icon

Prváčik má ľahké mentálne postihnutie

marianella
16. okt 2015

ahojte mamičky aj nemamičky. Mám hlavu v smútku a neviem ako ďalej, aké mám možnosti?
Moj synček bol odjakživa trošku menej chapavý a všetko mu dlšie trvalo, inak je ako bežné dieťa, hravý, spoločenský, poslušný. Teraz nastupil do školy /odklad sme mali/ a pani učitelka nám odporučila psychologické vyšetrenia, má problém s písaním, s rozoznávaním písmenok. Čakala som, že mu uričia diagnozu typu - dysleksia, dysgrafia. No na moje velké prekvapenie nám oznámili mentálne postihnutie a chceli mi Peťkovi ihned vybaviť prestup na špeciálnu školu, s čím som samozrejme nesúhlasila.
Nedám môjho malého dobrého chlapčeka medzi detičky čo majú ovela vačšie problémy do špeciálky, nechcem aby sa mi pokazil - ľahko sa na neho nabaluju šintrovstvá. Tiež ho chcem ubrániť pred výsmechom druhých detí ked mu to v škole nepojde tak dobre ako im.
Psycholog nám povedal, že riaditeľka má pravo vylúčiť Peťka zo ZŠ, ak nebudem suhlasiť može to urobiť aj súdnou cestou. Na škole nemajú špecialneho pedagoga ani osobneho asistenta. Možem si ho zabezpečiť aj sama? Pripadne neviete o škole kde by mi vzali syna aj s takýmto postihnutím?
Ďakujem.

jolinka
5. nov 2015

@asad3 inak s hodinami ma problem aj Kati, a to je matika celkom ide, dokonca sa odvazne min. roku prihlasila na mat. sutaz, aj ked neuspela...vlastne uspela, lebo medzi detmi ktore su vynikajuce v matike bola asi v druhej tretine 😉 😉

asad3
5. nov 2015

@jolinka áno súhlasím s tebou. Venujem sa dcére naplno, denne musím pre ňu vymýšlať program pretože samú ju von púšťať nemôžem a ani doma zavretá nemôže byť. Bude mojím večným dieťaťom. Moje rovesníčky si užívajú "pokoj" a ja si úžívam moje večné dieťa. Veľa sa naučila, v niektorých oblastiach sme už na jej strope, v niečom stále napredujeme síce pomaličkými krokmi ale predsa. Sme ako kamarátky, chodíme spolu po výletoch a ja sa snažím nemyslieť na to, čo bude ke´d tu ja nebudem.

marianella
autor
5. nov 2015

baby ja len na rýchlo, bo neviem kde mi hlava stojí... potom poprečítavam čo ste mi napisali 😉
kuknem do správ zo školy a v internetovej žiackej dvojka z čítania !!!! mám oči ako angorák a zase slzím ale od dojatia z toho môjho prváckeho zázraku 😵

marianella
autor
6. nov 2015

@asad3 ja mám obavu pred týmto čo píšeš, ale tiež mi vnutorný hlas hovorí, že to tak vobec nemusí byť a Peťko aj ked pomalšie sa naučí a naučí chapať uplne všetkému. peťko je tiež velmi ovplyvniteľný, opakuje po druhých deťoch, vačšinou také veci čo by nemusel, neviem ako ho to odnaučiť....

@dusandavid000 tak peťkova inakosť sa prejavovala skôr len takými drobnosťami, do 5,5 roka si 90% krát vždy naopak obul topánočky, dodnes mi oznamuje, že ide na vecko - a tiež učitelke v škole aj ked je prestávka 😅, ako keby potreboval povolenie, ked na to nezareagujem tak mi to zopakuje - mami idem cikať, a ked mu poviem dobre peťko, tak ide 🙂 , nevie sa to odnaučiť. čo sa týka kreslenia - katastrofa, nenakreslí takmer nič, ani z predlohy. on je také dieťatko, hráva sa s ročnou sestrou v ohrádke, a hovorí mi " mamiiii mne je tu tak dobrééé s majkou " 😀 tiež ked na neho občas prehovorí niekto koho nepozná, tak peťko posobí ako keby ho ignoroval, ako keby bol hluchý, nevie reagovať - hlavne na tie skor negatívne poznámky. nemá rád zmeny, akonáhle sa udeje niečo na čo je citovo naviazaný a on očakaval niečo iné zabehnuté, tak je celkom hotový a plače. ale v prostredí ktoré pozná nemá problém s ničím 🙂 a tiež ani si ist kupiť niečo čo velmi chce - vačšinou sú to časopisy 🙂

dusandavid000
6. nov 2015

Dakujen za odpoved.on je sice este maly no uvidimeco ukaze cas.

