud "vychazet"...deti od narozeni bydli u more, dostatek jodu, slunicka a v jidelnicku temer stale RYBY, spravna zivotosprava, zadny smog, zelen zepredu more za zady hory a lesy....jak mi nekdo vysvetli "onemocneni stitnou zlazou" u vsech TRECH az letos?
Kajo 😉 🙂 Je to podobne srovnani jako uvadis s venkovem a mestem... 😉
Podle meho jde o "mutanty"...v prirode se kdokoliv a cokoliv prizpusobi dobe a degeneruje... 😠

jancip
17. okt 2011

@kaja73 Kajo, to se nedá brát paušálně, že ten, kdo žije na venkově, je zdravý. Podílí se na tom více faktorů. Navíc, psala jsem o alergiích, ne rakovině. Ale i ten, co nežije ve sterilním prostředí, může mít alergii. Jde spíše o pravděpodobnost. Jiný příklad. Trochu jsem cestovala do zemí, kde je hygiena na úplně jiné úrovni než u nás. My jsme to brali ležérně, dávali jsme si sice pozor, ale nehrotili jsme to a vše bylo v klidu. Byl s námi jeden kluk, který se pořád hlídal, co může, co ne. Jedl jen balenou stravu, ale při tom on jediný měl problémy. Tím chci říci, že člověk se musí hlídat, ale nesmí se nic přehánět. Vemte si, jaké děti jsou u nás nejvíce zdravé. Co se té rakoviny týče, ta byla i dříve, jenže se o ni nevědělo. Lidi umírali dříve, nestihla propuknout, případně nebyla diagnostikovaná. Moje babička i dědeček z venkova umřeli na rakovinu, když jim bylo víc než 80 let. Dřív by se to bralo, že umřeli na stáří, selhání organismu apod., o žádné rakovině se nemluvilo. Stejně tak autismus. Ten byl také dříve, jenže se nemluvilo o autismu. Prostě pro tu danou společnost to byl podivín, kterého je potřeba v horším případě někam zavřít. Nyní víme, že mnoho objevitelů mělo poruchu autistického spektra, dřív o tom nebyla ani řeč.

kaja73
17. okt 2011

@jancip Mas pravdu-len to proste vždy neplati-to je cele co som napisala.
A s tym autizmom-neviem aky vyskyt bol v davnych dobach,ale dnes sa jedna o deti,ktore su do určiteho veku normalne a zrazu sa ich vyvoj zastavi,alebo vrati spat-to tu nebyvalo 😒
A vyskyt autizmu stupa aj za poslednu dobu-co ho už vieme diagnostikovat-za par rokov dozadu neuveritelne stupol a tu sa už nebavime o zlej diagnostike-ta je posledych par rokov cca rovnaka a napriek tomu to stupa-preco?
ja neporovnavam doby davno minule ,staci porovnat 5-10 rokov dozadu-to už bola diagnostika na urcitej urovni. 😉
a tak isti je to s rakovinou-zas neporovnavam doby davno minule-staci opat tych 5-10 rokov dozadu a takto je zialbohu s vačšinou diagnoz-staci ist len par rokov dozadu,nemusime porovnavat doby ked nebola dostatocne diagnostika.
Staci nacriet do doby tzv modernej mediciny a uvids ten prepad zdravia ludi-mladych ludi a deti mam na mysli.

kaja73
17. okt 2011

Este doplnim, že to iste plati na autoimunu cukrovku deti-tiež satci pozriet len 5 rokov dozadu-dg už bola dobra,takže vyskyt je realne zaznaceny a tiež to neuveritelnu stupa-v rodinach kde sa doteraz nevyskytoval. 😒
Mylsim , že tu je nieco co nam ako ludom-hlavne detom a ml.ludom- strasne skodi a je to niečo prilis agresivne, aby to bolo len stravou ci vzduchom-ved take rocne dieta s leukemiou ci autoimunnym diabetom este stravou nemože byt moc ovlypvnene ani vzduchom,ani elektro ziarenim a podobne-na to treba dlhsiu dobu.
A pri vyskyte tychto ochoreni sa nejede len o deti co boli nedonosene,ale ide aj o deti dovtedy uplne zdrave,donosene a kojene.

