Prečo na Slovensku nie je povolená obriezka novorodencov?
Prečo na Slovensku nie je povolená obriezka novorodencov, keď v USA obrezávajú malých chlapcov už v pôrodniciach?
Na Slovensku spravia chlapcom obriezku až od 3 rokov.
@kataina Aby sa vyhol problémom s predložkou pri fimoze.
@anonym_autor tak asi tu fimozu netreba riešiť pri narodeni. Predpoklad je že do 10 rokov jeho veku sa to spraví samo. Ak nie, alebo ked budu problemy, tak potom do 10 r. date chlapca obrezať. Iba male percento chlapcov ju naozaj potrebuje. Ale pri narodeni to ešte nie je jasné. Aj ja mam syna a nedovolila by som nikomu aby ho obrezal len tak. Takže to chceš preventívne? Alebo z naboženskych dôvodov? alebo ťa nuti rodina? Mimochodom, aj naboženstvo si tvoj syn môže v dospelosti vybrať sam, čo ked nebude chcieť to tvoje? Áno, rodičia maju zodpovednosť za dieťa, ale dieťa nie je im dané ako majetok, s ktorým môžu robiť čo chcú, ale maju to pravo a povinnosť postarať sa o dieťa. Takže ked ho dáš obrezať, budeš lepšia matka?
@anonym_autor vo francuzsku su obrezani moslimovia, cize dovod je nabozensky a aj im sa tomrobi vo vyssom veku. Okolo 6 rokov, je to cela ceremonia ako u nas prijimanie. Chlapec sa tym stava akoby dospelym moslimom.
@zuzana76 nie, nerobi sa vo vyssiom veku. Odporucany vek na obriezku je 3-6 mesiacov u moslimov. Stava sa, ze niektori su obrezani neskor, ale suvisi to s tym, ze nebola moznost obrezat ich skor.
@anonym_autor zidovska komunita obrezava na 7 den po narodeni.....aj to je moznost🫣a ak nie, tak v zahranici, uz v rakusku od 6 mesiacoch sa da obrezat...
@zuzana76 nie, nerobi sa vo vyssiom veku. Odporucany vek na obriezku je 3-6 mesiacov u moslimov. Stava sa, ze niektori su obrezani neskor, ale suvisi to s tym, ze nebola moznost obrezat ich skor.
@vevesh asi záleží od regiónu. V mali mávajú skupinovú obriezku, akoby ceremóniu všetkých chlapcov v tom veku v dedine okolo 7 rokov a tuším aj v Turecku syn známych mal obriezku v tom veku okolo 6 r.
@vevesh asi záleží od regiónu. V mali mávajú skupinovú obriezku, akoby ceremóniu všetkých chlapcov v tom veku v dedine okolo 7 rokov a tuším aj v Turecku syn známych mal obriezku v tom veku okolo 6 r.
@bluka2 v mojom okoli mali kazdy a jeden fakt do par mesiacov urobenu. Niektori nemohli, mali neskor-klasicky v urologickej ambulancii. Ta "tradicna" u 6r. sa robi bez umrtvenia, bez narkozy, niekde len "napluju na britvu" do rady..😵💫😵💫niekde je zakazana od vyssieho veku bez umrtvenia, len tak "hocikde", niekde to toleruju. Ale fakt za poslednych 15 rokov nepoznam chlapca, ktoremu by bola robena takto "tradicne" obriezka. Ano, oslavuju aj u babetka ako krst (tam je trochu iny ceremonial spojeny s inymi procedurami).
@simsalabim Potrebný nie je podobne, ako nie je potrebne slepé črevo.
@anonym_autor no, mylis sa, slepe crevo svoj zmysel ma. Dlho sa hovorilo ze nie, ale v dnesnej dobe uz vieme ze je vyznamnou zasobarnou dobrych bakterii a suvisi s imunitou cloveka. A podobne je to aj s predkozkou. Svoj zmysel jednoducho ma, nie je zo ziadna koza navyse.
@vevesh toto bola Konya a Antakia a Gaziantep a vsade okolo tych 6 rokov, znamych syn z Konye v nemocnici ale na dedinach v okoli tych miest robili aj tu tradicnu, s oslavou a bez umrtvenia
@anonym_autor to je ich moslemská kultúra. Si moslem?
@anonym_deb6a9 je to moslim, nie moslem
@anonym_deb6a9 je to moslim, nie moslem
@anonym_4e1290 zvykne sa aj moslem hovoriť
@anonym_4e1290 zvykne sa aj moslem hovoriť
@anonym_deb6a9 kde sa zvykne hovoriť moslem? Videla som len muslim alebo moslim. Tak nejak som si myslela ze v tom máš určite preklep 😅
@anonym_deb6a9 kde sa zvykne hovoriť moslem? Videla som len muslim alebo moslim. Tak nejak som si myslela ze v tom máš určite preklep 😅
@domak2 v zahraničí

Akože to nie je mrzačenie? Manžel to ako dieťa podstupil a jeho citlivosť je preč. Niektoré veci a praktiky sú pre nás nereálne. Nikdy by som to bez zdravotnej indikácie svojmu dieťaťu nedala urobiť.