icon

Psychika u 5-ročnej

luckymirka
23. mar 2023

Ahoj, dnes píše otec z mamičkynho profilu. Prosím o radu od osoby, ktorá ma podobnú skúsenosť ako my. Vopred sa pokúsim dať na zreteľ, prosím nevypisujte rady bez osobnej skúsenosti, nakoľko si myslím, že tu sa uz musíme baviť len vo veľmi vecnej rovine.
S manželkou mame dve deti (2 a 5) naša predškoláčka, milé a inteligentné dievčatko začalo mať v posledných zhruba dvoch mesiacoch začala mať psychické problémy. Je to veľmi citlivé a empatické dievča už od malička. V posledných dvoch mesiacoch sa u nej začali prejavovať rôzne prejavy úzkosti a strachu. Začalo to strachom z otravy benzínom, ktorý by sa mohol dostať náhodou do pohára alebo jedla. Po pár dňoch začal dominovať strach z plynu, neskôr strach z Jary, ktorá mohla ešte zvyškovo zostať buď to na tanieri alebo v pohári. Keď nie v pohári, tak uz rovno v jedle poprípade v samotnej vode ktorá tečie z vodovodu, pretože “čo keď tí, ktorí dávajú vodu do vodovodu tam primiešali chtiac/nechtiac Jar”. Tieto strachy medzičasom spôsobili uz aj stratu hmotnosti a my od začiatku skúšame, zisťujeme ako s tým bojovať. Dievča je zvyčajne veľmi rozumne a schopné logicky premýšľať a argumentovať, no čo sa týchto strachom týkalo, neboli sme schopní docieliť logickú argumentáciu. Skúšali sme ju upokojovať a vysvetľovať, no neúspešne. Denno denne niekoľko krát ( dnes niekoľko desiatok krát v priebehu zopár hodín) sa s manželkou musime vyrovnávať s otázkami. Je všetko v poriadku? Nič sa nestane? Chytila som sa taniera je to v poriadku? Dotkla som sa steny je to ok? Niečo som počula, nejaký zvuk, je to ok? Chytila som sa steny je to v poriadku? Toto mi padlo na zem nič sa nestane? Toto zrniečko na chlebe sa môže morálne jest? Nezomriem keď som dnes malo pila? Nezomrieš mamina? Nič sa nestane? Toto je len fragment otázok ktoré sme za posledne dni počuli. Manželka bola týždne vzad v psychologickej poradni a včera bola v psychologickej poradni uz aj s dcérou, no je zjavne, že z jedného sedenia človek nepríde s moc informáciami. Momentálne sú sedenia naplánované na jeden krát týždenne, avšak dnešné rapídne zhoršenie ma donútilo prísť sem na fórum a popýtať sa či nemate skúsenosť ako my a či sa o ňu neviete podeliť. Sme v koncoch, nevieme čo robiť, na oboch z nás to dopadá veľmi ťažko. Nevieme si poradiť a sme zúfalí, že nevieme pomôcť našemu päť ročnému dievčatku a že sa musí takto trápiť a báť. Máte podobé skúsenosti? Ako ich riešite? Ako ste ich riešili a čo pomohlo? Mame začať vážne zvažovať rovno psychiatra? Dakujem

Strana
z2
denkatn
23. mar 2023

rieste zatial aj psychitra, ved je to vazne. v najhorsom vam povie, ze k nemu nepatrite.

pribinak
23. mar 2023

Šla by som hneď ráno na pedopsychiatriu, asi ju zaliekovat aspoň na nejakú dobu a ďalej riešiť terapie

http://terapiahrou.sk/

https://www.almacentrum.sk/

tinkavvv
23. mar 2023

@luckymirka zacnite aj psychiatra hladat. Je ich extremne malo a terminy v nedohladne.
Drzim palce velmi. Kazdopadne mne to znie ako OCD.

tinkavvv
23. mar 2023

@luckymirka tu na mk v skupine zdravotnici na mk je dori2- doktorka psychologie /klinicky psycholog/, posobisko psychiatria. Skus jej mozno napisat a nasmeruje dalej.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
beata_k
23. mar 2023

