Prosím, prestaňte šíriť mýty o autizme
Poprosím všetky co tu dávate statusy k dnesnemu dnu o autizme, o ktorom absolútne nič neviete, prosím vás naozaj si odpustite tie chrumkave "statusy", ze autizmus NIE JE CHOROBA.
Predpokladám, že nemáte doma autistu a neviete o com píšete, len to bezducho postujete, lebo je to teraz IN.
Inak F.84 - diagnóza autizmus.
Ďakujem
Mám doma autistu a za mňa to tiež choroba je. Ale rešpektujem aj názor, že nie je. Nie je to pre mňa dôvod na hádku. Viac mi tlak dvíha pomenovanie "inak obdarené", no tiež nekomentujem. Moj syn je úžasný, ľúbim ho najviac na svete, ale žiaden dar v tom autizme nevidím.
@25jesss25 diagnóza môže byt stanovená iba pri chorobe. Takže?
@anonym_autor to vôbec nie je pravda, že diagnóza môže byt stanovená iba pri chorobe. Ach boze
@25jesss25 diagnóza môže byt stanovená iba pri chorobe. Takže?
@anonym_autor prepáč ja ti nerozumiem.mas doma zrejme autistu, zrejme ťažšiu formu... Ja môjho syna nenazvem že je chorý, pretože nie je. Ani môjho bratranca ktorý ma detskú mozgovú obranu, je nechodisci, nevidiaci, nerozpráva.. ale nie nie je chorý, ma postihnutie.
Ako tebe, ako matke "chorého " dieťaťa pomôže to, ze ja toho môjho nazvala chorým?
@anonym_autor tu sa vela ludi iba vyjadruje. Mna zase rozculuje ked niekto.popiera ze autizmus existuje ze je to len vyhovorka pre zle vychovane dieta. S tym som zapasila fakt dlho. Ale ono staci iba s tymito ludmi prestat diskutovat alebo nedaboze nieco vysvetlovat, to je cierna diera na energiu
@anonym_autor choroby sa daju liecit, autizmus nie. Tebe by tiez nezaskodilo sa o tom povzdelavat, inac by si bludy nepisala.
@viestta existujú aj neliečiteľné choroby
@anonym_autor obdivujem každú jednu matku, ktoré má dieťa s PAS. Moja sestra napríklad svoje dieťa vôbec nezvládla, a to sme ako rodina veľmi chceli pomôcť, po dcére iba kričí a mne je to veľmi ľúto.
A
@zmrzlinka8 to jej Google asi nenapísal.
@anonym_autor prepáč ja ti nerozumiem.mas doma zrejme autistu, zrejme ťažšiu formu... Ja môjho syna nenazvem že je chorý, pretože nie je. Ani môjho bratranca ktorý ma detskú mozgovú obranu, je nechodisci, nevidiaci, nerozpráva.. ale nie nie je chorý, ma postihnutie.
Ako tebe, ako matke "chorého " dieťaťa pomôže to, ze ja toho môjho nazvala chorým?
@25jesss25 cize je zdravý alebo chorý? Aha, on je teda "iba" postihnutý. Tak to máš fajn, že nie je chorý.
@anonym_autor tu sa vela ludi iba vyjadruje. Mna zase rozculuje ked niekto.popiera ze autizmus existuje ze je to len vyhovorka pre zle vychovane dieta. S tym som zapasila fakt dlho. Ale ono staci iba s tymito ludmi prestat diskutovat alebo nedaboze nieco vysvetlovat, to je cierna diera na energiu
@anonym_22365f ďakujem za postoj 🙏 ako vidno aj tu, autisti sú v podstate "zdravé" deti, resp."iba" postihnuté. V žiadnom prípade nie chore 🤦♀️
preco zalezi na tom, ci ich niekto nazve chorymi, ci s poruchou, ci postihnutych?Teba to rozculuje, ci o com je tato tema?
1. Autizmus nie je choroba, autizmus je psychiatrická diagnóza, čiže v podstate ešte horšia ako mnohé choroby, pretože je absolútne neliečiteľná.
