Narastajúci počet detí s diagnózou autizmu: Vaše názory?
Ahojte, v prvom rade napisem, ze nie som ziaden odporca ockovania, ani sa neradim k tym ,, ze ockovanie vyvolava autizmus" . Proste neviem, ci je to len v mojom okoli a zaznamenavam strasne vela tychto pripadov...no a dnes este aj moja psychologicka zacala s touto temou a priam nestastne nariekala, ze len tento tyzden mala 4 deticky s touto diagnozou a dalsie na ceste...ze nevie cim to moze byt, ale je toho viac ako niekedy...co si myslite?
@pandorra Ak dokážeš porovnať tieto dve veci, je to ešte horšie, než som si myslela.
@ibatanecnica " lenže ten autizmus majú , aspoň podľa mojich informácii zaočkované deti. Ale aby sa to tu nezvrhlo - podľa mňa je to všetkým dokopy a istý podiel na tom určite má aj zloženie vakcín". Podľa mňa určite nie, absolútne nič tomu nenasvedčuje... Autizmus je aj u neočkovaných, dokonca vo vyššej miere ako u očkovaných 😉. (Aj keď uznávam, že táto štatistika je skreslená, keďže rizikové deti sa proste neočkujú len tak mirnix dirnix).
Nechce sa mi čítať všetky komentáre, ale dodám že u nás v škole začína byť dosť veľa dievčat- autistiek( moje pozorovanie) a z rozprávania s niektorými mamami viem že dosť ich neočkovalo.
Moja dcera bude mat o rok 18násť, narodila sa v 28tt bola extrémne nedonosená( bola z dvojičiek,bohužial nám ostala iba ona ) ja osobne si myslím že proste to predčasné narodenie a následné čakanie na špec.sanitku aby ju previezli do nemocnice kde sú vybavený pre takéto detičky ,jej jednoducho ten mozog "poškodilo" inak je úplne zdravá - čo sa týka fyzickej stránky. Obaja sme mali 20 keď sa nám narodila a ja som si dávala celé tehotenstvo taký pozor čo som dala do úst ze teraz sa na tom smejem ako som všade čítala zloženie ....
@drahomirrra ak si taká odvážna povedz svoj názor v skupine IVF, že nemajú deti z určitého dôvodu…
@mk1111111111 mam 47. Bili ľavákov. Aj moju svokru bili...nie je to JPP
@mikadooo ale ved to bolo predsa aj kedysi. ved zeny rodili odkedy.mohli az.dokym boli plodne.akurat.neboli tak stare.prvorodicky ale moja mama sa babke narodila po 40ke v 1959 ako.tretie.dieta a mna mala mama v 31.rokoch v 1989.ako tretie dieta.ziadne trisomy neboli ziadne ultrazvuky ziadne rizikove PN to uz ozaj muselo byt nieco vazne aby ostala.zena.v nemocnici lezat. Moj stryko sa narodil doma prwdcasne.babica ho odvazila a povedala ze kilo dvadsat tomu ani jest nedavajte nebude treba...az ked zacal plakat tak mu dali mlieko.dnes.ma 86.rokov vystudovany inzinier...
@alandra aj moj nazor to je a tiež mam dceru autistku.
@mk1111111111 ked bol moj otec malý to tak fungovalo.veľa deti preučili aj mojho ocka.
Ja napriklad nemam v okoli nikoho s PAS. Faktor je podla mna aj lepsia doagnostika ako v minulosti. Kedysi to bolo len to neposlusne decko, kt nedava pozor, nechape alebo je hlupe atd.
Rovnaka debata ako s intoleranciami a roznymi alergiami, ano % ludi kt ich maju stupa, lebo sa diagnostikuju. 50 rokov dozadu kde kto isiel riesit, ci niekto nema nahodov celiakiu alebo laktozpvu intoleranciu atd.
@mikadooo mam taky pocit ze nevies citat s porozumenim alebo si nepochopila co som tym myslela. Nevadi. Kazdy ma tu svoju lravdu. Ale ak by som terez mala dat ockovat svoje deti velmi by som to zvazila ci to stoji za ten risk.
@ibatanecnica ja by som skor velmi zvazila, ci stoji za risk neockovat
@milanemila urcite ano. V mnohych pripadoch. Niektore ochorenia dieta prekona napr.ovcie kiahne
Ale ak sa kvoli ockovaniu rozbehne vazne ochoreni ako u mojej dceri tak je to v.... zbabrany cely zivot
genetika, prostredie, vyssi vek pri tehotenstvach, sposob zivota, znecistene prostredie, potraviny, voda, a v neposlednom rade - presnejsia a lepsia diagnostika.. je toho viac dokopy, neexistuje jedna pricina.. ale hlavne - tieto deti sa dnes vedia velmi skoro zachytit, pred 20 rokmi, ked som ja mala 10, autistov bolo mozno skutocne menej ako dnes, ale nemyslim si, ze az tak radikalne, lebo az teraz, ked riesim vlastneho syna a autizmus naozaj blizsie a podrobne, uvedomila som si, ze aj na zakladnej, na strednej a aj na vyske dokonca - som mala spoluziakov, ktori sa vymykali normalu, dokonca o jednom konkretnom spoluziakovi zo strednej som na 98% presvedcena, ze je asperger, ked si tak spominam za tie roky na neho, ako sa spraval. vtedy mi to nijak divne neprislo a vlastne nikomu.
nedavno (par dni dozadu) som zachytila rozhovor prof. Ostatnikovej myslim v ZKH, este som nemala cas vypocut si ho, ale p prof. je kapacita, urcite nejake odpovede najdes aj tam
@ibatanecnica moje dieta je zaockovane aj proti ovcim kiahnam a dam aj druhe ked bude mat 1,5 roka.
