Prečo sa roztrhlo vrece na nete o autistoch a aspergeroch?
Ahojte maminky, ja by som sa chcela opytat, preco je to tak? Preco je tak casto polozena otazka, ci ma nejake priznaky ci nema priznaky dietatko? Ja som bola velmi zvedava, a precitala som si zopar clankov, prispevkov o tychto detickach a samozrejme, ze hned zacnem hladat znaky aj u toho mojho 15 mesacneho syna, a samozrejme, ze aj najdem, napriklad, odkedy zacal chodit, nereaguje na 100% na svoje meno, ale robi si svoje, a ignoruje ma, az ked mu poviem, aby sa pozrel, prisiel, tak pozrie, aj pride... alebo ma rad velmi deti a ludi ale pri neznamych musim tam byt (samozrejme existuje vynimka).
aj ked sa odosobnim od tychto clankov a snazim sa nespadnut do tejto "jamky" hladania znakov , lebo tazko sa z nej dostanem, ale fakt vsade vidim clanky o tychto veciach. Niekedy sa nedaju ani ignorovat. 🙄
Rozmohli sa aj preto, lebo sa to po rokoch rokucich výskumov diagnostikovalo
Pretože tetaz sa mnohé matky priam predbiehajú, ktoré dieťa je šikovnejsie, ktoré už v 12 mesiacoch papa samo, a chodí na nočník, a rozprava ako Štúr, tak žena, ktoré dieťa to(logicky) ešte nerobí, už začne stresovať, že preboha, Katka od susedov už tancuje, a rozprava básničky, a papa priborom, a môj Jožko ešte ma plienky a pije len z fľašky. Je normálny? Co ak je Autista? Co ak je Asperger? A vypisuje kade tade,do zosalenia ho pozoruje, vyžaduje už nejaké extra vyšetrenia a pritom má doma normálne ročne dieťa.
Nevravím, že sú aj také deti, ale to sa ozaj spoľahlivo diagnostikuje až v niekolkych rokoch.
A nemyslím si, že sa to "rozmohlo" len teraz je lepšia diagnostika a kontrola deti. Voľakedy sa to uzavrelo, že máte proste veľmi energické dieťa, že v škole mu to nejde, lebo nemá hlavu na učenie alebo, sprosto povedané, že je to jednoducho hlúpe dieťa. Neriešiloaa to, rodičia brali ako fakt, že občas sa proste taky"hlupacik "narodí.
A to nehovorím o skorsich časoch. Každá dedina mala takých" dedinských bláznov ". Ľudia to brali ako Božiu vôľu, ako čiernu ovcu v rodine a nijako to neriešili. A teraz by to označili, že jedno bolo Asperger, druhé Downov syndróm, tretie dyslektik, štvrté možno autista, piate dmo a podobne.
Podľa mňa jednoducho preto, že je detí s PAS veľa a stále viac ich pribúda.
Táto dg. sa uzatvára okolo 3 rokov, nie u jeden a pol ročných detí, rodičov k vyhľadaniu psychológa privedú problémy so správaním detí doma aj v škôlke, nefunkčná reč alebo to, že nejedia poriadne a veľa iných príznakov PAS.
prečo? lebo to je hotový strašiak pre rodičov... niekedy sa ani niet čomu čudovať... Dieťa s autizmom neraz nemá kde chodiť do MŠ, do školy a tak zostáva doma spolu s matkou...Matka na opatrovateľskom dostane od štátu cca 500 e/mesiac a môže plakať koľko chce - pomôcť jej nemá kto...
Dakujem za odpovede. Predstavte si, ze velmi vela deti autistickych je v trojuholniku - strazske, humenne a michalovce. To viem od znamej, ktora robi s auti detmu, ze proste najviac diagnostikovanych je prave v tomto trojuholniku. Neviem no, je to aj strasidelne pre mna, fakt som uz precitala vselico mozne o tomto, o priznakoch...
