icon

Prejavy autizmu u 6-mesačného bábätka

petula0905
17. jan 2021

Dajú sa všimnúť už prejavy autizmu u 6-7 mes babatka?

Strana
z3
katus226
17. jan 2021

podla mna privelmi stresujes. ale k otazke - raz som citala, ze v jednom prieskume porovnavali ocny kontakt u babätiek a po rokoch zistovali, ktore dieta malo PAS. zistili, ze do dvoch mesiacov veku neboli medzi detmi s autizmom a bez neho ziadne rozdiely. neskor sa uz vyskytovali odchylky, deti s PAS menej drzali ocny kontakt. ja som na nasom syncekovi pozorovala kopu veci, ktore az teraz spätne chapem. zo zaciatku to bolo to, ze vobec nezacal reagovat na svoje meno, neotocil sa, ked sme vosli do miestnosti, s hrackami sa nehral, iba ich zuzlal a neskor hryzol. LENZE kazde dieta ma do urciteho veku znaky autizmu. len u väcsiny casom vymiznu. no a kazdy z nas ma aj v dospelosti aspon jeden znak, ktory by sa mohol chapat v inom kontexte ako autisticky...

andreatytler
17. jan 2021

@mummy01 Opytam sa teba lebo mas s autizmom skusenosti ale aj ini mozno budu vediet odpovedat...
Je dolezite aby sa autizmus dianostikoval co najskor? Co sa zmeni ked rodiacia dostanu diagnozu? Je tam zmena stravy, pristupu k dietatu, vychove, hre alebo robia stale to iste co pred tym, lebo casom sami prisli na to co najlepsie funguje na ich dieta (napriklad ze zje iba mixovanu stravu). Dochadza k zhorsovaniu stavu ak sa stanovi diagnoza v neskorsom veku? Je mozne urcitym sposobom stav zlepsit? Su tam nejake cvicenia alebo terapia?
Pytam sa preto lebo su problemy ktore je dobre diagnostikovat co najskor ako napriklad obrna alebo epilepsia. Ale pri autizme sa diagnoza dava dost neskoro. Je to na skodu alebo je to uplne jedno... ak je to cm skor, tak to akurat asi pomoze rodicom ked maju konecne jasno a vedia ako sa k problemom svojho dietatka postavit...
Ja tiez pozorujem nasho syna ale vravim si ze sa budem len nadarmo stresovat uvahami o autizme, ADHD a pod... ma len 1 rok. Alebo by som mala tlacit na doktorov a ziadat vysetrenia?

babydesire
18. jan 2021

@petula0905 moj syn a jeho bratranec o rok starsi,velmi bybsi rozdiel medzi ich vyvojom do dvoch rokov nepostrehla..ale potom bolo vidiet ze syn napreduje ale jeho bratranec nie,,bude mat 6rokov a asi pred rokom zacala jeho mama behatvpo vysetreniach a zistili mu slabsi autizmus...

To co opisujes je normalne spravanie u babatka

babydesire
18. jan 2021

@katkakovac chcem sa spytat,,ako sa postupuje ked uz dieta - autista ide na zš? Svagrina vravi ze jej syn by mohol chodit na nejaku speci pre nadanych autistov v blave ak prejde testami..a co ak nie?

kittykat22
18. jan 2021

@petula0905 pisat o 6 mesacnom dietati ze ma podla teba "autizmus, adhd, poruchy pozornosti....." tak to ti odporucam navstivit psychiatra. To, co pises nie je normalne. S tvojim dietatom nie je nic zle. Ale to co tu pises je sielene.

nominativ
18. jan 2021

Keď nie autizmus, tak hyperaktivita, keď nie to, tak problémy s CNS, už začínam premýšľať nad diagnózou autorky, pretože opisuje aj moje a aj milión iných detí v mojom okolí. Každé druhé nechce byť na bruchu, nie je kľudne a má krátke spánkové cykly (moja mala 20 min).

Treba hľadať riešenia u seba doma. Neviem - seba skludnit, nosič, šatka, hudba, kľudná domácnosť atď, nie nalepku.