2. Autizmus je spektrum, zahŕňajúce rovnako ľudí s genialitou, ktorý pracujú ako právnici, lekári, primátori, ako aj ľudí, ktorí sú odkázaní na 24 hodinovú starostlivosť a sú úplne nesamostatní, zahŕňa ľudí s VŠ vzdelaním, rovnako ako aj ľudí na uzavretom oddelení psychiatrie.
Ešte nejaké nejasnosti?
@anonym_autor Pre všetky tieto debilné matere je autizmus choroba len vtedy, keď môžu na decko poberať rôzne peniaze od štátu - predĺžený rodičák, opatrovateľský príspevok, invalidný dôchodok na celý život a čojaviem čo ešte.... Vtedy tu vypisujú aké je strašne choré. Inak je podľa nich ich decko úplne v poriadku a hodia ho do bežnej škôlky, školy, nech sa tam s ním trápia iní a znepríjemňuje život všetkým okolo. Ale nech má, samozrejme, všetky výhody. Proste koníkovský dvojitý meter.
@anonym_a0a105 to snáď nemôžeš myslieť vážne! Nech ti Pán Boh požehná takéto dieťa, vnúča, neter, synovca.
@25jesss25 cize je zdravý alebo chorý? Aha, on je teda "iba" postihnutý. Tak to máš fajn, že nie je chorý.
@anonym_autor jeeemine, "postihnuty"? To dnes ani vyslovit nemozes, je "inak obdareny" max mozes povedat ze je "znevyhodneny".
Nechapem koho tymi peknuckymi slovickami potrebujrme oklamat. Jedine ze socialny system a vytvorit zazrak uzdravenia aby sa zosekali davky.
@anonym_22365f ďakujem za postoj 🙏 ako vidno aj tu, autisti sú v podstate "zdravé" deti, resp."iba" postihnuté. V žiadnom prípade nie chore 🤦♀️
@anonym_autor konik nie je mienkotvorne medium, tu sa ludia chodia odbavovat po frustrujucom dni a hraju ako vsetko zvladaju a vyriesia v jednej vete. Zlahcuju a zosmiesjuju problemy druhych. Nedaj sa vytocit. Ja ani kamaratom nevysvetlujem preco je syn iny. Su ludia ktori tomu rozumeju a riesim to s nimi. A autisti maju casto pridruzene diagnozy, napriklad zrakove, kardio, dalsie psychicke poruchy....my co vieme chapeme ze je zivot s touto diagnozou tazky. Mnoho krat mam pocit ze moja energia je zbytocna a stale stojime na zaciatku. Drzme si palce, pevne nervy a vela zdravia pre nas
@andrejka1974 potom načo užíva lieky, keď nie je teda "chora"? Normálne sa tu človek dozvie zázraky.
Tak ako aj to, ze autizmus je z očkovania.
@anonym_autor autizmus je porucha, v medicine rozlisuju sa choroby, poruchy a syndromy, ale ano, dieta s autizmom nie je v uplnom poriadku. Autizmus sa vsak chorobou nenazyva. Ludovo tomu ludia choroba hovoria.
@zmrzlinka8 ano, ale ako uz bolo vysvetlene autizmus je vyvojova vada, tak ako je vyvojova vada povedzme fallotova tetralogia
@anonym_autor Pre všetky tieto debilné matere je autizmus choroba len vtedy, keď môžu na decko poberať rôzne peniaze od štátu - predĺžený rodičák, opatrovateľský príspevok, invalidný dôchodok na celý život a čojaviem čo ešte.... Vtedy tu vypisujú aké je strašne choré. Inak je podľa nich ich decko úplne v poriadku a hodia ho do bežnej škôlky, školy, nech sa tam s ním trápia iní a znepríjemňuje život všetkým okolo. Ale nech má, samozrejme, všetky výhody. Proste koníkovský dvojitý meter.
@anonym_a0a105 Keď sa tu riešili dávky, fakt by ma zaujímalo, na základe čoho sa schvaľuje opatrovateľský príspevok.
