icon

Prejavy autizmu

mon1806
28. dec 2017

Ahojte baby prosim maminy ktore maju autisticke deticky ako sa to u vas prejavovalo a kedy ? Dakujem

Strana
z2
maca2017
16. nov 2022

@kythos21 My sme v pohode. Autizmus sa zatiaľ nepotvrdil.

kythos21
16. nov 2022

@maca2017 a ukazovať vám kedy zaval?

maca2017
17. nov 2022

@kythos21 Tak okolo roka.

kythos21
20. jan 2023

@jonnie Donry deň amo ste dopadli? Ďakujem

dotka04
16. aug 2023

@maca2017 donry deň, náš maly je cca rovnaký 🙈 Môžem sa opýtať, ako to dopadlo u vás?

maca2017
16. aug 2023

@dotka04 U nás v pohode. Keď mal tri roky aj kúsok, Lazikova povedala, že autizmus to nieje 😊Trosku sa mordujeme s výslovnostou, chodí na logopediu, takže hypotonia tvarovej časť pretrváva, má slaby jazýček ale inak je ok. Uvidíme keď na rok nastúpi do školy 😊

annak14
7. sep 2025
@negymama

presne ako baby prejavy su velmi roznorode a individualne. Nasa dcera ma receptivnu dysfaziu, alebo povedane inak poruchu porozumenia, tato porucha tiez patri medzi pervazivne poruchy, ale nie je to autizmus. Mnohe deti s touto poruchou vsak maju v rannom detstve mnohe prejavy pripominajuce autizmus.

Nasa mala bola ako tu niektore pisu, az velmi dobre pokojne usmievave babetko nevyzadujuce spolocnost, spociatku sme to brali ako vyhodu, neskor nas znepokojovalo, ze nevyzaduje spolocnost, neplace nenatahuje ruky ak ju niekto vzal od mamy, nehladala ma ak som odisla z izby, Starsia dcera mi doslova visela na nohe, len mama a mama a druha nic.
a presne si pamatam ten moment ked mi docvaklo ze nieco nie je OK. Mala uz chodila, rozbehla sa po chodniku a ja som si cupla s rozpriahnutymi rukami ze mi vbehne do narucia... ona ma vsak s prazdnym pohladom obisla ako prekazku. nepochopila to gesto vobec.

Medzi 1 a 2 rokmi mala minimalny posun vo vyvoji, prakticky stala, nerozpravala, coraz viac stracala ocny kontakt a coraz viac sa vyhybala spolocnosti, zaliezala za nabytok a tam hrkala s poharikmi a kockami. Jedina "zmysuplna" hra dookola. Vonku sme ju obliekali do cervenych, oranzovych veci aby sa nam nestratila, nemala strachovu vzdialenost, jednoducho sa vybrala lahostajne kam ju oci viedli, mohol ju vziat hocikto, sadla aj do cudzieho auta, vozenie v aute mala rada. cele hodiny sme kvacali na autobusovej zastavky a sledovali odchody a prichody busov, to milovala.

stale malo rozumela, od 2 rokov pribudali zvlastnosti, zobliekala sa do naha, oblizovala dlazky a zarubne, imitovala zvuky zvierat, zvucky z telky ci radia. problemove spanie, hore dlho do noci, z postele zliezala spat na dlazke, amoky skriekania ak nieco nesedelo z jej svetom. atd. atd.

Okolo 3,5-4 roka, po troche zlepsenie, aj v reci, aj v porozumeni, zacala lepsie vnimat okolie, druhe deti, do skolky isla 4rocna, skor by to asi v normalnej skolke s nou ucitelky nezvladli.

v 4,5 roku vyluceny autizmus potvrdena porucha porozumenia, coraz viac bolo vidno, ze nerozumie, lebo rozpravala ale velmi chaoticky, agramaticky, nerozumela otazkam, nepytala sa. odpovedala echom.

od 4,2 roka edukacia doma aj u spec. logopedicky, velky pokrok vo vsetkom, do cca 7 rokov ako tak dobehla rovesnikov, tak asi rok pozadu vo vyvoji, co uz bolo super. dnes ma 11, v normalnej skole bez asistenta , trosku zvlastna povaha, niektorym veciam nerozumie, resp. rozumie doslovne, ironie, dvojzmysly, velmi zlozite suvetia, ktore sa netykaju praktickeho zivota jej este robia problem, tiez si myli este gramatiku, hovori tazkopadnejsie hlada vyrazy. Ale posobi v podstate ako normalne dieta, autizmus u nej nikoho nenapadne, len proste ze je trosku svojska, ma kamaratky, normalny socialny zivot s detmi i dospelymi.

takze i tak mozu prejavy autizmu nakoniec vyvinut sa do takmer normalu, co vsak v rannom veku 1-3 roky sa neda vobec predpokladat, kam to dieta pojde. jedine u extra vyhranenych pripadov. ,

@negymama citam tvoje komentare skoro az bez dychu,trochu mi to dava nadej ,ze nie je vsetko stratene a mohla by mat vlastne aj inu poruchu okrem autizmu,ktory si nedokazem pripustit.

Strana
z2