icon

Problémy veľkých bábätiek nad 4000 g

28. jún 2025

Ahojte tie kt sa narodili väčšie deti nad 4000g mali / majú deti problém s cukrom / ukotvili pripadne majú iné tazkosti ?

Strana
z2
riskoh
28. jún 2025

Unava, chudnutie, apatia, velka chut do jedla, vacsi prijem tekutin

terry658
28. jún 2025

Všetky tri deti nad 4000g a žiadna cukrovka ani nič iné.

autor
28. jún 2025
@riskoh

Unava, chudnutie, apatia, velka chut do jedla, vacsi prijem tekutin

@riskoh čiže strašne veľa jedol ale chudol? Aha aj smäd mal veľký atd

majamat
28. jún 2025

DM1 moze vzniknut bez ohladu na porodnu vahu. to s tym nic nema a zvlast ak sa rozbehne v 8r.

kolegyna 3 synovia. prvy a posledyn 4,3kg a 54cm a stredny 4,7kg a 57cm. ona ma DM2, ale len posledne 2r a najmladsi syn ma okolo 16r, cize od jeho 14r, predtym nemala, synovia su zdravi.

riskoh
28. jún 2025

Tak strasne vela nejedol zas, skor vacsi apetit ako sme boli zvyknuti, s prijmom tekutin to bolo podobne ako s jedlom, prvotny priznak bol vsak chudnutie, ostatne sa pridavali casom

kiki68
28. jún 2025

Nie, to nie je taka vaha, to moze byt ina pricina, nasa by mala 4kg keby vydrzi este 2 tyzdne. Proste rastla, mala v 38tt 3500g a 54cm.

tetapetra
28. jún 2025

Ako si došla na to, že pôrodná vysoká váha dieťaťa súvisí s diabetes?

martyzpp
28. jún 2025

Moji synovia mali pri porode 4060g a 4160g a cukrovku nemaju, takiez ani ja tehotensku. Chalani su skor chudi a nizsi teraz.

majamat
28. jún 2025

co sa tyka vysokej porodnej hmotnosti, vyskytuje sa u zien diabeticiek, nie u deti -diabetikov. nema to nic s tym, ci dieta bude mat cukrovku,a lebo nebude.
cukrova u deti vznika kinkretne skor 1.typ a to v pribehu detstva. je to autoimunne ochorenie, ktoremu predchadza geneticka predispozicia. z nejakeho dovodu sa imunitny system zblazni a zacne vytvarat protilatky proti bunkam pankreasu, ktore znici a tie nedokazu tvorit inzulin.
moze vzniknut uz vo velmi nizkom destkom veku, alebo aj v mladom dospelom. vacsinou vo vyssom dospelom vznika DM typ 2.
a teda je tu este aj tehotenska cukrovka, co je zas ina kategoria.

to co tu jedna miamicka popisala - zvyseny hlad, chudnutie, smad su typicke priznaky vychadzajuce z vysokej hladiny cukru v krvi. no moze sa vyykstovat aj nechutenstvo, s tym sa stretavam skor u diabetikov s vyskou hladinou cukru,a le u liecenych diabetikov, ktorym z nejakeho dovodu vyskoci cukor hore.
u dietata je ten hlad sposobeny tym, ze jeho roganizmus v skutocnosti trpi nedostatkom sacharidov. dovod je ten, ze v krvi je ho sice vela, ale inzulin ma zabezpecit,a by prestupil do buniek a spotreboval sa ako energia pre bunky a tkaniva a teda cely organizmus. cele telo teda v skutocnosti trpi nedostatkom energie. nejaky cas sa s tym dokaze vysporiadat, ale u deti je prolem, ze maju vysoky stupen regeneracie/rastu a na to prave potrebuju fakt vela energie, ktora im chyba.