Ja uplne chapem, ze je to velmi tazke ak sa nieco stane dietatku, tak ako tvojmu. Otazka je, preco sa to stalo a ci by sa to nestalo aj bez ockovania. Jednoducho kazdy mame na nieco predispoziciu a je mozne, ze ockovanie mozno bolo iba akceleratorom niecoho, co by sa prejavilo tak ci tak.
V kazdom pripade ja by som ako rodic tiez hladala pricinu, ale ockovanie zachranuje miliony zivotov a je velmi nebezpecne ak klesne miera zaockovania chorob, kt sa nam podarilo vdaka nemu skoro uplne vyhubit a toeto choroby sa vratia, lebo kolektivna imunita bude fuc.
..a zober si tiez, kolko dnes mame alergikov, ludi s intoleranciami,.. a aj tymto zenam sa narodia deti - a tiez si urcity vplyv prostredia/geneticky zaklad “vezu” proste so sebou.
este nie tak davno, som mala na vyske spoluziacku s bezlepk. dietou, utekala po prednaskach do nejakeho konkretneho obchodu, kde si isla kupit potraviny, aby to stihla kym nezavru, vtedy mi to prislo este relativne ojedinele..
dnes mas potraviny pre celiatikov/bezlepkove v kazdych aj najmensich potravinach na dedine a byt “bezlepkac” nie je nic strasne a bohuzial ani vynimocne
Myslím si ze zlý mikrobiom čreva je jeden z dôvodov. Aspoň niekde som to čítala, že je to jedna z teorii. A podla mňa veľa veľa veci je inak ako v minulosti. Deti sa robia v skumavkach , tehotenstva sa udržujú liekmi, detičky prežijú aj ak sú predcasne narodené (vdaka Bohu za.to samozrejme), zeny sú vystavované nepritodzene hormónmi roky (hAK), stres, prechemizovana strava, TV, mikroplasty, atd, atd ....
@cecilia29 tych dovodov je xyz, neexistuje jedna/dve/ani tri a ani iny urcity pocet pricin, autizmus je multifaktorovy.
a naozaj sa mi pozdava oficialne suhrnne pomenovanie “pas” (poruchy autistickeho spektra) nez konkretne nazvy autizmus, asperger,… lebo je to naozaj velmi siroke pole priznakov, poruch, odchylok od normalu, neexistuju dvaja ludia s rovnakymi priznakmi a prejavmi.
iste - urcite veci a odchylky v ramci vyvoja su, ked dieta v 1,5-2rokoch nerobi veci, ktore by malo, ale aj tak ako sa dieta vyvija, zacina s recou,… opat sa radikalne meni.
a tiez mozes mat dve deti s dg. autizmus, rovnaky vek, podobne prejavy, ta ista terapia, s rovnakym terapeutom (napr. aba) a jednemu terapia sadne, druhemu vobec
@saxana000 moja babka mala kilo predčasne narodená... babica povedala tiez, že zomrie.Vypiplali ju a dožila sa 85 r v zdraví len posledný rok mala chore srdce.
My sme raz mali debatu na pedadogickej so špeciálnou psychologičkou a tá povedala, že sa rozprávala s gynekológom čo môže byť príčinou a jeho názor bol dlhodobé užívanie žien ATK a starnutie vajíčok, vyšší vek rodičov a ostatné zhoda nahod strava, obzdusie, geny....Moj kamarát ma dievčatko autistku po IVF v roku sa hrala iným spôsobom hneď vedeli, že bude mať autizmus.
Úplne prvé dieťa u ktorého som sa s tým stretla bolo, keď mojej 21 r kamarátke zomrela mama ona bola tehotná a dieta neskôr nerozprávalo atď...ale ona bola pokojná autistka bolo to pred 23 r
Dnes sa podľa štatistík každé 35 dieťa narodí s autizmom.poznam asi 6 deti každé je úplne iné kontaktné, kamarátske, ale rodičia sa s nimi nadreli, všetky možné terapie, ale výsledky super
K tým ľavákom.. u môjho syna sme si všimli, že uprednostňuje ľavú ruku a teraz v skolkarskom veku je to už iste, že je ľavák, len mi to nešlo do hlavy, keďže nikoho z rodiny nepoznám, ani z jednej ani z druhej strany, kto by bol ľavák.. až mi svokra nedávno povedala, že môj muž tak uprednostňoval ľavú ruku a preto mu jeho babka zaväzovala ruku, aby používal pravú. Muž je rocník 85!
Ahojte, myslim si ze ockovanie nevyvola autizmus, ale moze byt jeho rychlym spustacom. Mame vsetky povinne a nejake nepovinne ockovania, no minule ma znepokojila tato reportaz, videli ste ju? Zaujimal by ma nazor nejakeho odbornika.
https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-...
@janica_ toto sa už dávno ,,šepká,, na verejnosti. Ale ľudia sú považovaní za konšpirátorov a takéto správy na hoaxy. Moja dcéra má podobnú dg a vypočuli sme si všeličo od niektorých neurologov. Ale nebudem to tu šíriť. To sú informácie, ktoré boli povedané nám, sú k dispozícii aj informácie, štúdie - veď ako inak by sa lekári k nim dostali. ale nie verejnosti.

@mk1111111111 Môj otec bol ročník 1953 a ešte bol za ľaváctvo v škole bitý. Číže nie je to až taká blbosť, ako si myslíš.
Či je autizmu viac, ako predtým, neviem posúdiť. Tento rok ho diagnostikovali mojej 14ročnej dcére a podobné črty máme aj ja so synom, moja mama a mal ich aj môj dedko. Možno sme všetci autisti, ale neriešime to, je nám to jedno.