Preventívna prehliadka - teenager
Nemam cas teraz hladat ns webe...mam 15r syna a je unaveny chcela som nech mu pediatricka vezme krv.mal prevenciu bol tam muz a mali priniest moc bol Covid aj my sme ho mali...po pol roku jej volam, ze prinesieme ten moc a prideme na krv nech dokoncime tu prevenciu.Vraj krv sa berie v prevencii v 11r a v 14 co boli len moc🙂hovorim dobre ja Vas poprosim vziat krv chcem vediet ci nie je anemicky a, ked inak nedate ja si to zaplatim
@dadis pisem, ze povedala, ze na odbery sa mame dodatocne nahlasit u sestricky.
No ved ano, ty si si vypytala odbery nad ramec poistenia, lekarka aj sestricka sa zachovali podla mna uplne predvidatelne. Naco myslis, ze maju tie cenniky v ambulancii? V ramci prevencie moze spravit lekar odbery, aj v ramci diagnostiky, ale ved ty ty si vypytala vysetrenie ako samoplatca a potom si urazena, ze ti ich dala zaplatit. 🤷♀️
@dadis neviem mas dnes nejaky problem?cely cas pisem o tom, ze som prekvapena, ze v tej 14 r.prevencii sa neberie podla sestricky krv iba v 11 r.Na stranke Dovery je pisane nieco ine kazde dva roku prevencia, moc, krv.Bolo to len o ich ochote a nemusela som si to platit.Nejde o tych 10 eur princip a, ked ma naseru tak to nahlasim do dovery skoncila som na tuto temu.Nemala som chut spovedat sestricku preco na Dovere je napisane, ze sa berie a ona tvrdi, ze nie.
Ale nie je to jej povinnost brat krv na prevencii, bezne sa to vobec nerobi, tak pokojne sa stazuj.
15. preventívna prehliadka – vykonáva sa v 11. roku života
Prehliadka zahŕňa antropometrické merania. Vyšetrenie spočívajúce z posúdenia celkového stavu dieťaťa. Kompletné pediatrické fyzikálne vyšetrenie. Vyšetrenie zamerané na deformity chrbtice, deformity nôh, posúdenie pohlavného vývoja. Vyšetrenie zrakovej ostrosti, vyšetrenie sluchu. Vyšetrenie tlaku krvi, moču. Posúdenie zdravotnej schopnosti vo vzťahu k povinnej školskej telesnej výchove. Poruchy správania. Zhodnotenie sociálnej situácie. Vyšetrenie hladiny celkového cholesterolu. Pravidelné poradenstvo rodičom.
V 11.roku života sa vykonávajú aj vyšetrenia:
základné patologické súčasti moču (kompletný dôkaz)
močový sediment (semikvantitatívne)
odber venóznej krvi (otvorený odberový systém)
odber venóznej krvi (uzatvorený odberový systém)
odber kapilárnej krvi
cholesterol celkový
cholesterol celkový v kapilárnej krvi (REP)
sedimentácia erytrocytov – FW
16. preventívna prehliadka – vykonáva sa v 13. roku života
Prehliadka zahŕňa antropometrické merania. Vyšetrenie spočívajúce v posúdení celkového stavu dieťaťa. Kompletné pediatrické fyzikálne vyšetrenie. Vyšetrenie zamerané na deformity chrbtice, deformity nôh, posúdenie pohlavného vývoja. Vyšetrenie zrakovej ostrosti, vyšetrenie sluchu. Vyšetrenie tlaku krvi, moču. Posúdenie zdravotnej schopnosti vo vzťahu k povinnej školskej telesnej výchove. Pohovor s rodičmi o otázke vhodnej voľby povolania a posúdenie prípadnej zmeny pracovnej schopnosti. Zhodnotenie sociálnej situácie. Pravidelné poradenstvo rodičom.
17. preventívna prehliadka – vykonáva sa v 15. roku života
Prehliadka zahŕňa antropometrické merania. Zhodnotenie kompletného zdravotného stavu. Vyšetrenie spočívajúce v posúdení celkového stavu dieťaťa. Kompletné pediatrické fyzikálne vyšetrenie so záverom. Posúdenie pohlavného vývoja, vyšetrenie zrakovej ostrosti, vyšetrenie sluchu. Vyšetrenie tlaku krvi a moču. Záverečné hodnotenie celkového zdravotného stavu, spísanie epikrízy a odchýlok a porúch od normy.
Podľa mňa si tam mala ísť s tým problémom. My máme pedantnú pediatričku, ak by som povedala, že sa cíti unavený krv mu zoberie, ale aj napriek prehliadke mu zmeria tlak, vyskúša reflexy a podobne.
Príklad u nás na prehliadke nepozerá len chrbticu, aj keď s chrbticou sa lieči, skontroluje mu ju aj na prehliadke, vyskúšala ho aj z liekov na astmu a čo má robiť ak bude mať zlé dýchanie. Napríklad som nechápala, že na prehliadke v 14 mu pozerá predkožku, keď už bola predtým v poriadku. U nás to trvá polhodinu.

Nevstala som zle. Ale toto sa naozaj neriesi v ramci preventivky a telefonicky si ziadat nejake vysetrenue u sestricky. Ist do cakarne s problemom v ramci ordinacnych hodin alebo sa objednat na cas. Mojim detom nikdy v ramci preventivky krv nebral pediater. Donesu moc, odvazia, odmeraju, zrak skontroluju, podaju vakcinu, ak je v plane.