autor
28. jún 2025
@majamat

co sa tyka vysokej porodnej hmotnosti, vyskytuje sa u zien diabeticiek, nie u deti -diabetikov. nema to nic s tym, ci dieta bude mat cukrovku,a lebo nebude.
cukrova u deti vznika kinkretne skor 1.typ a to v pribehu detstva. je to autoimunne ochorenie, ktoremu predchadza geneticka predispozicia. z nejakeho dovodu sa imunitny system zblazni a zacne vytvarat protilatky proti bunkam pankreasu, ktore znici a tie nedokazu tvorit inzulin.
moze vzniknut uz vo velmi nizkom destkom veku, alebo aj v mladom dospelom. vacsinou vo vyssom dospelom vznika DM typ 2.
a teda je tu este aj tehotenska cukrovka, co je zas ina kategoria.

to co tu jedna miamicka popisala - zvyseny hlad, chudnutie, smad su typicke priznaky vychadzajuce z vysokej hladiny cukru v krvi. no moze sa vyykstovat aj nechutenstvo, s tym sa stretavam skor u diabetikov s vyskou hladinou cukru,a le u liecenych diabetikov, ktorym z nejakeho dovodu vyskoci cukor hore.
u dietata je ten hlad sposobeny tym, ze jeho roganizmus v skutocnosti trpi nedostatkom sacharidov. dovod je ten, ze v krvi je ho sice vela, ale inzulin ma zabezpecit,a by prestupil do buniek a spotreboval sa ako energia pre bunky a tkaniva a teda cely organizmus. cele telo teda v skutocnosti trpi nedostatkom energie. nejaky cas sa s tym dokaze vysporiadat, ale u deti je prolem, ze maju vysoky stupen regeneracie/rastu a na to prave potrebuju fakt vela energie, ktora im chyba.

@majamat čiže to dieťa sa chová ako ? Ako taká príde na to že niečo nie je ok ?

nevenka
28. jún 2025
@tetapetra

@tetapetra moze suvisiet, ale nemusi vzdy zakonite. Dnes sa vseobecne rodia vacsie deti, to pri mne hikali, ze ake malicke, najvacsi mal 3100, dvaja pod 3000 a jedno lahko cez 3000g. A prave ten najvacsi je najmensi zo vsetkych, ktovie, aky bude v dospelosti.
Velke deti, zle je, male deti, zle je. Sestru chceli hospitalizovat a pritom nemala ani zle prietoky, nic, ze len dieta je malicke a nerastie a ledva 2500 malo mat a narodilo sa nakoniec 3200g dieta 🙄.

tetapetra
28. jún 2025
@nevenka

@tetapetra moze suvisiet, ale nemusi vzdy zakonite. Dnes sa vseobecne rodia vacsie deti, to pri mne hikali, ze ake malicke, najvacsi mal 3100, dvaja pod 3000 a jedno lahko cez 3000g. A prave ten najvacsi je najmensi zo vsetkych, ktovie, aky bude v dospelosti.
Velke deti, zle je, male deti, zle je. Sestru chceli hospitalizovat a pritom nemala ani zle prietoky, nic, ze len dieta je malicke a nerastie a ledva 2500 malo mat a narodilo sa nakoniec 3200g dieta 🙄.

@nevenka neviem o žiadnom dieťati, ktoré by malo cukrovku len preto,že sa narodilo veľké. Nemôžeš riešiť dospelosť 🤦🏻‍♀️to už je iný level nemyslíš? Otázka znela inak

majamat
28. jún 2025

malaoktory rodc pozna, ze dieta ma cukrovku. rodic v prvom rade spozna, ze dieta je chore, ze sa s nim nieco deje. zajde k dr a ten zisti vysoku hladinu cukru v krvi.

majamat
28. jún 2025
@nevenka

@nevenka tak lekari tu hmotnost beru asz moc vazne, pritom je jasne, ze pri vysokom stupni tehu je tazke dieta odmerat, resp je to velmi nepresne.
dr sa boja, ze by mohlo mat dieta priblem, rpeto radsej robia opatrenia. ak by to neriesili, boli by "ukamenovani" teda mozno nie, mozno ano, to riziko tu je a boja sa toho.