A nemate doma nahodou hypersenzitivne dievcatko? Pogoogli. Mozno ju v tom najdes.

deedol
23. mar 2023

nieco podobne robila kamoskina dcera a robi to aj moj syn, obaja maju tesne pred 5. narodeninami. kamoskina mala to mala trocha intenzivnejsie, ale preslo to, moj syn to ma teraz a vyzera to asi tak, ze sa nieco podobne opyta tak 1-2x za den (samozrejme nie kazdy den). pre predstavu pripajam par otazok: oblizala som si nakrcnik, je to ok? dotkol som sa palickou ust, je to ok? a taketo podobne.

keby to bolo castejsie alebo by malo tendenciu sa to zhorsovat, ako je to u vas, urcite by som to riesila s odbornikmi. sama mam len jedno dieta, tak nechcem nejako definitivne vyhlasovat, ze je to normalna faza alebo co, ale mam pocit, ze mozno aj ano (v tomto veku deti riesia aj smrt a vselico ine), ale vo vasom pripade myslim, ze to prezivanie je prilis intenzivne, dcerke to negativne zasahuje do zivota, a preto to treba radsej podchytit.

jahodka17
Odpoveď bola odstránená
kachita
23. mar 2023

@luckymirka Riesila som jedno uzkostne obdobie dcery so psychologickou, mala vtedy tri roky. Povedala mi, ze ked jej kontrolne otazky zodpoviem, posilnujem ten bludny kruh. Otazky som mala ignorovat a menit aktivity, temy, cokolvek. Po vyse mesiaci som videla vysledok. Vasa dcerka sa dostala do uzkostnej spiraly, je velmi tazke z nej len tak vyskkocit. Skuste aspon zatial jej nasadit vitaminy B a magnezium. A konzultaciu do psychiatrom detskym by som skusila, budete mat dalsi nazor. Drzim palce.

whatever1
23. mar 2023

To vyzera na OCD.

luckymirka
autor
23. mar 2023

Ďakujeme za každú radu. OCD je jedna z veci ktoré posledne dni skloňujeme viac a viac. Skúsim čo najskôr vyhľadať psychiatra a pôjdeme aj po tejto ceste

marianarem
23. mar 2023

@luckymirka Je to uz tazsi stav, urcite treba navstivit odbornika a jednoducha rada asi nebude.
No jednu vec by som mozno skusila, ktora by mohla aspon kvapku pomoct. Ja osobne som mavala tiez velke uzkosti z kadecoho a nikdy, ale ozaj nikdy mi nepomohlo ziadne uistenie, ze toto sa urcite nestane a preco sa to nestane. Ked tak len ma chvilu. Jedine, co mi pomohlo a pomaha, je ujasnit si, co mozem robit, ked sa nieco stane a ake mam schopnosti na zvladnutie tej situacie. Takze napr.: Co ak niekto primiesal trochu Jari do vodovodnej vody? Trocha nevadi, s tym si tvoje telo poradi. Mas k dispozicii zvracanie, zaludok vela toxinov ani nepusti dalej, ked pusti tak sa creva budu toho rychlo zbavovat a dame este Espumisan, aby to nepenilo.
Je vsetko v poriadku, nic sa nestane? Neviem, ale vsak ked sa nieco stane, tak ja a mamina sme uz vyriesili tolko veci a mame tolko skusenosti, ze nieco vymyslime. A teraz mame este aj teba, aj ty mas mudru hlavicku, vsetci sa poradime.
Tak ale ako hovorim, toto je len moja skusenost so mnou (a teda snazim sa takto ucit aj syna) a tu u vas bude asi treba urobit aj viac.

