icon

Prednisom pre dieťa, ktoré má kašeľ

zuzkababy
13. nov 2015

brali vase deti Prednison?dcere ho predpisala alergol.lebo je alergicka na poštipnutie,(keby ju zacalo dusiť),ale nasa dr.povedala že jej ho možem aj teraz dať ked ma kasel.

zuzik307
13. nov 2015

@zuzkababy je to kortikoid, liecba nim ma vyznamne neziaduce ucinky /pozri letak/...na bezny kasel by som ho absolutne nedavala...

janinah
13. nov 2015

určite nie na bežný kašeľ, kortikoidy sa nesmú brať len tak hocijako

jannadr
13. nov 2015

@zuzkababy Divne terapeuticke postupy. Na alergicku reakciu je Prednison dobry, ale ked dietatu hrozi, ze sa moze zacat dusit alebo sa uz nebodaj v minulosti dusilo, je lepsi kortikoid v cipku, lahsie sa poda (neviem si predstavit dusiacemu sa dietatu dat tabletku) a ucinkuje rychlejsie, existuje Rectodelt cipok (Prednison tabletka ucinkuje po par desiatkach minut, maximum ucinku ma po 1-2hod.). Este lepsi je Epipen, ten sa picha do svalu ako 1.pomoc pri zivot ohrozujucich stavoch, je to adrenalin a dava sa az vacsim detom, myslim. A Prednison na kasel, to je dalsia kapitola. Mal by sa dat jedine vtedy, ak je velky predpoklad, ze urputny kasel je alergickeho povodu, alebo je za tym astma. Inak na bezny kasel Prednison urcite nie.

zuzkababy
autor
13. nov 2015

@jannadr epipen aj rectodet to mame,keby ju nieco postipalo.
ale bolo mi divne e nasa dr.povedala ze mozem dat aj Prednison,na zahlieneny kasel

terus00
13. nov 2015

Nasmu dali prednison na pohotovosti, ked mal zachvat kaslu. Dr to posudila ako laryngitida. Dali nam dve tabletky, ale bol problem ich do neho dostat, lebo su velmi horke

jannadr
13. nov 2015

@zuzkababy Tak to ste super vybaveni, tak to ma byt. 🙂 A ten Prednison na zahlieneny kasel, to asi nie.. Ak, tak na suchy, drazdivy, stekavy, ci kde sa predpoklada alergicka zlozka, alebo tam, kde sa pridava piskanie na plucach, kde je predpoklad astmy a podobne.

jannadr
13. nov 2015

@terus00 Prednison je dobry aj na laryngitidu, najma u malych deti, lebo tam moze pomerne rychlo dojst k opuchu dychacich ciest v oblasti laryngu a to je u malych deti nebezpecne, tam Prednison zabrani opuchu a pomerne rychlo a efektivne pomoze. (dieta bolo na pohotovosti a zjavne sa nedusilo, tak sa dalo pockat tu hodinku-dve, kym zaberie, u tych alergii je to trosku ine)

verushkokav
13. nov 2015

ano aj my sme mali prednisom pri laringitíde ......

milota164
13. nov 2015

my sme dostali prednizon ked mala vysoke teploty, Keby sa neali nicim zrazit aj sme dali polovicu a pomohlo to , nastastie neboli ziadne vedlajsie ucinky

jannadr
13. nov 2015

@milota164 Aj na vysoke horucky sa jednorazovo moze Prednison dat, vtedy sa dava kvoli tomu, aby sa "neprestrelila" imunitna odpoved organizmu a dalej horucka nekontrolovatelne nestupala, aby u dietata nevznikli napr.febrilne krce. Ale to sa uz posudzuje vzdy individualne. Kazdopadne Prednison je dobry liek, pri jednorazovom uziti resp.kratkom uzivani (par dni) takmer nema zavazne vedlajsie ci neziaduce ucinky, to pri dlhodobejsom uzivani je "ina kava", tam je uz mozne fakt takmer vsetko.

dalinaa
13. nov 2015

Prednison ma pri dlhodobom uzivani velmi zle ucinky, napr. zastava rastu dietata atd.

zuzkababy
autor
14. nov 2015

myslite že može mat aj 8r dieta laringitidu?

jannadr
14. nov 2015

@zuzkababy Urcite ano, laryngitida je zapal laryngu, cize hrtanu, co je jedna z casti dychacej trubice a zapal moze postihnut ktorukolvek cast a kohokolvek, aj dospeleho. Rozdiel je vsak v tom, ze u malych deti (tak do cca 3 rokov) su struktury v oblasti hrtana este relativne makke (cim mladsie dieta, tym maksie) a tak mozu lahko a rychlo opuchnut a zuzit tak dychacie cesty v tejto oblasti. Preto je zapal v tejto oblasti u malych deti vyrazne nebezpecnejsi v porovnani so staršími detmi a dospelymi, kde je to uz tuhsie a v zasade to tak neopucha. Preto sa u malych deti davaju nezriedka aj tie vyssie spominane kortikoidy (aby to tak neopuchlo).

janula2511
Odpoveď bola odstránená
liskaerika
26. mar 2018

áno môže mat aj 8r dieta laringitídu.