icon

Rady pre chudého jedenásťročného syna

31. máj 2025

Ahojte. Syn má jedenásť. Je na svoj vek vysoký (aj my obaja s mužom), 158cm, ale váži len 33kg. Je veľmi tenučký. Už niekoľko rokov sa posunie za rok ledva o kilo. Približne pred 2 rokmi začal takto chudnúť. Jesť mu chutí, je trocha prieberčitvý, ale nie je to nič hrozné oproti iným deťom. V škole má desiatu aj obed. Normálne to zje. Dokonca doma aj raňajkuje, čo veľa detí nie. Poobede zo školy si dá nejaký olovrant- jogurt, teraz sme objavili proteínové tvarohové krémy v Lidli. Večera občas varená, občas suchá. Čo sa týka zloženia, snažíme sa jesť zdravšie, ale žiaden extrém. Rád si pomaškrtí, občas nejaký keksík, čokoládku. Ale je kopec bielkovín, jogurt, tvaroh, čerstvá zelenina. Nekupujeme sladené nápoje a podobne. V škole majú na môj vkus dosť často na desiatu rôzne sladké pečivá či sladkosť k obedu.
Javí sa, že je zdravý, športuje v krúžku 2 krát do týždňa kde sa riadne nabehá, 2 krát má ZUŠku a raz angličtinu. (Viem, že je toho dosť. Už plánujeme niečo ubrať. )
Nemá žiadne problémy so zadýchaním, minulý rok sme absolvovali športového lekára, má perfektnú kondičku, len tá hmotnosť a svalová hmota 🤕
Doktorka na mňa pozerá, akoby sme mu nedali jesť. A ja fakt neviem teda čo robiť. Koľko jedávajú vaše deti v tomto veku (porcií denne, zloženie, množstvo)? Fakt ma zaujíma taký podrobnejší jedálniček.
Syn je dosť úzkostlivý a citlivý (to má po mne). Celý život som pri strese chudla. Otočilo sa to až teraz pred prechodom. Udialo sa (a deje) dosť vecí, ktoré mu k tomu rýchlemu spaľovaniu mohli pomôcť (tiež sa mu v tom snažím uľahčiť). Máte nejaké finty, ako by som mu ešte pomohla nabrať na svaloch, hmotnosti? Ďakujem za každú dobrú radu. (Hejt ma nikam neposunie. Už si sypem popol na hlavu sama 🫤

Strana
z2
yanni
31. máj 2025
@procrastique

A inak on zožerie 15 rožkov na posedenie a rôzne iné skvosty, proste zje kľudne aj 5000 kalorií za deň a má 49kg. Ja o 20cm nižšia od neho, zjem 1600 kalórií a už tučniem ako prase :D :D

@procrastique tam Bude Ale aj Problem v strave. 15 klasickycj Rozkov ho nezachrani. Biela muka, vela cukru. To vybehne cukor do vysky zachvilu a aj tak rychlo klesne. Nasyti ho tak na pol hodinu. Vsetko zle. Treba jest celozrnne chleby, vela Proteinu a cvicit. Tym Babette svalov hmotu.

yanni
31. máj 2025

Kedze sportuje (mozno Este 1-2 y da ni v tyzdni pridat) uz Ma vyhodu. Daj mu vela Proteinu v prirodzenej forme. Napr. Skyr v roznej podobe, tvaroh, k Tomu vela pohybu. Toto buduje svaly.

moninah
31. máj 2025

Takym chlapcom sa daval Pangamin. Viem, ze mojim bratrancom to pomohlo. Ale tak to bolo pred 20 rokmi. No a k tomu co najviac bielkovin, napr. tvaroh, syry, vajcia, pribinacky... Aj k desiate prihodit nejake syry - parenicky, gulicky... Ak sportuje, moze si davat proteinove tycinky alebo napoje.

kofa77
31. máj 2025

aj moj je chudy, vysoky, zdravuje sa super zdravo, bielkoviny, ryby, zelenina, sladke skoro vobec, plava, beha. aspon 5-6 kil keby nabral, ale nejde to vobec.. pritom plecia ma siroke, brucho tehlicky, ale ma 183 a okolo 58 kil😠, 16 rokov.
pomohol by silovy trening podla mna, ale to ho nebavi

anickaaa6aaa
31. máj 2025
@yanni

Posilka urcite nie v tomto veku. V baskete sa nevyznam Ale Mode deti su zavodni plavci plus triatlon a okrem siloveho a atletickeho treningu v ramci plaveckeho treningu sa pod 15-16 rokov chlapcom neodüpruca posilka. Plavanie je ale nieco ine, tam su Automaticky Zapajane vsetky svaly. Tvoj sa so puberty tak skoro nedostane, lebo Ma Nizku Vahu. Chlapci v Nasom oddiely 10-12 rocni z casti vyzeraju ako zizali. Medzi 15-17 rocnymi uz takych nenajdes. Vsetci vysportovani a svalnati. Bez extra posilky. Na to nemaju ani cas. Aaaale, uz moja 9 rocna Ma uz teraz 6 krat do tyzdna trening. Mladsia 6 rocna 4 krat plus tenis.

