icon

Pustili by ste 17-ročné dieťa na kliniku?

9. sep 2024

Dcéra 17 ročná ide na kontrolu k očnému, jedná sa o kliniku. Doteraz som chodila samozrejme s ňou, vždy sme aj platili. Rozmýšľam, keďže som pracovne dosť vyťažená.a vyšetrenie vždy trvá cca 3 hodiny, či ju poslať samú, o peniaze ani nejde, v tom je na ňu spoľah. Ten vek mi príde už taký, že mali by tie decká byť samostatné. K zubárovi napr.chodí sama. Ale aj tak som dosť na vážkach. Chodia vaši pubertiaci sami?

solange7
9. sep 2024

Ja som chodila vsade sama od 15. V zivote ma nikto neodmietol vysetrit. Zubar, ocny, orl, obvodak, gynekologicka.

bejbypd
9. sep 2024

Ale k autorke .zaraďujem to s deťmi tak,že zavolám, či je možné vyšetrenie bez rodiča.

belllinka
9. sep 2024

@sasa1310 nebol na tom tak zle, aby som s ním musela trčať na OČR-ke. Či ty si sedela so svojimi deťmi na OČR-ke do 18-ky aj s obyčajným soplom?

bluka2
9. sep 2024

@solange7 no presne, tiež som isla nejak v 15/16 ku Gyn, ani mi nenapadlo sa pýtať mamy 😅

sasa1310
9. sep 2024

@bejbypd to nie je útok. To je realita, že dnes nemôže ísť dieťa samé k doktorke na vyšetrenie. Či tvoje dieťa samé podpisuje informovaný súhlas o ošetrení u doktorky? Aj ty si si také podpisovala? Nie, nepodpisovala, že. Vtedy totiž bola iná legislatíva. Čiže porovnávaš hrušky s jablkami

sasa1310
9. sep 2024

@belllinka nikto nepíše o OČR, ale o normálnom sprievode rodinného príslušníka na ošetrenie alebo vyšetrenie u lekára. To sú rozdielne veci.

rozculena
9. sep 2024

@sasa1310 nechápem,ako sme my prežili,že nám rodičia nechodili za riťou do 18tky....

solange7
9. sep 2024

@bluka2 ja som tiez bola u gynekologicky z vlastnej iniciativy. Zapisala som sa k takej, ku ktorej chodila aj kamaratka. Vtedy sme boli dobra partia dievcat, a k takymto veciam sme pristupovali velmi zodpovedne. Teraz ked niekto povie ze bola 15tka na gynde, tak je z toho pohorsenie. Mam pocit, ze sa vracia stredovek.

h2
9. sep 2024

Dievčatá, nehádajte sa, tiež som chodila od 14 rokov (od strednej školy) k školskej lekárke sama, lebo tak sa to vtedy robilo, nikto tam nechodil s rodičmi. Ale odvtedy sa doba zmenila. Nemyslím v tom, že mamičky sú také úzkostlivé, že maličké 17 ročné dieťatko nepustia samé k doktorke, ale preto, že sa zmenila situácia v tejto oblasti, čo sa legislatívy týka.

bluka2
9. sep 2024

@h2 škoda, že som tu zmenu nepostrehla, mohli sme ist na protest 😄 už sme sa aj viaceré našli v téme, ktoré nemajú problém so samostatnosťou deti…
PS: bol to Fico?

mondolina
9. sep 2024

mne zubár, očná, pediater povedali že dieťa do 18 rokov vyšetria len v sprievode zákonného zástupcu. čo aj vlastne podpisujem.
to že to bolo pred 30 rokmi inak, než teraz, to neznamená, že to tak nie je.

jana_eyre_2
9. sep 2024

Ja mám 40r a ku doktorovi som chodila sama od 14tich rokov, čiže aj keď sa ešte nepodpisovala každá správa, tak aj vtedy bolo bežné že som sama nechodila keď som mala menej ako 14.. čo si pamätám bolo to bežné aj u mojich spolužiakov keď sme sa bavili medzi sebou, alebo som niekoho stretla v čakárni.. k lekárovi som nechodila len so soplom len s vecami s ktorými si mama nevedela poradiť a tak chcela vedieť čo mi je..

Teraz by som dopredu zavolala na kliniku či tam musím ak ide o 17r mladého človeka.. je síce skoro dospelá, avšak čo na to povie doktor je asi druhá vec..

