Riešenie tichého refluxu a nepriberania u dojčiat
Dobrý deň, chcela by som sa poradiť, či bol niekto v podobnej situácii ako my. Dietatko ma ca od 5-6 týždňa silný tichý reflux. Je to drobček, narodil sa 3300g a od narodenia priberal 110g týždenne a bol spokojny. Na druhej poradni nás pediatrička veľmi vystrašila, že pribrala malo (norma je 120g/tyzdenne), že ak nepriberie viac, musíme z môjho mm prejsť na UM a fľašu. Ja som ho zčala dosť dokrmovat a pribral 200g. Odvtedy sa u nás začalo peklo. Bolo bábätku extrémne zle, bolo ako vymenene a buď plakalo alebo spalo. Posledné dva týždne pribral iba 50-60g tyzdenne, je vidieť, že mu je strašne zle. Vracia sa mlieko, chrci, sliní, bublinkuje, je to extrém. Cele dni špina nosiči. Vážila som pred a po kojení a stále si vypije 50-60. Keď nedokrmujem, je spokojný.
Ma centrálny hypotonus, boli sme u neurologicky aj u primárky v rehabilitačnom centre, všetci nám povedali, že musíme vyriešiť hypotonus, veľa cvičiť, že to na GER pomôže.
Čaká nás gastro vyšetrenie. Viete mi povedať, ako toto vyšetrenie prebieha? Môže gastroenterológ na základe vyšetrenia napísať, že dieťa ma “povolené” malé prírastky na váhe? Pediatrička nám dala deadline, že ak nepriberie, ideme do nemocnice. Inak je dieťa úplne zdravé, ak neni dokrmovanie a priberá si pomaličky aj spokojne, usmievavé a dá sa s ním aj cvičiť. Akonáhle dokrmujeme, je to boj.
Ak ste to dočítali až sem, dakujem a budem rada, ak mi zazdielate vaše skúsenosti, ak máte.
11 týždňov ma. Viem, že neoribera dobre, ale naozaj si myslím, že to má súvis s tým, že vtedy sme ho prepchavali, odvtedy je to proste zle. Môže nás poslať podľa teba do nemocky? Môžem to odmietnuť? Dieťa inak rastie a robí všetko ako ma, až na ten hypotonus.
@simona92101 a dakujem pekne za popis vyšetrenia
Ach, neopochitelne.. aby sa niekto tak striktne drzal tabuliek, ze bude zbytocne nutit dokrmovat a prekrmovat dieta s refluxom. Absolutne by ma nehlo dokrmovat um, pribera? Pribera. 3300g nie je ziadny drobcek a aj keby bol (alebo prave vtedy), tak nemusi jest dvojite davky. Davas aj nieco na zahustenie? Nestresuj sa vazenim, dokrmovanim, dojci ako dieta vyzaduje. A osobne by som aj nad zmenou pediatra zacala uvazovat.
Jednoznacne kasli na pediatra, aky deadline tabulky na dieta pricom kazde je samosostatne individuum? Aky drobcek, moje dieta malo menej nez to tvoje a drobcek to nebol
Vyhod um a dojci, max daj nejaky nutriton - aspon skus ci sa to nezlepsi
Vymenila by som pediatra- toto na nich fakt neznasam, aleluja za nasu pediatricku, ktora nikdy slovo nepovedala ale kopu znamych mam co to riesili take hlupe skatulkovanie
Syna takto v 3 mesiacoch poslali s refluxom na pozorovanie do nemocnice,aj ked som to odmietala.dopadlo to tak,ze sme si odtial domov priniesli daku pliagu a do tyzdna sme tam skoncili cela rodina,3 deti grcajuce hnackujuce,vsetky na infuzkach.doteraz lutujem ze som sa pediatricke nepostavila,a raznejsie nejednala..
Byt tebou,co najskor dojednam gastro vysetrenie a hlavne nedokrmujem.dietatu moze robit sarapatu aj kombinacia UM a MM.skor by som zahustovala Nutritonom.este su aj tablety Gastrocynesine na prir.baze.podavaju sa pred jedlom.synovi som rozdrvila tabletu,zmiesala s dojc.vodou(pozor pouzit plastovu lyzicku,su to homeo) a striekackou podavala pred jedlom.
Gastroenterolog sa ta popyta nejake veci ohladom babatka, zakladne veci aky bol porod, kedy zacali problemy, ako prebieha krmenie, kolkokrat je krmeny, kolkokrat a cca kedy po jedle vracia. Potom spravi usg vysetrenie na zistenie refluxu. Urcite by som nebagatelizovala nedostatocne priberanie dietata. Ano samozrejme ze su deti, ktore priberaju menej ako ostatne, ale urcite to netreba bagatelizovat. Na dokrmenie ti na gastre pravdepodobne aj doporucia nejaku specialnu vyzivu dojciat. A verim, ze je to narocne obdobie.

Kolko ma dieta tyzdnov?pediatricku s jej tabulkami kopni do prdele.deti s refluxom priberaju pomalsie.naco ho prepchavat,ked mu je zle potom???
Na vysetrenie sa chodi na lacno, urobi sono prazdneho zaludka a potom dieta nakrmis a nasledne sa urobi opatovne sono.