icon

Rady pre chudého jedenásťročného syna

31. máj 2025

Ahojte. Syn má jedenásť. Je na svoj vek vysoký (aj my obaja s mužom), 158cm, ale váži len 33kg. Je veľmi tenučký. Už niekoľko rokov sa posunie za rok ledva o kilo. Približne pred 2 rokmi začal takto chudnúť. Jesť mu chutí, je trocha prieberčitvý, ale nie je to nič hrozné oproti iným deťom. V škole má desiatu aj obed. Normálne to zje. Dokonca doma aj raňajkuje, čo veľa detí nie. Poobede zo školy si dá nejaký olovrant- jogurt, teraz sme objavili proteínové tvarohové krémy v Lidli. Večera občas varená, občas suchá. Čo sa týka zloženia, snažíme sa jesť zdravšie, ale žiaden extrém. Rád si pomaškrtí, občas nejaký keksík, čokoládku. Ale je kopec bielkovín, jogurt, tvaroh, čerstvá zelenina. Nekupujeme sladené nápoje a podobne. V škole majú na môj vkus dosť často na desiatu rôzne sladké pečivá či sladkosť k obedu.
Javí sa, že je zdravý, športuje v krúžku 2 krát do týždňa kde sa riadne nabehá, 2 krát má ZUŠku a raz angličtinu. (Viem, že je toho dosť. Už plánujeme niečo ubrať. )
Nemá žiadne problémy so zadýchaním, minulý rok sme absolvovali športového lekára, má perfektnú kondičku, len tá hmotnosť a svalová hmota 🤕
Doktorka na mňa pozerá, akoby sme mu nedali jesť. A ja fakt neviem teda čo robiť. Koľko jedávajú vaše deti v tomto veku (porcií denne, zloženie, množstvo)? Fakt ma zaujíma taký podrobnejší jedálniček.
Syn je dosť úzkostlivý a citlivý (to má po mne). Celý život som pri strese chudla. Otočilo sa to až teraz pred prechodom. Udialo sa (a deje) dosť vecí, ktoré mu k tomu rýchlemu spaľovaniu mohli pomôcť (tiež sa mu v tom snažím uľahčiť). Máte nejaké finty, ako by som mu ešte pomohla nabrať na svaloch, hmotnosti? Ďakujem za každú dobrú radu. (Hejt ma nikam neposunie. Už si sypem popol na hlavu sama 🫤

Strana
z2
ika02
31. máj 2025

Ahoj, môj starší bol veľmi chudý do 14 rokov, napriek tomu, že jeho otec mu dáva jesť samé polotovary, fastfoody, vyprážané, hranolky...
Doma sa snažím aj zeleninu (ide to ťažko), ryby... Mäso jemu robím také tučnejšie (kačka, krkovička..), syry a jogurty mu dávam tiež s veľkým obsahom tuku, maslo na chlieb má oveľa hrubšie natreté... A začal sem-tam cvičiť v posilke. Nabral trošku svalov a hneď nevyzerá ako z koncentráku. Nie je žiadny svalovec, ale aspoň nemám obavu, že mi zabúcha sociálka na dvere, že dieťa je podvyživené 🤪.

autor
31. máj 2025
@ika02

Ahoj, môj starší bol veľmi chudý do 14 rokov, napriek tomu, že jeho otec mu dáva jesť samé polotovary, fastfoody, vyprážané, hranolky...
Doma sa snažím aj zeleninu (ide to ťažko), ryby... Mäso jemu robím také tučnejšie (kačka, krkovička..), syry a jogurty mu dávam tiež s veľkým obsahom tuku, maslo na chlieb má oveľa hrubšie natreté... A začal sem-tam cvičiť v posilke. Nabral trošku svalov a hneď nevyzerá ako z koncentráku. Nie je žiadny svalovec, ale aspoň nemám obavu, že mi zabúcha sociálka na dvere, že dieťa je podvyživené 🤪.

@ika02 ďakujem 😊 je pravda, že my doma jedávame skôr také ľahšie mäso. Hydinu, ryby. Len občas bravčové. Krkovička, bôčik to absolútne nie. Nemáme to radi. A asi by sa mu zišlo 😁 Ale zas v škole si dopraje kadečo. Len viem že toho nezje veľa, čo sa týka porcie. On má skôr tendenciu menšie porcie a často.

taktotedanie
31. máj 2025

Moj brat bol taky, kosiky plne jedla v obchode a jemu clovek dokazal spocitat vsetky kosti v tele
Vysetrenia vsetko v poriadku
Chcelo to cas, pubertou sa to zmenilo

zelenina1
31. máj 2025

Ja som presne ten isty pripad. Vzdy som bol "sliz", nezmenilo sa to ani v puberte. Jedine co mi pomohlo bol silovy trening. Z mojich 67 som sa vyhupol na 87, tie sa nejak snazim udrziavat. Akonahle by som prestal cvicit, vratim sa ku 70, nezaleziac na strave.