Kym som nemala dieta, ani ma nenapadlo nic taketo sledovat.
Lebo to tak proste je . Nasich deti je veľa , kedysi to bolo každé 80 -te dieťa , teraz ich je možno viac. Diagnostika je pomerne mlada , dnes sú títo ľudia popisovani ako asociáli, introverti , podivini
Autisticky trojuholnik na Slovensku 🤣🤣🤣.
@luchab a to som si myslela ze nudna sobota 😂 autisticky trojuholnik 😂
lebo je vysoký nárast autistizmu za posledné roky. Uvádza sa to aj v brožúrke k očkovaniu a je tam hodne vysoké percento písané, pričom upozorňujú že to nie je z očkovania. Pričom stále neoznačil nik jednoznačne dôvod ochorenia (najskôr je ich viac...). Ak si stretla autistické detičky, hlavne ťažké stupne, tak chàpeš aký strašiak to je pre všetkých ;(.
počujem prvý krát...nie je to len pocit tvojej známej resp. jej názor?
Neviem,ja som rada,ze sa siri osveta.Moj syn bol od narodenia uplne iny a teda pre mna to bolo napomocne,ze som sa dostala aj k odbornym cla kom o tejto problematike.Tu vsak nastava problem,lebo ani mnoho psychologov sa neorientuje v PAS a toboz nie autori niektorych clankov a potom vznikaju take dezinformacie,ze dovi,dopo. Ale ak ludia nevedia pristupovat k tymto informaciam triezvo a so zdravym rozumom,tak to nie je dovod na to,aby sa tieto informacie nesirili,skor podnet na to,aby sme vychovali generaciu,ktora vie pracovat s informaciami,vie kriticky mysliet a nebude sa potrebovat porovnavat s inymi rodicmi,detmi.
@deti95060810 nie nie, znama spolupracuje aj s ludmi, ktori ho diagnostikuju a maju podozrenie, ze kvoli chemku je to tak. :(
Nesleduj a budeš kludnejsia a vermi do 2 až 3 rokoch ani nezistia že dieťa je iné lebo všetky sa vyvíjajú normálne až vtedy začína problém ale všetko sa dá zvládnuť len treba sa naucitprispôsobovat dieťaťu a vyhovovať mu vo vsetkom čo má rado a vyvarovať sa čo nemá rado vlastná skúsenosť moja dnes vonku len takto
Ja som z Vranova, v tom trojholniku je preukazatelne vyssi pocet ochoreni,hlavne rakovinovych.O zvysenom pocte autistov som nepocula,ale teda ta oblast nie je najzdravsia....
@andrejka1974 ❤️❤️❤️
@tululu no super, takze aj rakoviny...
Ja som rada, ze prispevky a clanky o autistoch a aspergeroch existuju, rada si ich precitam a aj rada prispejem do diskusie, kedze mam dceru aspergerku. V case, ked som u nej badala prve priznaky, poznatky boli biedne, citila som, ze sa nieco deje, no nemala som sa o co opriet. Teraz, po 15 rokoch s aspergerkou rada pomozem radou, ktora zivot s takym dietatom mozno niekomu aspon trochu ulahci.
@mandzula Jej ty si zlata. ❤️🙏🏼 Ty si kedy a co ine si si vsimla u dcerky?