sono2
23. mar 2023

@luckymirka ja osobnú skúsenosť nemám úplne s konkrétnym, ale mam rovnako deti a rovnako je staršia náročnejšia.
Prvé ma zaujalo, kde vôbec prišla na obavu z plynu, jari??? Moja ma staršia 6 a je takisto veľmi impulzívna a vnímavá, čo jej hovoríte?? Od niekoho to má, obyčajne dieťa nemá šajnu z čoho sa dá otráviť. OK smrť už deti vnímajú, ale takéto?
Odkiaľ vie 5 ročne dieťa že ostane nejaká jar na pohári keď sa umyje?
Mne na tomto príspevku niečo nesedi. Normálne dievča a zrazu sa 2 mesiace správa ináč.
Blbosť.
Neverím celému príspevku

dzulli1980
23. mar 2023

OCD sa začína prejavovať v oveľa neskoršom veku a je tam ďalších x - príznakov (sú aj výnimky napr. po očkovaní, no tých je zanedbateľný počet) ... poviem otvorene, pochybujem, že 5 ročné dieťa rieši benzín, plyn, Jar ... okrem toho je skôr matka tá úzkostlivejšia, tá, ktorá začne riešiť a nie muž, ktorý napíše na MK a hľadá riešenie ... keby malo moje dieťa takýto problém, MK by bol ten posledný "radca", na ktorého by som sa v takejto veci obrátila ... takže, ak sa autor baví, kus úbohé.

luckymirka
autor
23. mar 2023

@dzulli1980 riešime to s manželom spoločne , je to naše spoločne dieťa , čiže on napísal príspevok , lebo sme sa tak dohodli
Ak si myslite , že sa bavíme , fu , no už som dnes aj plakala pár krát , lebo ozaj nás to ťaží a je nam jej ľúto
Ak ste čítali dobre príspevok , navštevujeme aj psychológa , chceli sme aj pohľad od laikov a počuť nejaké skúsenosti. Ak len jeden príspevok zo všetkého nam pomôže , stalo to zato .

luckymirka
autor
23. mar 2023

@marianarem dakujem za zdieľanie skúsenosti , určite sa nad tým zamyslim a skúsim to poňať aj z tejto strany ..lebo máte pravdu , hovoríme jej stále , že sa nemá čoho báť
Skúsime jej predostrieť aj tie riešenia , uvidíme ako to bude brat 🙏

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
gabika0825
24. mar 2023

@luckymirka no to už je aj na psychiatra popravde. Uvidíte ako pomoze psychológ, možno sa s malou porozpráva a pomoze to, určite je to na viac sedení. A ešte by som sa jej opýtala či jej náhodou niečo takéto nepovedal niekto v škôlke, alebo nepočula o nejakom otrávení. Môže byt že keď má takúto citlivú povahu tak sa mohla zľaknúť, že sa to stane aj jej. Určite s ňou veľa rozprávať a pátrať po príčine prečo sa takto správa. A ešte by som sa chcela opýtať že ako argumentuje ohladom toho otrávenia? To sú nejaké logické argumenty? Veď ako by sa jej benzin dostal do fľaše na vodu 🙄 treba sa s ňou určite porozprávať aj z vašej strany… toto nevznikne len tak z ničoho nič.

svetlonos
24. mar 2023

@luckymirka
Ahoj
my sme zazili nieco podobne. Neboli to moje deti, robila som v rodine aupair. Obe boli velmi vnimave s vysokym IQ.
Chlapec 7 dievca 5 rocni. Malu mal rad, ochranoval ju a potom okolo 7 roku zacal byt na zly, ze ona prenasa bakterie a vyrusy a nakazi ho. Odkial to mal? No aj my mame knizku, v ktorej je obrazok o umyvani ruk a bakterie a vyrusy su tam nakreslene ako utekaju pri umyani. Takze ziadne prednasky o vyrusoch nefostaval.
Dosli to tak daleko, ze sme ich museli bud separovat alebo byt s nimi stale. Neexistovalo nechat ich spolu samych.
Maly zacal byt az agresivny. Robili mu mrt mozgu a potvrdilo sa to co sme si mysleli. Jeho mozog nebl schopny spracovat rychlo sa meniace obrazy pri pozerani telky. Pre neho bola v 7 rokoch aj vcielka maja problem.
Zistili mu ADHD. Mozno aj nieco ine. Bolo to s nim velmi narocne. Teraz ma 26 zalozil si firmu s otcom, je uspesny. dari sa mu. Uz sa to omnoho zmiernilo.
Je to trochu iny pribeh, no tie strachy mal tiez tie strachy, ze ho sestryne bacily nakazia a zomrie.
Skuste aj o mr mozgu, mozno sa dozviete viac.
Drzim vam velmi palce aby sa to u malej zlepsilo, aby ste vedeli najst pricinu a spravne riesenie pre nu aj pre vas.