Mám susedu – má syna, ktorý nerozpráva, len kričí a vydáva zvuky. Na papieri teda „potrebuje opateru“. Lenže realita? Dieťa je v škole do cca 12:30, potom je niekoľko hodín doma, samo ( 5-6hod) Von s ním ona nechodí. Každý druhý víkend, sviatky a prázdniny je u otca, lebo mama si potrebuje oddýchnuť. Samozrejme ona nepracuje.
Popritom poberá opatrovateľský, príspevok na auto a nedávno nejaký tablet alebo také niečo .
Nezávidím, ale príde mi to dosť nefér. Bežná slobodná matka sa nezastaví celý deň a nemá ani polovicu z tohto.
Takže kde je vlastne tá „celodenná opatera“, kvôli ktorej sa tie príspevky dávajú?
@tanapeta ano? A co to potom je? Lietadlo?
Cize choroba je podla vás iba angína ci osypky? Taka nevyliečiteľna rakovina potom tiež nie je choroba. Ok. Tu sa človek naozaj dozvie veľa zaujímavosti.
Keď to teda nie je choroba, verím, že s ním nechodíš k lekárovi ani neberieš žiadne kompenzácie. Tie asi tiež poberajú iba zdraví ľudia.
@anonym_autor nie je to choroba ako chrípka atď, ale mutácia viacerých genov pri vývine v génoch oboch rodičov ... áno je to nevyliečiteľné, ale dá sa s tým žiť pomerne ako každé iné dieťa, len vníma svet inak...
Jedna povie ake je tehotenstvo uzasne ako si to uziva a druha by ju za to zlincovala, lebo pre nu bolo tehotenstvo boj. Sto ludi, sto názorov, sto slov.. Autista chorý? Postihnutý? Inak obdarený? Výnimočný? Hra slov. Nikdy nebudu spokojni vsetci,nikdy nebudu mat vsetci rovnaký nazor. Su horsie veci na hadku a presviedčanie. Nie to ci pekne počasie nazvem slnecnym, teplym alebo prijemnym.
@anonym_autor konik nie je mienkotvorne medium, tu sa ludia chodia odbavovat po frustrujucom dni a hraju ako vsetko zvladaju a vyriesia v jednej vete. Zlahcuju a zosmiesjuju problemy druhych. Nedaj sa vytocit. Ja ani kamaratom nevysvetlujem preco je syn iny. Su ludia ktori tomu rozumeju a riesim to s nimi. A autisti maju casto pridruzene diagnozy, napriklad zrakove, kardio, dalsie psychicke poruchy....my co vieme chapeme ze je zivot s touto diagnozou tazky. Mnoho krat mam pocit ze moja energia je zbytocna a stale stojime na zaciatku. Drzme si palce, pevne nervy a vela zdravia pre nas
@anonym_22365f ďakujem za normálny nazor. 🙏 presne, mudrlantovi, ktorý nemá poňatia co autizmus vôbec je, pripadne max.si to precita na Google, je niečo ťažko vysvetliť. Respektíve uplne zbytocne
Držím palce tebe i synčekovi❤
@zmrzlinka8 ano, ale ako uz bolo vysvetlene autizmus je vyvojova vada, tak ako je vyvojova vada povedzme fallotova tetralogia
@viestta keď sa dieťa narodí s vývojovou vadou, je zdravé? Podľa mňa nie
@viestta keď sa dieťa narodí s vývojovou vadou, je zdravé? Podľa mňa nie
@zmrzlinka8 a nie je to uhol pohladu? Vyvojova vada - napr ma len 4 prsty, inak vsetko ok, povieme ze je chorý? Alebo astigmatizmus je tiez vela krat dedicny, povieme, ze je chory?
@anonym_a0a105 Keď sa tu riešili dávky, fakt by ma zaujímalo, na základe čoho sa schvaľuje opatrovateľský príspevok.
Mám susedu – má syna, ktorý nerozpráva, len kričí a vydáva zvuky. Na papieri teda „potrebuje opateru“. Lenže realita? Dieťa je v škole do cca 12:30, potom je niekoľko hodín doma, samo ( 5-6hod) Von s ním ona nechodí. Každý druhý víkend, sviatky a prázdniny je u otca, lebo mama si potrebuje oddýchnuť. Samozrejme ona nepracuje.
