Pupočná hernia

ajka0207
12. mar 2022

Ahojte, vedel by mi niekto povedať, aké rizika hrozia pri neoperovani detskej pupočnej hernie? chirurg veľmi nechcel diskutovať, podľa neho je to rutinný zákrok. Mňa by však zaujímalo čo reálne hrozí ak operáciu dieťa nepodstupi. Ďakujem za všetky odpovede.

trgypadl
12. mar 2022

@ajka0207 priskrtenie crievka, a moze dojst k nekroze, odumretiu casti creva

ajka0207
autor
12. mar 2022

@trgypadl a aka je pravdepodobnost že toto nastane ak sa to nestalo do 5. Roku života? Je šanca že vo vyššom veku sa tá hernia zhorší?
Resp. Prečo do 5. roku doktori čakajú a potom sa to musí operovať?

miskamicha
12. mar 2022

@ajka0207 tazko povedat...je to 50 na 50. Moze sa stat a nemusi.. ale ako pisu vyssie priskrtenie creva a jeho nekroza a nasledne možná sepsa. Kludne oslovit aj ineho detskeho chirurga resp.akehokolvek chirurga /skuseneho/.

trgypadl
12. mar 2022

@ajka0207 hm tak na toto Ti nikto neodpovie, bud alebo.... clovek nikdy nevie kedy sa to moze stat...

ajka0207
autor
12. mar 2022

@miskamicha budem veru asi musieť osloviť ešte iného lekára. Len som z toho taká sklamaná, alebo neviem ako to popísať, že on len operovať a hotovo. A čo vymýšľam, veď to bude rutinný zákrok. Samozrejme keby je ta hernia život ohrozujúca tak neriesim. Ale už s ňou funguje dva roky a zatiaľ sa nič nedeje. A operácia brucha tiež nie je úplne bezrizikova záležitost.

ajka0207
autor
12. mar 2022

@trgypadl len v tom prípade úplne nerozumiem tomu prečo sa čaká do päť rokov.

miskamicha
12. mar 2022

@ajka0207 nic nie je bez rizika. Ja by som tiez oslovila aj ineho lekara 🙂 ale nebud sklamana ak ti povie ze treba operovat. Ono radsej zoperovst pruh ako potom riesit velku brusnu operaciu so skracovanim creva /pri najlepsom/ a to bude jazva na pol brucha ☹

ajka0207
autor
12. mar 2022

@miskamicha to je jasné, že ak treba operovať tak dáme operovať. Ale prístup tohto chirurga bol skôr taký že všetky deti medzi 3-5 rokom sa operujú, načo sa vypytujem či je to nevyhnutné.

mia456
12. mar 2022

Nas 5r ma tiez pupocnu, ale zatial ho nikto nechcel operovat. Na zaciatku ked sme ju objavili mi tiez povedala dr., ze sa to riesi operativne ked bude starsi resp po 3. roku. Mozno zavisi ake to ma velke, neviem...

miskamicha
12. mar 2022

@ajka0207 ano su chiruegovia co by vaetko hned operovali... drzim palce aby ate to co najskor vyriesili

tramtada31
12. mar 2022

@ajka0207 mne sa spravila hernia a stále má bolelo brucho(prirovnala by som to k menštruačným krcom) a keď som niečo zdvihla, zacvičila, tie bolesti sa potom zvacsovali. Mne sa tá hernia aj trosku zväčšovala. Naozaj je to rutinný zakrok, nič pri ňom nehrozi, išla by som do toho čím skôr, nech nemá obmedzenie na hodinách telovýchovy. Inak obe deti mali pruh tiez(bude to genetickou predispozíciou), staršie dieťa bolo už operované, mladsie to caka, keď bude starší.

nezabudka3391
12. mar 2022

mna skor zaujima preco sa tomu vlastne branis? to ti nestaci ze sa to moze zhorsit ? ved skus pogooglit nejake info k hernii sak dozvedies sa nieco....aj moju operovali v 5r.ani som nevahala

durianka1973
12. mar 2022

Mojmu synovi operovali pupocnu herniu minuly rok na Kramaroch, vlastne takto v marci pred rokom. A naozaj to bol rychly zakrok. Mal 6,5 roka. Nam dokonca umoznili prist rano nalacno, po obede ho zoperovali a na druhy den sme uz isli domov. Chcela som, aby ho zoperovali, kym pojde do skoly (mal odklad). Nam hovorila nasa pediatricka a asi 3 chirurgovia, ze treba zoperovat. Nemusi sa stat vobec nic, ale moze, tak ako Ti pisali uz baby. Tiez v dospelosti, ak by fyzicky pracoval alebo intenzivnejsie cvicil, mohlo by sa mu to zvacsovat a mohlo by to byt aj bolestive. A v dospelosti sa to potom tazsie operuje - tak mi to prave chirurgovia vysvetlovali. V dospelosti je brusne svalstvo silnejsie - takze zatial co v detstve to staci len zasit a pekne sa to zrastie a zahoji, v dospelosti uz tam musia davat sietku a horsie sa to zrasta a hoji. Inak, ja Ta aj chapem - ja som sa velmi bala synovej operacie, clovek proste nema dobry pocit z narkozy. Ale teraz som velmi rada, ze syn to ma za sebou. Po tyzdni uz ani nevedel, ze take nieco absolvoval 🙂

ajka0207
autor
12. mar 2022

@mia456 no naša má tri roky a chirurg len že keď budem mať čas tak nech prídeme na predoperačné, do piatich rokov ale že to musím stihnúť. Nemám pocit že by to mala veľmi.

