Prečo očkovať dieťa proti HPV?
Dobrý deň, máme sa rozhodnúť, či zaočkujeme syna proti HPV vírusu. Má 12 rokov, v rodinnej anamnéze zatiaľ bez rakoviny v tejto oblasti (iba jeho pradedkovia - silní fajčiari- rakovina pľúc už v dôchodkovom veku) Aké boli vaše dôvody pre a proti? Prečo ste dali zaočkovať a prečo ste volili možnosť neočkovať? Ďakujem 🙂
@julka188 urcite za ockovanie, pre dievcata je prinos jasny, avsak v dnesnej dobe pribudaju rakoviny ustnej dutiny a "orl" , spojite prave s oralnym stykom s HPV pozitivnym partnerom. Okrem toho sa uvazuje na Slovensku o znizeni steru na HPV pri kazdorocnej gynekologickej prehliadke, pretoze je to zahranicny standard, kedze tam je uroven ockovania velmi vysoka. Ak by ste mali zaujem, mozem poslat studie , kde krajiny s vysokym ockovanim proti HPV nemaju v populacii rakovinu krcka maternice.
mam aj dceru aj syna ockovanych, ockovali ich v skole samozrejma musel byt suhlas rodica
@kikuska_wedge mozem poprosit nejake studie k tomuto inemu prenosu? Vdaka vopred za info, ak mas!
@evik159 citala som to v gynekologickej ambulancii. Ale pozri na nete. Podla toho zdroja co som citala jestvuje velke mnostvo hpv virusov a nie kazdy sa prenasa len sexualnym prenosom. Mne utkveli verejne toalety, plavarne a pod.
@julka188 nedam, nakolko vakcína je iba 9-valentna. Genotypov HPV vírusu je pidtstatne viac. Viac 90% žien si s HPV vírusom poradí samo, resp.ich imunitný systém. Práve kvôli tomu sú štúdie robené vo vekovej kategórii, kedy ma človek najsilnejšiu imunitu. Dánsko a Anglicko majú zavedený očkovací program podstatne skor a v rovnakom case. Napriek tomu ma Dánsko štatisticky iba (nepamätám si presne číslo) okolo 2,1 rakoviny na 100000 obyvateľov. UK ma vyššie číslo. Záver štúdie hovorí, že Dánsko ma zavedený a lepsie podchytený pravidelný screening a to je to podstatne. Na SK mame okolo (opat si nepatam presne číslo) okolo 20zien na 100 000obyvatelov, u nas je problem, že iba 20% žien chodi na pravidelne preventívky. Anglicko bojuje s tým, že veľa dievčat malo po ockovani zničený zivot - ochrnutie, nervová paralýza, Guillainov barreho syndróm a iné. Neziskové organizácie pomáhajú poškodeným dievčatám, výrobcovia im platia odškodné. Pre gynekológa nie je podstatná vec, či je niekto HPV pozitivny, ale či sa deju nejaké zmeny bunkové zmeny -dysplazia na krčku maternice.
Na SK bol tiež medializovaný prípad;
@janka2805 klasicky pri vakcine mas oficialny letak o neziaducich ucinkoch. A potom tu mas dokument typu danske panny:
https://rumble.com/v46gk0l-dokument-o-dnskch-dv...
@kikuska_wedge praveze ja som to uz raz hladala a ziadnu studiu o prenose mimo pohlavneho styku som nenasla. Preto by som bola vdacna za taky zdroj
@julka188 ja by som odporucila si radsej pozriet nazor odbornika- imunologa ako vselijake pochybne studie. Nspriklad v linku dole hovori ze dnesna 9-valentna vskcina pokryva 93% rakoviny ktoru sposobuje HPV virus ( u muziv sj zien)- to su slovenske vyskumy. Antivaxerov je na svete dost a preto sa nam vracaju choroby ako osypky ci cierny kasel - kolektivna imunita sa straca prave kvoli tomu. Ja som syna 14r dala zaockovat a dam aj dalsie deti…
https://m.facebook.com/MinisterstvoZdravotnictv...
Mam synov a nedám ich zaočkovať. Keby som mala dcéry asi by som dala.
@evik159 daj si do googlu hpv iny prenos a najdes viacero clankov od gynekolov a urologov, ktori to spominaju. Najcastejsi je prenos pohlavnym stykom, ale virus sa vyskytol aj u deti, ktore neboli sexualne aktivne, pricom neslo ani o prenos z matky na dieta. Ktorych typov virusov sa to tyka som blizsie neskumala. Syna som dala zaockovat a urcite dam aj obe dcery. Napr. https://pohlavneochorenia.sk/hpv/ako-sa-prenasa...
Ja som dala tiež syna zaočkovať. Nielen chráni svoju budúcu partnerku, ale aj sám seba. HPV vírus spôsobuje aj mužom rakovinu a aj nevzhľadné bradavice.
@julka188 mám kamarata primára na gynde na zapadnom slovensku a ten svoje dievcata zaockovat nedal. A ani nikomu neodporučal. Ja som sa zariadila podla toho . A nie je jediný moj znamy gynekolog, ktorý to neodporučal. Samozrejme, lekari z toho maju velke € , takze odporucat ho budu mimo svojej rodiny .
@portret7 presne tak, každa druha ma HPV , dolezite je chodit na prehliadky a zachytit cas, ked sa zacnu diat zmeny na krcku, dysplazia, CIN 1,2,3.
@taraxa nepíš hoaxy, HPV sa zistuje len pri platenej cytologii, LBC – Liquid based cytológia, pri tej , ktoru hradi poistovna sa HPV nezistuje, teda nic sa nebude rusit, ani kratit alebo znižovať ster na cytologiu.
@silvia2013 ak je gynekolog a svoju vlastnu rodinu zaockovat nedal, mozno vazne pochybovat o jeho odbornosti. Vedecke studie totiz dokazuju, ze ockovanie nema rizika, prinasa vsak vyssiu formu ochrany. Preto neexistuje racionalny dovod, preco zaockovat nedat. Pan „Primar“ by mal toto vediet vysvetlit. Nas rodinny kamarat, tiez gynekolog, nam ockovanie vrelo odporucal a zaockovana je jeho manzelka, dcera a syn .
@rivini ja by som na tvojom mieste nepisala pochybnosti o jeho odbornosti, pretoze je to dost znamy odbornik. Ja som napisala svoju skusenost, svoj názor, ty si napisala svoje . Napriek tomu nenapadam tvojich znamych za ich názor. Komunikuj slušne.
@silvia2013 ospravedlnujem sa, nevyjadrila som sa uplne priamo, doteraz mi bol kazdorocne pri preventivnej prehliadke odobraty aj ster z krcka maternice (ktory ak je pozitivny realizuju sa dalsie vysetrenia s moznostou urcenia typu HPV, aj je negativny nie je dovod robit drahsi test na specifikaciu pritomnosti virusu). Po novom ma moja gynekologicka upozornila na fakt, ze sa bude realizovat tento ster z krcka uz len raz za 3 roky. Samozrejme moznost zaplatenia si vysetrenia je vzdy. Ak som si teraz hodila do googlu preventivna prehliadka gynekologia presne tieto podmienky mi vyskocili v tabulke.

@julka188 mám dvojčatá - párik, oboch som dala očkovať v 12. roku