icon

Prejavy autizmu u ročného

17. mar 2022

Dobrý deň, vopred sa ospravedlňujem za gramatiku, ale píšem v rýchlosti. Chcela som len počuť názir niekoho iného. Mám 11,5 mesačného syna a zdal sa mi že málo rozumie. Po motorickej strábke si myslím že všetko ok stavia sa k nábytku aj popri ňom prejde, prejde aj za rúčku krásne sedká. No čo sa týka porozumenia je toho málo. Nerozpráva vobec len svoje hatlaninky srm tam sa podarí mama ale nie som si istá či to hvoorí len tak alebo aj chápe. Vie dať pať, baram buc, servus a to je všetko nerobí papa, aký je veľký, nerozumie kde je mama alebo tato, keď príde manžel domov z práce tak uteká ho privítať pýta sa na ruky. Rovnako keď príde rodina alebo kamaráti tak sa hneď pýta k nim na ruky teši sa zo spoločnosti. Očný kontakt má 100% ale na meno reaguje tak 50/50. Keď napríjlad točim kolieskom a on to skúsi a nejde mu to tak sa pozrie na mňa nech to spravilm ja a teši sa keď to spravím, ale napríklad keď sa hráme kocky a poviem mu podaj mi kocku nechápe čo chcem, rovnako keď mu kotúlnem loptu tak si ju vezme a ide s ňou preč. Najradšej sa hrá tak že si vykladá kocky na poličky alebo nimi búcha po dlážke. Hádže si ich po chodbe a naháňa ich.
Podľa dotazníka čo vypĺňame pediatričke by už mal vedieť také veci ako kďe má psík očko, ukázať prštekom v knižke, vedieť na čo je hrebeň papaučka že priložiť si k nožke hlávke, dať plyšákovy pusu alebo ho objať, vediet kotúlnuť loptu spať a ešte pár iných čo si nepametám ale nerobí z toho nič, knižky hi zaujímajú 5 minút a plyšákov rovno hádže o zem.
Doteraz som si myslela, že je to úplne zdravý chlapček ale tie dotazníky ma zmiatli a potom samozrejme najvačsí nepriateľ google a teraz nevien či je niečo zlé, alebo ai už namýšľam.
Ďakujem

Strana
z2
janba
17. mar 2022

Tiež sme vyplnali také dotazníky. V jednom bolo, že dieťa má vedieť položiť kocky na seba. Môj muž nechápavo na mňa pozrel, že kde ako na seba, na hruď alebo na hlavu? 😅
To len tak pomimo 😀

andreatytler
18. mar 2022

Ma v poriadku sluch?
Vsetky tie veci co si opisala ked ti nepoda kocku, ked reaguje na meno 50/50, ked neukaze kde ma psik oko... mozno ta nepocuje.

Na meno reaguje tak 50/50
- vsimaj si kedy nereaguje. Nie je nahodou unaveny, zaujaty, hladny, znudeny?
- Mozno chape, len sa mu nechce kocku podat... nie je to pre neho zaujimava hra.
Už mal vedieť také veci ako kďe má psík očko
- toto treba velmi intenzivne trenovat. My sme mali opicu a asi 2 mesiace kazde rano sme hrali hru ze som sa ho pytala kde ma oci. Zacali sme s ocami a usami a ked zvladol tie, tak som pridala tretiu cast tela a tak postupne sa naucil vsetky. Potom sme skakali opicou z hlavy na plece, na brucho, na nohu atd.
Ukázať prštekom v knižke
- ukazuje prstom mino knihy? Ak nie, zase to treba velmi intenzivne trenovat. Ty sama musis vela ukazovat. Ziadat jeho aby ukazoval.

autor
18. mar 2022

@marzuz89 napisala som ze mu neukazujem na nom kde ma ocko atd… ukazujem na plysakovy.. snazim sa mu ukazovat aj v knizke zvieratke ukazujem mu na sebe… hrebenom sa ceseme kazde rano najskor jeho potom mna potom plysaka .. rovnako papucky mu ukazujem ukazem mu ze patria na nozku a tak mu ich obujem. Robim nieco zle?

autor
18. mar 2022

@andreatytler ma zajaca plysoveho a tam ukazujem oci usi nos ale tak zacnem jednou vecou teda nech ho nepletiem. A pratom neukazuje vobec.. ja mu pratom ukazujem ale zintenzivnim to

jazula
18. mar 2022

Ach ako ti rozumiem…my sme ten dotazník k 10m poradni vyplnali minuly víkend, ešte stále som z neho trochu v depke…

