Pustili by ste 17-ročné dieťa na kliniku?
Dcéra 17 ročná ide na kontrolu k očnému, jedná sa o kliniku. Doteraz som chodila samozrejme s ňou, vždy sme aj platili. Rozmýšľam, keďže som pracovne dosť vyťažená.a vyšetrenie vždy trvá cca 3 hodiny, či ju poslať samú, o peniaze ani nejde, v tom je na ňu spoľah. Ten vek mi príde už taký, že mali by tie decká byť samostatné. K zubárovi napr.chodí sama. Ale aj tak som dosť na vážkach. Chodia vaši pubertiaci sami?
Moje deti nie sú nesamostatne, bez problémov by som ich k pediatricke poslala samé (ja som k nej od začiatku strednej chodila sama- ta istá co majú teraz moje deti) , ale ona ich teraz už do 18 rokov jednoducho bez prítomnosti zakonneho zastupcu neosetri. Ma o tom aj oznam na dverách.
@kingstonka existuje tlačivo informovaný súhlas zákonného zástupcu ..na základe tohto tlačivá každý normálny lekár spraví vyšetrenie ..ale tak treba sa pýtať ..nám to vystavili ,keď dcéra ležala v nemocnici ..bez problémov na základe toho ,že som na deti sama a doma má najmladší rok a pol nemal kto s ňou ísť v takmer teda 17 tich na odborné vyšetrenie ..bez problémov podpísala som papier a dcéra šla sama .a funguje to tak bežne. Inak autorka sa opýtala v dobrom a nepríde mi ako nezodpovedná..
@bejbypd ja nikoho nesúdim. Ak vám to príde normálne vaša vec. Okrem toho paragraf môže byť aj iba na hodiny a aj otec má 7 dní do roka.
Okrem toho návšteva lekára bez rodiča už teda urobí z toho dieťaťa fakt samostatné. Na to treba dieťa tak vychovávať k samostatnosti a nie, že ho šupnem 11ročné choré k lekárke samé. To nie je za mňa učenie k samostatnosti ale benevolentnosť rodiča
@sasa1310 škoda reči ..nič k téme ..ale kdeže ste mi neodpovedali ,čo matky samoživiteľky? Ktorým koľkokrát nemá kto pomôcť a v práci ,ktorú potrebujú to neakceptujú navyše .dieťa má soplik a kašeľ a nech ma 11 rokov ..čo v tomto prípade ? I keď o tom téma nie je .ale ja ich nepovažujem za nezodpovedné.
@belllinka to je zaujímavé lebo obvodná by ho nemala vyšetriť bez tvojej prítomnosti alebo niekoho dospelého. Kto jej podpisuje súhlas s liečbou v dokumentácii ?
@bejbypd odpísala som. 7 paragrafov do roka je na hodiny. Nemusíš mať celých 8 hodín. Môžeš mať aj len 2 hodiny na vyšetrenie, odprevadiť dieťa domov, poprípade od zubára naspäť do školy a ísť naspäť do práce. Dá sa objednávať k zubárovi na poobedňajšie hodiny, aj preventívna prehliadka s dieťaťom sa dá v poobedňajších hodinách. Ešte niečo? A áno, ešte je ďalších 7 dní na teba
Tak zavisi od toho čo jej budu robiť, ked rozkvapkavat, tak by som isla alebo aspon po nu prišla a odviedla domov.
Ak a tým nemá problém klinika, prečo nie. 17 roční už môžu šoférovať. Ja som sa v 17 sama dopravila autobusom 20 km do nemocnice, kde mi vyberali znamienka a potom domov. K zubárovi a k Dr. som chodila sama od 15.
..tu zas niektoré múdrejšie,ako sami lekári 😆so synom som tiež musela chodiť na strojček kvôli podpisu pravidelne do 18 rokov...a chodila som rada, neobťažovalo ma to 🤪 vždy sme si spravili pekný deň
boze mam 38 ako 17 rocna som chodila sama od gynekologa az po koznu.
Autorka-zavolala by som na kliniku a zistila, či ju vyšetria. Zbytok by som zvážila podľa toho, o akú kontrolu, resp. vyšetrenie ide.
K ostatným, áno niektorí doktori vyšetria aj bez prítomnosti rodiča. Kolegyni napríklad volala do práce dcéra (13), ráno sa zobudila nachrchlaná, kolegyňa zavolala popredu doktorke a dcéra normálne sama išla. Ja som chodila sama od 12, lebo mama na nás bola sama. A k tým poznámkam, že dieťa si snáď samé aj do lekárne skočí..to je akože nejaký problém, ktorý by puberťák nemal zvládnuť? A nadávkovať si lieky podľa popisu na krabičke alebo v návode plus podľa toho ako mu povie doktorka, lekárnik?
@belllinka ja mám teda zrejme mladšie deti ako ty , ale najstarší má takmer 13r a od jeho malička pri každej návšteve musím podpísať súhlas, to už je celkom dlho..
Ako píšu zvládnuť zvládne to je úplne v pohode v takom veku .Ale záleží o čo sa jedná a ako to má doktorka. Chodíte tak by ste to mohli vedieť,či? Treba zavolať,že nemá s kym. My sme v takej situácii boli.
Za našich čias to nebolo. Pri vážnejších vyšetreniach to bolo jasné,že mama šla. Ale kedysi sa len tak nemohlo .A uz keď som bola staršia som chodila aj sama,alebo cez prázdniny s kamoškou. Ale zase boli deti čo viem aj v tom čase aj dospelé všade s maminkou.Pamätám si,že ja som bola prvý krát sama aj na gynekológii mama ani nevedela. My sme nemali taký vzťah teda v čase puberty som chcela všetko sama a intímne veci som sa hanbila pred ňou .Teda ja som mala ťažkú pubertu haha Chcela som byť samozrejme samostatná a všetko riešila radšej s kamoškami. Mama mi prišla v tim čase staromódna.
@belllinka - veru, my podpisujeme. V pondelok s deťmi u zubarky na preventivke - pri každom dieťati osobitne podpis k dátumu. U odborníka - syn má akurát sadru, posledne na chirurgii s ním tiež podpis k vyšetreniu. Pediatrička si na podpisoch potrpí. Všetko, čo zapíše a vkladá do karty podpisujeme. Beriem si zdravotný záznam dieťaťa? Má založený zvlášť zošiť s dátumom, menom dieťaťa a mojim podpisom, že som si kartu vzala so sebou. Ale najbližšie sa jej skúsim opýtať či by už mohol syn aj sám prísť. Vcelku ma to zaujalo.
@ibrunova aj u nás tak isto na orl, kde chodíme každý mesiac uz dva roky. Môže prísť sám az keď bude mať 18

@belllinka Moja obvodná tiež nevyšetrí mladších ako 18. rokov bez sprievodu rodiča. Ja som bola v 16. na prehliadke a hovorila mi, že som nemala chodiť sama. To niektorí lekári vymýšľajú lebo tých 15 -17 ročných by mohli vyšetriť to nie sú malé deti.