Prvé prejavy autizmu u detí
Ahojte prosím vás čo máte doma autistu, aké boli prvé prejavy ? Syn ma rok a 8 mesiacov, hovorí zatiaľ len mama tata baba a keď sa mu niečo podarí povie taaak. Rad točí koliečkami na všetkých autíčkach a roztočí každú hračku. Nemá problém s očným kontaktom, nevadia mu ľudia, spoločnosť, nema záchvaty hnevu a nevadí mu nijaká zmena režimu. Je celkovo veľmi dobre a kľudne dieťa no len rozprávať sa mu nechce a ani učiť nové veci napríklad ako robí hauko alebo úkaz autíčko a tak. Všade na mňa ako naschval vyskakuju videa o autizme, dnes bolo vo videu že keď chlapček zahodil hračku tak stisol ručičky v päsť a zatriasol sa, to robí aj syn ale myslela som si že je to normálne. Robili to aj vaše detičky a nakoniec nemali autizmus alebo robia to len autisti ?
no tak to co opisujes nespadat ani len medzi vedlajsie priznaky autizmu. za mna je to normalne spravanie ani nie 2 rocneho dietata, necitat vyskakujuce videa a bude dobre. v 1,5r vidis prejavy autizmu u dietata ktore bude mat pridruzene aj mentalne postihnutie a to predpokladam ze u vas nehrozi takze klud
@anonym_autor vyskakujú ti také videá, lebo ich pozeráš.Ja by som toto zakazala každá druhá stresuje, že má choré dieťa.Tak mal zlosť a zatriasol autickom😆väčšina chlapcov začína rozprávať neskoro.
@anonym_22fee4 tiez si to tak myslim,dnes je bezne,ze hlavne chlapci sa vedia pekne rozrozpravat az v skolke,ked pozoruju ine deti.Vnimaju ich a snazia sa opakovat.Dnes podla matiek ma kazde take dieta pomaly autizmus.Ach jaj.
@anonym_autor ja vidim diagnozu u teba
no tak to co opisujes nespadat ani len medzi vedlajsie priznaky autizmu. za mna je to normalne spravanie ani nie 2 rocneho dietata, necitat vyskakujuce videa a bude dobre. v 1,5r vidis prejavy autizmu u dietata ktore bude mat pridruzene aj mentalne postihnutie a to predpokladam ze u vas nehrozi takze klud
@kacena4 myslím to tak že keď zahodi nejakú hračku alebo loptičku tak ako keby sa zatrasie a stisne ruky neviem či z toho sústredenia alebo sa poteší neviem. Možno preto sa mi zda pozadu že staršia dcéra všetko rýchlo vedela a bola šikovná aj keď viem že deti sa porovnávať nemajú. Niekedy točí hlavou zo strany na stranu to som tiež ani netušila že môže byt príznak autizmu ale to som videla aj u zdravého dieťatka. Mňa by to nikdy ani nenapadlo rozmýšľať nad autizmom len v 15 mesiaci na poradni sa ma dr pýtal otázky z dotazníka a viac veci nevedel ( čarbat pastelkou, ukazovať prstom, ukázať autíčko alebo doniesť hračku, ukázať očko atd. ) tak ma zneistil a povedal že ma dosť vývin pozadu 🙈
@anonym_autor ja vidim diagnozu u teba
@really8 keby teba zneistil doktor a strašil autizmom možno by si nemala potrebu písať sprosté poznámky keď nevieš poradiť 🤷♀️
počuje dobre? často býva problém so sluchom - dieťatko dobre nepočuje/nerozumie a preto nereaguje
@really8 keby teba zneistil doktor a strašil autizmom možno by si nemala potrebu písať sprosté poznámky keď nevieš poradiť 🤷♀️
@anonym_autor ja mám vrodený predkus, vlastne neexistuje predkus získaný chorobou, ani inak. Ale tak môj novy zubár sa má úplne seriózne opýtal, od kedy už takto kusem???Ja by som povedala, že aj doktor je len človek.
Tu ste vsetky ake mudre. Ze to nic nie je a bla bla. Mna tiez vsetci presviedcali, ze sa rozrozprava neskor atd. a nakoniec to predsa bol autizmus. Ale uz od klaveanice viete, ze autorka prehana.
vravíš že nemá problém s očným kontaktom, nevadia mu ľudia, spoločnosť, nemá záchvaty hnevu, nevadí mu nijaká zmena režimu a je celkovo veľmi dobre a kľudne dieťa..
tak preboha na základe čoho myslíš že je autista?? 😲
počuje dobre? často býva problém so sluchom - dieťatko dobre nepočuje/nerozumie a preto nereaguje
@anonym_981655 myslím si že počuje, reaguje na meno. Nehovorím že vždy, stane sa že je zapozerany do tv alebo keď sa hra a neotoči sa hneď. TV nejde u nás stále ale žiaľ niekedy je zapnutá kvôli staršej dcére.
vravíš že nemá problém s očným kontaktom, nevadia mu ľudia, spoločnosť, nemá záchvaty hnevu, nevadí mu nijaká zmena režimu a je celkovo veľmi dobre a kľudne dieťa..