wendy62
6. nov 2015

@marianella podla tej spravy, aj podla zositov to nevyzera az tak zle. Na riaditelku sa mozes vykaslat, ked je krava, tak s nou nic nevybavis. Ak ti dieta neuci, nech si mysli co chce, radsej sa zameraj na triednu ucitelku, ta ma realne ovela viac moznosti tvojmu dietatu pomoct, alebo uskodit. Do specialky ho bez suhlasu rodicov nemozu preradit, takze kym budes mat pocit, ze na tejto skole napreduje, netrpi, pokojne ho tam nechaj. Nemusi byt oficialne integrovany, podstatne je, ci triedna ucitelka prisposobi svoj pristup jeho potrebam. Vidis ze zatial ho ucitelka hodnoti dobrymi znamkami, asi sa snazi ho motivovat, neznechutit 🙂 A ked vravis ze si tazsie zvyka v cudzom prostredi, tak ten jeho tazsi start bude urcite ovplyvneny aj tym. Skus to teraz zahodit za hlavu, uvidis ako sa mu bude darit v prvej triede pri normalnom pristupe, podla toho sa mozes neskor rozhodnut, ci tlacit na integraciu v tejto skole, alebo skusit inu ZS, alebo radsej specialku.

marianella
autor
13. jan 2016

ahojte, nejaký čas ubehol a idem sa s vami podeliť o radosť ktoru prežívam, no a dufam, že nieje iba dočasná.
Peťko sa super zlepšil... ak by mi teraz dakto chcel na neho určovať diagnozu MP tak by som ho asi kopla do zadku a nevysvetlovala :D 😝
Celkom pekne sme pokročili v čítaní, iba občas sa pomýli a to vidím, že je skor z nepozornosti. Matika super. Píše pekne, iba pri diktátoch to vyzerá škaredo, lebo dosť prepisuje a obťahuje a gumuje. no to je tým, že má spomalené pracovné tempo - to jeho pomalé rozbiehanie a potrebuje byť neobmedzovaný časovo.
Včera po prázdninách dostal jednoku z matiky, dvojku zo slovenčiny a dnes už dve jednotky zo slovenčiny.
zlepšil si celkový priemer o polovicu 😵

takže ak bude mať niekto niekedy podobný problém ako my... a bude túto diskusiu čítať, nevzdávajte to na začiatku a nenechajte sa nálepkovať! Bojujte a verím, že je viac ako 50% šanca na zlepšenie.
a tí ktorí odpísali mojho syna hned na začiatku sa môžu hanbiť, lebo detičky sú zázrak a treba im vždy dať šancu a pomôcť ako sa len dá 🙂 samozrejme s láskou a trpezlivosťou.

zemko99
13. jan 2016

@marianella Ahoj, tak to sa veľmi teším, že to takto dopadlo 🙂 Môjho brata tiež na začiatku odpísovali, nie učitelia, ale práve psychológovia. Inak brat mal tiež spomalené tempo a brali nato ohľad v škole, vedeli, že potrebuje viac času, to už vo vyšších ročníkoch pri písomkách, mal to od psychologičky, že mu majú dať viac času. Ja ako učiteľka nato tiež beriem ohľad a nepotrebujem papiere od psychologičky, ak vidím, že dieťa potrebuje viac času, ja mu ho nechám 🙂 Ak to samozrejme nie je už toľko času, že sa zbytočne zdržiavame.
dúfam, že to tak s tvojim malý bude pokračovať aj ďalej. Držte sa! a veľa síl a trpezlivosti prajem 🙂

tomasko27
13. jan 2016

@marianella Ahoj.Co ste robili ked sa tak zlepsil?Daj mi tip ako zlepsit citanie.Mame ADHD a dysleksiu a dysgrafiu a problem z rozpravanim a pocuvanim aj ked sluch mu funguje dostatocne 🙂.No ta pozornost je tazka a aby mu clovek povedal jednu vec aj 10-krat