halienka
17. okt 2011

@mandragora22 no moja mama robila ako obyčajná zámočníčka v strojárňach a nikdy nemala problém zostať na PN keď ochorela a to nehovorím ako často bola doma so mnou na OČR, keďže ja som bola to chorľavé decko, čo by podľa prirodzeného výberu bolo niekoľkokrát mŕtve 😀 a nemala z toho nikdy nijaký problém v robote ani vyhrážanie sa výpovďou. Za socíku sa len tak výpovede pre každú somarinu nedávali ako teraz, ľudia sa vôbec nemuseli tak báť o robotu ako dnes. Práveže dnes je to o moc horšie a je mi jasné že mnoho ľudí ide do roboty chorých práve preto lebo si nemôžu dovoliť prísť o prácu. 😖

irriss
17. okt 2011

@halienka
Nejhorsi je ze v dnesni dobe nedostanes "dovolenku" ani kdyz mas na ni pravo...
kdyz jsem porodila..planovany presne naprogramovany na den porod...manzela nepustili z prace...
Rekli mu, ze jestli pujde k porodu (z Italie do Prahy), dostane okamzite vypoved, protoze by vazne poskodil svou nepritomnosti chod firmy...
Mel narok ze ZAKONA na 15dni...
malou nevidel..az kdyz ji bylo nekolik tydnu a jen proto, protoze nam oznamili, ze ma "leukemii" a hrozilo, ze ji ani nespatri...Odjel okamzite z prace a dostal okamzitou vypoved... ☹
tomu se rika "trh prace" t.j. nabidka a poptavka 😠 😠 😠

manof
17. okt 2011

@irriss
Z tých rýb môžu mať deti veľa ortuti (hlavne z morských) a ortuť narobí v imunitnom systéme riadnu paseku.
Pred sto rokmi to tak nebolo, ale teraz sa všetka priemyslom vypustená ortuť zbiera nakoniec v oceáne a odnesú si to najviac ryby a ich konzumenti.

titkovamiriam
17. okt 2011

očr firma nehradí tak je to niekedy lepsie ked je clovek doma-ako ja teraz,no už končím a v stredu zasa frmol 😉 Pn som dlho nebola tusim 10 dni hradi zamestnavatel aj to na figu ☹ radsej idem na 10 dni na ocr niekedyked treba a niekedy aj ked netreba.samozrejme vyuzivam aj 7 a 7 dni na ,,navstevu lekara,, 😉 ale verím že niekde je vo firmach na zamestnancov velky tlak-je to smutne ....

jancip
17. okt 2011

@kaja73 Tak to je myslím jasný všem, že neplatí nic stoprocentně, nikdy není žádná zaručená rada, jak něčemu předejít. Jde o pravděpodobnost. Statistiky nesleduji, ale vím, že autismus byl, je a pravděpodobně bude. Když jsem studovala specku (4 roky nazpět), nebyla řeč o tom, že by počet dětí s uatismem rostl, ale uvádělo se konstatní číslo. Že by za ty 4 roky došlo k takové změně, to se mi nezdá, ale nevylučuji to.

kaja73
17. okt 2011

@jancip Ja s nimi robim 😉 tak to vidim na vlastne oci 😒
A aj statistiky sledujeme. je to stale horsie.
PS -a tiež mam specku.

halienka
17. okt 2011

@irriss bože hrozné ☹ ☹ ☹ fakt na to sa nedá nič iné povedať iba sk...vený svet ☹ strašné neľútosná doba je... aj keď socík nebol bohviečo, ale fakt niekedy závidím mojim rodičom, že si prežili väčšinu života v socíku, v kľude a v sociálnych istotách...

jancip
17. okt 2011

@kaja73 Říkám, nevylučuji to. Jen nevím, co by se za ty 4 roky tak změnilo.