Ale chápem, strašne veľa ľudí potrebuje (ani neviem prečo) vysvetliť správanie dieťaťa diagnózou, asi aby to nevyzeralo, že je to ich chyba. Ale v 7 m v tomto prípade? Hm...

mmoni89
18. jan 2021

@andreatytler ahoj.ja niesom síce veľký odbornik ale synovcek je autista. A z môjho pohľadu čím skôr tým lepšie. Oni si najprv dlhšie nechceli priznať ze niečo nieje v poriadku, potom zase keď už chceli tak doktorka stále ze to je dobre ,ze do rokov to vôbec netreba riešiť..potom zmenili pediatricku..Poobehavali všetko co sa dalo ,začali to riešiť a malý chodí to specialnej škôlky ktorá mu veeeeelmi vela dala, veľký posun vpred,návyky, strava. Ľutovala ze to neriesili skôr, teraz už aj rozpráva, plienky nema ako 4rocny, citat vie..šikovny chlapček. Určite za mňa čím skôr tým lepšie pracovať s dieťatkom treba

katkakovac
18. jan 2021

@babydesire moj syn chodi do specialnej skolky spojenej so skolou v brezolupoch pri banovciach nad bebravou. Museli sme sa koli tomu stahovat, ale pomaha to, tak nie je o com. Syn ma aj nks, autizmus slabsi, adhd a ine, takze nepatri medzi autistov, resp je hranicny, takze mu toto vzdelavanie vyhovuje. Teraz mal odklad, potom pojde do 0.rocnika a potom 4 roky specialna skola v brezolupoch. Co bude potom netusim. Treba hladat specialne skoly, ziadat o asistentov a mat veeeeela trpezlivosti. V BA by mohli byt aj sukromne centra a verim ze aj specializovane skoly.

andreatytler
18. jan 2021

@mmoni89 Super odpoved. Dakujem. Vidim ze ked clovek ma tu diagnozu vie ako s dietatom pracovat a ako mu pomoct napredovat. Tiez myslim ze to rodica ukludni... proste namiesto vycitiek voci dietatu ze je neposluse, alebo voci sebe ze nema dost trpezlivosti, chape ze to je len choroba.

mmoni89
18. jan 2021

@andreatytler ano presne toto bolo veľmi podstatne a kamen úrazu.Ked to prijali a začali to tak brat tak o 80% sa všetko zlepšilo lebo už nebol,, zlý a neposlusny ,,v ich očiach ale začali hľadať spôsoby ako ho pochopiť, pomôcť, komunikovať a teraz je to úplne iné dieťa aj rodicia.dokonca z ich 3deti ho aj dedko s babkou najradšej varujú lebo keď vedia ako s nim je úplne bezproblémový a poslušný zlatý chlapček

mmoni89
18. jan 2021

@andreatytler najhoršie je keď pred tým zatvárajú všetci oči a chcú aby bol niekto iny

katkakovac
22. jan 2021

@andreatytler neda sa diagnostikovat co najskor. Autizmus a narusena komunikacna schopnost maju v nizkom veku rovnake prejavy. Vsetko sa ukaze az casom, pripadne po zacati terapie a aj to je otazne, lebo kazde dieta reaguje inak. Co sa tyka prajvov adhd, 40% deti vo veku 4-5 rokov maju prejavy adhd, ktore sponatnne odozneju. Mam to doma, dcera sa tak prejavuje. A ako rastie, zlepšuje sa to. Nemozeme hadzat vsetky deti do jedneho vreca a davat hned diagnozy. Tie diagnozy mozu mat negativne nasledky do buducnosti deti. Napr nemozu ist na strednu skolu aku chcu, nemozu sa venovat urcitemu povolaniu, lebo v 2 rokoch niekto napisal do papierov autizmus. A pri tom to bola len disfazia, ktoru dieta zvladlo a v 18-20 rokoch uz nema zoadne prejavy.... u nas diagnostika trvala 3 roky a vo veku takmer 7 rokov mame stale mnohe otazky otvorene. Dcera mala oneskoreny vyvoj reci, v 3 rokoch nepovedala ani slovo, k tomu prejavy adhd. Po intervencii od logopeda a vybere dobrej skolky sa rozkecala a prejavy adhd ustupili. Nemozem ju brat rovnako ako syna, ona rovestnikov dohnala. Chcelo to len cas...

basska_b
22. jan 2021

Jasné že nie. To čo píšes že problémy, to mala moja tiež, úplne v pohode je

mmoni89
22. jan 2021

@katkakovac nie úplne súhlasím,skor je to ťažko takto vseobecne keď dieťa nepozname, ale ak je to možné určite čím skôr sa da tým lepšie. Ako som písala u nás v rodine to veľmi pomohlo nakoľko mohol ísť do speci škôlky, logopédia, psycholog, naucili sa rodicia s nim pracovať, komunikovať..ono veľmi záleží na akej úrovni to dieťa je.su autisti kde je podľa mňa diagnostika ťažká, ale niekde zase naopak

katkakovac
22. jan 2021

@mmoni89 ano, je treba skora diagnostika a skora intervencia. Nie skore prieadovanie definitivnych diagnoz. Lebo potom to moze skreslit celkovy obeaz a smerovanie terapie. U nas sa dlho sklonoval autizmus, nakoniec vychadza ako slabsia forma a hlavny problem je disfazia a adhd+pridruzene diagnozy.
Je ina terapia disfatikov a autistov. A prejavy takmer totozne. Preto treba cakat do veku minimalne 2 rokov. Ano, ak je problem, treba hned zacat s dietatom pracovat. Ale diagnozy sa v takom nizkom veku nedavaju. Odbornici vedia preco...