ika02
31. máj 2025

Ja tiež dávam prednosť hydine, ale varím pre každého iné. Tu krkovičku pečiem na plátky narezanú, ale až "nablato" ju v rúre spravím, lebo syn nezje nejaké šľachy. Musí sa to v ústach rozpadať. Skús fašírky, so zemiakovou kašou (miesto mlieka smotana a maslom), proste jemu všetko "tučné". Každý mi hovoril, že v puberte mi vyžere celú chladničku a NIČ. Jemu stačí 2-3 jedlá denné. Aj to väčšinou večer. Má už 17.

marianarem
31. máj 2025

Robili mu aj krvny obraz a nejake vysetrenia, ci ma dost vsetkych mineralov a podobne? Ak ano a je zdravy, tak by som sa tym netrapila. Moj muz je tiez chudy cely zivot. V detstve bol nejedak, teraz naopak je vyborny jedak a aj zje vela sladkeho. Ale chudy je tak ci tak. Ale je zdravy, nic mu nie je.

zuzanaam
31. máj 2025

veď má len 11. Keď začne dospievať, je šanca, že začne vďaka testosterónu naberať viac svalovej hmoty. A ak nie, tak silový tréning. Ale vždy pri zdravej vyváženej strave, žiadne výkrmné diéty typu fastfood a mastné. To by sa mu vypomstilo na zdraví, bez ohľadu na to, či by pribral, alebo nie. Aj vychudnutí mávajú upchaté cievy a dostávajú infarkty. Ja mám síce dcéru, nie syna, ale do takých 13 bola veľmi tenká, o 2 roky je všetko inak.

leuska1997
31. máj 2025

Skus ho motivovať na cvicenie 🙂

yanni
31. máj 2025
@leuska1997

Skus ho motivovať na cvicenie 🙂

@leuska1997 aky Sport robi?

autor
31. máj 2025
@yanni

@leuska1997 aky Sport robi?

@yanni basket

jananovotna88
31. máj 2025

U nás je to rovmako , pestrá strava a sú chudý, ale aj športujú. Pripojim sa, možno ma inšpiruje nejaký recept.

jananovotna88
31. máj 2025

Aj ja mám basketbalistu😀

autor
31. máj 2025
@zelenina1

Ja som presne ten isty pripad. Vzdy som bol "sliz", nezmenilo sa to ani v puberte. Jedine co mi pomohlo bol silovy trening. Z mojich 67 som sa vyhupol na 87, tie sa nejak snazim udrziavat. Akonahle by som prestal cvicit, vratim sa ku 70, nezaleziac na strave.

@zelenina1 tiež zvažujem že začneme chodiť do posilky. Že mu dohodnem trénera nech mu nastaví cvičenia. Ide do puberty pomaly myslím že zľahka by už mohol začať 🤔

autor
31. máj 2025
@jananovotna88

U nás je to rovmako , pestrá strava a sú chudý, ale aj športujú. Pripojim sa, možno ma inšpiruje nejaký recept.

jananovotna88
31. máj 2025

Za aký klub hrá Môj v Blue Wings academy
Počula som že posilka je najleošia až keď sa spomalí rast.

autor
31. máj 2025
@ika02

Ja tiež dávam prednosť hydine, ale varím pre každého iné. Tu krkovičku pečiem na plátky narezanú, ale až "nablato" ju v rúre spravím, lebo syn nezje nejaké šľachy. Musí sa to v ústach rozpadať. Skús fašírky, so zemiakovou kašou (miesto mlieka smotana a maslom), proste jemu všetko "tučné". Každý mi hovoril, že v puberte mi vyžere celú chladničku a NIČ. Jemu stačí 2-3 jedlá denné. Aj to väčšinou večer. Má už 17.

@ika02 ďakujem. Mlieko, jogurty mu kupujeme tučné, ale skúsime teda aj to mäso. On presne všelijaké šľachy, tiež hovädzie nemusí kvôli tej štruktúre. Hovädzie zje. Aj dnes idem robiť. On celkovo mäso má rád, rezeň, kurča... v pohode. Len to asi musíme viac pre neho pritučniť 😁

beronsche
31. máj 2025

11r dieťa by som do posilky rozhodne neposlala, pokiaľ viem, silový tréning nie je pre deti vhodný.
Ak je zdravo, športuje a je zdravotne v poriadku, neriešila by som to teraz. Počkala by som, čo s ním "urobí" puberta..

anketkarka
31. máj 2025

@autorka 🙏 nepritučňuj. Mne toto robili v detstve a teraz mám problémy s trávením. Nepotrebuje tučné. Potrebuje rôznorodé mäso, svalovú hmotu, z ktorej bude budovať svaly. 11 je ešte skoro na riešenie postavy.

autor
31. máj 2025
@anketkarka

@autorka 🙏 nepritučňuj. Mne toto robili v detstve a teraz mám problémy s trávením. Nepotrebuje tučné. Potrebuje rôznorodé mäso, svalovú hmotu, z ktorej bude budovať svaly. 11 je ešte skoro na riešenie postavy.