0silvia0
9. sep 2024

@bluka2 pisem, co mi povedala pediatricka. Tiez by mi bolo pohodlnejsie nebehat s velkymi deckami.
A bavime sa o neplnoletych, je odveci ked sa pytas mna, ci som stale s dospelym.

dahra
9. sep 2024

@belllinka - od 11 a 12? Však kdekoľvek prídem, všade žiadajú podpis rodiča. Pediatrička ma bez podpisu ani domov nepustí. A u odborného? To v Bratislave pendluje od lekára k lekárovi sám?

egonsk
9. sep 2024

@belllinka zalezi od toho, ake mas oci a diiptrie. On mal vysoke dioptrie a rozkvapkanim sa mu to tak pohorsilo, ze ani s brilami nevedel spravne zaostrovat. Takze nesud podla seba laskavo.
Autorka nenapisala v akom stave ma jej dcera zrak. To, ze ty patris medzi menej zodpovedne neznamena, ze je to tak spravne. Samostatnost u deti je fajn dosiahnut, ale predsalen existuju situacie, kedy sa treba zachovat zodpovedne a zrovna navsteva takehoto lekara k tomu patri.

natall113
9. sep 2024

Ja neviem fakt ale u nás v meste nebol nikdy problém s týmto, k obvodnej v dedine kde nás poznala som chodila sama cca od 7 ročníka na že. K ostatným doktorom tiež od 14-15r sama...nikdy nebol problém

crazy_cat_lady
9. sep 2024

myslim, ze v 17tich to uplne v pohode zvladne sama. ak sa pytas nato. ale radsej by som tam dopredu zavolala, aby ju neodmietol vysetrit bez zakonneho zastupcu. nech nechodi zbytocne

autor
9. sep 2024

@belllinka toto zas neviem či je celkom v poriadku,ale tvoje dieťa.A ano, vážne som chodila s ňou. Okrem zubára

sasa1310
9. sep 2024

@natall113 a ja som v 7 rokoch telefonovala z telefónnej búdky. Čím to asi bude, že teraz to deti nerobia

natall113
9. sep 2024

@sasa1310 myslím že to je trochu rozdiel nie?

sasa1310
9. sep 2024

@natall113 a aký? Je úplne iná doba teraz a vtedy, keď sme boli malé

janka1011
9. sep 2024

@belllinka to iste 11 ročný chodil sám po doktoroch, akosi tomu neverím. U nás také dieťa bez rodiča nezoberie ani obvoďák a už duplom nie taký ortopéd alebo krčný. Myslím, že preháňaš. A keby aj nie - spoľahnúť sa na reprodukciu záveru vyšetrenia od dieťaťa tak to chce odvahu! Ale je to blbosť, žiadny odborný lekár by sa o zdravotnom stave nebavil s 11 ročným deckom.

bejbypd
9. sep 2024

@sasa1310 vôbec nič nemiešam..áno moje takmer za týždeň 17 rocne dieťa aj keď mala 15 ,14 išla k lekárovi sama ,predtým som tam zavolala a zavolala som tam aj potom a dohodla sa s lekárom. Pointa bola v tom,že to zo žiadneho rodiča nerobí nezodpovedneho

natall113
9. sep 2024

@sasa1310 tak u mňa to nebolo zase až tak dávno...neviem koľko rokov máš ty ale ja som chodila v tejto dobe

sasa1310
9. sep 2024

@bejbypd čiže ti príde úplne normálne poslať 11ročné choré dieťa samé k lekárovi zatiaľ čo matka si mohla kľudne zobrať v práci paragraf, aby mohla ísť s ním a neskôr byť s ním celý deň doma. Oki, každá sme iná. Ja keď som chorá, tak mám čo robiť sama so sebou, keď mám teplotu

prasiatko30
9. sep 2024

nie, nepustila by som ju samu

estellas
Autor odpoveď zmazal
luliu
9. sep 2024

@belllinka lekár by nemal ošetriť 11 ročné dieťa bez rodica

bejbypd
9. sep 2024

@sasa1310 možno 11 ročné dieťa nie ..v mojej dobe,ktorá mimochodom nie je tak dávno .áno ..ale ja som bola odmalička vychovaná k samostatnosti ,či okolo ocina alebo celkovo ..dieťa staršie ako jedenásť rokov ,áno príde mi to normálne ...žiadne batoľa ..ale človek ..píšem len na základe skúseností .to znamená ,že vo svojom zamestnaní komunikujem so študentami od 15 plus a viem,akí sú mnohí neschopní snáď mi to rodičia odpustia sa vôbec sami podpísať

bejbypd
9. sep 2024

@sasa1310 a tých paragrafov nie je na rozdávanie. .nie každá matka má k dispozícii aj otca..tak nesudme ..o to išlo