andreatytler
18. mar 2022

Ked neukazuje, ako komunikuje ze co chce? Pozera sa na to? Ak ano, tak to je prvy krok... ty len ho musis nabadat aby aj ukazal. Hlavne v situacii ked mu o nieco ide, ked nieco chce tak bude mat motivaciu spolupracovat. Ak ta taha ku kockam aby ste sa hrali, tak sa ho opytaj kde su kocky a ked sa na ne pozrie, tak povedz: "Ukaz rukou". Ak nevie co je ruka. Povedz: "Ukaz takto" a ty sama ukaz na kocky. Ak ukaze, urob z toho velke halo: "Jeeej, ukazal si! Pekne si ukazal." Je mozne ze najskor zacne ukazovat celou rukou. To je OK, ale zase intenzivne pracuj na tom aby ukazoval prstom. Normalne mu mozes jeho rucku nainstalovat do tej pozicie ukazovacieho prsta a povedat: "Takto ukaz prstom".
Nam trvalo cely mesiac kym boli nejake pokroky. V tychto uplnych zaciatkoch su vsetky tieto veci obrovsky narocne a komplikovane pre nich. Netreba cakat rychle napredovanie a ucenie. To sa zrychli a zlepsi neskor.

Este k tomu plisovemu zajacu ma napadlo... mozno by bolo lepsie zacat s niecim co sa viac podoba na cloveka. Lebo zajacove usi su velmi odlisne od tvojich usi a su aj na inom mieste, tak moze byt z toho dopleteny ked mu ukazes ucho na zajacovi a potom tvoje ucho.

autor
18. mar 2022

@andreatytler 👍👍👍vymenim hracku to je super postreh🙂 a ked nieco chce natahuje sa za tym.. napriklad vidi vypinac a chce zapnut svetlo tak sa natahuje ruckami k tomu. Ked sa hrame a napriklad ja stlacim okienko aby sa zavrelo a on to nevie tak sa pozrie na mna ze este to sprav.
Budem mu intenzivnejsie ukazovat ja prstom
Vcera napriklad pochopil hadzanie loptou.. predtym ked som mu hodila lopticku tak ai ju vzal a odisiel s nou ale vcera aj dnes sme sa hrali ze sme si ju kotulali navzajom🙂pekne asi 5x mi ju hodil a vzdy ked hodil som mu povedala jeeej a zatlieskala tak sa mu to naramne pacilo🙂

ankare
18. mar 2022

Podľa mňa máš zdravé dietatko. Užívaj si ho každý deň a tes sa zo spoločných chvíľ. ❤️

andreatytler
18. mar 2022

No to je super s tou loptou. Nasho 2 rocneho kotulanie lopty stale nebavi.

marzuz89
18. mar 2022

@autorka ved to je prave to, co sa ti snazim napisat, neukazujes to na nom, ci intenzivnejsie na sebe, ale na plysovom zajacovi. Pozri sa na to jeho pohladom, ty ho to musis naucit. Ty vidis usi plysoveho zajaca, usi cloveka, usi babatka. Vies, ze su to USI.

On ako usi vnima tie dve makke uzke dlhe hovadiny, ktore visia zajacovi z hlavy. Ked sa ho pediatricka na kontrole spyta, nech ukaze kde ma uska, neukaze. Lebo si ho to nenaucila, chapes, co sa ti v dobrom snazime vysvetlit? Vedia len to, co ich naucime, co im ukazeme, co im pomenujeme. Ked povie, ukaz, kde ma mama uska... Tak tvoje dietatko bude hladat, kde mas tie dve uzke dlhe plysove makke veci. Nenajde, neukaze. Musis mu ukazovat realne veci. Koho je toto nozicka? Koho je toto rucicka? Atd, robit sou, divadlo, krasne priklady ma @andreatytler.

Citala som tu raz o maminke, ktora bola znepokojna, ze jej dieta nevie dat kocky jednu na druhu. Vies co sa v diskusii nakoniec objavilo? Ze ona ho to neucila, preco by ho to ucila, ked to ma vediet, a NEVIE TO 🤔

Ak sa cesete hrebenom kazde rano, neznamena to, ze vie, ze toto je hreben. Treba mu vsetko komentovat, opisovat, toto je hreben, hrebenom ti cesem vlasky, hreben odlozime, prosis si hreben, kde je hreben? Naozaj toto treba donemoty s nimi, co ty beres ako samozrejmost, to dieta nema odkial poznat.

Najlepsie rozvijas rec a porozumenie dietatka vies kedy? Ked si sama sebe pri tom pripadas ako s prepacenim najvacsi blbec 😅

autor
18. mar 2022

@marzuz89 👍👍👍super dakujem od zajtra ideme na zo takto nozicku mu ukazujem jeho ze davame papaucku atd ale musim castejsie opakovat to slovo a ano ukazovat na nom🙂🙂dakujem za priklady zrcite uvediem v praxi

andreatytler
18. mar 2022

@marzuz89 Ono je to niekedy velmi tazke si uvedomit ze deti nechapu ani absolutne zaklady, hlavne ked sa to nam zda uplne bezne. Uz len to si spojit slovo s urcitou vecou je nesmierne komplikovane. Ja tie deticky obdivujem ako to vsetko dokazu v tak rannom veku.

