Prvé príznaky autizmu u detí: Čo sledovať?
Prosím mamičky, ktorých deti majú diagnostikovanú nejakú poruchu PAS ,mohli by ste mi,prosím, napísať, ktoré veci ste si všimli ako prvé. Myslím tým už náznaky v nejakých 6m pripadne skorej....veľmi pekne ďakujem.
v 6m tazko. jedine ze by to bolo tazsie postihnutie - mentalne. jedine co v tomto období je vidiet tak socialny usmev a hruba motorika. ale to nestaci na dg. autizmu. to sa da az neskor ked dieta zacne komunikovat a vyvoj trva dlhsie aby sa dal porovnat odklon od normy.
@kacena4 a prvé príznaky prípadne neskôr?ďakujem avam za odozvu
inak na sk ani lekári nevedia diagn, v 6 m autzmus...
v zahraničí áno, tam lekári sú omnoho pred SK.
Slabší očný kontakt, nereagoval na meno, pozeral sa veľa na zvláštne miesta (záves, rohy, tiene, strom za oknom) - to tak okolo 7-8m.
Moj velmi zle spal..neskoro zaspaval a skoro vstaval..viac ho zaujima kolotoc nad postielkou ako my..ked bol novorodenec a plakal prehovorila som na nho kym som prisla k postielke vobec sa neupokojil...ked sa pozeral na ten kolotoc nad postielkou a prehovorila na nho vobec neteagoval na meno.nevyhladaval nas pohladom vobec.. toto mozem tak porovnat s mlafsim zdravym co mam..inak sa vyvija normalne aj co sa tyka motoriky akurat mu nenabehla vobrc funkcna rec
@henka123123 ďakujem pekne na toto som sa pýtala....
@thereisabear ďakujem
@deti95060810 Kde diagnostikujú autizmus v 6. mesiacoch? Podľa mňa existujú znaky, ktoré sa u autistov vyskytujú už vo veľmi ranom veku častejšie ako u zdravých detí, ale spoľahlivá diagnostika sa robieva tak od 2. roku. Štandardne k znakom patrí slabý záujem o socialny kontakt, napr. chýbajúci očný kontakt, alebo prehnané reakcie na narušenie rutiny. To sa ale môže vyskytnúť aj u zdravých detí.
Mohli by medzi príznaky patriť aj malo plačlive dieťa, hra sa sano spokojne na podložke, keď sa jedná o ocny kontakt je prítomný ale pri určitých situáciách uhyba pohľadom...inak sa na grimasy smeje...ale ma rad pozorovanie záclony a naozaj sa prehra aj sam na podložke...
@veroniiika1206 Možno máš len pokojnejšie dieťa - moje druhé tiež málo plakalo, vydržalo prekvapivo dlho ležať na podložke, kým ja som napr. varila alebo sa venovala staršiemu. A ak zamrnčala, stačilo sa jej len prihovoriť. A je to úplne zdravé dieťa. Pokiaľ dieťa nejako významne nezaostáva/nelíši sa od rovesníkov, netreba sa znepokojovať - pozorovanie záclony nie je samo o sebe nič, čím by si si mala robiť starosti.
@annm81 ďakujem za naozaj normálne odpovede
V pol roku ziadne - iba spatne ktore som si uvedomila. Vzdy mi prislo v dotazniku co som vyplnana k dr neprijemna otazka ze ci nie je az prilis pokojny - ano bol, fakt to dieta v podstate neplakalo prvy rok, ale nechcelo som si to nejak pripustit. Nejake tie manierizmy ruk tiez uz boli pritomne, ale to si clovek zas povie ze ved babatko sa kadejako trepe. Uuuuplne spatne sa v zivote neprisal na kojenie aj ked ho 3 laktacne mordovali, ale to je zas tiez taka vec ze to spravi tolko deti a su ok. Ono do roka sa to ani neda moc, to by to dieta muselo byt velmi zaostale aby to bolo vidiet, po roku sa hlavne nezacala doatavovat rec a porozumenie, pripadne az ho hodilo akoby dozadu aj to co uz vedel, a zacali sa pridavat pas znaky.
do roka (a aj dlhsie) je tazke nieco diagnostikovat, lebo vela veci robia aj ne-pas (normotypicke) deti - moj sa tiez kukal na zaclony a tiene (mal take obdobie), kamosi maju total pokojne neplaclive dieta, kamoska ma dieta, co si zoraduje veci... a vsetky su ne-pas. az po tom roku-dvoch ak je tych crt viac a dalsie sa pridavaju (napr. spominana rec), tak sa da ako-tak urcit, ze tam asi nieco bude, ale casto sa ukaze, ze je to napr. "len" nks a nie pas. a aj pas ma rozne stupne a prejavy...
