icon

Prečo na Slovensku nie je povolená obriezka novorodencov?

6. dec 2025

Prečo na Slovensku nie je povolená obriezka novorodencov, keď v USA obrezávajú malých chlapcov už v pôrodniciach?

Na Slovensku spravia chlapcom obriezku až od 3 rokov.

Strana
z3
liv1
9. dec 2025
@anonym_autor

@liv1 Ale umývaním sa ti nezredukuje riziko rakoviny penisu.

@anonym_autor paci sa Prevencia

Neexistuje účinná prevencia voči rakovine penisu, dá sa však znížiť riziko jej vzniku. Odporúča sa prestať fajčiť, zlepšiť osobnú hygienu, aby sa predchádzalo vzniku bakteriálnych a vírusových ochorení, ktoré by mohli postihnúť penis. Pri pohlavnom styku treba používať prezervatív, aby sa zabránilo možným sexuálne prenosným chorobám. Ak dieťa má fimózu (neschopnosť pretiahnuť predkožku cez žaluď penisu), odporúča sa navštíviť urológa a zvážiť možnosť odstránenia predkožky.

Vznik a príčiny

Rakovina penisu je spôsobená nekontrolovateľným rozmnožovaním buniek, ku ktorému môže prispieť rad rizikových faktorov, napríklad infekcia vírusom HPV, vek nad 50 rokov, fajčenie, fimóza, zlá genitálna hygiena, promiskuita, opakované infekcie penisu.

Existuje niekoľko typov tumorov, ktoré môžu postihnúť penis. Najčastejší je dlaždicovobunkový karcinóm postihujúci bunky, ktoré pokrývajú penis. Adenokarcinóm postihuje žľazové bunky penisu produkujúce pot. Melanóm postihuje bunky pokožky, ktoré sú zodpovedné za farbu kože.

Zdroj: https://lekar.sk/rakovina-penisu/

brest9
Včera o 23:55
@anonym_c1b515

Akože to nie je mrzačenie? Manžel to ako dieťa podstupil a jeho citlivosť je preč. Niektoré veci a praktiky sú pre nás nereálne. Nikdy by som to bez zdravotnej indikácie svojmu dieťaťu nedala urobiť.

@anonym_c1b515 ja som si to dal spraviť až po 40 a všetko je nie že v pohode, ale oveľa lepšie 😋

autor
Dnes o 02:18
@brest9

@anonym_c1b515 ja som si to dal spraviť až po 40 a všetko je nie že v pohode, ale oveľa lepšie 😋

@brest9 a čo citlivost penisu? Zmenila sa? Ako reagovala partnerka/ manželka, keď ste to mali po prvýkrát bez predložky?

Strana
z3