mmoni89
22. jan 2021

@katkakovac ano to súhlasím, do dvoch rokov isto nie.

andreatytler
22. jan 2021

@katkakovac
Daujem za nazor... to som teda netusila ze by nespravna diagnoza z detstva mohla mat vplyv na povolanie...
Este sa opytam toto ... dajme tomu ze je zdrave 3 rocne dietatko, ktore ma prejavy ADHD... je prospesne pre to dieta ak budeme k nemu pristuovat akoby to ADHD malo? Ja si to tak laicky predstavujem ze existuju urcite "finty" ako s tym ADHD dietatom pracovat aby sme ho napriklad skludnili ked potrebujeme. Daju sa tieto finty pouzit aj na zdave dieta?

katkakovac
23. jan 2021

@andreatytler urcite, to pomaha, ale musi to byt konzultovane s odbornikmi. A nie s jednym, lebo to moze byt subjektivny nazor a momentalns nalada dietata. Dcera nechcela nakoniec s logopedickou rozpravat. Ale v aute sa jej usta nezavreli. Dali sme tomu pauzu a dalsiu intervenciu zvladla uz bez problemov.
Vsimam si v okolo, ze mnohe deti su len zive, potrebuju svoju energiu usmernit. Casty problem je, ze dieta nema dost moznosti sa vybehat. Je pekne oblecene, tak sa nemoze vyblaznit. Alebo sa rodicia snazia dieta predprimarne vzdelavat a preatzuju ho tym. Potom dieta ide von a je odtrhnute s retaze. Je dobre doeta rozvijat, ale vsetko s mierou. Dieta potrebuje byt damo sebou, sparat sa v hline, vyliezat, skakat, vymyslat. Aj to je stimulacia mozgu, len sa o nej malo rozprava.
Mx od 3 rokov so synom pracujeme za stolikom denne cvicenia. ABA terapia, praca s kartickami, rozvoj slovnej zasoby, grafomotorika.... dcera mala v tom case 1rok a nemala som vzdy moznost ju odlozit a venovat sa len synovi. Tak som sa spytala logopedicky/psychologicky, ci moze aj ona s nami pracovat. Suhlasili, ale nemalo to byt povinne. Ona mala potom svoje cvicenia od logopedicky, aby sa rozbehla. Teraz sa to ukazuje ako vyhoda, lebo ma oproti rovestnikom trochu nadskok. Prejavx adhd to nezlepsilo, skor s toho vyrastla.
Pri detoch s adhd je potrebne uvedomit si, ze dieta nie je neposlusne, len mozog funguje inak. Takze treba inu stimulaciu s iny pristup. Ale nie nechat dieta zdivociet. Mame ritualy, pravidla a cinnosti, ktore sa musia robit (upracu umyvacku napr), musia posluchat. Pre oboch platia rovnake pravidla, berieme ich v tomto rovnako. Ale maju vacsiu volnost v objavovani okolia, mozu liezt napr na stromy, skusat veci, aj ked pod dozorom. Niekde tu energiu treba dat von. Tiez inak pristupujeme k zachvatom hnevu. Skor chapajuci, respektujeme, ze sa hneva a snazime sa pomenovat a pochopit, preco sa dieta hneva. Vsetko ma ale svoje hranice, ked ich prekroci, musi ist do izby, do postele a pod. Ono je to vlastne taky pokus-omyl, nieco poradia odbornici, bieco sa da nacitat z knih a nieco odpozorovat z reakcii dietata. A prekvapivo tento pristup funguje na obe deti. Ked sme s dcerou zacali pomenovavat dovody jej hnevu, tak sa situacia velmi zlepsila.

andreatytler
23. jan 2021

@katkakovac Dakujem pekne... velmi si mi pomohla.

meredith83
24. jan 2021

Ahoj vies co moze sa zbadat ze nie je nieco v poriadku aj ked ma dieta menej ako rok. Hlavne ked je autizmus silnejsi. Pozerala som minule jednu zenu a hovorila ze uz ako babatko si vsimala ze jej dcerka sa vyhyba pozeraniu do oci. Ked ju ako niekolko tyzdnovu kojila a pozerala sa na nu dieta sa jej ocami vyhybalo. Potom ju dala na postel a tak sa dala aby ju videla a bolo vidiet ze proste ocny pohlad neznesie. Moja znama ma maleho a vsimala si problemy ked mal menej ako 1 rok. Co sa tyka motoriky chodil uz ako 11 mesacny ale napriklad hranie alebo ked mu nieco ukazovala viac si vsimal nezive veci ako zive. Dalsia vec co bola pre moju znamu naozaj problematicka bolo ze odmietal dotyk. Ked ho objala tak bol ako socha. Proste ziadne objatie naspat. Co sa tyka reci a spanku. Rec bola v pohode neskorsie ale rozprava 3 jazykmi a spanok mal tiez dobry. Ale su tak ine problemy a je to velmi narocne..