zuzanaete
24. mar 2023

@dzulli1980 Ja by som temu nespochybnovala. Mnohe dnesne deti su vnimave a nasavaju kazde slova/temy z okolia a veci pospajaju. Nikto jej nemusel davat hrozostrasne prednasky. Napr. aj nasi mali temu o baciloch v skolke. Staci, ze dieta veci viacej preziva alebo je to taka mala spongia na informacie/vedomosti a nasava a nasava a moze nastat koment, ked uz sa to dostane mimo normal.

levandula77
24. mar 2023

@svetlonos Dobrý deň, chcem sa opytat či sa da ADHD zistit na MRI a či to synovi prešlo same alebo potreboval aj lieky.

victory7897
24. mar 2023

@sono2 aj mne to príde divné z tejto strany ,moje deti ani nevedia ,že sa vôbec riad s niečím umýva a majú to ,,na salame ,, zjednodušene povedané,nikdy ich to nezaujímalo...jedine žeby boli nonstop na telke nalepené a sledovali reklamy ,ktoré sa vedia dostať do pamäte to je fakt

svetlonos
24. mar 2023

@levandula77
Nie, to mu zistil psycholog alebo psychiater. Tym mri mu zistili, ze mu mozog nedokaze spracovat rychlo za sebou meniace sa deje - obrazy v televizii. Cim rychlejsia bola rozpravka, o to horsi priebeh to potom mali. Takze v tom a jerry sa tie sceny rychlo menia aj dej je rychly. Herry poter pozeraval po 20 minut a zase na druhy den
Ked sa mala vypnut televizia po dohodnutom case, boloneskutocne divadlo. Nie ako u deti, ze si porucuju poplacu. On zobral snuru, na nu uviazal zvazok klucov a krutil nou zurivo, takze priblizit sa k nemu bolo obtiazne. Ale museli sme, inak n bol schopny rozbyt veci okolo.
Na ADHD lieky nebral ale ako hovorim, to riesil psycholog, dokonca bol aj nemocnici koli tymto jeho agresivnym stavom. Raz ho az sanitka musela odviezt, zial.
Nie je to moj syn, bola som ta operka, ale v ko takte sme s rodinou dodnes a preto viem, ze uzteraz funguje pomerne normalne. To MRI zisti mozno este ine odchilky, a bude sa to dat riesit, ako v pripade toho chlapca.

annm81
24. mar 2023

Netuším, prečo sa v každej diskusii musí vynoriť niekto, kto spochybní pravdivosť príbehu. Čo je divné na tom, že 5ročné dieťa vie, že je možné sa otráviť? Vy snáď neučíte deti, že kým vonku môžme oberať černice, alebo dubáky, tak niektoré veci sú jedovaté a nesmú ich jesť? Že dokonca sú rastliny, ktorých sa nesmú ani dotýkať? Neučíte deti, čo robiť, ak cítia plyn? A neučíte deti, ako sa umývajú nádoby?

@luckymirka určite čo najskôr kontaktujte aj psychiatra, kvôli dlhému čakaniu na termín. Píšete, že vaša dcérka je rozumná a zvláda logickú argumentáciu - na vašom mieste by som teda k jej obavám pristupovala logicky. Nebagatelizujte ich, ale skúste vysvetľovať.
- áno, plyn je nebezpečný a práve preto sa doň pridáva zápach, ktorý hneď každý ucíti a tak sa problém môže hneď riešiť. Keďže tu žiadny silný zápach nie je, netreba mať obavy, nie je tu ani plyn
- áno, vypiť pohár jari môže byť nebezpečné, ale pár kvapiek nikomu neuškodí a navyše poháre vždy dôkladne umývame. Vziať dcéru do kuchyne a do pohára s troškou jari napustiť vodu a ukázať, že taká voda bude peniť. Keďže voda v jej pohári nepení, žiadna jar tam nie je.
- semiačka z pekárne a iné potraviny sa kontrolujú
- keby nepila vodu dlhú dobu, je to nebezpečné, ale ľudské telo je vymyslené tak, že cíti smäd ďaleko predtým, ako má nedostatok vody
...
Jednoducho jej neustále predávať myšlienku, že ľudia sú inteligentní a nebezpečenstvám predchádzajú, takže náš každodenný život je veľmi bezpečný.