irriss
17. okt 2011

@manof
Nedavno jsem videla, jak se ryby zivi a umiraji kvuli odpadu, kterym se zivi..Rozparana velryba mela plny zaludek plastickych lahvi...
Ale my nebydlime v oceanu....ani u oceanu... 😉 A jime zasadne morske MISTNI ryby 🙂

irriss
17. okt 2011

@halienka
Skoda, ze propagace "soociku"v kapitalistickem svete byla zavadejici...
Jen tezko jsem se tu (v Italii) snazila priblizit stuaci "v sociku 😉 "..prestala jsem, nikdo mi neveril....a nebo mi rekli, proc tedy jsme bojovali proti, kdyz to bylo vlastne vcelku "dobre"..no asi proto, protoze my jsme o kapitalismu meli take jine domnenky..Zacarovany kruh a skoda, mimo tema..😉

kaja73
17. okt 2011

@jancip http://dnes.atlas.sk/svet/usa/738567/pocet-prip...
Toto skopirujem-- Juvenilný výskyt cukrovky vzrástol oproti roku 1980 až o 104%. Autizmus, ktorý bol kedysi považovaný výlučne za genetickú poruchu, sa zvýšil počas menej ako jednej generácie viac ako 1000-násobne. Výskyt astmy sa zvýšil o takmer 75%. Život ohrozujúce potravinové alergie sa za posledné desaťročie zdvojnásobili. Výskyt alergií sa zvýšil takmer 6-násobne. Skoro každé 10. dieťa spomedzi 4,5 milióna detí má stanovenú diagnózu „nedostatočná schopnosť sústredenia sa“.
toto je fakt na zamylsenie-v tom ma labaga pravdu-len my sa tu nedoptrame pravdy-zial.

svatule
17. okt 2011

já osobně si myslím, že co se týče nemocnosti, imunity a podobně, je to pořád stejné, protože jen každá doba má nějaké plus, nějaké mínus, např. kolik lidí asi za války umřelo na obezitu? Takto je to podle mě i se statistikami, jak dlouho se vedou? 30 let, 50 let, co to je za čas v historii lidstva, jak víme, že třeba ve středověku exorcisté nevyháněli z lidí autismus? A rakovina? Dneska se najde v těle nádor i mm, kolik jich asi diagnostikovali před 100 lety? Alergie, prostě děti se dříve osypali třeba z jahod, ale nikdo to neřešil a jahody baštili dál, pro kožní alergie třeba moje babička používá výraz lišaj a pod tím je vše, nějak nerozlišuje, z čeho by to mohlo být...
A takových příkladů je mnoho, myslím, že nemá cenu moc nad tím hloubat. Jednou jsem slyšela velmi zajímavou přednášku na téma autoimunitní onemocnění trávícího ústrojí, kde se dává do souvislosti přílišná sterilita a nemocnost v "vyspělém světě" aneb v africe dítě crohna nechytí, ale zase může už v novorozeneckém věku zemřít na choleru...a co je lepší, správnější? Já to nevím...

majus246
17. okt 2011

myslím že je to tak ako tu už písali iné mamičky dobou a prostredím v ktorom žijeme človek si už ani neuvedomuje čo všetko bežne zjeme stačí si pozrieť len obyčajný syr keď som začala malému robiť už klasické raňajky nešla som nájsť potravinu ktorú by mohol zjesť a bola by bez konzervantov a stabilizátorov a čo čakáme že to čo celé roky jeme my a čo dýchame či pijeme že sa to nikde neodzrkadlí dnes už podľa mňa nič nieje zdravé bývam na dedine a ak si niekto myslí že domáce je lepšie tak je tiež na omyle niekedy sa len smejem aké "zdravé" domáce potraviny vypestujú naši starý rodičia napr. zemiaky sa bežne striekajú tak 3x proti plesni, mandolínkam burine a kde asi zostanú všetky tie jedy? a čo tak mäso či ryby ak si na rybníkoch nekúpim pstruha ale kúpim v nejaké filé mám pocit že som mohla ísť na dvor nahrabať zeminu že aj tak by nikto nezbadal rozdiel.takže si myslím že za náš komfort sa daň niekde zaplatiť musí.