Ďakujem Vám a aj za to,že tu nie je ani jeden zbytočný komentár typu chod sa dať liečiť a prestaň zbytočne riešiť
@veroniiika1206 aj moja zvykla v tom veku vydržať dlhšie sama. Pekne sa pohrala, ja som si zatiaľ porobila. Potom prišla separačná úzkosť 😅 podľa mňa sa netreba obávať a prehnane sledovať rôzne znaky.
Nedokážem bohužiaľ úplne vypustiť túto myšlienku, syn je extrémne pokojne babatko, prehra sa sám, place len keď je hladný, aj keď sa zobudí vydrží v postieľke sám si blaboce....keď ku nemu prídem usmeje sa na mňa...ale nemôžem povedať, že by sa mi jeho ocny kontakt zdal dostatočný....bohužiaľ nemám s čím porovnať...ked sa s ním hráme a robíme mu opicky pozera sa,smeje....lenže niekedy sa aj odvracia,keď sa hrá veľa veci ho nezaujíma....nechcem a nepotrebujem aby na mňa pozeral 24/7 ale myselal,že pre 5m babatko budem zaujímavejšia.... a stále ma to vnútorne zožiera....
@veroniiika1206 tak do zhruba roka ti neostáva nič iné, len čakať. Veľa sa s ním hrať, prihovárať, spievať. Môžeš nasadiť rybí olej. O pár mesiacov už bude jasnejšie, na čom ste.
@veroniiika1206 pri 5mes babatku nemozes hovorit ani o nejakom extra ocnom kontakte naozaj, teraz ho nesleduj a vnutorne sa nezozieraj, tak male dieta ti ani na vlastne meno nemusi vobec reagovat ( sluch snad vysetreny mate)
Pockaj kym bude vacsie , ukazovanie, prve slova, pochopenie ze nieco od neho chces.. radsej s nim cvic na podlozke nech si posilnuje brusne svaly aby sa plazil a stvornozkoval bez proboemov
@taktotedanie ďakujem Vám, naozaj
@veroniiika1206 u nas napriklad- chybal plac. Ten sa naucil az okolo roku. Takisto nereagovanie na meno, ocny kontakt ziadny. Najlepsie hracky boli gulate- lopta a kolieska na aute. Vziat ho mohol ktokolvek- ziadna citova vazba na rodinu a odstup od znamych. Zavadzanie jedal ani nahodou- zacal jest az okolo roku, doteraz ako 5 rocny zje iba to, co je okruhle alebo ma nejaku sktrukturu (stvorec, obdlznik, kosostvorec a pod. -napriklad veci formou halusky, polievka s rezancami zabudni)
Moj bol extremne placlivy, plakal cele hodiny. Malo spal. Cez den tak polhodinu a to nemohlo nic suchnut lebo hned bol hore. Nechcel sa kojit aj laktacna to vzdala. Ocny kontakt mal aj sa usmieval. Nerada spominam na to obdobie nekonecnych revov, nespania a nejedenia. Bolo to velmi vycerpavajuce. A tak okolo roka sa v kociku a potom v kresielku stale hybal zo strany na stranu. U tvojho nevidim nic problemove 🙂
@veroniiika1206 ahoj, u nasho autika sme zacali pozorovat priznaky az po 1.roku. Menej reagoval na meno, slabol ocny kontakt, zaujem o hru, bol placlivy, zle spaval, zhorsil sa v jedeni, bol stale taky ,,zamysleny", prestaval sa usmievat, naopal v noci sa zobudil a smial sa do tmy..ale toto sa dialo postupne medzi prvym a druhym rokom
@veroniiika1206 nechcem sa ta dotknut a myslim to najlepsie ako viem ale na tvojom mieste by som ozaj autizmus vyhodila z hlavy a uzivala sa spokojne babetko❤️zda sa ze maly je zlaty a nevidim problem
Ďakujem vám všetkým za odpovede....naozaj si cením čas, ktorý ste venovali môjmu príspevku
@deti95060810 dobrý deň, písala som vám správu. Chcela by som sa niečo opýtať
@veroniiika1206 podľa mňa máš zdravé a spokojne babo ❤️ veľa zdravia prajem! ❤️

na fc. máš skupiny - PAS, autizmus.... presne ti napíšu.