Problém so zrakom u dvojročného. Bojí sa slnka

lladybirdd
7. feb 2022

Ahojte, v posledných asi 2 mesiacoch vadí nášmu malému slnko..keď ideme von a z vchodu uvidí, že vonku svieti slnko, ani nechce ísť von, musíme ho nasilu vyniesť..potom sa vždy otáča od slnka, nechce ísť rovno ak mu svieti slnko do očí, otáča sa chrbtom a pýta sa na ruky..tiež prižmuruje dosť oči, akoby mu naozaj moc vadilo...lenže v lete tento problém nemal, až teraz v zime začal..najprv sme tomu neprikladali dôležitosť, ale v posledných dňoch sa nám zdá, že často prižmuruje očká aj doma, v interiéri, ostane stáť na mieste a robí všeličo s očami, žmurká, všelijako ich kriví..už si to začíname spájať, či nebude mať nejaký problém s očkami..nema niekto náhodou podobnú skúsenosť?

simca06022011
7. feb 2022

Tak chodte ku ocnej. Na von mu viete slnecne okuliare kupit.

liz_lemon
7. feb 2022

@simca06022011 slnecne okuliare by sa detom do 3 rokov nemali davat, skor to treba riesit siltovkou/klobukom

lladybirdd
autor
7. feb 2022

@simca06022011 áno toľko viem aj ja, lenže kým sa tam dostaneme chcela som vedieť či náhodou nemá niekto podobnú skúsenosť..okuliare má, ale keďže je maličký tak ich nechce mať na nose..

hipuska
7. feb 2022

@lladybirdd konzultovať lekára. Treba zistiť, či sa jedná o psychologický problém alebo iný, napr.neueologicky. by som si začala znacit, kedy sa najviac sťažuje, či mu vadí napríklad aj svetlo dnu, ako reaguje, keď sa dnu zasvieti svetlo, skúsila by reakciu...byť chvíľu v tme, potom zasvieť. Aby ste vedeli čo najviac info u lekára

kittykat22
7. feb 2022

@lladybirdd moj syn neznasa silne slnko a prudke svetlo. Aj teraz v zime, ked svieti silnejsie tak priviera oci. Napriklad u zubara/dental. hygiena (aj ked ma zatvorene oci, tak mu to svetlo u zubara vadi. Kruti sa a vymysla) Ale je to cisto ked je to svetlo silnejsie a mieri priamo do tvare. Ale, ze by zmuril v interieri len tak, tak to nie.

janewithane
7. feb 2022

Ano moze to byť jeden z príznakov napr šedého zákalu. Ale nechcem ta strašiť lebo to ozaj môže byť všeličo a hádam aj pravdepodobnejsie

deedol
7. feb 2022

@liz_lemon mozem sa opytat (fakt ma to zaujima, lebo som na taku info este nenatrafila), ze preco sa takym malym detom nemaju davat slnecne okuliare? nemyslim to nijako v zlom, len chcem vediet. dakujem 🙂

simca06022011
7. feb 2022

@liz_lemon to uz neviem ja ☺️ videla som ze maju aj male deti, tak som to brala ako bežné.

simca06022011
7. feb 2022

@lladybirdd samozrejme, svetloplachost môže mať rôzne dôvody. A aj tak to bude musieť vysetrit dr... napr svetlo v zime inak svieti a mne napr tiež viac prekáža, čiže to moze byt aj banálnost aj napr nejaka infekcia oka.

deedol
7. feb 2022

@liz_lemon dakujem, pozriem 🙂

zuzahajdulka
7. feb 2022

@liz_lemon ja som zase citala vela clankov, kde sa odporuca chranit detsky zrak slnecnymi okuliarmi hned, ako je to mozne. Ze detske oko je vo vyvoji prave este citlivejsie na slnko, nez dospele. @lladybirdd , skusali ste detske okuliare Ki Et La? Moje deti ich nosili v pohode uz ako parmesacne.