Popritom poberá opatrovateľský, príspevok na auto a nedávno nejaký tablet alebo také niečo .
Nezávidím, ale príde mi to dosť nefér. Bežná slobodná matka sa nezastaví celý deň a nemá ani polovicu z tohto.
Takže kde je vlastne tá „celodenná opatera“, kvôli ktorej sa tie príspevky dávajú?
@anonym_c0015c áno tiež si myslím že pracujúce matky nebodaj slobodné matky nemajú z toho polovicu, tiež nezávidím ale mala by byť nejaká podpora aj pre zdravé deti
https://www.facebook.com/share/p/1AvA6kVsMV/ myslim, ze velmi trefne povedané. Autizmus je tak siroky pojem - niekto je super vedec, iny tazko fungujuci v izbe...
@anonym_22365f ďakujem za normálny nazor. 🙏 presne, mudrlantovi, ktorý nemá poňatia co autizmus vôbec je, pripadne max.si to precita na Google, je niečo ťažko vysvetliť. Respektíve uplne zbytocne
Držím palce tebe i synčekovi❤
@anonym_autor chapem tvoje spravodlive rozhorcenie nad dg. Ale uz niekde v nej je chyba, preto aj prehodenie vyhybky z Autizmu na PAS-poruchy spektra. Pretoze do mecha F84 sa zmesti VS, co v novembri chodi zo zotrvacnosti v kratasoch, zamestnane dievca, ktore sa povazuje za cudacke a pozaduje ID, chalan v Raci, co susedom bucha do dveri a potom "trapici" s retardaciou.. Syn Korna-on nam v metre hazi boty do kolejiste a udela to tak rychle... mala Tresnakova-zavolali sme RZP, uz sme boli v koncoch, ci sestricka v nemocnici, ktorej vratili pubertosa z DSS a hodila si to s nim pod vlak.🛑
+6
Leo Kanner (1894–1981) bol americký psychiater rakúskeho pôvodu, ktorý v roku 1943 ako prvý vedecky opísal autizmus ako samostatnú diagnostickú jednotku, pôvodne nazvanú „včasný detský autizmus“ (dnes známy ako Kannerov syndróm alebo klasický autizmus). Identifikoval kľúčové črty, ako je extrémna samota, potreba nemennosti a narušená komunikácia.
Hlavné prínosy Lea Kannera k autizmu:
Zlomová štúdia (1943): Publikoval článok Autistické poruchy afektívneho kontaktu, v ktorom popísal 11 detí (8 chlapcov, 3 dievčatá) s výraznými poruchami sociálnej interakcie a komunikácie.
Charakteristika: Kanner popísal „vrodenú neschopnosť“ nadväzovať kontakty, fascináciu predmetmi, echolálie (opakovanie slov) a túžbu po nemennosti prostredia.
Kannerov syndróm: Tento pojem sa dlho používal pre klasickú, často ťažšiu formu autizmu, ktorá sa prejavuje už pred 3. rokom života.
Odlíšenie od schizofrénie: Pred Kannerom boli autistické deti často nesprávne diagnostikované ako detskí schizofrenici alebo mentálne zaostalí. Kanner ich definoval ako špecifickú skupinu.
Hoci Kanner spočiatku (chybne) naznačoval súvislosť s chladným prístupom rodičov, neskôr túto teóriu odvolal a uznal autizmus ako vrodený stav. Jeho práca položila základy pre moderné chápanie porúch autistického spektra (PAS).

Autizmus sám o sebe nie je choroba. Je to neurovývinová porucha autistického spektra mozgu. Nie je to stav, ktorý sa lieči ako choroba. Vývinová chyba sa nedá vyliečiť. Ja mám vrodený trombofilný stav, to však nie je choroba. Táto genetická mutácia mi však spôsobila flebotrombózu, čo už bola choroba a liečila sa antikoagulačnou liečbou. To len na vysvetlenie rozdielu medzi genetickou poruchou/vývinovou poruchou a chorobou.