selena_luna
28. jún 2025
@tetapetra

@tetapetra @majamat
Myslim ze autorke diagnostikovali gestacny diabetes
a prave deti z nelieceneho gd byvaju vacsie, pri liecenom gd sa vyvoj plodu sleduje a ak je gd agresivne, alebo plod neprimerane rastie, tak sa porod radsej vyvolava. Ved to viete. Asi tym mysli toto, ale teda je to zle polozena otazka. Pretoze vela vacsich babatiek nie je z cukrovky, su len krasne zdravo dopecene.

tetapetra
28. jún 2025
@selena_luna

@tetapetra @majamat
Myslim ze autorke diagnostikovali gestacny diabetes
a prave deti z nelieceneho gd byvaju vacsie, pri liecenom gd sa vyvoj plodu sleduje a ak je gd agresivne, alebo plod neprimerane rastie, tak sa porod radsej vyvolava. Ved to viete. Asi tym mysli toto, ale teda je to zle polozena otazka. Pretoze vela vacsich babatiek nie je z cukrovky, su len krasne zdravo dopecene.

@selena_luna nevieme nič. Bola položená len otázka.

selena_luna
28. jún 2025
@tetapetra

@selena_luna nevieme nič. Bola položená len otázka.

@tetapetra je to uz niekolka anonymna tema ku GD za posledne dni, aj podla naslednych otazok autorky usudzujem.

majamat
28. jún 2025
@selena_luna

@tetapetra je to uz niekolka anonymna tema ku GD za posledne dni, aj podla naslednych otazok autorky usudzujem.

@selena_luna je to mozne. ja som nenatrafila na tuto otazku,a le tak ja len nahodne nieco otvorim, co ma zaujme. takze asi tak. a teda tu konkretne je nedostatok info zo strany autorky prispevku.

majamat
28. jún 2025

inak moja sestra mala GD, ale teda mala glykemky uspokojive, skor by som povedala, ze ma DM2. nema ho naplno rozvinuty, ale smeruje k tomu. tehu bola uz po 40-tke, gluk, test na normu, preto GD, ale po nasadeni diety, resp po korekcii stravy hlykemie v norme, hoci cez sviatky si aj zakusok neodpustila.
a teda myslim, ez ma DM2 preto, ez obcas jej glykemcka vyskoci nad normu, nie vzdy a teraz neviem ci dokonca nalacno. prkaticky DM2 sa casto nalacno ani nemusi ukazat, az 2hod po jedle sa glykemka nestihne vratit tam kde ma, pre naruseny metabolizmus.
este mi napadlo, ze moze mat aj metabolicky sy. co asi spolu dost uzko suvisi.
a teda ma aj velku nadvahu, aj pred tehu uz mala.

cize voidentne ten prolem uz u nej bol, len zatazenim organizmu pocas tehu sa ukazal.

majamat
28. jún 2025

a zabudla som napisat, porod CS, aj koli zdr. problemom a aj vysokemu veku - prvorodicka. bol o 1-2tt skor, ale teda syn mala 3800g, co nie je zas taky extrem v dnesnej dobe. je otazne,c i by nemal aj cez 4kg v TP, ale v zasade uz aj 39-TT ci uz prebiehajuci, ci ukonceny sa povazuje za TP.

tetapetra
28. jún 2025
@selena_luna

@selena_luna ja som si to nevšimla. Keď začnú písať A, mali by aj B , inak to vyzerá všelijako

autor
28. jún 2025
@majamat

a zabudla som napisat, porod CS, aj koli zdr. problemom a aj vysokemu veku - prvorodicka. bol o 1-2tt skor, ale teda syn mala 3800g, co nie je zas taky extrem v dnesnej dobe. je otazne,c i by nemal aj cez 4kg v TP, ale v zasade uz aj 39-TT ci uz prebiehajuci, ci ukonceny sa povazuje za TP.

@majamat a dieťa je zdravé ? Či tiež má cukrovku

majamat
28. jún 2025

zdrave

Strana
z2