@biba_18 Moj syn je preane takyto. Spolocensky, nevadi mu zmena, kludna povaha. A napriek tomu je autista. Nie vsetci su agresivni so zachvatmi hnevu atd. To su tie tazke pripady. Ale nie vsetci su rovnaki. Lahsie formy autizmu su na zaciatku tazko vysledovatelne.
@anonym_981655 myslím si že počuje, reaguje na meno. Nehovorím že vždy, stane sa že je zapozerany do tv alebo keď sa hra a neotoči sa hneď. TV nejde u nás stále ale žiaľ niekedy je zapnutá kvôli staršej dcére.
@anonym_autor skúste odborné vyšetrenie na ORL, môže počuť horšie a preto nemusí rozumieť pokynom
@biba_18 Točenie predmetov, občas krútenie hlavou zo strany na stranu, opozdený vývin reči, Neukazuje prstom, Nedonesie mi hračku ktorú si vypýtam a to čo som spomínala že keď hodi hračku sa zatrasie a stisne ruky
@anonym_autor aj nas syn sa tak tesi a pomerne casto. Ma coskoro 3 roky. Chodim s nim na neurologiu a tam mi k tomu povedali, ze zatial je to normalne a uvidi sa, ci to vymyzne. Doktorka vravela, ze ked sa tak tesi, tak ho mam od toho odputat. Ja mu napriklad poviem nech si zatlieska ked sa tesi a vtedy to prestane robit.... Taktiez tocil strasne rad kolieckami, ale to nam doktorka povedala nech ho v tom moc nepodporujeme a malo by to vymyznut a ozaj teraz toci menej. Jazyk sa mu rozviazal az teraz. V dvoch rokoch vedel len kaka a gaga povedat. Chodime aj s recou do jedneho centra a tam nam povedali, ze autizmus tam nevidia, ze je este malinky na diagnozy.... ja si tiez myslim, ze je v poriadku a postupne mu tieto priznaky miznu.... ak by som mala dat radu, tak by som vam poradila, to co nam doktorka. Ked sa tak tesi, tak odputat pozornost, aby to prestal a ked s niecim toci, tak tiez ho niecim inym zaujat, co nie je tocenie (ako obcas moze tocit, ale nie cely den ) ..... a ak sa ozaj bojis, tak sa skus spytat pediatra ako postupovat
@anonym_autor ja mám vrodený predkus, vlastne neexistuje predkus získaný chorobou, ani inak. Ale tak môj novy zubár sa má úplne seriózne opýtal, od kedy už takto kusem???Ja by som povedala, že aj doktor je len človek.
@anonym_92af72 existujú choroby pri ktorých sa vyvinie predkus. Nepíš keď nevieš.
@anonym_autor mne sa paci ako ste tu vsetky múdre, keď sa vás to netýka. Stále viac a viac detí ma autizmus, pokial ako matka cítiš ze niečo nie je ok, ries to. Diagnostika sa dá robiť už od 18 mesiacov. Neexistujú 2 rovnaki autisti a to, ze mas očný kontakt a nie je preto autista je tiež blud. Opakujem, každé dieta jé ine, jedno sa pomaly boji aj svojho tiena, druhé nema problém s cudzími ľuďmi. Ano, sú niektoré indície, problémom u autistov je najmä reč. Cize ries už teraz pokojne nejakú diagnostiku, lebo cakacky sú dlhé. Medzitým uvidis.
a triasť hlavou môže aj kvôli očiam že potrebuje okuliarky ...
@anonym_283a07 ak sú ťažšie vysledovateľné teda nebudú mať príznaky aby ich človek odhalil vo veku 1,5 roka ... aké boli teda príznaku u tvojho dieťaťa v tom veku?
@anonym_autor pozerá tv?
@anonym_autor aha už mám odpoveď. Pozerá rozprávky aj v AJ? Ide tv bežné počas dňa?
Dnes má veľmi veľa deti podobných prejavov autizmu práve kvôli tomu ze vyrastá na tv. Preberajú tie primitívne pazvuky z rôznych rozprávok, nemôže sa sústrediť na hru lebo hi stále vyrušuje tv, spôsobuje to poruchy pozornosti, podráždenosť, ....
Začala by som tam.