@anketkarka ja ani neriešim tak postavu. Skôr zdravie. Naozaj mu už trčia rebrá. Nechcem niečo zanedbať. 😕

autor
31. máj 2025
@zuzanaam

veď má len 11. Keď začne dospievať, je šanca, že začne vďaka testosterónu naberať viac svalovej hmoty. A ak nie, tak silový tréning. Ale vždy pri zdravej vyváženej strave, žiadne výkrmné diéty typu fastfood a mastné. To by sa mu vypomstilo na zdraví, bez ohľadu na to, či by pribral, alebo nie. Aj vychudnutí mávajú upchaté cievy a dostávajú infarkty. Ja mám síce dcéru, nie syna, ale do takých 13 bola veľmi tenká, o 2 roky je všetko inak.

@zuzanaam skôr som myslela také pritučnenie pri mliečnych výrobkoch, občas tučnejšie mäso. Akože veď my si občas dáme aj slaninku 😁 dokonca aj dnes. Včera som robila kváskovú foccaciu so slaninou. Dnes k raňajkám dojedáme.

procrastique
31. máj 2025

Môj brat bol vždy vysoký a fakt chudý. (Ešte viac než tvoj syn) . K tomu mal ešte ťažkú astmu v 90tych keď sa o tom ešte ani nechyrovalo poriadne, tak mal z toho zväčšený hrudník a hrozne prepadnuté brucho.
A keď ti poviem, že u nás bola 3x sociálka, lebo si mysleli že je brat týraný? :D :D

Teraz po xy rokoch je to stále vysoký a chudý rebrík, teda brucho má tučné, taký kotlík ale inak stále váži max 49kg :D , možno sa raz prehupne na 50 kíl. (pri výške 190cm :D )

procrastique
31. máj 2025

A inak on zožerie 15 rožkov na posedenie a rôzne iné skvosty, proste zje kľudne aj 5000 kalorií za deň a má 49kg. Ja o 20cm nižšia od neho, zjem 1600 kalórií a už tučniem ako prase :D :D

zuzana76
31. máj 2025
@procrastique

Môj brat bol vždy vysoký a fakt chudý. (Ešte viac než tvoj syn) . K tomu mal ešte ťažkú astmu v 90tych keď sa o tom ešte ani nechyrovalo poriadne, tak mal z toho zväčšený hrudník a hrozne prepadnuté brucho.
A keď ti poviem, že u nás bola 3x sociálka, lebo si mysleli že je brat týraný? :D :D

Teraz po xy rokoch je to stále vysoký a chudý rebrík, teda brucho má tučné, taký kotlík ale inak stále váži max 49kg :D , možno sa raz prehupne na 50 kíl. (pri výške 190cm :D )

@procrastique coze? 49 k pri akej vyske?

glade22
31. máj 2025
@procrastique

A inak on zožerie 15 rožkov na posedenie a rôzne iné skvosty, proste zje kľudne aj 5000 kalorií za deň a má 49kg. Ja o 20cm nižšia od neho, zjem 1600 kalórií a už tučniem ako prase :D :D

@procrastique Veď musí vyzerať ako kostra. Nepomylila si sa v tých číslach?

procrastique
31. máj 2025
@zuzana76

@procrastique coze? 49 k pri akej vyske?

@zuzana76 jo, hovorím že je extrémne chudý a zároveň zdravý :D teda až na tú astmu :D

procrastique
31. máj 2025
@glade22

@procrastique Veď musí vyzerať ako kostra. Nepomylila si sa v tých číslach?

@glade22 no, nevolali tú sociálku pre nič za nič. Fakt vyzeral ako africké deti z tých fotiek :D gigantická hlava, mini krk atď :D

glade22
31. máj 2025
@procrastique

@glade22 no, nevolali tú sociálku pre nič za nič. Fakt vyzeral ako africké deti z tých fotiek :D gigantická hlava, mini krk atď :D

@procrastique veď ale teraz už je dospelý, nie? a 49kg na 190cm???

deti95060810
31. máj 2025

autorka, skús Nutridrink... kúpiš v lekárni, alebo na predpis.
a mne lekár doporučil sladké vody piť, aby mi neletela váha dole. pri strese nejem.

procrastique
31. máj 2025
@glade22

@procrastique veď ale teraz už je dospelý, nie? a 49kg na 190cm???

@glade22 Hej :D Vidieť mu rebrá aj zozadu na chrbte napríklad :D

yanni
31. máj 2025

Posilka urcite nie v tomto veku. V baskete sa nevyznam Ale Mode deti su zavodni plavci plus triatlon a okrem siloveho a atletickeho treningu v ramci plaveckeho treningu sa pod 15-16 rokov chlapcom neodüpruca posilka. Plavanie je ale nieco ine, tam su Automaticky Zapajane vsetky svaly. Tvoj sa so puberty tak skoro nedostane, lebo Ma Nizku Vahu. Chlapci v Nasom oddiely 10-12 rocni z casti vyzeraju ako zizali. Medzi 15-17 rocnymi uz takych nenajdes. Vsetci vysportovani a svalnati. Bez extra posilky. Na to nemaju ani cas. Aaaale, uz moja 9 rocna Ma uz teraz 6 krat do tyzdna trening. Mladsia 6 rocna 4 krat plus tenis.

Strana
z2