marianella
autor
13. jan 2016

@tomasko27 učili sa 🙂
prišiel zo školy a od tretej do pol siedmej sme sa učili, v podstate kazdý deň. roznymi formami.. kartičkami, hrami, rozprávaním príhod. máme štastie, peťko sice neobsedí pri niektorých veciach-napriklad jedlo.. snad sto krát sa od neho vzdiali, ale pri učení sedel /aj ked sa mu to niekedy nepačilo/ no a hyperaktívny nieje, čiže sa to dalo.
teraz už stačí ked si urobí ulohy a ked vidím, že niečo mu nejde, tak sa to snažíme dohnať. určite ešte budeme mať všelijaké stavy, ked sa učivo sťaží.. ale pre teraz fungujeme super.
čítanie sme rozbiehali kartičkami s písmenkami, ktoré som pred nim dávala od seba a k sebe aby pochopil princíp spájania. a písmenká tiež pexesom, na jednej kartičke prvé písmenko obrázku na druhej kartičke - to ho velmi bavilo. peťko je hravý a súťaživý, čiže sme to zamerali na tieto jeho vlastnosti. treba skúšať 🙂
prajem vám vela síl a trpezlivosti.

cobisko
13. jan 2016
Používateľ cobisko je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od cobisko.

@tomasko27 hlavne je venovat sa takymto detickam a s kludom im vysvetlit aj 10krat 🙂

dusandavid000
13. jan 2016

som rada ze ste na tom lepsie moj syncek ma tiez tu istu diagnozu a tiez mame take skusenosti je smutne ze s rodiny maju take nazori on ma este len 4 rocky a dufam ze aj nam to takto pojde drzim vam palce nech sa vam dari.

tomasko27
13. jan 2016

@marianella No nam to kazi ta pozornost a htperaktivita.Prri jedle vydrzi lebo rad je ale ucenie to ho musim nutit a menit cinnosti ,jeho rozrusi aj mucha ktoru vidi letiet.Podla vysetreni by mal pisat ulohy v miestnosti kde ho nic nerozptyli no ale taka nie je lebo jeho vsetko a v skole tam su deti to sa neda len tak.Chodime do pedagogickeho centra.Mal by mat asistenta na cely den.Ucim sa s nim len ja ale teraz sa mi moc neda lebo musim viac kezat a ani nemam teraz trpezlivost ani nic.

marianella
autor
13. jan 2016

@tomasko27 jedna znama ma maleho prváka ktorému teraz dali asistenta v škole a deti sa mu smeju :( deti vedia byť kruté... ani tak dobre, ani tak. pozerám, že máš o rok staršie dievča. možno by sa mohli učiť spolu, ona by bola učiteľka a on žiak a potom zase naopak 🙂 no a ty by si bola dozor z postele 😀
s peťkom sa učíme traja, povačšine ja, ale občas aj babina, ktorú má on radsej ako mna... a potom ešte švagrina, o tej zas hovorí, že ona je najprísnejšia, ale aspom vždy každá vymyslíme nejakú novú zábavu pre neho pri ktorej sa učí...

tomasko27
13. jan 2016

@marianella Dcera sa s nim niekedy uci hlavne matematiku ale potom povie ze nema na neho nervy 🙂.On je druhak ale uz mal bit tretiak opakoval prvu triedu.Moja mama sa s nim niekedy uci ale najradsej sa somnou uci.

surriana
13. jan 2016

Pár dní dozadu bol na FB článok o Renáte Názlerovej-poznáš zo súdnej siene.Jej syn Mal diagnózu 5 dys.Dysgrafia dyslexia atď.Porucha učenia.V jednom ročniku prepadol aj 2x..Hovorila o tom ako sa trápila ona,syn,učitelia,celá rodina.O špec.škole tiež najskor ani počuť ale nakoniec BUDIŠ...!!!Synovi sa vďaka prístupu špec.pedagógov zlepšili známky zo samich 5-tiek na 3a4,počase na same jednotky a dnes študuje Vysoku školu-psychologiu...Špeciálna škola nieje žiadna ostuda.....