Autorka, skus dietatko tiez najskor naucit co to je papucka. Niekolkokrat vyslov velmi zretelne a akrikulovane "Papucka". Priloz si tu papucku k ustam ked to rozpravas a ukazuj na papucku aby lahsie pochopil tu spojitost slova a veci. Alebo ak si ju chce podrzat, tak mu ju daj do ruky a neustale opakuj "papucka" A zase staci ak sa uci 1-2 veci aj niekolko dni. Az potom ako ich ma vymakane, pridaj dalsiu vec. Ale zase tempo si uz vies odsledovat aj sama.

Najdolezitejsie je ale sledovat jeho zaujem a ucit ho to co ho bavi. Ak nejavi o papucky ziadny zaujem, tak bude velmi tazke ho to naucit. Ja by som zacala s tymi kockami kedze vravis ze to je najoblubenejsie a mozes ho ucit aj slovesa, prislovky (nielen podstatne mena)... ako napriklad "hod", "dole". Velmi oblubene su protiklady "hore/dole, svetlo/tma" (napriklad ked sa hra s tym vypinacom).
Kasli na to ze v dotazniku su papucky. On moze vediet kludne nieco ine.

andreatytler
18. mar 2022

@marzuz89 Nasmu synovi nakriklad dlho trvalo pochopit oci a pritom oci su tak dolezite pre male deti. Asi preto, lebo plisova opca mala velke ziarive zlte oci. Ja mam ludske hnede oci v bielom poli a ked som ukazala na na moje oko, tak som bud dala prst pod oko, alebo na oko a vtedy som oko zavrela. Este aj teraz v 2 rokoch ked si on sam ukazuje na oko, tak sa snazi dobnut prstom do otvoreneho oka.😀
Ale obocie sa naucil okamzite.

maciatkoe
18. mar 2022

@andreatytler Citam si diskusie zalozene tu o reci, a vychove malych deticiek lebo mame rocneho synceka. A naozaj ta obdivujem, ako krasne si uz tolko krat poradila k tejto teme. Tak pekne to pises, ze aj knizku si viem od teba predstavit 😊. Len som ti chcela vyjadrit obdiv 😊💐. Lebo poradis aj mamickam, co si iba citaju tieto temy 😊.

andreatytler
18. mar 2022

@maciatkoe Boze, no to je kompliment... zevraj knihu. Dakujem s celeho srdca.
Presne to sa mi na tomto fore paci, ze nie je uzitocne len pre autorku ale aj pre dalsie mamicky ktore si prispevky len citaju. Ja sama som sa tak naucila a dozvedela strasne vela.

jazula
18. mar 2022

@andreatytler Ja sa pripájam a tiež ďakujem za tipy 🤗. Už som aj drahému poslala link na túto diskusiu, nech si prečíta 😊.

andreatytler
18. mar 2022

@jazula Zlata si, dakujem. Som nesmierne rada ze to niekomu pomoze. Bola som presne v takej pozicii ako autorka, ze som sa bala autizmu alebo inych poruch (a v postate sa este stale bojim) a kazdy pokrok co syn urobil ma uistil ze je v poriadku. Preto som bola motivovana sa o tom vzdelavat a s nim pracovat a nielen nechat to na nom ze casom na veci pride. Ono ani na tom pristupe nie je nic hrozne. Vela mamiciek tak robi a vyhovuje im to. Ale mne nie.

natalinka25
18. mar 2022

Je to zdravý chlapček nech robí len radosť. 😊

autor
18. mar 2022

@andreatytler ano aj ja vrlmi dakujem.. velmi si ma nakopla ze ako co mam robit🙂🙂a verim tomu ze touto diskusiou sa ukludni viac mamiciek nie len ja🙂🙂

uradnikova
21. mar 2022

ja som na vasom dietatku nenasla ani 1priznak autizmu🙂

skaja_111
6. mar 2024

Ahoj ako ste na tom dnes ? Mám pocit že čítam o svojej 11mesacnej

sss2023
26. aug 2024

@skaja_111 ahoj a vy s dcerkou ako ?? Pokrocili ste od aprila ? Ja mam 14 mesacneho a tiez velr veci nerozumie este 🤷🏽‍♀️ ale tak nasa nasa dr.nema ziadne dotazniky ani nic

skaja_111
26. aug 2024

@sss2023 ahoj, ano veľa veci sa zmenilo k lepšiemu (klop,klop)

sasesoe
26. aug 2024

Ahoj, odporúčam Kníha o detskej reči - voľné stiahnutelna na internete z oficiálneho zdroja.

thereisabear
26. aug 2024

@sss2023 môžeš skúsiť aplikáciu Asdetect, je to vlastne ako dotazník čo si vyplníš

Strana
z2