halienka
17. okt 2011

@irriss veru, ľudia si mysleli, že sa budú mať ako prasce v žite a prd makový 😖 ja viem, že ani to nebolo "super" zriadenie, ale to nie je ani kapitalizmus. Ten robí z ľudí štvanú zver alebo riadne "svine", lebo je hlavne o peniazoch a konkurencii 😖 ľudskosť už je na poslednom mieste...sme trochu mimo tému, pravda, ale zas až tak mimo to nie je, ono je to vcelku poprepájané, permanentný stres z tejto situácie tiež znamená záťaž na imunitu, a to ani nehovorím o tom, že biznis začína prerážať aj v oblastiach v ktorých by nemal čo robiť (zdravie, charita, ekológia...)

@svatule s tým crohnom si trafila klinec po hlavičke, áno vraj je to choroba "čistých rúk", ja som sa narodila za éry, keď matka v pôrodnici dostala dieťa akurát na kojenie, nemohlo sa na ne ani dýchnuť pomaly, kúpanie bolo každý boží deň, razilo sa, že miestnosť kde je bábatko sa musí každý deň vysávať a utierať prach, dieťa sa musí držať v čo najväčšej čistote...teraz sa ukazuje, že to tiež nebol až tak správny prístup. Vo všetkom je najlepší ten stred, žiadny extrém, či už taký alebo onaký nie je dobrý, v tomto prípade, z veľkej špiny sa množia nákazy viac než je zdravé, zato z veľkej čistoty zas vznikajú autoimunitné choroby.

mandragora22
17. okt 2011

@halienka ja som v porodnici umyvala babatko v umyvadle, kde som si umyvala pocas dna ruky, salky od kavy, mlieka, taniere, pribory 😀 😀 😀 😀 a vobec som neriesila, ze to nejak dezinfikovat pred vecernym kupanim, ani za svet! ale tam boli take "normalne" sestricky, oni rovno povedali, ze uz male babatko si musi zvykat aj na bakterie a spinu (neberte to doslovne prosim, nemysleli tym nechat dieta zasrate alebo ho hodit do blata...), skratka presne to mi povedali, ze ked ho budem drzat ako v bavlnke, tak po x mesiacoch, rokoch, sa dostane k urcitym bakteriam, ktore mozu zbytocne sposobit ochorenie koze a ine. to iste s potravinami. presne tak, doba je taka, ako uvadza
@majus246 takmer vsetko cenovo aj fyzicky dostupne obsahuje chemicke somariny, co poriesim tym, ze budem zhanat biopotraviny atd, ked sama viem, ze nemam na to cas ani peniaze? a navyse, dieta sa v skolke dostane k dehydrovanym vyrobkom a co potom? sa mi tam z toho zgrcia alebo co? a zas tolko casu ani energie ja nemam, aby som dietatu davala do skolky a skoly zvlast desiatu, obed, olovrant... dobou nepohneme, nikto z nas. treba sa prisposobit momentalnemu zivotnemu stylu, co sa tyka stravovania a zitia vobec, inak fakt dosiahneme to, ze nase deti budu mat alergiu pomaly aj na nas... 😀

svatule
18. okt 2011

@halienka
@mandragora22 já jsem taky přesvědčená o tom, že přílišná čistota dítěti a obecně člověku neprospívá, stejně jako naopak žádná hygiena. Dlouhá léta žil člověk v kontaktu s přírodou, zvířaty a tím se ta imunita cvičila, dneska některé děti znají zvířata jen z televize.
Moje dr mi říkala, že prý ale až 90% imunity je vrozené, tak je taky otázka, nakolik pak těch zbývajících 10% ovlivní daného člověka, a zase pokud má někdo už od narození imunitu špatnou, tak tam to prostředí bude asi hrát velký význam. No naše malá nemá moc šanci žít ve sterilitě, máme doma v bytě dva kocoury, takže vysaju ráno a večer bych mohla zase 😀