basska_b
12. mar 2022

@ajka0207 Podla mna je to tym, ze do 5-6 rokov je dieta, co sa svalov tyka, take mlandrave. Poyom ako zacne sportovat, bicyklovat, gymnastika, plavanie a pod., telo mu spevnie a aj tie brusne svaly. A vtedy zacne byt hernia problem. Moze mu sposobit prinajmensom aj zaludocne krce, ked sa zohne po jedle a crevo sa zacvikne ... Spytaj sa fyzioterapeuta. Nam presne toto hovorila. Herniu nema dcerka, ale hodnotila drzanie tela a tak. Zakrok v 5-6 rokoch je lepsi z hladiska toho, ze dieta je rozumne, chape, nema zo zakroku taky stres. Priskrtenie creva je zivot ohrozujuca vec. Nezahravala by som sa s tym. Ale chapem, ze hladas odpovede, je blbe, ze chirurg ti nevie vysvetlit taketo zrejme veci... zla komunikacia z jeho strany.

nevenka
12. mar 2022

@tramtada31 nooo...toto je zaujimave, co sa po 6 rokoch dozviem. Dcerka mala od narodenia pruh a ked mala mesiac, zacali jej koliky, lenze koliky neskoncili ani v 3 mesiacoch, ani v 6, ani v 12. Mala 1,5 roka, ked sa to zacalo zlepsovat. Podla mna ten pruh na toto ma vplyv a robili vsade zo mna hystericky matku. Prve dieta toto nemalo. Tretie znova to iste, co dcerka. Dcerka ma 6,5 roka, musim s npu zajst znova na chiru, nema to hrozne, nam to kazali len sledovat, ale ocividna diastaza tam je. Malicky ma 15 mesiacov a nelepsi sa mu to. Tak neviem. Obaja mali bolesti bruska, len uz pri tretom som vycvicena od dcerky, to bola cista katastrofa s nou a na gastre mala vsetko ok. Takze naozaj to mohlo byt takto funkcneho charakteru. Chudata. Ale vsetci doktori na mna pozerali ako na blazna, ze to je blbost. Neviem teda, ci to dat operovat, ci nie, ci este by pomohli nejake cviky, kedze dcerka uz je rozumna a dokazala by vedome uz nieco cvicit. U malickych babatiek neviem. Vraj to prelepovanie nepomaha...

tramtada31
13. mar 2022

@nevenka u nás totožný scenar, až na to, že dieťa operovali skoro a “bolestivé koliky” prestali. Tiež som bola za prehanajucu matku a keď som sa pýtala k doktorom, tak má pediatrička odpinkala. Tým, že už aj ja som mala pruh a viem, čo to je a že to môže boliet, tak chapem prečo tak plakavala.
Cvicenie na pruh nepomoze, ja som aj chodila na kolagenove injekcie a ani to nepomohlo, vraj jedine a trvalejšie riesenie je operacia.

mufa1987
15. mar 2022

Moja dcérka má 4 roky a 3x sme s tým boli u dr (vždy po roku) ,zas máme ísť v januári. Stále čakajú či sa jej to nestiahne. Ja si myslím že keď sa jej nie do teraz tak už sa nie, ale tiež sa to bude potom riešiť operacne. Údajne sa to operuje medzi 4-5 rokom.

att123
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ajka0207
autor
15. mar 2022

@mufa1987 naša má ešte len tri a mne teda už keď mala dva povedali že príďte keď budete chcieť operovať

mufa1987
15. mar 2022

@ajka0207 nám pediatricka chcela čakať kým nebude dospelá že potom nech si sama rozhodne ale to som ja nechcela a pýtala som sa na chirurgiu,tak mi dala odporúčanie.

ajka0207
autor
15. mar 2022

@mufa1987 Ste na Slovensku?

mufa1987
15. mar 2022

@ajka0207 áno SR

ajka0207
autor
15. mar 2022

@mufa1987 počujem prvý raz že nejaký doktor chcel počkať, ale teraz čítam že to pediatricka a nie chirurg.

andrejkavid92
17. okt 2022

@durianka1973 ahoj, prosim ta a dovolili ti byt so synom na Kramaroch v noci? Moja mala ma 4 roky a mam strach ze tam s nou nebudem moct byt, to bude pre nu velka trauma, ona je silno naviazana na mna.

matejkoo
1. dec 2022

ahojte, tiez mame vymenny listok pre 7r dcerku, vrodena pupocna hernia.. myslite, ze je vhodnejsia jednodnova chirurgia alebo klasicky cez poistovnu na Kramaroch?