icon

Rady pre rodiča s malým autistom

marika1918
1. okt 2025

Ahoj, idem si po pomoc.
Už dlhšie som vedela že moje dieťa je iné, dookola som to riešila z doktorkou ktorá ma nebrala vážne a stále hovorila že syn je úplne normálne atď. Vzala som to do vlastných rúk a surovo si pýtala výmenný list na neurológiu a k psichologovi. Včera som sa dozvedela a bolo potvrdené že syn je autista (3r.) aj keď som to tušila tak ma to veľmi zasiahlo a úplne som sa zabudla opýtať ako sa oňho starať čo robiť a čo nerobiť atď.. prosím ak ma niekto skúsenosť s takimto dieťatkom ale ak ty sám si autista prosím zanechajú mi tu radu aby som svojmu synčekovi mohla dať len to najlepšie.
Pekný deň prajem

domka222
1. okt 2025

Toto chce hlavne čas. Nikdy sa asi s tým nezmieriš, ale ak začneš so synom makať a dáš mu plno lásky, môže sa pekne potiahnuť. Samozrejme za predpokladu, že tam nie je nejaká ťažká mentálna retardácia. Robiť,nerobiť... hlavne si uvedomiť,že niektoré veci,ktoré robí,nerobí naschvál. Kontaktovať centrum včasnej intervencie a oni ti poradia. Neboj nemusí to byť časom také zlé, ako to možno vypadá teraz.

anjelicek26
1. okt 2025

Trojrocnemu to potvrdili na jednom sedeni ci ako? U nas trvala diagnostika vyse roka, a to mal uz styri roky... A autisticke dieta je "normalne" prosim vsetky ine myslienky si nepripustaj. Ano su tazke stavy, ale ked pediatricka "nevidi" na normalnych prehliadkach velke odchylky, tak to u vas take zle nebude... s tymi detmi sa da krasne pracovat - u nas od mala centrum vcasnej intervencie, ergoterapeut, logoped, vela sport (timove sporty nefungovalii, ale individualne velmi pomohlo ho unavit)... teraz je to 12 rocny fajn chlapec...stale je vela veci inak, ale fungujeme... v skole sa mu dari, intelekt ma v poriadku...

oceanahory
1. okt 2025

@marika1918 Kazde dieta s diagnozou potrebuje individualny pristup. Radsej sa porad s lekarom, co navrhuje, co tvojmu dietatu naozaj pomoze...tu ti mozu zeny radit veci, ktore mozno na tvoje dieta vobec nebudu zaberat resp. mozno si aj zhorsis situaciu. Niekto ma jemnejsiu formu autizmu, niekto tu tazsiu...a s kazdou sa pracuje inak. Drzim palce.

anjelicek26
1. okt 2025

A ak hladas manual na autizmus, co robit co nerobit, tak take nieco neexistuje...take spektrum obrovske, je to pokus-omyl, hladanie vlastnej cesty, naucit sa prisposobit a najst spolocnu cestu, aby ste dokazali ako rodina fungovat....

anulik12
1. okt 2025

Miluj ho najviac ako možeš, takého aký je. Lebo on je určite užásný, výnimočný chlapček. Nieje ľahké to prijať. Ja sa riadim týmto 😊

anulik12
1. okt 2025

Čo sa týka starostlivosti.. Nepíšeš viac aký je.Každý autista je iný.Môj synček je neverbálny.Má 4 roky. Od septembra chodí do špecialnej školky pre autistov. A je to užasne.Už teraz vidím pokrok. Sú rôzne terapie pre autisticke deti na podporu ich vývoja. Synčekovi dávam zinzino je to rybý olej a Omega 3 na vývin mozgu.

anulik12
1. okt 2025
@anjelicek26

Trojrocnemu to potvrdili na jednom sedeni ci ako? U nas trvala diagnostika vyse roka, a to mal uz styri roky... A autisticke dieta je "normalne" prosim vsetky ine myslienky si nepripustaj. Ano su tazke stavy, ale ked pediatricka "nevidi" na normalnych prehliadkach velke odchylky, tak to u vas take zle nebude... s tymi detmi sa da krasne pracovat - u nas od mala centrum vcasnej intervencie, ergoterapeut, logoped, vela sport (timove sporty nefungovalii, ale individualne velmi pomohlo ho unavit)... teraz je to 12 rocny fajn chlapec...stale je vela veci inak, ale fungujeme... v skole sa mu dari, intelekt ma v poriadku...

@anjelicek26 môjmu synovi hneď po ados testoch, ktoré trvali cca 3 hodiny potvrdili autizmus. Asi aj záleží aké výrazne auti prejavy má.

marika1918
autor
1. okt 2025
@anulik12

@anjelicek26 môjmu synovi hneď po ados testoch, ktoré trvali cca 3 hodiny potvrdili autizmus. Asi aj záleží aké výrazne auti prejavy má.

@anulik12 áno aj môjmu hneď na prvom stretnutí.

marika1918
autor
1. okt 2025
@anulik12

Čo sa týka starostlivosti.. Nepíšeš viac aký je.Každý autista je iný.Môj synček je neverbálny.Má 4 roky. Od septembra chodí do špecialnej školky pre autistov. A je to užasne.Už teraz vidím pokrok. Sú rôzne terapie pre autisticke deti na podporu ich vývoja. Synčekovi dávam zinzino je to rybý olej a Omega 3 na vývin mozgu.

