Sú na dlhodobý kašeľ po laryngitíde nutné už ATB?

dubek
29. nov 2019

Ahojte asi pred troma týždňami mala dcéra laryngitidu dávali sme všetko čo predpísala lekárka prednison cipok kalciovy sirup fenistil po pár dňoch začala mala kašľať mala vlhký kašeľ odkasliavala kašle už tretí týždeň ale teraz je to zase suchý kašeľ dávala som jej hedelix sirup už som skúšala aj niečo domáce cibulovy sirup a nič stále kašle myslíte že to bude aj na ATB??

eriksonka1234
30. nov 2019

@dubek keď stále kašle, treba zobrať krv, či nemá chlamýdie, resp. mykoplazmy, naša takto kaslala 9 mesiacov, v noci sa dusila, žiaľ nepočuli 2x zápal pľúc, lebo bol skryty. Mala vysoké mykoplazmy. Nenechajte sa odbiť, kašeľ treba liečiť.

bibih
30. nov 2019

Inak mam pocit, ze teraz je to moda u lekarov prehliadat ten skryty zapal pluc alebo priedusiek a pritom je to dost rozsirene, tak nechapem 🤷‍♀️. Musia sa s tym stretavat este viac ako my mamicky, co si povieme medzi sebou. Ako pise mamicka vyssie. Nedajte sa odbit! Nasa mala brala presne to iste co vy. Cipky dokonca niekolkokrat za sebou dostala predpisane. Sirupy presne tie co vy, este potom diazepan, mucosolvan, solmucol a mohla by som pokracovat. Dokonca vybrala ATB Megamox duo. Stale kaslala. Som si prisla uz na hlavicku, ked som siesty krat dosla do ordinacie, ze teda to dieta stale kasle. Tak verdikt bol alergologia, lebo vraj prach a roztoce. To som radikalne odmietla, lebo sama som pocula, ze ten kasel je nieco nie ok a nie obycajy alergicky. Tak som prisla domov a vydadila jej vsetky tie presladene sirupceky, lebo si hovorim, ze dieta iz niekolko mesiacov na liekoch, mozno aj to jej robi zle. Ale sa to troska ukludnilo, no pokasliavala stale a presne tyzden na to zasa zachvaty kasla. Az ked som sa dala do reci s kamaratkou, ktora presne tak isto dopadla, riesila to 4 mesiace, tiez mi poradila, nech trvam na RTG pluc. Tak sa aj stalo, manzel direktivne nabehol, nech nam daju vymenny listok a ze nechce pocut o ziadnej alergologi a ne dohady.. Takze na RTG ukazalo skryty zapal a teda na to treba vybrat ATB Klacid min. 10 dni. Ani CRP neukaze tu myoplazmu. Takze urcite, ked nechcete dat dietatko pichat, hoci krvny obraz to asi najlepsie ukaze (lebo ta nasa lekarka teda ani ten malej neurobila, hoci videla, te pochybila a len zo snimku usudila, tak verim, ze uz bude dobre), tak urcite aspon snimok nech urobia malej. Kludne to moze byt to a mam pocit, ze teraz je to aj dost rozsirene medzi skolkarskymi detmi. Drzim palce.

zuzka565
30. nov 2019

Pripájam sa aj. Mne malý malý ma kašeľ keď beha, skáče ale taky vlhký. Pred tým mal zápal priedusiek ale už je tomu skoro 3tyzdne. A teraz najnovšie v noci ho chytajú strašne záchvaty kašľa.

bibih
30. nov 2019

@zuzka565 A vybrali ste tiez tie ATB? Lebo mne bolo povedane druhou lekarkou, ze min 10 dni a aj to treba skontrolovat a ked nebude dobre, tak dve balenia za sebou. Lebo vraj na tento zapal je jedno malo.

kika831
30. nov 2019

@dubek mne alergologicka povedala ze kasel moze pretrvavat aj 6 tyzdnov- urcite vysadit sirup na suchy kasel. Nedavajte teraz aspon tyzden nic- ukludni sa to samo, ak nie tak potom to treba riesit komplexnym vysetrenim.

zuzka565
30. nov 2019

@bibih mali sme augmetin na 10 dní. On ma taky vlhký kasel. Už aj rozmýšľam ci to nebude nejaká alergia. Lebo aj crp mal dobre. A teraz mam dilemu ci ho dat alebo nedať v pondelok do skolky

dubek
autor
30. nov 2019

Ďakujem za vaše odpovede dnes sme boli na pohotovosťi dali nám trifed sirup nebudem isto do malej mesiac vkuse trepať niečo len na uklidnenie na chvíľu v pondelok nabehmem u lekárky a budem si žiadať určite aspoň odbery a nejaký výter alebo niečo už sa nenechám odbiť 😠

eriksonka1234
30. nov 2019

@dubek odbery a výter nestačia. Na to treba špeciálne testy. Nam ani CRP neukázalo zápal pľúc, 2x mala zápal pľúc bez zvýšeného CRP. Treba RTG urobiť. Prišli sme v hodine 12 tej do Biskupic, s rozpadnutymi pľúcami 11 týždňov brala dcéra Atb. Sumamed v konských dávkach.