@yanni inak môžem sa opýtať prečo posilka nie? Môj ide mať 13r a chodí do fitka a veľmi ho to baví.

zuzana76
31. máj 2025
@anickaaa6aaa

@yanni inak môžem sa opýtať prečo posilka nie? Môj ide mať 13r a chodí do fitka a veľmi ho to baví.

@anickaaa6aaa preto dieta, ktore rastie nesmie silovo cvicit, lebo uz nenarastie

jananovotna88
31. máj 2025
@anickaaa6aaa

@anickaaa6aaa v raste silovo cvičiť môže poškodiť aj chrbticu (pošlem snímok?) klby atd Ale vo fitku zas možno robí iné ako silové cvičenia

anickaaa6aaa
31. máj 2025
@zuzana76

@anickaaa6aaa preto dieta, ktore rastie nesmie silovo cvicit, lebo uz nenarastie

@jananovotna88 chodíme na ortopédiu a chrbticu ma úplne v poriadku.
@zuzana76 áno niečo som čítala ale aj to že že to mýtus .

jananovotna88
31. máj 2025
@anickaaa6aaa

@anickaaa6aaa aj my a nám sa teraz zhoršila radikalne a to má 15 rokov a posiloval

zuzana76
31. máj 2025
@anickaaa6aaa

@anickaaa6aaa tu na MK to vysvetlovala jedna zena, co to studovala, vraj svaly, ked sa rozvinu, tak zabrania kostiam rast a tym padom clovek uz viac nevyrastie

anickaaa6aaa
31. máj 2025
@jananovotna88

@anickaaa6aaa aj my a nám sa teraz zhoršila radikalne a to má 15 rokov a posiloval

@zuzana76
@jananovotna88 ďakujem zienky. Len som sa chcela opýtať. Isto nie vŕtať alebo podobne..

moonlighting
31. máj 2025

Môj syn má čerstvých 12 rokov a konečne sme skočili na 35kg pri výške cca 160cm. On je zase moc-moc prieberčivy, takže výživový deficit riešim tým, že mu dávam Nutridrik, má ho rád namiesto kakaa.

vler
31. máj 2025

Syn kludne moze posilovat pod dohladom. Aby cvicil spravne a s vahou primeranou jeho veku a schopnostiam

majocka35
31. máj 2025

Ja ako mama už teraz skoro dvoch dospelých synov ti poradím varené večere aj s mäsom . Ak má rád kuracie tak to sú v podstate minúty . Plus tvarohy , jogurty atď. Čo sa týka fitka mladší tam začal chodiť so mnou keď mal 11 a cvičil pod dozorom mojej trénerky . (Má 190 cm)

autor
31. máj 2025
@deti95060810

autorka, skús Nutridrink... kúpiš v lekárni, alebo na predpis.
a mne lekár doporučil sladké vody piť, aby mi neletela váha dole. pri strese nejem.

@deti95060810 skúšali sme aj nutridrinky. Ale len krátko. Už mu to išlo krkom. Ale rozmýšľala som zase takú pár mesačnú kúru

autor
31. máj 2025
@majocka35

Ja ako mama už teraz skoro dvoch dospelých synov ti poradím varené večere aj s mäsom . Ak má rád kuracie tak to sú v podstate minúty . Plus tvarohy , jogurty atď. Čo sa týka fitka mladší tam začal chodiť so mnou keď mal 11 a cvičil pod dozorom mojej trénerky . (Má 190 cm)

@majocka35 ďakujem. Večere máme väčšinou také suchšie, šaláty, niekedy aj s mäsom. Má rád pečivo, syry, jogurt, tvaroh. Ale veru zvažujem nejako si to zmenežovať aby mal varenú klasiku. Len to do neho nejako dostať.

autor
31. máj 2025
@yanni

Posilka urcite nie v tomto veku. V baskete sa nevyznam Ale Mode deti su zavodni plavci plus triatlon a okrem siloveho a atletickeho treningu v ramci plaveckeho treningu sa pod 15-16 rokov chlapcom neodüpruca posilka. Plavanie je ale nieco ine, tam su Automaticky Zapajane vsetky svaly. Tvoj sa so puberty tak skoro nedostane, lebo Ma Nizku Vahu. Chlapci v Nasom oddiely 10-12 rocni z casti vyzeraju ako zizali. Medzi 15-17 rocnymi uz takych nenajdes. Vsetci vysportovani a svalnati. Bez extra posilky. Na to nemaju ani cas. Aaaale, uz moja 9 rocna Ma uz teraz 6 krat do tyzdna trening. Mladsia 6 rocna 4 krat plus tenis.

