Prejavy silnej anémie u 1,5 ročného dieťaťa
Zienky, mala ma jeden a pol roka, casto je chora, inak je uplne normalne babo, vesela, cula, jasi sa atd.. Brali jej krv kvoli opakovanemu dusivemu kaslu a zistili hodnotu zeleza 1, 16 tusim, co je teda brutalne malo. Ake ste mali priznaky, kto ste mali taku silnu anemiu? Mala nie je ani apaticka, ani spava ani nic... Nechapem, ze ma take hodnoty. Papa pomenej, maso vacsinou vypluje, inak sa snazime mat pestru stravu.
@kristinka83 tak v prvom rade zalezi od toho,co ziadala vysetrit a zaskrtla v ziadanke. Nevysetruje sa vzdy vsetko. To by potom kazdy pacient do odovzdania vysledkov trval niekolko tyzdnov. Vyter z hrdla moze byt pri pbeumonii v pohode negativny. A aj crl moze byt zvysene len minimalne.
@kristinka83 skúste tie mliečne vynechať....v našom prípade to bolo to gro, čo nám pomohlo. Ono, u takýchto maličkých detí pediatri zväčša ešte neriešia potr.alergie či intolerancie, imunitný proces vo vývoji atď. Zo zakl.krvného obrazu sa skúste lekárky opýtať na eozinofily EO - ak ich má opakovane zvýšené, treba o.i. uvazovat o možných alergenoch. A prísť na primárnu príčinu
V preklade,zvracanie,nechutenstvo,nepriberanie,odmietanie stravy,krv v stolici,tazkosti s vyprazdnovanim,caste infekty dychacich ciest,casta chorlavost,vysevy na kozi. Najcastejsie.
A bolesti brucha,to som zabudla
@sasa1983 myslis, ze by sa to prejavilo aj pri takom malom mnozstve mliecnej stravy ? Zje jedneho maleho pribinacka za den napr. alebo termix a na chlebe ma kusok masla. Mlieko ako take odmieta, cize vobec nepije..
zahlienenie horných ciest dýchacích (nos, nosolhtan).
@kristinka83 ja neviem, poslali by Ťa na gastro, tam sa robia protilátky z krvi dieťaťa, aj IgA, IgE, IgM, aj na kazein...ak je alergia, stačí hociaké, aj pomaly stopové množstvo v dlhšom časovom intervale..
@sasa1983 dakujem ti za rady a vysvetlenia 🙂 uvidim zajtra, co nam povie ..
Jezisi....baby ste ma vyplasili.dvojrocny uziva 3ti mesiac akttiferun a acidum folicum, ze lezi ma 1.6 tusim..hemoglobin netusim. Ziadne kontrolne odbery nechceli zatial. Strasne slabo je...koji sa vela. Stavy cerstve zeleninovo ovocne vypije rad. Chirlavy zatial nie je. Kravske mlieko len minimum, aj to len vyrobky z neho, inak rastlinne mlieka pijeme. Je bledy, zivy, zatial len bezne ochorenia. Starsi akurat dnes bol na hematologii, vysoka chorobnost. Nepriberanie.....mna asi porazi.....
@kristinka83, zacni jej davat Melasu, pyridoxin - davkovanie si zisti od magistra (moja ma 6 rokov a berie polovicku denne), a kyselinu listovu, davkovanie urci lekar. A dalej patrajte po pricine.
@vladkaluckalukas, to zelezo mu vysad, je to svinstvo, davaj mu melasu black strap, je to chutne a zdrave a najvacsi prirodny zdroj zeleza. A ked lubi brokoliicu tak tiez.
Ahojte, pridam nasu skusenost. Ked mal maly 8mes. boli sme na beznej poradni, dr. mu spravila kontrolny odber krvi, lebo sa jej zdal bledy. Hemoglobin bol 64!!! Vobec nebol spavy, bol culy, hravy, dobre ziveny 🙂Okamzite nas hospitalizovali. Na hematologii sa dr. rozhodla, ze skusime najprv venozne podat venofer, ale tretia davka sa skomplikovala, nasledne horucky, cize skoncilo to neuspesne a ostala nam pri takej kritickej hodnote jedine transfuzia. Na druhy den mal hgb 106, prepustili nas z nemocky. Upravila som stravu: Maso telacie, hovadzie, strukoviny, hlavne cervena sosovica, pseno, pohanka, cvikla, brokolica, vajicka, skuste prepelicie, maju viac zeleza, susene marhule, slivky.. A doplnit vit. C pre lepsiu vstrebatelnost. Tymto som dookola krmila maleho do cca roka, hodnoty ma vyborne a neuzival ziadne doplnky stravy okrem vit. C. Inac dodnes netusime, ako sa dostal na tak nizku hodnotu hemoglobinu, vstrebatelnost ma v poriadku. Bol kojeny, ale moj krvny obraz je vyborny, tak fakt nechapem..
@katka1981 on nelubi a nechce jest skoro nic. Tam je najvacsi problem. Len kojenie a stavy, a take suchare kadejake zje. To je rev a boj za kazde susto....
@vladkaluckalukas, skus tu melasu. Ak je vysoka chudokrvnost, vtedy ani nechuti jest.
U nas nastap.problem s jedlom v auguste. Od vtedy je to hroza. Ono sa povie....stravou, ale ked dieta odmieta jest, tak ako? Nasilu? Sak to je pre neho tyranie....
@vladkaluckalukas, cierne bobulove ovocie zje? Aronia je super, ale tak to je dost horka a trpka, cucoriedky su chutne, cernice.....
Odstavujem mu to..aj cviklu cerstvu..to pije. Alebo smoothie z casu na cas zje....
@vladkaluckalukas ved to je super ked ti vypije zeleninove a ovocne stavy, viem, ze vela deti strajkuje s jedlom. My sme nastastie aspon s tymto nemali problem, moj mi zjedol kadejaku blbost co som mu namiesala niekedy, hlavne ze to bolo dost zelezite 🙂 A ked skusis priliat trochu tej stavy do jedla, nejedol by? Ja viem, ze to asi nebude vyzerat vabne 🙂 ale mozno by aspon nieco spapal..
@vladkaluckalukas Ahoj skus narosan cucoriedkový je chtný je to sirup a zarucujem sa ti ze zacne aj papat aj železo sa napravý Moja mala na tom bola podobne
Skusim. Rozhodne. Dakujem. Obaja sme z toho uz dost frustrovani, ja tlacim a on place.....
no take nizke hodnoty sme nemali ale nizku hladinu zeleza ano u nas pomohla az bezlepkova dieta ale moze mat aj ze sa jej len zle vstrebava a to potom nepomozu ani lieky s obsahomm zeleza treba to potom na hematologii riesit. ved zisti u lekarky
No tak ten hemoglobin nema az tak tragicky nizky ako to zelezo. Takze mame dva mesiace brat Aktiferin a potom ze urobime kontrolu.

@sasa1983 tak mozne je vsetko, ale osobne si myslim, ze hadam take prudke to nebude, ze z vcera do rana.. mozno to ma uz dlhsie, ked pise, ze mala je chorlava.. tam pri anemii ide imunita dole.. nuz, je to na nej, nech sa rozhodne, kazodpadne tymto nic nepokazi, ked tieto veci nasadi popri klasickej liecbe, resp. pocas patrania po probleme.
kazdopadne drzim palce, nech zistia pricinu a vyriesia to.