@anulik12
Mám pocit že čím je starší je agresívnejsi. Je veľmi kludni ale len do okamihu kým sa nestane že sa mu nedarí napríklad vyzuť obuť alebo autíčko nejde podľa jeho plánu a nedaj bože že mu mladcia dcéra zoberie autíčko. Nekomunikuje snami, nevie požiadať o pomoc dokonca aj keď je veľmi veľmi hladní tak nepovie že papať alebo inak nám nenaznači. Rozprávať vie, stále si spieva pesničku z SMEJKO A TANCULIENKA dokonca aj krásne opakuje slová ktoré sa mu zapacia a keď vidí že sa smejem tak ešte viacej z radosťou opakuje všetko čo mu poviem

lienka.7
1. okt 2025

@marika1918 diagnózu potvrdzuje jedine pedopsychiater, nie psychológ a ani neurológ. Na to musíte mať hotovú diagnostiku ADOS a ADIR. toto ste mali?
A na FB je niekoľko skupín, skúste pohľadať a pridať sa.

marika1918
autor
1. okt 2025

A ešte chcem doplniť že je plienkovani, nevie sa sám najesť a mám pocit že mi nerozumie. Keď povieš slovo alebo len krátku vetu tak rozumie ale ak povie dlhšiu vetu tak nerozumie

marika1918
autor
1. okt 2025
@lienka.7

@marika1918 diagnózu potvrdzuje jedine pedopsychiater, nie psychológ a ani neurológ. Na to musíte mať hotovú diagnostiku ADOS a ADIR. toto ste mali?
A na FB je niekoľko skupín, skúste pohľadať a pridať sa.

@lienka.7 áno máme všetko okrem pedopsychiatra... Ale je na 100% isté že je autista... Tiež som mala nádej že to ešte pedopsychiater môže vyvratiť ale povedali mi tam že nie že je to na isto

nikaeli
1. okt 2025
@marika1918

@lienka.7 áno máme všetko okrem pedopsychiatra... Ale je na 100% isté že je autista... Tiež som mala nádej že to ešte pedopsychiater môže vyvratiť ale povedali mi tam že nie že je to na isto

@marika1918 odporúčam ísť ešte k pedopsychiatrovi a dať si žiadosť do špeciálnej škôlky. Kým sa vám to podarí, dohodnite si stretnutia/ terapie v Centre včasnej intervencie, kde ťa nasmerujú ďalej a pomôžu s riešením krízových situácii. Najdôležitejšie je nájsť komunikačný kanál, aby vedel vyjadriť svoje potreby a aby porozumel tvojim požiadavkám. Na začiatok ti poradím hovoriť s ním jasne a výstižne, najlepšie jednoslovne, nie v dlhých vetách. Nepýtaj sa 'prosíš si papať banánik?' ale ukáž mu banán a opýtaj sa 'banán'? a pod. Pomenuj všetko, čo sa dá iba jedným slovom. V dlhej vete sa stratí.

anulik12
1. okt 2025
@marika1918

@anulik12
Mám pocit že čím je starší je agresívnejsi. Je veľmi kludni ale len do okamihu kým sa nestane že sa mu nedarí napríklad vyzuť obuť alebo autíčko nejde podľa jeho plánu a nedaj bože že mu mladcia dcéra zoberie autíčko. Nekomunikuje snami, nevie požiadať o pomoc dokonca aj keď je veľmi veľmi hladní tak nepovie že papať alebo inak nám nenaznači. Rozprávať vie, stále si spieva pesničku z SMEJKO A TANCULIENKA dokonca aj krásne opakuje slová ktoré sa mu zapacia a keď vidí že sa smejem tak ešte viacej z radosťou opakuje všetko čo mu poviem

@marika1918 chápem, nemá funkčnu reč.co porozumenie, mysliš že rozumie čo mu vysvetľuješ?Ak môj syn si stále spieva, ale s nami, s nikým nerozprava. Chodi do škôlky? To, že reaguje agresívne môžu byť sk preto, že nevie odkomunikovať čo chce. So synom rozpravam čo najjednoduchsie, aby pochopil. Diagnozu mate uzavretu pedopsychiatrom? Ja neviem vynachvalit špeciálnu skôlku do ktorej nastúpil. Veľmi mu prospieva, plus robia s deťmi terapie.

anulik12
1. okt 2025
@marika1918

A ešte chcem doplniť že je plienkovani, nevie sa sám najesť a mám pocit že mi nerozumie. Keď povieš slovo alebo len krátku vetu tak rozumie ale ak povie dlhšiu vetu tak nerozumie

@marika1918 neurológ vám može predpísať plienky.porozumenie má aj môj syn slabšie. Rozpravaj s ním ozaj jednoducho, ak je možnosť aj ukázať to čo od neho chceš na obrazku. Niektorým vyhovuje komunikácia cez kartičky.

kacena4
1. okt 2025

ahoj v prvom rade sa nakontaktuj v okoli na centrum vcasnej intervencie CVI poradia ti terapie odbornikov... casto aj pracuju priamo s detmi a rodinou. odporucam nastudpovat si knihy o danej dg. je rozdiel mat dieta s detskym autizmom s aspergerom s/bez mentalneho postihnutia verbalne ci neverbalne. najlepsia vsak je aba terapia uci teba ako rodica ako pracovat doma s dietatom a tiez ako ma dieta odkomunikovat zakladne potreby ako jest pit zachod a pod. drzim palceky

marika1918
autor
1. okt 2025

Ďakujem vám veľmi pekne

anonym_e8a923
1. okt 2025
@marika1918

Ďakujem vám veľmi pekne