@yanni ďakujem. Pozerám, niektoré tu posilku veru neodporúčali. Pri tom baskete mám pocit, že si ešte zhoršil chrbát. Je taký "ubehaný", hrbí sa. Potreboval by nejaký šport na posilnenie svalov. Myslím, že im to tam chýba 😕 Cvičí aspoň občas so mnou doma, ale to je nič na chalana.

zelenina1
31. máj 2025
@yanni

@yanni medzi 15-17 rocnymi uz takych nenajdes? :D tak to kecas...mAl som 17, 186cm a 67 kg... Neuveris, ale silovy trening je aj trening s vlastnou vahou 🙂 +20kg spravis aj na klikoch, zhyboch a drepoch, rozvija to mobilitu, su to komplexne cviky ale najma - su bezpecne aj pre mladych ludi vo vyvine

yanni
31. máj 2025
@zelenina1

@yanni medzi 15-17 rocnymi uz takych nenajdes? :D tak to kecas...mAl som 17, 186cm a 67 kg... Neuveris, ale silovy trening je aj trening s vlastnou vahou 🙂 +20kg spravis aj na klikoch, zhyboch a drepoch, rozvija to mobilitu, su to komplexne cviky ale najma - su bezpecne aj pre mladych ludi vo vyvine

@zelenina1 precitaj poriadne, co som napisala. Mode dcery du zavodne plavkyne a co za tie Rocky pozbam v Clube Definition, Heaven chlapsi, 9-12 rocni boli väcsinpu all sparatka a Teraz v 15-17 rokoch nie je an jeden z nich Chudas. Roky plavania a treningov z nich urobili krasne vytrenovanych svalnatych mladych muzov. Nepisem o hocijakom chalanovi z ulice.

yanni
31. máj 2025
@zelenina1

@zelenina1 a Sam pises o cviceni. Verden o to die. Tie svaly sa len Tak z Luftu nenaberu.

yanni
31. máj 2025

Autorin, odkial ste. Skuste plavanie. Je to jeden z najlepsich sportov. Praktika Zidane Celle rizika Tränengas, rozvija vsetky svaly, dobry na Spravne drzanie Tela, Kedze aj bez Fitka spevnuje brusne a zarovej aj chrbtove svalstvo. Trieba ale trenovat minimalne 3-4 krat do tyzdna plus Athletiker, cize tzv. Suchy Trening. 11 rokov je sice zu takmer neskoro na nejaku zavratnu profi karieru ale clovek nikdy neviem. Tym ze sportuje, uz ten aky Taky zaklad ma.

jananovotna88
31. máj 2025

U nás je baskerbalista na tom horšie ako druhý hokejista😀 Pritom tréningy hlavne v letnej príprave majú náročnejšie v hokeji. Ale ak ten hokejista potrebuje viac svalovej hmoty ako má, on má niekedy špecialne hovàdzinu, vajcia, proteinové pudingy radil tréner.

janickacrazy
31. máj 2025

Do posilky určite nie a v tomto veku je veľa detí chudych, my sme boli tiež ako z koncentráku aj môj muž. Môj syn 14-rocny tiež mu trčia rebrá. Zato ten 25-rocny už vyzerá ako chlap, široké plecia, svaly, má peknú postavu, takže neviem, čo stresujete. Veď časom priberie.

majocka35
31. máj 2025

Vidíš večere suchšie plus školský obed nemusí byť z najkvalitnejších surovín a nevieš koľko toho naozaj zje. Moja rýchlovka aj teraz cestoviny s kuracím mäsom smotanou a parmezánom. Ešte by som ti napísala jeho postavu a stravu nerieš pred ním. Chalani sa zvyknú rozjesť okolo 13 veku a hore.

zelenina1
31. máj 2025
@yanni

Autorin, odkial ste. Skuste plavanie. Je to jeden z najlepsich sportov. Praktika Zidane Celle rizika Tränengas, rozvija vsetky svaly, dobry na Spravne drzanie Tela, Kedze aj bez Fitka spevnuje brusne a zarovej aj chrbtove svalstvo. Trieba ale trenovat minimalne 3-4 krat do tyzdna plus Athletiker, cize tzv. Suchy Trening. 11 rokov je sice zu takmer neskoro na nejaku zavratnu profi karieru ale clovek nikdy neviem. Tym ze sportuje, uz ten aky Taky zaklad ma.

@yanni ospravedlnujem sa 🙂 suhlasim. Kvalitna strava + bezpecne komplexne cvicenie. Od urciteho veku to zafunguje.

Strana
z2