Ja si vsimam problemy s malou prave. Ma 18 mesiacov a este samostatne nechodi. Blaboce a hovori veci ale strasne rada sa hra sama. Takze je ju tazko ucit. Ked porovnavam s rovesnikmi v rovnakom veku tak je pozadu asi tak 6 mesiacov. Pozrela som strasne vela podcastou na youtube od jednej americkej terapeutky a snazim sa s nou narabat cim najviac( teachmetotalk je jej kanal na youtube a je to uzasny zdroj informacii) . Ked sa aj nechce hrat so mnou votriem sa do hry. Tiez neukazuje prstom a nereaguje stale na meno ale uz sa nam to omnoho zlepsilo ( Z 10 krat reaguje teraz 7) . Ale napriklad jej pohlad je velmi priamy do oci a miluje sa maznat taktiez smiat. Nema problem so zmenami a spanok ma vyborny) Ale naozaj toto spektrum je velmi velmi siroke a vela ludi aj ked o tom nevedeli su v nom. Niekde som citala ze az 1 z 50 deti ma ASD

Co mozem poradit:

zacni skoro s gestami. Ukazuj stale prstom na veci ale stale taktiez pa pa a kyvanie hlavky ano alebo nie. proste stale stale to rob. My sme moc na gesta neboli hlavne na ukazovanie prstom.
Ked mas doma TV vypni ho. Nepustaj. Deti ktore maju na toto nabeh im to nerobi dobre. Su uplne obrazovkou ovladani . Skus sa limitovat na minimum denne

Aktivna hra je dolezita hlavne ked sa dieta rado hrava samo v tomto veku. taktiez hracky ktore nie su elektronicke tie mozu viac uskodit ako pomoct.

Aspon hodinu tomu venuj bez telefonu a bez vyrusovania ak mozes

Reagovanie na meno je tiez velmi dolezite a nemusi to byt len pohlad staci ked napr urobi dieta zvuk.

A pokial budes mat stale podozrenie tak chod a informuj sa. Nenechaj sa odradit.

coco1
27. jan 2021

@petula0905 myslim ze to je priskoro.toto co opisujes je bezne skoro u kazdeho babatka.vobec by som nestresovala. Mam 2 deti. Dcerka zdrava, mala znaky, ale jemne a vymizli. Syncek bude mat 5 a je vysokofunkcny autista. Znaky? Je ich vela...zacalo nereagovanim na oslovenie, zvlastne hranie ( sypanie si piesku 3 hod na nohy) 3 hracky dookola - zeriav, vencek zo stromceka a kuchynsky lievik, dokola napajal na seba.snurky, snury, kable omotaval okolo vsetkeho mozneho.totalne nelogicke poziadavky, ak nie su splnene kope, vrieska... ked je nervozny nelogicka rec..mohla by som do rana pokracovat... ked bol maly nepytal sa: co je to? Ani "preco"? Neukazoval prstom, ocny kontakt slaby s cudzimi ziaden. Ked bol male babatko absolutne nic som nepostrehla

coco1
27. jan 2021

Este som zabudla precitlivelost na zvuky a tiez vone ( vsetko mu smrdi) az na povrcanie..nieco musi byt presne tak a tak. Jednoducho MUSI :( ale je toho naozaj strasne moc.pekne sa to ukaze az vo vyssom veku( okolo 4,5)

emamonika
19. dec 2021

@petula0905 ahoj prosím ťa tak ako ste natom teraz? Dúfam že ste v poriadku, my mame podobný problém ďakujem ti za odpoved

kythos21
23. jan 2023

@meredith83 prosím vás ako ste dopadli? Máte nejakú diagnózu stanovenú? Ďakujem pekne

meredith83
27. jan 2023

@kythos21 Ahoj vies co nie. Ona ked je v spektre tak len velmi lahko nema vaznejsie problemy.

scorpionflower1
Autor odpoveď zmazal
ivana7070
22. mar 2024

@petula0905 dobry den, ako ste ma tom? Nas ako vrz kopirak

Strana
z3