@autor Skopirujem ti, co som pisala v inej diskusii: Moja bola od malicka taka, ze som citila, ze je ina. Prvych par rokov bola velmi narocne dieta, malo spala, ak tak len na prsniku alebo v kociku, uspavala som na fit lopte s prsnikom v ustach, bola citliva na hluk, po kontakte s viacerymi ludmi naraz bola uplakana, trapili sme sa s refluxom a kolikou. Placom reagovala na otvoreny suplik, odtiahnutu zaclonu, uterak na hlave, ked som si umyla hlavu... Bola vsak celkovo velmi bystra, vnimava, rychlo zacala rozpravat, zato chodit zacala az v 15 mesiacoch. Lekarka nam vtedy povedala, ze nasava prilis vela informacii, ktore jej nevyzreta nervova sustava nevie spracovat. Mala problem nadvazovat kontakty s inymi detmi, bezne detske hry v skolke sa jej zdali infantilne, nerozumela tomu, preco by sa ich teda mala zucastnovat, odmietala skolkarske vystupenia a cudovala sa, ze ine deti nie... A proste x dalsich veci, citila sa ako mimozemstan, bola zo seba taka zufala, ze si ublizovala. Na lyziarsky sme po nu bezali po 2 dnoch, lebo mi v noci pisala, ze sa zabije.Teraz ma 15, vie, ze ma aspergera, pracujeme s nou, s nadvazovanim vztahov ma stale problem, no vedome s nim bojuje. Z 8. rocnika odisla na gympel, lebo ZS ju uz dusila, zle reagovala na hluk, spoluziaci ju vyuzivali, lebo vzdy a vsetko mala (ulohy, pomocky). Teraz je konecne akotak spokojna. Vcera akurat bola na venceku, lebo ju pozvala spoluziacka zo ZS. Co sme vsak prezili, kym sa tam vychystala, ako nervacila a klepala sa, to vie pochopit len rodic aspi dietata. S muzom sme spali len vdaka Neurolu. Prisla vsak stastna, ze sa prekonala a dokonca tancovala (v 15 prvykrat😃). A ako pises, ani na nasu by nikto nepovedal, ze nejaky problem ma, je to slusne, mile, tiche dievca. U dievcat sa asperger casto prejavuje chameleonsky - navonok no problem, dusia to v sebe a doma, kde vedia, ze mozu vypustit paru, tak vypustaju.
@mandzula moooja zlata. ❤️ Musi byt uzasna ❤️❤️❤️ a je pravda, ze su velmi velmi mudre? A ukazovala ti prstom, ked bola malinka?
Mudra je, v 10 rokoch jej robili testy, vyslo jej IQ 130. Pstom ukazovala, ona je len tak mierne "liznuta". 😀
@mandzula presne ako moja . U mojej je viac výrazne ADHD a úzkostná porucha ako As . Ten dokáže potláčať celkom úspešne . Ale tiež som od 1,5 roka videla aj ako prvorodička že niečo sa vymyká normálu .
@kleopatra114 a do 18 mesiacov nic vobec?
@kleopatra114 moja tiez riadne trpi uzkostami, to ma najviac desi, ze je vlastne cele detstvo v strese, uz jej z toho aj vlasy padaju, mame za sebou nemocnicu pre zapal zaludka. Ale posledny rok, ako odisla na gympel, jej stav je ovela lepsi, ju velmi stresovala ZS, teda hlavne spoluziaci.
Tak jasne , celkovo tie prejavy neboli uplne normálne ani do 18 mesiaci , ale to prizmuris oči , lebo však dieťa sa vyvíja , každé je iné , ale inakosť a zvláštne reakcie má urcite veci boli vidieť . Mám aj mladfxie dieťa a tam sa vôbec nebojím , hoci pmv bol veľmi oneskorený , návštevy neurológa , cvičenia , hrozila DMO , ale jednoducho , tá komunikácia od narodenia bola uplne iná.
@mandzula prosím tá , ak mas chvíľku cas. Ako prebiehal u vás nástup do skoly , socializácia ? Mala vtedy nejake kamarátky?
@kleopatra114 aha, a v com? Neukazoval napriklad? Alebo ukazoval az neskor? To viem, ze ukazovanie je takym dolezitym milnikom

Lebo zeny sa asi moc nudia na materskej ,porovnavaju a googlia, chcu aby rocne dieta bolo ako cvicena opica ,aby v roku behalo v 2r rozpravalo basnicky 😆
Napisala som to mozno hrubo , ale vo vacsine pripadov su to normalne deti . …
Kazde dieta ma ine Tempo, inu povahu a to niektore mamicky proste nechapu.