katka435
7. feb 2022

Ja mám 2,5 ročného syna a tiež od mála zmuri na slnku a nemá rád ostré svetlo. Riešila som to siltovkami, alebo aj keď teplejšia čiapka ale so šiltom...vkuse šilt a je to dobré. Nemusí ísť hneď o očnú chybu, len proste nemá rád ostré svetlo. Čím je starší, tým je to lepšie, teraz cez zimu už na slnku ok aj bez siltu ale ťahá mu slzy aj tak...no ale to robí slnko aj nám dospelým, čiže myslím, že je to v poriadku.

travelllerka
7. feb 2022

Moje dievčatá nosia slnečné okuliare aj v zime, oni sú upistane, majú 2r a 4r. Ja sama ako dieťa som bola svetloplacha, na to prišla očna, mala som nakazane stále nosiť slnečné okuliare, ale to som už bola staršia ako moje baby. Ak nechce okuliarky, nejakú silt by to mohol vyriešiť. Ale ja by som určite išla na očné, keby je to nejaký výrazný problém. Moje baby zatiaľ neriešim, oni sú zrejme len upistane, že im svieti

andreatytler
8. feb 2022

@lladybirdd V zime je slnko ovela nizsie nad obzorom aj pocas obeda, takze doslova svieti priamo do oci tym najvacsim svetlom. V lete je ostre slnko skor nad hlavou.
Druha vec je sneh. Ten vie neskutocne silno odrazat svetlo, takze nielenze slnko svieti zhora, ale este aj zdola. Ak ma syn svetle oci tak urcite nieco skuste. Nam ocna doporucila okuiare. Ale dbaj na to aby si kupila kvalitne. Lebo nekvalitne okuliare rozsiria zrenicu, kedze su tmave ale nezachytia UV ziarenie a to potom vstupuje do oka rozsirenou zrenicou. V zime sa siltovky a klobuke velmi nosit nedaju, lebo treba mat ciapku. Mozno este taky ten silt co je len na gumke dat na ciapku. Ale myslim ze svetloplachost moze znamenat aj ine problemy, len neviem ci by sa to zrazu prejavilo az teraz. Skor to bude tym ze je slnko nizko na obzore.

travelllerka
8. feb 2022

@andreatytler vieš aj poradiť nejaké kvalitné značky okuliarov pre deti?

andreatytler
8. feb 2022

@travelllerka Podla mna kazde znackove z optiky by mali byt kvalitne. Skor som myslela nekupovat take tie co sa predavaju v stankoch na namesti alebo v potravinach (teda aspon tu kde zijem sa daju slnecne okuliare kupit skoro vsade).
S okuliarmi je tazke to ze ak dobre nesedia slnko presvita cez skaru medzi celom a okuliarmi a dieta ti nevysvetli ze mu zle sedia a ze mu to presvita, len ich proste bude odmietat. Ale ak mu dobre sadnu a pekne mu oci zatienia, tak by sa mu mohli pacit. Preto mu ich davaj az vonka, kde hned pociti tu zmenu sam na sebe.
U nas najlepsie funguje dat novu vec na macika a tak mu to ukazat. Dam mu toho macika s okuliarmi a necham ho nech si to prehliadne a vysvetkujem co to je a o par minut chce mat okuliare aj on a sam si ich snazi zalozit. Alebo zobrat macika s okuliarmi na prechadzku.

lladybirdd
autor
12. feb 2022

Ďakujem za názory🙂boli sme u nášho detského lekára, zatiaľ nám predpísal len fenistil kvapky, že pravdepodobne bude malý alergik..že máme chvíľu užívať a potom sa ozvať, či sa zlepšilo to žmúrenie a šuchanie očiek..k tej reakcii na svetlo sa moc nevyjadril, tiež len zamrmlal niečo o tom aby sme skúsili okuliare😐tak uvidíme..ak sa to nezlepší, budem trvať na tom, aby nás poslal na očné..

@zuzahajdulka nie neskúšali, zatiaľ máme len také úplne obyčajne len narýchlo kupene, ale ak to bude ozaj svetloplachost a bude to pretrvávať do budúcna tak sa poobzerame po kvalitnejších🙂