zemko99
13. jan 2016

@marianella Deti sú ale rôzne, ja som pred rokom robila jednému chlapčekovi, ktorý bol prvák a už prepadol asistentku. Deti sa vôbec nesmiali, že ma asistenta, ani že prepadol. Chlapček bol až šťastný, že ma asistentku a iní nie. Deti sa vôbec nesmiali, chlapček bol rád. Len to niekedy zneužíval v zmysle, že "pani asistentka to urobí za mňa, ja to bez asistentky nespravím, lebo neviem" Pritom to vedel, len stále vedel povedať "že ja to neviem", lebo sato tak naučil. Takže deti sú rôzne.
@surriana áno špeciálna škola určite nie je hanba, vie naozaj pomôcť a deti z nej môžu vyjsť múdrejšie ako z normálnej základky, pretože tam sa mu nemôžu tak venovať, ako na špeciálnej a kým na normálnej môže mať dieťa päťky a je z toho frustrované a dostáva ich čím ďalej tým viac, tak na "špecke" môže vynikať, môže byť aj najlepšie a samo bude so sebou spokojné. 🙂

surriana
13. jan 2016

@zemko99 presne tak radšej na špeciálnu školu a možno z neho ešte bude Inžinier 🙂 než na normálnej škole a hlupučky ako tágo,a nebude z neho nič.....Keby niektoré mamičky boli viac uvedomelé.....

marianella
autor
13. jan 2016

ono sa o všetkom ľahko polemizuje, pokiaľ sa nejedná o vlastné dieťa... potom sa mení situácia a rozhodovanie je omnoho komplikovanejšie a ťažšie.

zuz02
13. jan 2016

Ja len zareagujem z vlastnej skusenosti na margo toho asistenta. Mam syna druhaka a ma asistenku a je to super. My za asistentku praveze bojujeme. Syn ju pred rokom oficialne nedostal, ale riaditelke sa podarilo vybavit jednu z uradu prace na absolv.prax. Bez nej si to neviem predstavit. Je to ovela jednoduchsie. Nikto sa mu nesmeje, asistentku vsetci v triede maju radi, ked treba, pomoze aj inym detom. Takze netreba mat predsudky a zbytocne sa bat dopredu. Mna len mrzi, ze deticky, ktore by skutocne potrebovali asistenta, ho aj nedostanu. Ale to je uz problem celeho nasho skolstva.

marianella
autor
13. jan 2016

@zuz02 to je skvelé, že vám riaditeľlka takto ide v ustrety, máte šťastie.. tá naša je úplný opak 😠

zuz02
13. jan 2016

Hej. Ono vsetko je o ludoch.

zemko99
13. jan 2016

@zuz02 presne tak, ako píšeš 🙂 Ja som tiež pomáhala aj iným deťom a mali ma radi, a ja som mala veľmi rada ich 🙂 Tiež som bola len na abs. z úradu, žiaľ riaditeľ si teraz novú asistentku nevybavil, keďže mal nejaký problém so zmluvou a ten "môj chlapček" je teraz druháčik už a bez asistentky, smutné ako je to vyriešené a že si riaditeľ nevezme niekoho iného aj na TPP. Mne tie deti strašne chýbajú, aj ten môj maličký. Teraz už pracujem na TPP vo svojom odbore, ako učiteľka na dedine, kde je polovička rómských žiakov a tiež sú tam rôzne prípady.

marina3
13. jan 2016

Nečítala som všetko, ale malý píše krásne, matika tiež dobrá a šlabikár -to podľa mňa dobehne...mne skrátka nepripadá ako dieťa postihnuté....skús inú školu kde by ho integrovali naozaj....podľa mňa je naozaj v poriadku 🙂

friday13th
13. jan 2016

Teraz sa nechcem vyjadrovať na nikoho adresu.... Samozrejme ze lekári sa môžu zmylit a asi by som dieťa dala vyšetriť viacerým odborníkom..... Nedokážem však pochopiť taky odsudzujuci postoj voči špeciálnym školám.... S deťmi tam sa tam snažia pracovať oveľa viac ako na klasických ZŠ, sú tam rôzne triedy s rôznymi stupňami postihnutia.... Neznamená, že keď dieťa chodí do špeciálnej ZŠ tak je kripel... Sú tam často deti úplne normálne zmyslajuce iba s určitými problémami....neviem prečo to niektorí ľudia považujú za hanbu.... Venujú sa tam špecifickým potrebám dieťaťa, na ktoré na základných školách kašlú, pretože nemajú šancu sa špeciálne venovať jednému žiakovi, keď ich majú 30 a potom na klasickej ZŠ si deti veľmi všímajú rozdiely a často sa takýmto deťom posmievaju, pretože sú iné... Mam stále živý príklad v pamäti... Keď ja som bola na ZŠ, vedľa do triedy chodil chlapec, ktorý evidentne patril na špeciálnu základnú školu, no jeho mama mala taký blok v hlave, že ho tam jednoducho odmietala dat.... Chlapec prechádzal na stvorkach a deti sa mu posmievali, pretože bol iný. V špeciálnej skole by mu bolo podľa mňa oveľa lepšie.