Ale ak podozrenie vyjadril aj lekár, je dosť pravdepodobné že ide o autizmus
@anonym_autor mne sa paci ako ste tu vsetky múdre, keď sa vás to netýka. Stále viac a viac detí ma autizmus, pokial ako matka cítiš ze niečo nie je ok, ries to. Diagnostika sa dá robiť už od 18 mesiacov. Neexistujú 2 rovnaki autisti a to, ze mas očný kontakt a nie je preto autista je tiež blud. Opakujem, každé dieta jé ine, jedno sa pomaly boji aj svojho tiena, druhé nema problém s cudzími ľuďmi. Ano, sú niektoré indície, problémom u autistov je najmä reč. Cize ries už teraz pokojne nejakú diagnostiku, lebo cakacky sú dlhé. Medzitým uvidis.
@anonym_a0db60 Ano, ked nebudes stresovat a nebudes si to vsimat, tak to nebude autizmus🙄 vsetky mudre ako radio.
@biba_18 Točenie predmetov, občas krútenie hlavou zo strany na stranu, opozdený vývin reči, Neukazuje prstom, Nedonesie mi hračku ktorú si vypýtam a to čo som spomínala že keď hodi hračku sa zatrasie a stisne ruky
@anonym_autor podľa mna toto nie je zdravé správanie 1,5r dieťaťa. Rukami mi prešlo uz XY deti, ano, kazde bolo iné, no toto niečím zavana...a ked to aj Dr spomenula.
@anonym_autor aha už mám odpoveď. Pozerá rozprávky aj v AJ? Ide tv bežné počas dňa?
Dnes má veľmi veľa deti podobných prejavov autizmu práve kvôli tomu ze vyrastá na tv. Preberajú tie primitívne pazvuky z rôznych rozprávok, nemôže sa sústrediť na hru lebo hi stále vyrušuje tv, spôsobuje to poruchy pozornosti, podráždenosť, ....
Začala by som tam.
Ale ak podozrenie vyjadril aj lekár, je dosť pravdepodobné že ide o autizmus
@simona20201309 nie nejde u nás nonstop tv, keď je dcéra v škôlke je tv vypnutá a pekne sa hra. Ale neviem ju mať stále vypnutu keď staršia dcéra je doma.
Doktor nepovedal jasne že určite autizmus ale že teda viac veci z toho dotazníka nevedel, je pravda že pastelku som mu ako 15 mesačnému do ruky nedala bala som sa že si trafí s nou do oka. Teraz už čarbat s nou vie. Bola tam aj otázka či vie stvornozkovat po schodoch, nepúšťala som ho na schody. Ale teraz sa normálne drží a ide hore po schodoch.
@anonym_autor podľa mna toto nie je zdravé správanie 1,5r dieťaťa. Rukami mi prešlo uz XY deti, ano, kazde bolo iné, no toto niečím zavana...a ked to aj Dr spomenula.
@anonym_361538 Dr nepovedal a určitosťou že to bude autizmus len sa pozastavil nad 15 mesačným dotaznikom. Keď som sa opýtala že či to môže byt autizmus nevyjadril sa
Je precitlively na nejake silnejsie zvuky - auta, motorky, nezakryva si uska?
Ako papa, nie je vyberavy?
Mavaju auti deti silnejsie alebo naopak slabsie zmyslove vnimanie aj vnimanie bolesti. Moze capnut na zem a nic, neplace.
Zdiela? Napriklad - na oblohe leti lietado a huci a on sleduje ten zvuk skadial ide a neajkym sposobom ti naznaci, ze co to? - Ukaze rucickou, alebo vystrasnene pozrie na teba....? Ked sa buchnes a povies au - pozrie na teba?
Tieto detisky mavaju okolo tych 18 mesiacov az 2 rokov akoby regres - akoby aj vedia papa, varila mysicka kasiku, ale zabudnu to, neouzivaju to. Zrazu akoby vedia menej ako kedysi.
Autorka, tu ti nikto nedá odpoveď. Sleduj ho, a keď príde čas, a stále sa ti nebude zdať, môžeš ho objednať na diagnostiku. PAS je spektrum, každý s PAS je iný, testovanie sa vyhodnocuje komplexne, nie na základe 1 či 2 znakov. Ja som akurát včera absolvovala s malým diagnostiku. Všetci, všetci, všetci mi tvrdili, že je ok a asi si o mne mysleli, že som precitlivelá a premotivovaná mama. Predbežne tam je nízka miera príznakov, tj PAS tam teraz vidia. Vzhľadom na vek bude ešte pretestovanie o rok.

@anonym_autor vyskakujú ti také videá, lebo ich pozeráš.Ja by som toto zakazala každá druhá stresuje, že má choré dieťa.Tak mal zlosť a zatriasol autickom😆väčšina chlapcov začína rozprávať neskoro.