dubek
autor
30. nov 2019

@eriksonka1234 mám sa opýtať na snímok?? Skúsim dúfam ze ma neodbije

eriksonka1234
30. nov 2019

@dubek skus, aj nás na obvode odbili, až keď bolo najhoršie urobili, ale to už som bola s nervami v koncoch a hneď sme skončili v Biskupiciach, podotýkam, že 3 týždne mala vysoké teploty a kašeľ už taký, že sa nevedela v noci nadýchnuť. Nerada na to spomínam, vždy sa mi tisnu do očí slzy koľko sme si vytrpeli

bibih
30. nov 2019

@zuzka565 No len CRP ani nasej neukazalo vobec ten atopicky zapal. Tam treba bud RTG alebo krvny obraz, normalne odber. Drzim palce, viem presne, co je to, ked sa takto trapi dietatko..

bibih
30. nov 2019

@eriksonka1234 Ufff pre boha! U Vas az tak? Co sibe lekarov? To ako mozu nechat tak vytrapit dietatko pre boha! Aj ste nieco tej lekarke povedali? Ved je ti nemozne... Ale je pravda, ze keby aj mne kamaratka nepovedala, tiez si nedupnem na ten RTG.
@dubek Ani nasej CRP vobec ten atopicky neukazalo. Az RTG.. A mykoplazmu dokonca ani RTG neukaze vraj. Az krvny obraz. Takze asi aspon jedno z tych dvich vysetreni by som ziadala, pokial by to neprestalo.. Aj nas chceli poslat domov, ale manzel razne vyziadal vymenny listok s okamzitym RTG pre malu a jemu uz lekarka ani nestihla oponovat 🙈 dala nam tam dokonca znacku, aby sme necakali v cakarni. Potom sa uz dalo vela veci urobit..🤷‍♀️

eriksonka1234
1. dec 2019

@bibih áno mykoplazmy ukázali až krvné testy, ale my sme už mali aj RTG zlý. V tom momente nebol čas riešiť Dr. odvtedy patríme do Biskupic Dr. Kadlicovej, to je náš anjel, čo nám Sabinku zachránil. Samozrejme, že sme skončili s ťažkou astmou, ale na to lieky a spreje sú, hlavne, že je medzi nami. Ale odvtedy apelujem na mamičky, aby sa nenechali odbiť a kašeľ liečili. Lebo aj zdanlivo obyčajný kašeľ môže prerásť do niečoho vážneho.

dubek
autor
1. dec 2019

@bibih teraz sa zobudila nemôže ani spať tak kašle strašne už mi pri pomyslení na to ako jej tam nabehmem tej lekárke stúpa tlak tri krát som bola s nou že mala kašle stále mi len povie ze jej mam dat sirup od kašlu ale tento krát sa nedám odbiť nemám dobrý pocit 😥

eriksonka1234
1. dec 2019

@dubek keď ti nebudú chcieť spraviť RTG a krvné testy, žiadaj sa na pneumologiu, tam ti urobia všetko aj spirometriu

bibih
1. dec 2019

@dubek Boze chudatko male do kelu :( Tak este prezit tuto noc a potom utekat k lekarke. Dajte vediet, ako ste dopadli. Ak mate doma este cipok prednison alebo dithiaden, tak jej skuste dat, nech sa aspon vyspi v noci. Drzte sa velmi s malickou.

lubina2
1. dec 2019

@dubek ahoj, u nás to isté. Syn pred 3 týždňami laryngitida, cca týždeň suchý kašeľ. No už druhý týždeň vlhký, v piatok som šla za dr. Poslala nás na rentgen, no ten vyšiel v poriadku.. Tak ja už neviem.. Ešte počkám pár dní a budem žiadať krv na chlamýdie a mykoplazmy. Ale myslím, že to bude negatívne.. Takto pred rokom kaslala dcéra, vyše 4 týždňov, vtedy sme tiež boli aj na rentgen aj krv sa brala a všetko v poriadku.. Keď som vysadila všetky lieky na kašeľ a nechala som ju len inhalovat Vincentkou kašeľ prešiel do týždňa sám.. Niekedy mi príde, že z tých sirupov na vykasliavanie kašľu ešte viac a dlhšie..

srnkaknm1
1. dec 2019

Presne žiadať vyšetrenia môj je alergik a vždy všetko zvažujú na alergiu bojujem s našou Dr zakaždým že treba aj iné a on teda CRP nikdy nemal vysoké nikdy ani pri angine a mne keď ho skúšali merať tak mňa nikdy ani len neodmeralo tak čo je to za pristroj.

dubek
autor
4. dec 2019

Tak ahojte hlásim sa malej vzala lekárka výter ja som pre istoti vzala z domu moč ževraj dýchanie čisté že skôr to bude ten reflux ako to niektorá z vás spomínala dala jej sirup na ten reflux a dnes prišly výsledky výter je čistý ale v moči ma zápal tak nasadila ATB mala po to sirupe kašle rovnako trošku by som povedala menej ale teraz ma zvýšenu teplotu môže to byť z otoh zápalu močových ciest??????