zemko99
14. jan 2016

@friday13th áno máš úplnú pravdu. My ale na klasickej škole na také deti nekašleme, len sa im nemáme čas venovať a už vôbec nie deťom, ktorí prídu s integráciou, majú mať špeciálny plán a špeciálny rozvrh a už medzi "normálnymi" žiakmi sú takí, ktorí sú slabší aj šikovnejší a musíš sa im venovať vedieť kto má aké tempo, kto koľko zvládne a tak a v takkej chvíli nemáš čas sa venovať tamtému, aj ked by si veľmi chcela, no nejde to. Ja som dala žiakom písomku a išla som sa venovať žiačke a stále som musela okom striehnuť po tamtých a nemala som toľko priestoru a času sa jej venovať, tak isto, ako ked im dám samostatnú prácu a idem k žiačke, ale stále musím dávať pozor, lebo aby nevystrájali, nehovoriac o tom, keď sú v jednej triede traja takýto žiaci a každý ma úplne iný druh postihnutia, ani pri všetkej mojej snahe sa im nedokážem venovať a uvedomujem si, že sú tam zbytočne, pretože ja sa im venovať špeciálne nestíham a oni tam len trpia takto. áno, na špeciálnach školách majú menej žiakov v jednej triede, sú tam nato aby sa im venovali a majú nato priestor. A je pravda, že dieťa, ktoré na základnej škole ledva prechádza a samo je z toho koľkokrát frustrované, lebo vie, že je najhoršie, vie, že sa snaží, ale nedokáže to, tak na špeciálne by mohlo byť najlepšie, mohlo by vynikať, mať dobré známky a byť šťastné, ale áno rodičia to nechcu, nechcú počuť o tom, aby ich dieťa išlo na takú školu, hanbia sa zato, častokrát sa pozerajú nato, čo povedia ľudia.. A neuvedomujú si, že prvom rade by im malo ísť práve o to dieťa a o to, čo je pre neho najlepšie, nie o to, čo povedia ľudia, pretože tí ľudia nie sú mojimi deťmi a ľudia sú ľudia, stále budú ohovárať a tak podobne, ale mne by predsa malo ísť o moje dieťa.. a špeicálna škola nei je hanba, tam sa tým deťom venujú. snažia sa, aj u nás na škole je vo vedľajšej budove špecka, tie deti tam môžu dosahovať výborne výsledky, môžu byť na seba hrdé a práve preto odtiaľ vyjdu deti viac naučené a pripravené ísť Ďalej ako deti, ktoré takto ostali na bežnej škole.... ale žiaľ tak to je...

marianella
autor
14. jan 2016

@zemko99 nie každá špeciálna škola je skvelá. kamoška má sesternicu ktorá robí teraz už na tretej a konečne je spokojná... na predošlých dvoch to ževraj bolo neznesitelné.

friday13th
14. jan 2016

@zemko99 100% s tebou súhlasím, kašľať som nemyslela v tomto prípade, že nemajú záujem ale presne tu kapacitu tried. Jednoducho sa to nedá stíhať a živo si viem predstaviť zachvíľu sťažnosti rodičov, prečo sa viac venuje tým čo im to ide tak pomaly a zatiaľ kašlú na ich šikovné detičky a pod.

amy287
14. feb 2016

Ahojte msminky
Som tu nova
Chcem sa vas prosim spytat na ardu, niekedy som Uz zufala
V Akom veku Vam zacali deticky s lmr rozpravat?
Moja ma 3aj 7mesiacov a slova zasobs je ça 200slov
Do 2 rokov sa vyvijala normal ne, piton prisla épilepsia, ktora nam opozdila vyvoj
Dr pive dala, je trosku znizeny intelekt..
Cuisine aj k logo,mala robi pokroky, ale ide ban to pomaly
Prosim msminky pirate mi Co pomohlo Vam?
Dakujem

amy287
14. feb 2016

@amy287 prepacte za chyby, volako mi blbne telefon