victory7897
24. mar 2023

@annm81 áno vieme že sú niektoré rastliny vonku nebezpečné ok , bavíme sa o tom asi 2minuty a tým to končí, kráčame ďalej..
Jak sa umýva riad? Prepáč niesme už v 18storoči , dáme spolu tabletu do myčky a riad sa umýva...
Mám 5ročne dieťa učiť čo robiť keď cíti plyn? To snáď nie...nato nemá ešte mozgovú kapacitu,aby sa týmto zaťažovalo, ani nevie čo to je .. prihliadajme k veku -5ročne dieťa je ešte malé..

annm81
24. mar 2023

@victory7897 Takže tvoje dieťa vie, že niektoré rastliny sú nebezpečné. Tiež vie, že riady sa neumývajú výlučne čistou vodou. Takže naozaj netuším, prečo sa ti zdá neuveriteľné, že to vedia aj iné deti. Zdravé 5ročné dieťa má dostatočnú mozgovú kapacitu na to, aby si v hlave uchovalo základné informácie o tom, čo robiť, keď ucíti plyn, zbadá požiar, stratí sa, jeho rodič odpadne atď. Ale že ľudia často považujú svoje malé deti za hlupáčikov som si všimla už dávno.

levandula77
24. mar 2023

@svetlonos Dakujem

victory7897
24. mar 2023

@annm81 takže tvoje 5r dieťa keď vidí požiar,vytiahne úplne v kľude svoj mobil , vytočí 150 a povie na ktorej adrese hori? A to by ma zaujímalo čo urobí keď cíti plyn? Vytiahnute z kontextu ,.nikto svoje dieťa nepovažuje za hlupáka, myslím to tak ,že nieje to bežná téma, ktorá by ho zaujala a celý deň by to spomínal..má svoje detské problémy

annm81
24. mar 2023

@victory7897 Naopak, záchranári sú medzi deťmi jednou z najobľúbenejších tém. Vytočiť 112 a povedať čo sa deje a kde sú, sa u nás učia už ako 3-4roční v škôlke. Čo robiť v prípade požiaru vie teoreticky, keďže požiar sme ešte nemali. Ak ucíti plyn, má to povedať najbližšiemu dospelému. Zatiaľ nebol doma sám, takže vždy je niekto nablízku. Teória, ak by sa to stalo, kým je sám doma: otvoriť najbližšie okno, nezapínať nič vrátane svetla, alebo domového zvončeka, nezdržovať sa obliekaním ani ničím iným, vziať jedine kľúče, vybehnúť na chodbu, zaklopať nejakému susedovi, ak nik neotvára, zbehnúť dolu schodmi na ulicu a osloviť niekoho dospelého. Priorita pri takýchto situáciách je, aby dieťa dokázalo rozpoznať nebezpečenstvo, utiecť do bezpečia a požiadať dospelých o pomoc.

zuzanaete
24. mar 2023

@victory7897 Aj ked mame doma umyvacku, tak mame aj jar doma a niektore veci umyvame rucne. Niektoremu dietatu staci povedat, ze tuto rastlinu nechytame, lebo je jedovata a moze nam uskodit a tym cela debata skonci. Niektorym detom to nestaci. Proste chrlia dalsie a dalsie otazky a debata je kludne aj na hodinu. Napr. u nasho syna bola top tema,ked mal 4 roky komunizmus. Stacila poznamka na cestach, ze takto by sme pocas komunizmu cestovat nemohli a uz to islo. A take dieta len tak nezastavis. Proste premysla, pyta sa, nasava a dokolecka.

victory7897
24. mar 2023

@annm81 vytočiť 112? Kde? Stále sa bavíme o 5ročnom , nie o školákoch na druhom stupni,moje deti nemajú mobily..no dobre to je na dlhu trať tato téma...každé dieťa je iné, mňa to prekvapuje ,my máme doma rozhovory o úplne iných veciach,nerobím z nich dospelých ani nechcem...

Strana
z2